Huawei P Smart 2019
4.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,21 tum
Bra att veta:Detta är ett test av 2019 års modell som lanserades som bara ”P Smart” under 2018.
Fördelar
+ Dubbla SIM-stöd
+ Gott om lagring
+ Färgexakt skärm i Normal-läge
Nackdelar
- Dålig högtalare
- Lättrepad baksida
- Ljussvag skärm
- MicroUSB-port
Kamera5.3
Skärm6
Batteri6.7
Kamera5.3
Skärm6
Batteri6.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P Smart 2019 är en riktigt ordentlig uppgradering för P Smart-serien. Den är bland annat först ut i sin prisklass med en droppformad flärp. Den har samtidigt en ganska ljussvag skärm, en lättrepad plastbaksida, en riktigt usel högtalare och få funktioner som får den att sticka ut i prisklassen. Huawei har verkligen förbättrat prestandan sedan 2018 och kameran är ganska bra i ljusa miljöer men P Smart har ändå svårt att konkurrera i prisklassen.

 

Hårdvarudesign

Test Huawei P Smart 2019

Huawei P Smart 2019 gör ett tappert och ganska lyckat försök att verka lyxig. I verkligheten misslyckas den dock på grund av en ganska plastig design som är lätt att repa och en föråldrad USB-port.

Läs mer om hårdvaran

Huawei P Smart 2019 introducerar en ny typ av design till Huaweis budgetsmartphones. Under 2018 var det flärpen som stod på tur att budget-ifieras. Nu är det dags för en annan typ av flärp. Denna gången är den betydligt mindre och tillsammans med flera andra små justeringar i designen, känns Huawei P Smart 2019 som en av marknadens mest moderna budgetmobil.

En del av den moderna känslan är den till synes glastäckta baksidan. Även om materialet kanske ser ut som glas är det dock egentligen plast. Plast lider inte av samma risk att spricka som glas men det är relativt lätt att repa. Det betyder att P Smart 2019 behöver ett skal från dag 1. Annars kommer det att repas ganska snabbt.

Notera reporna på baksidan efter en dryg vecka av normalt användande.

På baksidan finns en fingeravtrycksläsare som är kraftigt nedsänkt under bakstycket för att vara enkel att känna sig fram till. Läsaren är kvick, pålitlig och praktiskt placerad för att vara enkel att nå.

Stabil men hal

I baksidans ena hörn sitter kameramodulen som har två kameror och en tillhörande LED-lampa. Här står det också ”AI Camera” för att marknadsföra Huaweis kameramjukvara. Kameramodulen sticker ut en bråkdel av en millimeter från telefonen. Den sticker dock inte ut tillräckligt mycket för att göra telefonen vinglig när den ligger på att platt bord. En smartphone-design som inte är vinglig börjar faktiskt bli ganska sällsynt.

Den glasliknande baksidan är kraftigt rundad och möts av plastsidor som nästan smälter samman med bakstycket. De blanka sidorna gör telefonen ännu mer hal. På höger sida finns i alla fall också en på/av-knapp och två volymknappar. De erbjuder helt okej fysisk återkoppling och är enkla att nå. På ovansidan finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort.

På undersidan finns slutligen en mikrofon, högtalare, hörlursport och microUSB-port. Ja, du läste rätt. Tekniken som fasades ut i de flesta mobiler med introduktionen av USB Typ-C för mer än tre år sen finns kvar i en mobil som bär namnet 2019. Det är riktigt pinsamt. Det är särskilt konstigt när Huawei Mate 20 Lite har ett liknande pris, lanserades under förra året och ändå har en modern USB Typ C-port. Faktumet att Huawei P Smart fortfarande har en microUSB-port har egentligen ingen större teknisk betydelse. Mate 20 Lite har till exempel ingen mer funktion än P Smart 2019 i sin USB-port. Faktumet att hela teknikvärlden håller på att byta över till den nya standarden och att USB Typ C helt enkelt är betydligt enklare att använda, är ändå tillräckligt för att vi ska kunna klaga på avsaknaden av den.

Avlång droppflärp-skärm

På framsidan av Huawei P Smart sitter en 6,21 tum skärm som har rundade hörn och ganska tunna skärmramar. Telefonen är smalare än många konkurrenter med liknande skärmstorlek. Det beror främst på att den har ett lite mer avlångt format än många konkurrenter. Skärmen har nämligen ett 19,5:9-format medan många konkurrenter nöjer sig med någonstans mellan 18:9–19:9. Ett smalare format gör generellt mobiler enklare att hålla i handen men P Smart 2019 är fortfarande ganska bred och den hala baksidan gör inte saken bättre.

Huawei P Smart 2019 är först ut bland Huaweis budgetmobiler med en ny droppformad flärp. Den är betydligt mindre än tidigare Huawei-flärpar men erbjuder egentligen ingen större funktionell fördel. Huawei har dock behövt hitta lite annorlunda tekniska lösningar för att få den att funka. Notislampan sitter till exempel på framsidan, under skärmen, till vänster om USB-porten. Här sitter också ljussensorn för skärmen.

Slutligen är det värt att notera att Huawei inte utlovar något som helst vattenskydd för P Smart 2019, så håll dig undan regn och poolkanter.

Stäng

 

Skärm

Huawei P Smart 2019

Huawei P Smart 2019 har en 6,21 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Den erbjuder alltså hög detaljrikedom. Skärmen är dock också väldigt blå i sin ton och har ganska överdrivna färger. Med det sagt går det att justera skärmen för att få den att se förvånansvärt bra ut. I färgläget ”Normal” ser den riktigt bra ut. Med en liten justering av vitbalansen är den till och med en av de mest exakta skärmarna vi testat i prisklassen. Det är ju bra. Skärmen har dock en annan viktig svaghet: den är ganska ljussvag. Med en maximal ljusstyrka på 370 nits är den ännu svagare än Mate 20 Lite och hälften så stark som Motorola Moto G6 Plus. Det är synd när skärmen annars presterar så bra.

 

Högtalare

Huawei P Smart 2019 har en riktigt usel högtalare. Den är en av de sämsta monohögtalarna vi testat på länge. Den kan visserligen nå rimliga volymer för att fungera för röstsamtal men den låter väldigt burkig och saknar både detaljrikedom och klarhet som konkurrenterna har. På höga volymer är högtalaren så dålig att den är obehaglig att lyssna på. Om du har planer att skaffa P Smart 2019 bör du inte ha några som helst planer på att använda högtalaren.

 

Batteri

Huawei P Smart 2019 är en ordentlig uppgradering när det gäller batterikapacitet för P Smart-serien, med en kapacitet på 3 400 mAh i jämförelse med föregångarens 3 000 mAh. Den ligger samtidigt efter Huawei Mate 20 Lite och dess 3 750 mAh. Trots det har Mate 20 Lite och P Smart 2019 nästan samma faktiska batteritid. Det betyder att P Smart 2019 har en batteritid som kan leverera en marginal på runt 30 procent vid slutet av en vanlig dag. Den kan dessutom klara sig genom ganska tuffa dagar utan större problem. Med det sagt är det värt att notera att P Smart saknar stöd för snabbladdning. Det gör Mate 20 Lite till ett bättre val för den batterikrävande användaren.

 

Kamera

P Smart 2019

Huawei P Smart har ett kamerasystem med en 13 och en 2 megapixelkamera. Tillsammans presterar de helt okej med tanke på telefonens prisklass. Huvudkameran fångar detaljrika bilder i ljusa miljöer men stöter på problem när ljuset tryter.

Läs mer om kameran

Huvudkameran på baksidan av Huawei P Smart fångar bilder på helt egen hand i de flesta fall. Den sekundära kameran hjälper bara till i porträttläget och erbjuder alltså ingen annan funktionalitet så som zoom eller vidvinkel. Huvudkameran presterar ganska bra i ljusa miljöer. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Den har en del problem med brus som gör både Moto G6 Plus och Mate 20 Lite ett snäpp bättre. Skillnaderna är dock relativt små.

I mörka miljöer har Motorola ett tydligt försprång. Huawei P Smart har ett ganska begränsat dynamiskt omfång som gör att ljusa delar av bilden kan brännas ut i ett mörkt motiv. När ljuset verkligen tryter får kameran stora problem med brus. Här är Moto G6 Plus betydligt bättre.

När det gäller videoinspelning ligger P Smart inte riktigt på topp. I likhet med Mate 20 Lite har den stöd för inspelning i Full HD-upplösning med 60 bilder per sekund men saknar stöd för 4K UHD-inspelning. Här ligger Motorola Moto G6 Plus före med fullt stöd för UHD-upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei P Smart 2019 är en av de första budgetmobilerna från Huawei som lanseras med Android Pie 9. EMUI 9 är så gott som identiskt med EMUI 8 på många sätt. Det beror på att Huaweis mjukvara är så hårt anpassad. Trots att Google har gjort omfattande förändringar i Androids navigeringssystem syns inte många av dessa förändringar på grund av EMUI.

Läs mer om mjukvaran

Det finns vissa delar av EMUI som är uppenbart förändrade. Systeminställningarna har fått ett nytt utseende och ny prioritering och flera förinstallerade appar har fått nya utseenden som är bättre anpassade till användning på stora skärmar. 

Det finns givetvis fler nyheter i mjukvaran bara tack vare Android 9. ”Digitalt saldo” visar statistik över användning av olika appar och låter användare sätta in begränsningar i sitt användande. Funktionen är ganska användbar men vi kan inte förstå hur Huawei har kunnat släppa igenom en översättning som ”Digitalt saldo”, som ganska uppenbart är en felaktig översättning från engelskans Digital balance, digital balans.

Huawei hanterar alla installerade appar med en järnhand som standard.

Huaweis mjukvara har inte förändrats i grunden de två senaste åren. Den förändrar fortfarande Android som operativsystem från grunden. Det betyder att den har en ganska tung hantering av appar i bakgrunden som kan påverka hur vissa appar fungerar men också att vissa Android-funktioner helt enkelt saknas.

Bättre men inte bra

Vi har haft en hel del problem med mjukvaran i Huaweis budgetmobiler, särskilt under 2018. P Smart 2019 är grundad på ett helt nytt chipset och operativsystem och lanseras dessutom efter en ganska väl fungerande Mate 20 Lite, som använder samma chipset. Trots det har vi haft en del problem med P Smart 2019. Mjukvaran fungerar generellt ganska bra men ibland stannar den upp och slutar svara. Ibland slutar till exempel navigeringsknapparna att fungera och det går inte längre att gå hem. Knappen animeras som den gör när den trycks in men det händer inget i operativsystemet. Först efter det tredje eller fjärde trycket kan den plötsligt hoppa igång. Detta är förhoppningsvis ett problem som Huawei kan fixa i framtiden och det är inte riktigt lika irriterande som problemen med förra årets budgetmobiler. Det är ändå något som gör oss skeptiska till Huaweis kompetens i de lägsta prisklasserna.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei P Smart 2019 har ett ganska kraftfullt HiSilicon Kirin 710-chipset som assisteras av 3 GB RAM. Det är alltså 1 GB RAM mindre än vad Mate 20 Lite har. Det påverkar hur många och hur krävande applikationer telefonen kan köra samtidigt. För sin prisklass presterar den ändå ganska bra. Vi gillar också att den har 64 GB internt lagringsutrymme och tillgång till en microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,21 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 155,2 × 73,4 × 8 mm
Vikt 160 gram
Kamera 13 MP, 2 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1080 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 710, 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 400 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Hej! Jag har en fråga: jag vill ha en så bra kamera under 3000kr. Jag har funderar på Huawei p smart 2019 eller Samsung galaxy a8 o Samsung galaxy a7. Vilken tycker du är bäst

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + åtta =