Huawei P Smart Pro
5.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,59 tum
Bra att veta:Vi har testat den ”kristallblåa” versionen men det finns också en lite mer anonym svart modell.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Heltäckande skärm
+ Hörlursport
+ Dubbla SIM-stöd
Nackdelar
- Saknar NFC
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
- Medioker processor
- Dålig videokamera
Kamera5.9
Skärm6.2
Batteri7.8
Kamera5.9
Skärm6.2
Batteri7.8
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P Smart Pro ser ut att vara ett sent försök från Huawei att lansera en mobil som fick Google-stöd innan handelsproblemen. Just nu är P Smart Pro en tekniskt inkompetent mobil med ett alldeles för högt pris. Den saknar till exempel stöd för både NFC och Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Det är funktioner som borde vara självklara för alla moderna smartphones. Med en heltäckande skärm och en pop-up-kamera som de enda utstickande funktionerna, är P Smart Pro kort sagt en ganska medioker mobil.

 

Hårdvarudesign

Recension Huawei P Smart Pro

Huawei P Smart Pro är en väl byggd mobil med en modern design. Den har samtidigt flera stora brister. Designen har både tydliga kompromisser och en hel del gömda brister under huven.

Läs mer om hårdvaran

Huawei P Smart Pro lanseras som en mellanklassmobil under ett varumärke som tidigare varit mer fokuserat på ännu billigare modeller. Den kan enklast beskrivas som ett större syskon till Huawei P Smart Z. Till skillnad från Huaweis billigaste modeller har P Smart Pro ganska dyra material. Baksidan täcks av glas, som ger den ett lyxigt utseende men som också gör den mer skör än plastigare konkurrenter. Baksidan har en numera ganska vanlig design med övergående färgtoning över baksidan och en kameramodul med tre kameror till vänster. Kameramodulen sticker ut lite men inte alls så mycket som i många andra mobiler.

Glasbaksidan är rundad längs sidorna för att ligga mer bekvämt i handen. P Smart Pro är ändå en stor och klumpig mobil som kan vara svår att greppa. Det är viktigt att komma ihåg. Längs kanterna av telefonen finns i alla fall en plastram med en matt ljusblå färg. Längs höger sida finns en på/av-knapp som dessutom agerar fingeravtrycksläsare. En lång inlärningsprocess gör det lätt att läsa fingeravtrycket på ett snabbt och pålitligt sätt. Placeringen på sidan gör den dessutom enkel att nå i alla lägen – åtminstone så länge telefonen hålls med höger hand.

Pop-up för en heltäckande skärm

På ovansidan finns en kortplats med utrymme för antingen dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Här finns också en sekundär mikrofon och plats för den främre kameran. Kameran matas ut med en elektrisk motor och fungerar därmed alltså precis som kameran i P Smart Z. Det tar en knapp sekund för den att matas ut. När den är utmatad kan den automatiskt matas in igen för att skydda sig, om den känner av att telefonen tappas. Den ofta kallade ”pop-up-kameran” är en teknisk lösning som ger telefonen fler rörliga delar som riskerar att gå sönder. Belöningen är att framsidan av telefonen inte störs av selfiekameran. Det är en belöning som kanske ger ett snyggt utseende men som har ett ganska litet praktiskt värde.

Undersidan av Huawei P Smart Pro bjuder på en USB Typ C-port, en högtalare, en mikrofon och en hörlursport. Här finns alltså ett bra utbud av portar och vi gillar att USB- och hörlursporten sitter på samma sida.

Framsidan av P Smart Pro har en 6,59 tum skärm med rundade hörn. Skärmen är helt fri från hål eller flärpar och kan därför visa appar och videos i sitt fulla 19,5:9-format. Ovanför skärmen finns en liten hörlur och ett par sensorer men ingen notislampa. P Smart Pro har varken en alltid på-funktion för skärmen eller en notislampa för att ge indikation om till exempel laddning.

Huawei P Smart Pro saknar vattentätning och trådlös laddning. Den saknar också stöd för NFC och Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Det gör den till en av de mest trådlöst inkompetenta mobilerna i sin klass. Den kan alltså varken användas för kontaktlösa betalningar tillsammans med högre frekvenser för att undvika dåliga lokala uppkopplingar. Det sätter käppar i hjulen för Huaweis ambitioner.

Stäng

 

Skärm

Test P Smart Pro

Även om den verkar vara väldigt lik, är skärmen i P Smart Pro inte helt identisk med skärmen i P Smart Z. Den är visserligen också baserad på LCD-teknik och är också både 6,59 tum stor och har en upplösning 1 080 x 2 340. Den presterar dock annorlunda i våra färgtester med lite bättre färgåtergivning men lite sämre vitbalans. Den har dessutom en gnutta sämre svärta men bättre maximal ljusstyrka, på 489 nits. Det betyder att den har gott om detaljrikedom men ganska medioker färgåtergivning. Den hade varit helt okej i marknadens lägsta segment men är inget att skryta med i sin högre klass.

 

Högtalare

Test av Huawei P Smart Pro

Huawei P Smart Pro har en betydligt bättre högtalare än P Smart Z. Den når normala ljudnivåer och har ett helt okej mellanregister. Den är bättre än både P30 Lite och Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Motorola Moto G8 Plus är betydligt bättre med betydligt bättre detaljrikedom i mellanregistret och mindre distorsion vid högre volymer. För röstsamtal och snabba YouTube-videos fungerar ändå högtalaren i P Smart Pro alldeles utmärkt.

 

Batteri

Test Huawei P Smart Pro batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh har P Smart Pro gott om energi. Batteritiden är bra med en marginal på minst 40 procent för normala användare och två dagars batteritid vid lättare användning. Huawei har definitivt gjort optimeringar av mjukvaran eftersom vi ser märkbart bättre batteritid än med P Smart Z. Huawei Nova 5T är samtidigt ett bättre alternativ för många eftersom den inkluderar en betydligt bättre snabbladdare som kan hjälpa till när det krävs.

 

Kamera

Test Huawei P Smart Pro kamera

Huawei P Smart Pro har till synes exakt samma kamerasystem som P30 Lite. Det är en definitiv besvikelse att Huawei fortfarande inte har lyckats uppgradera sina kameror. De preseterar fortfarande helt okej  men det krävs inte mycket pengar för att få betydligt bättre kameror.

Läs mer om kameran

Kamerasystemet består av en 48 megapixelsensor med ett bländarvärde på f/1,8. Den fångar helt okej bilder i många situationer men saknar ofta detaljrikedom, trots sin höga upplösning. Det dynamiska omfånget är inte heller särskilt imponerande. Xiaomi Redmi Note 8 Pro presterar betydligt bättre i dynamiskt krävande miljöer.

I mörka miljöer presterar den helt okej. Den presterar lustigt nog kontinuerligt sämre än P30 Lite, trots att vi misstänker att kamerorna egentligen är identiska. Den har svårt att få till bra exponeringar i många situationer.

Vidvinkelkameran är precis så dålig som vi blivit vana vid att se. Den har bara en bredd på 103 grader, betydligt mindre än flera konkurrenter, och bildkvaliteten är ofta oanvändbart dålig. När den har gott om ljus och inte för krävande dynamik kan den definitivt användas för sociala medier. Bortom det är dock värdet med vidvinkelkameran ganska litet.

När det gäller video ligger Huawei också efter konkurrenterna. Utan stöd för mer än Full HD 60p-inspelning kan P Smart Pro helt enkelt inte konkurrera i en prisklass som domineras av 4K UHD-stöd.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvaran i Huawei P Smart Pro bjuder inte på några större överraskningar. Huaweis mjukvara är fortsatt hårt anpassad med många anpassningsmöjigheter och funktioner som sällan erbjuder något större värde.

Läs mer om mjukvaran

Huaweis mjukvara, kallad EMUI 9., är en ganska kraftigt anpassad version av Android. Anpassningarna går från att vara estetiska till att vara fundamentalt viktiga för operativsystemet. Många förändringar känns överflödiga och gör inte mycket mer än att skapa en onödigt ovanlig användarupplevelse. I andra fall är förändringarna bra. Vi gillar till exempel att Huawei har behållit möjligheten att snabbt starta multitasking-läget i Android genom att hålla in knappen för Senaste appar. Vi gillar också att Huawei ha behållit Inställningar-knappen bredvid snabbgenvägarna, vilken annars tagits bort i Android 9.

App-överflöd

Det finns samtidigt mycket att inte gilla med Huaweis mjukvara. Företagets hårda resurshantering gör att vissa appar helt enkelt inte funkar som de ska. Telefonen är också full av onödiga appar. Huawei har till exempel en egen appbutik kallad AppGallery som försöker, och misslyckas, med att konkurrera med Google Play-butiken. Huawei har dessutom förinstallerat en reklamapp från Booking.com. Appen går att avinstallera och vi kan glatt rapportera att de reklamspel som inkluderades i vissa telefoner från Huawei saknas i P Smart Pro.

Huaweis mjukvara har kritiserats i många år och det finns många saker kvar att klaga på. Faktum är samtidigt att EMUI 9.1 är den bästa versionen av Huaweis mjukvara hittills och att den baseras på ett av världens bästa och mest populära operativsystem. Även om vi har en hel del att klaga på erbjuder P Smart Pro en bra och stabil användarupplevelse. Vi föredrar den renare och enklare mjukvaran från tillverkare så som OnePlus men Huaweis mjukvara fungerar för det mesta minst lika bra.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Huawei P Smart Pro

Huawei P Smart Pro lanseras lite för sent med ett lite för gammalt chipset. HiSilicon Kirin 710 är ett helt okej chipset för en riktig budgetmobil. P Smart Pro försöker dock konkurrera med betydligt mer kraftfulla konkurrenter. Huaweis egen Nova 5T erbjuder till exempel nästan fyra gånger högre grafikprestanda. 6 GB RAM och 128 GB lagring är bra uppgraderingar från P Smart Z och det är tillräckligt för att göra P Smart Pro märkbart kvickare när vi använder krävande appar. Det är dock dags för Huawei att uppdatera sina budgetkretsar.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,59 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 163,1 × 77,2 × 8,8 mm
Vikt 206 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 1 080 60p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 710, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here