Huawei P30 Lite
6.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,15 tum
Bra att veta:Vi har testat en vit version av Huawei P30 Lite men det finns också en svart och blå variant.
Fördelar
+ 128 GB lagring
+ Hörlursport
+ Färgexakt skärm i ”Normal”-läge
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- Krånglig mjukvara
- Lågmäld högtalare
- Saknar UHD-inspelning
Kamera6.6
Skärm6.7
Batteri7.3
Kamera6.6
Skärm6.7
Batteri7.3
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P30 Lite får oss att fundera på varför den existerar. Den är tyvärr ganska medioker med tanke på den prisklass den lanseras i och syskonet Mate 20 Lite är nära identiskt, samtidigt som den har ett betydligt lägre pris. P30 Lite erbjuder visserligen en helt okej användarupplevelse och har få stora svagheter men en ljussvag skärm, en kamera som underpresterar i ljusa miljöer och en lite plastig konstruktion gör att Huawei till och med har svårt att konkurrera med sig själva.

 

Hårdvarudesign

Huawei P30 Lite Recension

P30 Lite har en modern design med en liten droppformad flärp på framsidan. Telefonens till synes dyra konstruktion är dock inte alls så påkostad som den kanske ser ut. De metalliknande sidorna är gjorda av plast och den glasliknande baksidan är gjord av plast. Det är kanske inte så konstigt att den då känns lite… plastig.

Läs mer om hårdvaran

Många moderna smartphones är ganska tunga. Kombinationen av metallsidor och glas på både framsidan och baksidan bidrar ofta till en hög vikt. Många associerar därför hög vikt med hög kvalitet. Det gör det lite jobbigt för Huawei P30 Lite, som har en ganska stor skärm och ett stort avtryck men en relativt låg vikt på 159 gram. Förklaringen till den låga vikten är Huaweis materialval. De metalliknande sidorna är egentligen gjorda av plast och den glasliknande baksidan är också gjord av plast. Även om P30 Lite kanske inte ser så billig ut, känns de billiga materialen i handen.

Det positiva med Huaweis val av plast framför dyrare material är att telefonen åtminstone är stabil i sin konstruktion. Den knakar inte och det finns inga stora glapp eller annat som indikerar att den inte kommer att hålla över tid. 

Baksidan på vårt vita exemplar är bara vitt. Här finns inga tonade färger eller annorlunda reflektioner, som annars har blivit så populärt. Den helvita baksidan hade kunnat göra telefonen vackert stilrent, om det inte vore för de fula myndighetsmärkena och modellinformationen som finns skriven på bakstycket. På baksidan finns i alla fall också en fingeravtrycksläsare som är lätt att nå och använda. Den är snabb och pålitlig, vilket är lustigt. Den presterar nämligen bättre än fingeravtrycksläsarna i P30 och P30 Pro.

Modernt med trippla kameror

P30 Lite har en kameramodul med tre kameror, vilket inte är helt vanligt i prisklassen. Under den finns en LED-lampa och en liten text som skryter om huvudkamerans 48 MP-sensor. Kameramodulen sticker ut lite, vilket gör den lite ostabil på ett platt bord. Det är lite opraktiskt. Vi är dessutom lite oroliga för att kameralinsen riskerar att repas över tid eftersom den inte skyddas av någon plast- eller metallram.

Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger helt okej fysisk återkoppling. På ovansidan finns en kortläsare med plats för totalt två kort, antingen två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Vänster sida är helt fri från knappar men undersidan har en hörlursport, en USB Typ-C-port, mikrofon och en högtalare.

Funktion som storasyskon saknar

På framsidan av P30 Lite finns en 6,15 tum skärm, den största någonsin i en P Lite-mobil. Telefonens yttermått gör den nästan en halv centimeter längre än P20 Lite. Ovanför skärmen finns en ganska liten ram och en främre kamera som får plats tack vare en droppformad flärp. Eftersom ramen ovanför skärmen är en gnutta större än på P30, har Huawei fått plats med en flerfärgad notislampa här uppe, en funktion som saknas i P30 och P30 Pro. Det gör det lätt att se när telefonen laddar eller när ett meddelande väntar. Här finns också en vanlig hörlur.

Huawei skryter inte med någon vattentålighet för P30 Lite. Den bör med andra ord hållas så långt ifrån poolen som möjligt. Den har inte heller funktioner så som trådlös laddning, som är exklusivt för flaggskeppsmobiler på dagens marknad.

Stäng

 

Skärm

Huawei P30 Lite Skärm

P30 Lite har en 6,15 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 312. Det ger den hög detaljrikedom som är tillräcklig för en LCD-skärm i klassen. Skärmen kan justeras med Huaweis mjukvara för att vara ganska färgexakt men det mest färgexakta läget kan tyvärr inte visa färg i DCI P3, som erbjuder rikare färger. Skärmen är i alla fall behaglig att använda i mörk miljöer tack vare en låg lägsta ljusstyrka. En låg ljusstyrka är dock inte lika tacksam i ljusa miljöer. P30 Lite har svårt att överstiga 400 nits i maximal ljusstyrka, vilket gör den svår att använda utomhus på soliga dagar. Det gör tyvärr skärmen i P30 Lite ganska medioker, även i sin billigare klass.

 

Högtalare

Test Huawei P30 Lite Högtalare

P30 Lite har en högtalare på sin undersida. Den levererar ljud med hög detaljrikedom i mellanregistret men saknar täckning bland lägre frekvenser. Musik saknar med andra ord all tillstymmelse till bas. Det påverkar visserligen inte användning för högtalarsamtal så mycket. För högtalarsamtal är högtalarens låga volym ett betydligt större problem. Medan konkurrenter så som Xiaomi Pocophone F1 kan nå volymer på upp till 81,5 decibel, stannar P30 Lite på 79 decibel. Det är en substantiell skillnad som kan göra högtalaren i P30 Lite svår att höra i vissa miljöer.

 

Batteri

Test Huawei P30 Lite Batteri

Trots stora likheter med syskonet Mate 20 Lite, som har ett batteri med en kapacitet på 3 750 mAh, lyckas P30 Lite leverera en nära identisk batteritid med ett batteri på 3 340 mAh. Den levererar en batteritid som gör att normala användare kan vänta sig en batterimarginal på 20-30 procent vid slutet av dagen. Det betyder att även mer krävande användare kan klara sig genom långa dagar men att marginalen kan vara liten för vissa. Konkurrenter så som Xiaomi Pocophone F1 har betydligt mer att erbjuda. Om batteriet i P30 Lite skulle ta slut finns en inkluderad snabbladdare som kan ladda den till 50 procent på runt 40 minuter, vilket är helt okej för klassen.

 

Kamera

Test Huawei P30 Lite Kamera

Huawei P30 Lite har en ny 48 megapixelsensor som är gjord för relativt billiga mobiler. Den erbjuder helt okej prestanda i mörka miljöer men är en besvikelse i ljusa. Den saknar nämligen dynamiskt omfång och har stora problem med brus. En assisterande vidvinkelkamera erbjuder ett unikt perspektiv men tar tyvärr riktigt usla bilder.

Läs mer om kameran

Huawei P30 Lite har tre kameror, varav huvudkameran har en 48 megapixelsensor med ett bländarvärde på f/1,8. Det låter kanske ganska bra. I praktiken betyder dock inte den höga upplösningen särskilt mycket. Huvudkameran har nämligen ett relativt begränsat dynamiskt omfång när den jämförs med konkurrenter i prisklassen. Utöver det saknar den detaljrikedom och har stora problem med brus, även i ljusa miljöer. Det gör den tyvärr ganska medioker för klassen, även när den har tacksamma motiv framför sig.

I mörka miljöer presterar den faktiskt ganska bra. Den har förvånansvärt bra färgåtergivning och bra brusreducering som inte klankar ner på detaljrikedomen. Det är lite lustigt att den presterar märkbart bättre än Xiaomi Pocophone F1 i mörka miljöer, när konkurrenten ligger långt före i ljusa miljöer. Det är dock värt att notera att kamerans bristande dynamiska omfång också dyker upp i mörka miljöer.

Ovanlig och ovanligt dåligt

En av de tre kamerorna på baksidan är en 8 megapixel vidvinkelkamera. Den erbjuder ett lite ovanligt perspektiv som passar bra till landskap- och arkitektur-fotografering. Likt många andra vidvinkelkameror presterar den tyvärr riktigt uselt, med detaljrikedom som får den att se ut som en tre megapixelkamera med ett dåligt objektiv. Vi överdriver inte när vi säger att vidvinkelkameran bara kan användas i ljusa miljöer och visas i mycket små format. Med en bredd på 103 grader är den inte heller så bred som många andra vidvinkelkameror på marknaden. P30 Pro har till exempel en kamera med ett synfält på 120 grader, vilket ger ett betydligt mer extremt perspektiv.

Den tredje och sista kameran erbjuder tyvärr inget annat än stöd till huvudkameran för kamerans porträttläge. Det fungerar helt okej men har samma kvalitetsproblem som andra bilder, på grund av huvudkamerans mediokra prestanda, även i ljusa miljöer.

Utan stöd för 4K-inspelning ligger tyvärr P30 Lite steget efter flera konkurrenter i klassen när det gäller video.

Stäng

 

Mjukvara

EMUI 9 går in på djupet och förändrar Android på nästan alla tänkbara sätt. Med Androids stora anpassningsmöjligheter kan EMUI ändå passa nästan vem som helst. Huawei har dessutom lyckats lösa sina stora prestandaproblem för billiga mobiler, vilket tar bort käppen i hjulet för Huaweis billigare mobiler.

Läs mer om mjukvaran

Vi har skrivit tiotusentals ord om EMUI genom åren. Varje år har vi konstaterat samma sak: EMUI har blivit bättre men är fortfarande en av Huaweis största svaghet. Så är också fallet för EMUI 9. Mjukvaran inkluderar en uppsjö anpassningar av Android för att göra Huaweis mjukvara speciell, även om EMUI 9 är en av de mest tama versionerna av EMUI hittills. I praktiken är dock förändringarna sällan särskilt givande. I många fall är anpassningarna uppenbara försök att göra Android mer iOS-liknande. Det fungerar tyvärr ganska dåligt eftersom Huawei har valt att låna de sämsta sakerna med iOS, så som faktumet att alla appar måste sorteras manuellt på hemskärmen. Räddningen är då att Android ändå låter användare anpassa mjukvaran. Med ett fåtal justeringar går det att göra EMUI till en bra användarupplevelse, även för Android-fans.

Pinsamt dåliga översättningar

EMUI är fortfarande fullt av små problem och tecken på mjukvara som är utvecklad av ett företag som bryr sig mer om antalet funktioner än om deras kvalitet. Med det menar vi inte att EMUI inte har bra funktioner som faktiskt fungerar som tänkt. Vi tänker snarare på faktumet att EMUI 9 fortfarande inkluderar pinsamt dåliga översättningar så som ”Digitalt saldo”, som ganska uppenbart är en felaktig maskinöversättning av ”Digital balance” – Huaweis namn för Androids digitala hälsa-funktion.

Test Huawei P30 Lite EMUI

Huawei har gjort stora förbättringar i sin mjukvara när det gäller prestanda. Under 2018 hade företaget katastrofalt stora problem som ledde till irriterande buggar och underligt dålig prestanda. Med P Smart 2019 såg vi problemen minimeras och med P30 Lite har de flesta problem faktiskt försvunnit helt. Det betyder att Huaweis mindre kraftfulla chipsets äntligen kan leverera en bra användarupplevelse. Det märks givetvis att P30 Lite inte är lika snabb som de större syskonen men nu har Huawei äntligen tagit bort pinnen mellan ekrarna för sina billigare mobiler.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Huawei P30 Lite

Huaweis eget HiSilicon 710-chipset är ett ganska bra mellanklass-chipset som presterar i klass med Qualcomm Snapdragon 660. Det är med andra ord tillräckligt kraftfullt för att driva även ganska krävande uppgifter. Det gör P30 Lite till en ganska passande mobil för till exempel barn som gillar att spela spel, som inte är allt för krävande. Med 4 GB RAM klarar den sig utan problem med även ganska tunga appar men det finns inget större utrymme för framtidens mer krävande appar. Det interna lagringsutrymmet erbjuder istället en betydligt större marginal. Med 128 GB intern lagring ligger P30 Lite i toppen av klassen. Med en microSD-kortläsare erbjuder den också en hel del flexibilitet inför framtiden. 

Klicka för specifikationer

Skärm 6,15 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 312
Storlek 152,9 × 72,7 × 7,4 mm
Vikt 159 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 24 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 710, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 340 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here