Huawei P9 Lite
2.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Huawei P9 Lite säljs i färgerna guld, vit och svart. Vi har testat den svarta versionen.
Fördelar
+ Gedigen konstruktion
+ 3 GB RAM-minne
+ Lång batteritid
+ Fingeravtrycksläsaren
Nackdelar
- Huaweis mjukvara
- Kamera i mörka miljöer
- Ljussvag skärm
- Medelmåttig högtalare
Kamera2.6
Skärm3.5
Batteri6.6
Kamera2.6
Skärm3.5
Batteri6.6
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P9 Lite är en relativt billig telefon som trots sitt låga pris erbjuder hög prestanda, en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare, hög byggkvalitet och lång batteritid. Komplimangerna slutar dock där. P9 Lite lider tyvärr av en kamera som är dålig i mörka miljöer, ett Wi-Fi-chip som saknar stöd för 5 GHz-bandet, en medelmåttig kamera och Huaweis mjukvara som saknar viktiga funktioner och gör användarupplevelsen förvirrande. Med hård konkurrens i sitt prissegment lyckas P9 Lite inte riktigt nå toppen.

 

Hårdvarudesign

Huawei P9 Lite Recension forsta 2

Huawei har lyckats med hårdvarudesignen i P9 Lite. Även om modellen inte har mycket gemensamt med sitt dyrare syskon ger telefonens metallram en känsla av hög byggkvalitet.

Läs mer om hårdvaran

Huawei P9 Lite är en billig smartphone som trots sitt pris kan bjuda på hög byggkvalitet. Telefonens ram är gjord av metall, vilket gör att telefonen känns gedigen och stabil i handen. Framsidan av P9 Lite täcks av glas och baksidan av plast. Plasten gör att P9 Lite skiljer sig avsevärt från Huawei P9 när det gäller hårdvarudesign. Det matta plastbakstycket är svårt att jämföra med P9:s aluminiumdesign. Även om P9 Lite inte kan komma i närheten av sitt dyrare syskon har den inga större problem med att konkurrera om byggkvalitet i sin prisklass.

Även om P9 Lite:s baksida är gjord av plast går den tyvärr inte att ta av. Det betyder att telefonens batteri inte är utbytbart och att bakstycket inte går att byta ut om det skulle gå sönder. På mitten av bakstyckets övre halva sitter en fingeravtrycksläsare. Läsaren är snabb och pålitlig och ger användare en modern funktion även i en så billig telefon som Huawei P9 Lite är.

Huawei P9 Lite Recension fingeravtryck

På toppen av bakstycket sitter en blank plastram för telefonens kamerahus. Även om ramen kanske ser ut att vara gjord av glas är den plastbaserad. Det gör oss lite rädda för att den riskerar att få synliga repor efter lång användning. Kameran som sitter innanför ramen har en klassisk design med två tillhörande LED-lampor. Värt att notera är dock att kameran i Huawei P9 Lite inte har någon Leica-märkning och bara består av en kamerasensor, inte två kameror som finns i Huawei P9.

På telefonens högra sida sitter en på/av-knapp samt ett volymreglage. Knapparna är lätta att använda och ger god fysisk återkoppling. På vänster sida sitter telefonens SIM- och microSD-korthållare. Här finns plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort eller två nanoSIM-kort. På telefonens undersida finns en microUSB-port, en högtalare och en mikrofon.

Huawei P9 Lite Recension knappar

På framsidan av Huawei P9 Lite finns en 5,2 tum skärm med Full HD-upplösning. Under skärmen finns Huaweis varumärke och ovanför finns en traditionell hörlur och en videosamtalskamera. Trots att Huawei P9 Lite har samma skärmstorlek som Huawei P9 har P9 Lite större ramar och är därför större på både bredden, längden och tjockleken. Trots sin plastbaserad baksida väger också P9 Lite mer än sitt dyrare syskon. Utöver det har Huawei P9 en rundad glasframsida medan P9 Lite är helt platt.

Stäng

 

Skärm

Huawei P9 Lite Recension skarm

Huawei P9 Lite har en 5,2 tum skärm som använder LCD-teknik. Skärmen har alltså samma storlek och använder samma grundläggande teknik som skärmen i Huawei P9. Huawei P9 Lite har också samma höga upplösning som P9 men det finns ändå flera viktiga skillnader mellan de två modellernas skärmar. Den största skillnaden är faktumet att Huawei P9 är lätt att läsa utomhus eftersom dess skärm kan nå 500 nits. Huawei P9 Lite:s skärm kan inte bli mycket ljusare än 350 nits. Det gör den betydligt svårare att använda utomhus. Utöver låg ljusstyrka har skärmen problem med höga betraktningsvinklar och eftersom den använder LCD-teknik kan den inte konkurrera med exempelvis Samsung Galaxy A5 när det gäller svärta. Med det sagt är skärmen inte dålig och bör fungera för de flesta konsumenter.

 

Högtalare

Huawei P9 Lite Recension undersida

Huawei P9 Lite har en högtalare placerad på sin undersida. Högtalaren är tyvärr inte särskilt bra. Den kan nå höga ljudvolymer men har stora problem med att återge stora delar av mellanregistret. Ljud från högtalaren är skrikigt och obehagligt, vilket kan göra det jobbigt att lyssna på musik eller prata med högtalartelefon. Eftersom både Huawei Honor 7 och särskilt LG G4 har ganska bra högtalare i jämförelse kan inte P9 Lite heller skylla på sitt pris i detta fallet.

 

Batteri

Huawei P9 Lite Recension modellnummer

Huawei P9 Lite har ett 3 000 mAh-batteri som tyvärr inte är användarutbytbart. Batteriet erbjuder dock lång batteritid. Tack vare energieffektiva komponenter kan batteriet ta telefonen genom långa dagar. Även användare med höga krav kan förvänta sig en telefon som klarar sig hela dagen ut. Faktum är att P9 Lite till och med har längre batteritid än sitt dyrare syskon, trots att de två telefonerna har lika stora batterier. P9 Lite kommer givetvis inte i närheten av telefoner så som den gigantiska Huawei Mate 8 men med tanke på sin storlek erbjuder den en riktigt imponerande batteritid.

 

Mjukvara

Huawei P9 Lite Recension mjukvara

Med Android 6.0 i grunden har P9 Lite mycket att erbjuda. Huaweis överliggande användargränssnitt gör dock användarupplevelsen delvis förvirrande och krånglig. Utöver det har Huawei tagit bort funktioner som bland annat låter användare säkra sin data med kryptering.

Läs mer om mjukvaran

Huawei P9 Lite har samma mjukvara som många andra Huawei-telefoner på marknaden men den skiljer sig från mjukvaran i Huawei P9. Det dyrare syskonet använder kamera- och galleriappar som har utvecklats i samarbete med Leica men P9 Lite saknar dessa speciella appar och får nöja sig med vanliga Android 6.0 och Huaweis överliggande gränssnitt EMUI 4.1.

Vi har skrivit mycket om Huaweis mjukvara förut. I denna recension kommer vi bara att sammanfatta vårt omdöme om Huaweis mjukvara. Om du vill läsa mer kan vi rekommendera mjukvarudelen av vår recension av Huawei P9.

EMUI 4.1 baseras på Android 6.0, ett funktionellt och stabilt operativsystem som ger användare en välpolerad användarupplevelse. EMUI förändrar dock många grundläggande aspekter av Android som försämrar användarupplevelsen. Huawei har exempelvis valt att ta bort Androids klassiska appskärm, gjort det svårt att byta hemskärm (så kallad launcher), har förändrat hur snabbgenvägar fungerar i notishanteraren och gjort många andra anpassningar som gör att vana Android-användare riskerar att bli förvirrade och frustrerade över att världens mest populära operativsystem, inte fungerar som det brukar. Det är ett tråkigt faktum att få av Huaweis anpassningar gör användarupplevelsen bättre.

Huawei har gjort vissa anpassningar av operativsystemet som faktiskt förbättrar användarupplevelsen. Företaget har exempelvis utvecklat ett bra system för att hantera dubbla SIM-kort. De så kallade 2-kortsinställningarna gör det enkelt för användare att bestämma vilket SIM-kort som ska användas för data och när de olika SIM-korten ska vara aktiva.

Huawei P9 Lite Recension mjukvara simHuawei har också installerat unik mjukvara som styr telefonens fingeravtrycksläsare och som bland annat gör det möjligt för användare att dra ner notishanteraren från toppen av skärmen genom att svepa fingret över fingeravtrycksläsaren.

 

En av de underligaste egenskaperna med Huaweis senaste mjukvara är faktumet att den inte tillåter användare att kryptera sin telefon. Funktionen som har varit inbyggd i Android i årtal har tagits bort av Huawei i alla P9-modeller. Det betyder att användare som vill skydda sin data inte har möjlighet att göra det med varken P9 eller P9 Lite. Med tanke på att så gott som alla andra Android-telefoner på marknaden har den funktionen känns Huaweis val att ta bort funktionen minst sagt underligt och helt klart negativt för konsumenter.

Stäng

 

Kamera

Huawei P9 Lite Recension kamera

Huawei P9 har en unik uppsättning kameror som sägs ha utvecklats av Leica. Även om kamerorna inte kan erbjuda särskilt imponerande prestanda i mörka miljöer kan den ta riktigt bra bilder i ljusa miljöer. Huawei P9 Lite saknar sitt dyrare syskons unika kameror och nöjer sig istället med en ganska medioker 13 megapixelkamera som saknar optisk bildstabilisering.

Läs mer om kameran

Kameran i P9 Lite har problem med många olika typer av miljöer. I dagsljus kan den inte hantera det breda dynamiska omfång som ofta behövs för att fånga detaljer i bilder med både direkt solljus och skugga. Kameran fångar detaljrika bilder med korrekta färger och bra vitbalans men det bristande dynamiska omfånget begränsar den kraftigt.

I mörka miljöer fallerar P9 Lite totalt. Utan optisk bildstabilisering och med en liten kamerasensor kan kameran inte fånga tillräckligt mycket ljus för att återge en bra bild. Både LG G4 och Huawei Honor 7 slår P9 Lite med hästlängder i mörka miljöer. I miljöer där de två konkurrenterna kan ta ganska bra bilder fångar P9 Lite bilder som är helt oanvändbara.

Även när det gäller video ligger P9 Lite bakom konkurrenterna i samma prisklass. Medan LG G4 kan fånga video i 4K UHD-upplösning och Full HD-upplösning med 60 bilder per sekund får P9 Lite-användare nöja sig med Full HD-upplöst video med 30 bilder per sekund.

Stäng

 

Prestanda och Wi-Fi

Huawei P9 Lite Recension huawei

Huawei P9 Lite har gott om prestanda med tanke på sitt lanseringspris. Med ett HiSilicon Kirin 650-chipset under huven kan telefonen klara av de flesta uppdrag utan större problem. Även om Huawei P9 är mycket mer kraftfull i teorin är den praktiska skillnaden, med undantag för vissa spel, inte särskilt stor. Den stora förklaringen till P9 Lite:s imponerande prestanda i vardagen är troligen faktumet att den använder 3 GB RAM-minne. Medan konkurrenter bara har 2 GB RAM-minne kan P9 Lite ha fler appar öppna i bakgrunden och ladda fler appar snabbare. P9 Lite har dock inte mycket att skryta om när det gäller Wi-Fi. Telefonen saknar helt stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet – en funktion som som kan beskrivas som självklar för en smartphone som lanseras år 2016.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Bra skrivet test. Och inte en massa av ingeting .. som mobil tidningen fyller sitter utrymme med. ++

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + sju =