Huawei P9 Plus
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:P9 Plus har ett mindre och billigare syskon kallat P9 som har samma kamera och processor.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Fingeravtrycksläsaren
+ Hög prestanda
+ Kamera i ljusa miljöer
Nackdelar
- Huaweis mjukvara
- Saknar diskkryptering
- Saknar USB 3.0/3.1-stöd
- Kamera i mörka miljöer
Kamera5
Skärm6.5
Batteri6.2
Kamera5
Skärm6.5
Batteri6.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P9 Plus har det mesta: en bra skärm, bra högtalare, kraftfullt inre, snabb fingeravtrycksläsare och en ganska bra kamera. Med det sagt kostar den en hel del och det är svårt att säga att den är bättre än sina konkurrenter i samma höga prisklass. Samtidigt finns det konkurrenter med bättre kameror och bättre skärmar. Det gör inte Huawei P9 Plus till ett dåligt val men det gör den inte heller till det bästa valet.

 

Hårdvarudesign

Huawei P9 Plus Recension forsta

Huawei P9 Plus bjuder på en imponerande hårdvarudesign, ett annorlunda bakstycke av metall och en allmänt stilren design. På grund av sin stora skärm och kantiga design kan den tyckas vara lite oergonomisk och klumpig men den är åtminstone gedigen och väl konstruerad.

Läs mer om hårdvaran

Likheterna mellan Huawei P9 och P9 Plus är minst sagt många. Utöver faktumet att P9 Plus är betydligt större än P9 finns det inte särskilt många skillnader. För dig som är intresserad finns det ett fåtal skillnader mellan de två modellernas design. För det första har P9 Plus ett bakstycke med en unik design. Likt Huawei P9 har också P9 Plus en baksida som är gjord av metall. Till skillnad från sitt syskon, och så gott som alla andra metallklädda telefoner på marknaden, har dock P9 Plus ett glansigt metallstycke på sin baksida. Huawei har polerat metallen och/eller lagt på någon typ av primer för att ge metallen ett blankt utseende.

Utöver den glansiga baksidan finns det en annan liten designskillnad mellan P9 och P9 Plus. På telefonens högra sida sitter en på/av-knapp och ett volymreglage, precis som på P9, men P9 Plus har en röd på/av-knapp medan P9 har en grå knapp. Ja, vi pratar om små skillnader här, men knappens röda färg får den att sticka ut ur telefonens annars stilrena och färglösa design.

Huawei P9 Plus Recension hoger

När det gäller hårdvarufunktioner finns det bara en större skillnad mellan de två modellerna, P9 Plus har en IR-sändare på sin ovansida som kan användas för att styra TV-apparater eller andra IR-styrda enheter. På baksidan av P9 Plus sitter fortfarande en fingeravtrycksläsare som är snabb och pålitlig och ovanför den sitter två Leica-märkta kamerorna och dubbla LED-lampor.  På telefonens vänstra sida finns plats för ett microSD-kort och ett nanoSIM-kort.

På undersidan av telefonen finns en USB Typ-C-port som, trots sitt utseende, saknar stöd för USB 3.0 och som saknar stöd för att skicka video till en extern skärm. Till vänster om USB-porten finns en 3,5 millimeter hörlursport och till höger hittar vi telefonens huvudhögtalare.

Medan Huawei P9-användare får nöja sig med en högtalare på telefonens undersida har P9 Plus en extra högtalare inbyggd i hörluren på telefonens framsida. Med det sagt är den sekundära högtalaren långt ifrån en traditionell högtalare. Den kan bara generera höga frekvenser av låg volym, vilket gör det svårt att på riktigt beskriva P9 Plus som en smartphone med två riktiga högtalare.

Huawei P9 Plus kan beskrivas som en stilren telefon men dess utseende går inte nödvändigtvis hand i hand med dess ergonomi. Likt många andra telefoner på marknaden i dag lider P9 Plus av en kantig design och ett platt bakstycke som inte nödvändigtvis gör telefonen särskilt bekväm att hålla i handen.

Stäng

 

Skärm

Huawei P9 Plus Recension skarm

Huawei P9 Plus har en riktigt bra bildskärm som på många sätt är bättre än skärmen i Huawei P9. Eftersom P9 Plus använder AMOLED-teknik istället för LCD-teknik kan skärmen erbjuda ett oändligt kontrastratio, visa rika färger, erbjuda imponerande prestanda vid höga betraktningsvinklar och ge användare en bra bildupplevelse. Skärmen i P9 Plus är bättre än P9:s skärm på alla sätt förutom ett: ljusstyrka. Huawei P9:s LCD-skärm kan nå 500 nits ljusstyrka medan P9 Plus inte kommer högre än 370 nits. Det betyder att P9 har en skärm som är betydligt enklare att använda utomhus och i andra ljusa miljöer. I jämförelse med andra flaggskepp på marknaden, som i många fall kan nå 550 nits eller mer, har P9 Plus svårt att konkurrera när det gäller just ljusstyrka.

 

Högtalare

Huawei P9 Plus Recension undersida

Huawei P9 Plus marknadsförs som att komma utrustad med dubbla högtalare. Likt HTC 10 har dock P9 Plus en traditionell högtalare på telefonens undersida och en tweeter i hörluren. Det betyder att högtalaren som sitter vid hörluren bara kan producera ljud med höga frekvenser och att den inte kan nå särskilt höga ljudvolymer. Även om P9 Plus inte har två traditionella högtalare kan den ändå producera ljud av riktigt hög volym och kvalitet. P9 Plus kan inte mäta sig med klarheten i mellanregistret som Nexus 6P kan erbjuda men den har god täckning bland de lägre frekvenserna och ligger helt klart på topp 5 över smartphones med bäst högtalare på marknaden.

 

Batteri

Huawei P9 Plus Recension batteri

Bakom den metallklädda baksidan av P9 Plus finns ett batteri som mäter 3 400 mAh. Det är 400 mAh mer än batteriet i Huawei P9. I teorin borde det innebära att P9 Plus kan erbjuda betydligt bättre batteritid än sitt syskon. I praktiken har P9 Plus också bättre batteritid men skillnaden är inte särskilt stor. Enligt våra tester är skillnaden i batteritid mellan P9 och P9 Plus mindre än fem procent. Det betyder att så gott som alla konsumenter kan vänta sig en telefon som tar dem igenom en hel dags använding utan större problem. Användare med höga krav på sin telefon kan få problem vid dagens slut men sannolikheten att batteriet tar helt slut är relativt låg.

 

Mjukvara

p9 plus mjukvara

Huawei P9 Plus baseras på Android 6.0 och har Huaweis EMUI 4.1 ovanpå. Tack vare Googles operativsystem är P9 Plus full av intressanta funktioner och har stöd för ett gigantiskt bibliotek av applikationer från Google Play. Huaweis anpassningar av Android försämrar dock mjukvaruupplevelsen på vissa betydande sätt.

Läs mer om mjukvaran

EMUI 4.1 är den helt klart bästa versionen av Huaweis överliggande användargränssnitt någonsin. Företaget har gjort sig av med många underliga beteenden och buggar i sin mjukvara men fler underliga designval och borttagna funktioner gör fortfarande användarupplevelsen förvirrande.

p9 plus EMUI

Som vi har skrivit i många andra recensioner av Huaweis telefoner kan företagets mjukvara kritiseras för många saker men kanske främst för en grundläggande del av telefonens användargränssnitt. Istället för att använda Googles traditionella Android-hemskärm har Huawei valt att utveckla en hemskärm som inte ger användare någon enkel tillgång till automatiskt sorterade appar. Huawei har nämligen tagit bort Androids appskärm helt från operativsystemet. Utöver det har företaget blockerat Androids inbyggda system för att byta launcher och även om hemskärmen är stabil och lätt att använda finns det inget alternativ i Huaweis mjukvara att återställa den till en mer traditionell design som gör det enklare att automatiskt sortera appar för att göra dem lätta att hitta.

Huaweis anpassningar påverkar alla delar av operativsystemet, både estetiskt och funktionellt. Vissa förändringar är små men andra grundläggande och ologiska. Den mest underliga förändringen som Huawei har valt att göra i sin mjukvara är att ta bort möjligheten att kryptera telefonen. Medan alla andra telefontillverkare i Sverige antingen har kryptering aktiverat från början eller låter användare aktivera kryptering vid ett senare tillfälle finns det alternativet inte tillgängligt i Huaweis telefon. Det betyder att P9 Plus lagrar all sin data helt utan skydd och att användare inte har något sätt att hålla sin data säker. För en modern smartphone som tillhör marknadens högsta prissegment är detta ett fullständigt ologiskt val från Huaweis sida som också har riktiga konsekvenser för konsumenter.

Likt Huawei P9 har P9 Plus också ny kameramjukvara som sägs vara utformad tillsammans med Leica. Mjukvaran ger användare total kontroll över kamerans alla aspekter. I kameraappens PRO-läge kan användare styra över slutartid, bländarvärde, autofokusläge och vitbalans. Bilder kan fångas i RAW-format och i ett speciellt monokromt läge kan bilder fångas utan färg med telefonens unika svartvita kamerasensor.

p9 plus kamera

Även i telefonens bildgalleri dyker spår upp ifrån den tyska kameratillverkaren Leica. När en bild visas kan användare se information om vilka inställningar som var aktiverade när bilden togs och till och med se ett histogram för bilden.

Stäng

 

Kamera

Huawei P9 Plus Recension kamera

Huawei P9 Plus tar några av branschens bästa bilder i ljusa miljöer men har stora problem i mörka miljöer. Utan optisk bildstabilisering kan kameran inte hålla bruset borta. Eftersom kameran också är begränsad till Full HD-upplösning för videoinspelning kan flera konkurrenter beskrivas som bättre kamerasmartphones.

Läs mer om kameran

Den legendariska kameratillverkaren Leica står bakom delar av kameran som används av Huawei P9 Plus. Utöver att företagets varumärke syns tydligt på telefonens baksida sägs Leica ha assisterat Huawei vid utvecklingen av kameran. Med tanke på Leicas goda rykte skulle ett sådant samarbete kunna leda till en riktigt bra kameraupplevelse. I praktiken kan P9 Plus också fånga riktigt bra bilder, åtminstone i ljusa miljöer.

Kameran har ett brett dynamiskt omfång, kan fånga korrekta färger, erbjuda imponerande skärpa och bilder som ser naturliga ut. Konkurrensen är hård men Huawei P9 Plus tar några av branschens absolut bästa bilder i ljusa miljöer.

Så fort P9 Plus utmanas med mörka miljöer fallerar dess kameraprestanda markant. Telefonen kan inte komma i närheten av telefoner så som Samsung Galaxy S7 Edge som kan ta betydligt bättre bilder tack vare sin optiska bildstabilisering och sitt låga bländarvärde. Till och med Nexus 6P som, likt P9 Plus, saknar optisk bildstabilisering kan ta betydligt bättre bilder än P9 Plus i mörka miljöer.

I sitt videoläge har P9 Plus inte heller särskilt mycket att erbjuda. Trots att telefonen försöker konkurrera i marknadens högsta segment kan den inte fånga video i högre upplösning än Full HD. Kameran kan visserligen fånga video i 60 fps men utan UHD-inspelning har P9 Plus svårt att konkurrera.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei P9 Plus Recension baksida

Huawei P9 Plus har en riktigt kraftfull HiSilicon Kirin 955-processor med fyra kärnor klockade till 2,5 GHz och fyra klockade till 1,8 GHz. Processorn assisteras av 4 GB RAM-minne. Det betyder att P9 Plus har 1 GB mer RAM-minne än P9. I framtiden är det möjligt att det extra arbetsminnet kan få betydelse för telefonens prestanda men i nuläget är det svårt att se någon större skillnad mellan de två modeller. En annan viktig skillnad är dock att P9 har 32 GB lagringsutrymme medan P9 Plus har 64 GB lagringsutrymme. Med stöd för microSD-kort lär lagring aldrig bli ett problem för P9 Plus-användare.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fjorton − 2 =