Bäst under 2 000 kronor

Lenovo Moto G5 Plus
4.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Moto G5 Plus säljs nu som en Motorola-telefon. Namnbytet är enda skillnaden.
Fördelar
+ Ren mjukvara
+ Dubbla SIM
+ Kameran i mörker
+ Gedigen konstruktion
Nackdelar
- Breda skärmramar
- Skärmens svärta
- Utstickande kamera
- Icke utbytbart batteri
Kamera4.8
Skärm5.3
Batteri6.3
Kamera4.8
Skärm5.3
Batteri6.3
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Lenovo har gjort det igen. Lenovo Moto G5 Plus är ännu ett ordentligt steg framåt för Moto G-serien. Den nya modellen är ganska anonym och tråkig när det gäller design men den erbjuder samtidigt en användarupplevelse som är svår att slå. Lenovo bevisar ännu en gång att bra smartphones kan vara bra, utan att vara fullproppade med häftiga och överflödiga funktioner. En gedigen konstruktion, världsledande mjukvara, bra prestanda, stöd för dubbla SIM och microSD-kort, en mycket bra kamera i mörka miljöer och ett lågt pris gör Moto G5 Plus till en riktig vinnare i budgetsegmentet.

 

Hårdvarudesign

Lenovo Moto G5 Plus har en ganska tråkig hårdvarudesign. Det gör den dock inte dålig. Det rundade metallbakstycket gör att den ligger bekvämt i handen och ger en känsla av kvalitet. En frontmonterad högtalare samt en kortläsare med stöd för dubbla SIM-kort och microSD-kort är också en stor bonus.

Läs mer om hårdvaran

Moto G5 Plus är en ny typ av budgettelefon från Lenovo. Trots namnet är inte Moto G5 Plus egentligen en uppföljare till Moto G4 Plus, Moto G5 tog den platsen. Moto G5 Plus är ytterligare ett steg uppåt för Lenovo i budgetsegmentet. Steget uppåt gäller flera aspekter av telefonen. En av de största nyheterna är telefonens design.

Medan Moto G4 Plus förlitade sig på plast är Moto G5 Plus nu byggd, till stor del, av metall. Delar av telefonens bakstycke är nu gjord av aluminium. Metallen ger telefonen stabilitet och en känsla av kvalitet som är ovanlig i prisklassen. Till skillnad från Lenovo P2 är dock Moto G5 Plus bara delvis uppbyggd av metall. Telefonens sidor är fortfarande gjorda av plast. Till skillnad från Moto G5 har inte heller Moto G5 Plus ett avtagbart bakstycke. Det betyder att telefonens batteri är inbyggt och icke utbytbart.

Vårt testexemplar har ett grått bakstycke men Lenovo säljer också en guldfärgad version av telefonen. På baksidan av telefonen sitter en stor kameramodul. Till skillnad från exempelvis Lenovo P2 har Moto G5 Plus en utstickande kameramodul. Den sticker ut knappt två millimeter från baksidan och innehåller kameran, två LED-lampor och kamerans laserbaserade autofokussystem. Inklusive den utstickande kameran är Moto G5 Plus nästan en centimeter tjock men utan den är den bara cirka åtta millimeter tjock.

NFC gör comeback

På baksidan av telefonen sitter nu ett NFC-chip. Funktionen som saknades på Moto G4 Plus har nu äntligen gjort debut i Lenovos budgetserie. En av Moto G-seriens största problem har därmed försvunnit.

Längs telefonens sidor har Lenovo alltså valt plast framför metall. Det gör att Moto G5 Plus inte riktigt känns så gedigen som Lenovo P2 eller dyrare konkurrenter. I jämförelse med andra konkurrenter och föregångare är ändå Moto G5 Plus riktigt väl byggd.

Längs höger sida sitter en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna ger helt okej fysisk återkoppling men Lenovo P2 har knappar som är enklare att använda eftersom de ger användaren tydligare klick.

På ovansidan av Lenovo Moto G5 Plus sitter en korthållare. Vi kan plocka ut hållaren med ett SIM-kortverktyg och då får vi tillgång till dubbla SIM-kortläsare och en microSD-kortläsare. Lenovo Moto G5 Plus är en av få telefoner på marknaden som har stöd för både dubbla SIM-kort och microSD-kort, samtidigt. Många konkurrenter tvingar användare att välja mellan att använda dubbla SIM-kort eller ett SIM-kort och ett microSD-kort. Så är inte fallet med Moto G5 Plus.

Fortfarande ingen USB Typ-C-port

På undersidan av Lenovo Moto G5 Plus sitter en microUSB-port. Lenovo har alltså inte hoppat på USB Typ C-tåget ännu. Även om vi gillar USB Typ-C-port tack vare dess symmetri har vi fortfarande svårt att klaga på en microUSB-port på en så billig telefon som Moto G5 Plus faktiskt är. Vi kan dock glatt meddela att Moto G5 Plus har stöd för USB On-The-Go. Det betyder att USB-minnen, minneskort och till och med möss och tangentbord kan kopplas in i telefonen med en adapter. Det finns dock ingen videoutgång i porten.

Bredvid USB-porten sitter en 3,5 millimeter hörlursport. Vi gillar hörlursportens placering på undersidan av telefonen betydligt bättre än Lenovo P2:s hörlursport, på ovansidan av telefonen.

Lenovo Moto G5 Plus är ett steg tillbaka för Lenovo Moto G-serien när det gäller skärmstorlek. Medan Moto G4 Plus mätte 5,5 tum har Moto G5 Plus bara en 5,2 tum skärm. Det gör den nya modellen betydligt mindre än sin föregångare. Ramarna runt skärmen är dock fortfarande väl tilltagna.

En av förklaringarna till telefonens stora skärmramar är den inbyggda högtalaren och hörluren på telefonens framsidan. Medan Lenovo P2 har en högtalare på sin undersida, har Moto G5 Plus sin högtalare strax ovanför skärmen på framsidan av telefonen. Under skärmen tar också telefonens hemknapp lite extra utrymme. Hemknappen har en inbyggd fingeravtrycksläsare som är både snabb och pålitlig. Den är också multifunktionell. Vi återkommer till hemknappens speciella funktioner i mjukvarudelen av denna recensionen.

Stäng

 

Skärm

Lenovo Moto G5 Plus har en 5,2 tum Full HD-upplöst LCD-skärm som levererar en bra bildupplevelse. Skärmen presterar nästan identiskt med skärmen i det billigare syskonet Moto G5. Det betyder att skärmen kan leverera helt okej färgprestanda vid höga betraktningsvinklar och att den kan nå 400 nits i ljusa miljöer. 400 nits sätter den en bra bit under flaggskeppsprodukter som ofta kan nå 550 nits. Skärmens största svaghet är dess bristande svärta som är särskilt tydligt vid höga betraktningsvinklar. Svärtan riskerar då att lida, vilket minskar kontrasten i bilden. Skärmen i Moto G5 Plus är kort sagt helt okej för sin prisklass men inte mycket mer än så.

 

Högtalare

Lenovo verkar inte ha lagt mycket energi på att uppgradera högtalaren i årets Moto-telefoner. Moto G5 Plus är inte ett större steg framåt sedan förra året. Det beror visserligen mest på att förra årets modeller redan hade mycket att erbjuda på den fronten. Faktumet att högtalaren är frontmonterad gör mycket för att förbättra användarupplevelsen. Utöver det levererar högtalaren ljud med normal volym och kvalitet. Moto G5 Plus är en telefon som är praktisk att använda för högtalarsamtal och podcasts och kan användas för musik, om inget bättre alternativ finns tillgängligt. För en bra ljudupplevelse räcker dock inte mindre än 3 000 kronor.

 

Batteri

Lenovo Moto G5 Plus har ett batteri som mäter 3 000 mAh. Det är betydligt mindre än Lenovo P2 som har ett 5 100 mAh-batteri. Moto G5 Plus kan ändå erbjuda en bra batteritid. Normala användare kan förvänta sig minst 30 batteriprocent kvar vid dagens slut och även hårda användare kan ha svårt att ta slut på batteriet på en dag. Vi önskar att batteriet var utbytbart och Lenovo P2 är helt klart ett bättre alternativ för dig som vill ha marknadens bästa batteritid men Moto G5 Plus levererar också bra batteriprestanda.

 

Kamera

Lenovo Moto G5 Plus har en 12 megapixelkamera som är ny för Moto G-serien. I praktiken erbjuder den nya kameran en blandning av både bra och dåliga saker. Vi är särskilt imponerade av telefonens briljanta mörkerprestanda men mindre imponerade av andra aspekter av kameran.

Läs mer om kameran

I sitt automatiskt HDR-läge fångar Moto G5 Plus bilder med ett brett dynamiskt omfång. Samsung Galaxy A5 (2017) tar dock betydligt bättre bilder som har färre problem relaterade till kameralägets multipla exponeringar. Moto G5 Plus lider också av en onaturlig bokeh-effekt som får bakgrunden i många bilder, som är fångade i det automatiska HDR-läget, att se utsmetade ut. I den del av bilden där fokus ligger kan Moto G5 Plus erbjuda hög detaljrikedom men andra delar av bilden ser inte så mjuka och naturliga ut som de borde.

Imponerande prestanda i mörker

Moto G5 Plus imponerade inte på oss i ljusa miljöer men när vi tar in den inomhus briljerar den. Med ett bländarvärde på f/1,7 kan Moto G5 Plus fånga betydligt mer ljus än sina konkurrenter. Trots att telefonen inte har någon optisk bildstabilisering kan Moto G5 Plus fånga oerhört ljusa och detaljrika bilder i mörka miljöer. Skillnaden mellan Moto G5 Plus och konkurrenterna är häpnadsväckande. Inte ens Samsung Galaxy A5 (2017), som just nu kostar 1 000 kronor mer än Moto G5 Plus, kommer i närheten av Moto G5 Plus i mörka miljöer. I mörka miljöer presterar Moto G5 Plus-kameran i klass med marknadens bästa flaggskeppsmobiler. Det är helt otroligt.

Lenovo Moto G5 Plus har också mycket att erbjuda i sitt videoläge. Moto G5 Plus är den första telefonen i Moto G-serien som har stöd för 4K UHD-inspelning samt inspelning i 120 fps slow motion. Telefonens videoinspelning kan inte konkurrera med marknadens flaggskepp när det gäller kvalitet men vi är imponerade av att se den höga upplösningen ha officiellt stöd i en så billig smartphone som Moto G5 Plus faktiskt är.

Stäng

 

Mjukvara

Nu har vi kommit till den del av detta test där Lenovo nästan alltid visar sin bästa sida. Vi har länge hyllat mjukvaran i Lenovo Moto-telefoner för sin elegans och Moto G5 Plus är inget undantag. Lenovo har installerat en nästan helt ren version av Android 7 med bara ett fåtal anpassningar som gör telefonen enklare att använda.

Läs mer om mjukvaran

Den följande delen av recensionen är nästan identisk med den motsvarande delen i vårt test av Moto G5, eftersom de två modellerna har nästan exakt samma mjukvara.

Det är alltså Android 7 Nougat som ligger till grund för Moto G5 Plus. Android Nougat är den senaste stora uppdateringen av Googles operativsystem men Moto G5 Plus har tyvärr inte den absolut senaste versionen av Nougat. Moto G5-användare får nöja sig med Android 7.0 istället för 7.1.1.

Uppskattningsvis 99 procent av hela operativsystemet kommer orört från Google till Moto G5 Plus. Det betyder att användare få tillgång till ett operativsystem som är enkelt, snabbt och fullt av bra funktioner. Det finns inga onödiga förinstallerade appar eller konstiga anpassningar av operativsystemet. Det enda Lenovo har gjort är att lägga till ett fåtal extrafunktioner.

Unik hemknapp

Nästan alla Moto-specifika funktioner i Moto G5 Plus är identiska med funktioner i tidigare Moto-telefoner. Moto G5 Plus har bland annat stöd för Moto-telefonernas fysiska gester. Hugg telefonen som en yxa två gånger i luften och ficklampan aktiveras, vrid handleden två gånger och kameraappen öppnas. Utöver det har Moto G5 Plus en liten Moto-nyhet. Lenovo kallar funktionen för Enknappssnavigering. Funktionen låter användare förvandla telefonens fingeravtrycksläsare till en multifunktionell navigeringsknapp. Tryck på läsaren för att komma hem, svep åt vänster över läsaren för att gå ett steg tillbaka, svep till höger för att öppna appbytaren, håll in knappen i en sekund och släpp den för att stänga av skärmen, och håll in fingeravtrycksläsaren i två sekunder för att öppna Google Nu.

Mjukvaran i Lenovo Moto G5 Plus är kort sagt riktigt bra. Google är den enda tillverkaren på marknaden just nu som kan erbjuda en lika enkel, tydlig och effektiv användarupplevelse. Eftersom Google inte säljer smartphones i Sverige just nu har vi inga problem med att utse Lenovo som marknadsledande. Att få marknadsledande mjukvara i en telefon som är så billig som Moto G5 Plus är en stor bonus.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Lenovo Moto G5 Plus

Lenovo Moto G5 Plus kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 625-chipset som har en processor klockad till 2,02 GHz. Moto G5 Plus har alltså exakt samma chipset som Lenovo P2. Moto G5 Plus har dock 3 GB RAM istället för 4 GB, som sitter i Lenovo P2. Mängden RAM kan ha betydelse för konsumenter som använder mycket tunga appar eller många appar samtidigt. Skillnaderna är dock små. Mängden RAM bör kort sagt inte vara på en lista över huvudanledningar till att välja Lenovo P2 framför Moto G5 Plus. Prestandan i Moto G5 Plus är ändå imponerande med tanke på telefonens pris. Med 32 GB lagring och stöd för microSD-kort på upp till 128 GB passar prestandan och lagringen i Moto G5 Plus för allt från mobilspelare till kameraentusiaster som vill spela in i 4K-upplösning.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum LCD
Skärmupplösning 1080 x 1 920
Storlek 140,2 × 74 × 9,7 mm
Vikt 155 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 625 2,02 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

 1. Hej tack för alle bra artikler.
  I artikeln står : ’Trots att telefonen inte har någon optisk bildstabilisering kan Moto G5 Plus fånga oerhört ljusa och detaljrika bilder i mörka miljöer.’ Men att kameran kan fånga ljusa och detaljrika bilder beror inte på bildstabilisering. Bildstabilisering kompenserar för rörelse så bilder blir skarpa även utan stativ.

  • Hej Kim!
   Tack. Roligt att du uppskattar dem! 🙂
   De allra flesta konsumenter använder inte sin smartphonekamera på ett stativ. Optisk bildstabilisering kan därför stabilisera kamerasystemet så att slutartiden kan vara längre utan att rörelseoskärpa blir ett problem. Längre slutartid ger högre prestanda i mörka miljöer, vilket betyder att optisk bildstabilisering kan förbättra kamerans prestanda i mörka miljöer.
   /Joel

 2. Har själv den här telefonen och kan säga att jag är toknöjd. För pengarna är den outstanding. Snabb, lång batteritid, bra skärm. Märker inte problemet med svärtan som man skriver om här. Högtalaren kunde dock vara bättre. Utstickande kamera och breda skärmkanter stör inte heller. Den är skön att hålla i och känns gedigen, trots plast i kanterna. Kul är att man kan navigera via fingertrycksläsaren och på så sätt spara plats på skärmen. Fungerar dock inte klockrent hela tiden. Särskilt att backa kan vara lite knepigt ibland. Men överlag ett klockrent köp om man är ute efter en budgettelefon.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 2 =