Lenovo Moto G5
3.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Lenovo Moto G5 säljs i två färger: grå och guld. Vi har testet den gråa som har en svart framsida.
Fördelar
+ Ren mjukvara
+ Utbytbart batteri
+ Dubbla SIM
+ 3 GB RAM
Nackdelar
- Medioker högtalare
- Kameran i mörker
- Breda skärmramar
- Saknar NFC
Kamera3.4
Skärm5.3
Batteri6
Kamera3.4
Skärm5.3
Batteri6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Lenovo Moto G5 är en bra och billig smartphone. Vi hade gärna sett den med en lite mer slimmad design och en lite bättre kamera men utöver det har vi inte mycket att klaga på. Den har en högupplöst skärm, stöd för dubbla SIM-kort och ett microSD-kort, bra prestanda med gott om RAM, riktigt bra mjukvara, bra batteritid och till och med ett utbytbart batteri. Vi är imponerade av den kvalitet och polerade användarupplevelse som Lenovo lyckas leverera för ett så lågt pris som Moto G5 säljs för i dag.

 

Hårdvarudesign

Lenovo Moto G5 är en intressant uppföljare till förra årets motsvarighet. Mycket har förändrats. Inklusive telefonens design. Den nya modellen är mindre, har ett utbytbart batteri och byter ut mycket plast mot metall. Vi gillar det skarpt och ger en extra tumme upp för ett sällsynt utbytbart batteri. Det enda vi hade önskat var att ramarna runt skärmen hade varit lite mindre.

Läs mer om hårdvaran

Lenovo Moto G5 är Lenovos första telefon som lanseras med ett pris under 2 000 kronor och som har en stor del metall i sin design. Moto G5 är knappast en ”unibody”-telefon så som Apple iPhone 7 eller HTC 10 men stora delar av telefonens bakstycke är nu klädd i metall. Det ger telefonen en ökad stabilitet och känsla av kvalitet.

Metallen på telefonens baksida är en del av ett avtagbart bakstycke. Eftersom det är svårt att kombinera metall med en avtagbar design sitter metallbakstycket i en ram av plast. Ramen inkluderar också knapparna på telefonens högra sida. Det finns en liten skåra i undersidan av bakstycket som gör det enkelt att lyfta bort bakstycket från telefonen med en nagel.

Dubbla SIM och microSD, samtidigt

När bakstycket är bortplockat får användare tillgång till dubbla SIM-kortläsare samt en microSD-kortläsare. Moto G5 är en av få telefoner på marknaden som har stöd för tre kort, där alla kan användas samtidigt. Många konkurrenter har läsare som tvingar användare att välja mellan ett extra SIM-kort eller ett microSD-kort. Moto G5 ger full flexibilitet.

Utöver tillgång till SIM- och microSD-kort har användare också full tillgång till telefonens användarutbytbara batteri. Batteriet är av modell GK40. Det är samma batteri som används av Lenovo Moto G4 Play. Det betyder att det är betydligt enklare och billigare att byta ut om det skulle behövas. Användare som kan få tag på ett batteri kan dessutom förlänga telefonen batteritid med ett extrabatteri i fickan.

Knapparna på telefonens högra sida är en ordentlig uppgradering i jämförelse med Moto G4 Plus. De nya knapparna ger bra fysisk återkoppling och är enkla att använda. Moto G5 har även återgått till att ha på/av-knappen under volymknapparna. Moto G4 Plus hade dem i motsatt ordning, vilket var lite konstigt.

På ovansidan av Lenovo Moto G5 sitter en 3,5 millimeter hörlursport och på undersidan sitter en microUSB-port. Lenovo håller sig alltså kvar vid microUSB-standarden istället för att byta till USB Typ-C. Porten har inte stöd för video ut men har stöd för USB On-The-Go. Det betyder att du exempelvis kan koppla in ett USB-minne till den med en adapter.

Stora skärmramar

På framsidan av Moto G5 sitter en fem tum skärm. Den omringas av en mycket väl tilltagen ram. Ramen gör Moto G5 till en relativt bred telefon. Den är till exempel mer än 6 millimeter bredare än Sony Xperia XA, som har en lika stor skärm.

Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare som är snabb. Läsarens design är betydligt mer bekväm att använda än läsaren på Moto G4 Plus och eftersom den är lite större är den också mer pålitlig. Ovanför skärmen sitter en hörlur, som dessutom agerar som högtalare, och bredvid den sitter en traditionell frontmonterad kamera.

Moto G5 är inte en vattentät smartphone. Lenovo påstår dock att den har visst skydd mot vatten. Ett vattenavstötande lager på telefonens interna komponenter sägs kunna skydda den mot lätt regn eller ge den större chans att överleva en vattenrelaterad olycka. Den kan troligen klara av mer vatten än sin föregångare men är alltså inte utrustad för ett dopp i poolen.

Stäng

 

Skärm

Lenovo Moto G5 har en fem tum Full HD-upplöst LCD-skärm. Skärmens relativt höga upplösning ger Moto G5 en av budgetmarknadens mest pixeltäta telefon hittills. Skärmen når 400 nits som sin högsta ljusstyrka, vilket är cirka 50 nits mer än föregångaren men 150 nits mindre än dagens bästa flaggskepp. Det gör skärmen användbar utomhus men inte riktigt lika lätt att se som dyrare smartphones. Skärmens största svaghet är dess bristande svärta och kontrast vid höga betraktningsvinklar. Med det sagt är det knappast ett stort problem och skärmen presterar annars bra med tanke på sin prisklass.

 

Högtalare

Lenovo Moto G5 har en högtalare som sitter strax ovanför telefonens skärm. Högtalaren producerar ljud med nästan exakt samma volym som högtalaren i Moto G4 Plus. Det är dock uppenbart att de två högtalarna inte är identiska. Högtalaren i Moto G4 Plus har betydligt bättre täckning bland lägre frekvenser. Det ger Moto G4 Plus ett betydligt mer fylligt ljud än det som erbjuds av Moto G5. Vi uppskattar kort sagt faktumet att Moto G5 har sin högtalare på framsidan av telefonen men vi är samtidigt lite besvikna på högtalarens bristande ljudkvalitet.

 

Batteri

Lenovo Moto G5 har ett batteri som mäter 2 800 mAh. Batteriet ger telefonen bra batteritid för normala användare. Vid normal användning klarar sig telefonen genom en dags användning utan problem. Vid hård användning kan telefonen närma sig 20 batteriprocent. Om du har höga krav på din smartphone finns det kort sagt telefoner med bättre batteritid men med ett utbytbart batteri har vi svårt att klaga.

 

Kamera

Lenovo Moto G5 har en acceptabel kamera för sin prisklass men det är uppenbart att Lenovo Moto G4 Plus fortfarande har mer att erbjuda, särskilt i mörka miljöer. Moto G5 har en snabb och pålitlig autofokus men det är synd att kameran inte kan nå upp till sin föregångares högt satta ribba för prestanda.

Läs mer om kameran

På baksidan av Lenovo Moto G5 sitter en 13 megapixelkamera som fångar bilder med ett bländarvärde på f/2,0. Kameran har ingen optisk bildstabilisering men kan få hjälp av en stark LED-lampa i mörka miljöer. I ljusa miljöer presterar kameran helt okej. Den kan inte konkurrera med Huawei Honor 8 Lite när det gäller dynamiskt omfång och det är uppenbart att Moto G4 Plus också är snäppet bättre i dynamiskt krävande miljöer.

I mörka miljöer blir Moto G5 totalt utklassad. Moto G4 Plus visar återigen hur bra den är i mörka miljöer medan Moto G5 kontinuerligt väljer låg ljuskänslighet, vilket håller tillbaka brus men gör många bilder oanvändbart mörka. Exempelbilden nedan är i en mycket mörk miljö men den visar ändå tydligt det problem som kameran har i mörka miljöer.

Stäng

 

Mjukvara

Nu har vi kommit till den del av detta test där Lenovo nästan alltid visar sin bästa sida. Vi har länge hyllat mjukvaran i Lenovo Moto-telefoner för sin elegans och Moto G5 är inget undantag. Lenovo har installerat en nästan helt ren version av Android 7 med bara ett fåtal anpassningar som gör telefonen enklare att använda.

Läs mer om mjukvaran

Det är alltså Android 7 Nougat som ligger till grund för Moto G5. Android Nougat är den senaste stora uppdateringen av Googles operativsystem men Moto G5 har tyvärr inte den absolut senaste versionen av Nougat. Moto G5-användare får nöja sig med Android 7.0 istället för 7.1.1.

Uppskattningsvis 99 procent av hela operativsystemet kommer orört från Google till Moto G5. Det betyder att användare få tillgång till ett operativsystem som är enkelt, snabbt och fullt av bra funktioner. Det finns inga onödiga förinstallerade appar eller konstiga anpassningar av operativsystemet. Det enda Lenovo har gjort är att lägga till ett fåtal extrafunktioner.

Unik hemknapp

Nästan alla Moto-specifika funktioner i Moto G5 är identiska med funktioner i tidigare Moto-telefoner. Moto G5 har bland annat stöd för Moto-telefonernas fysiska gester. Hugg telefonen som en yxa två gånger i luften och ficklampan aktiveras, vrid handleden två gånger och kameraappen öppnas. Utöver det har Moto G5 en liten Moto-nyhet. Lenovo kallar funktionen för Enknappssnavigering. Funktionen låter användare förvandla telefonens fingeravtrycksläsare till en multifunktionell navigeringsknapp. Tryck på läsaren för att komma hem, svep åt vänster över läsaren för att gå ett steg tillbaka, svep till höger för att öppna appbytaren, håll in knappen i en sekund och släpp den för att stänga av skärmen, och håll in fingeravtrycksläsaren i två sekunder för att öppna Google Nu.

Mjukvaran i Lenovo Moto G5 är kort sagt riktigt bra. Google är den enda tillverkaren på marknaden just nu som kan erbjuda en lika enkel, tydlig och effektiv användarupplevelse. Eftersom Google inte säljer smartphones i Sverige just nu har vi inga problem med att utse Lenovo som marknadsledande. Att få marknadsledande mjukvara i en telefon som är så billig som Moto G5 är en stor bonus.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Lenovo Moto G5 kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 430-chipset som har en CPU klockad till 1,4 GHz. Processorn är marginellt svagare i vissa applikationer i jämförelse med Snapdragon 615, som användes av Moto G4 Plus. Moto G5 har dock ett stort försprång. Moto G5 har 50 procent mer RAM, 3 istället för 2 GB, vilket ger den större potential att driva minneskrävande appar samt ger den möjlighet att ha fler appar aktiva i bakgrunden. Det gör Moto G5 till en minst lika snabb telefon som Moto G4 Plus. Slutligen kan vi påpeka att Moto G5 har 16 GB internt lagringsutrymme. Det kan expanderas med ett microSD-kort som kan användas parallellt med dubbla SIM-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,0 tum LCD
Skärmupplösning 1080 x 1 920
Storlek 144,3 × 73 × 9,5 mm
Vikt 144,5 gram
Kamera 13 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 430 1,4 GHz
Lagring 16 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 800 mAh
Utbytbart batteri Ja
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

6 KOMMENTARER

  • Ja, det kommer vi! 🙂 Det finns inget officiellt lanseringsdatum för den än men när den närmar sig butiker ska vi försöka få tag på ett exemplar som vi kan testa.

 1. Just nu ger vi utmärkelsen Bäst under 2 000 kronor till Moto G5.

  https://surfa.se/svenska-smartphoneguiden

  Moto G5 är med andra ord lite bättre än Moto G4 Plus. Med det sagt vet jag att vissa återförsäljare bara tar 1 700 kronor för Moto G4 Plus just nu. Så om 300 kronor är en viktig skillnad för dig kan den ändå vara intressant.

  Under 2 000 kronor är det fortfarande Moto G5 som är den bästa.

  • Hej!
   Moto X Force är troligen en bättre smartphone på vissa sätt. Vi har dock inte testat den och det är en ganska gammal telefon som inte har det mjukvarustöd som Lenovo erbjuder för Moto G5 just nu.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 19 =