Lenovo Moto Z Play
4.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Lenovo Moto Z Play har två SIM-kortsläsare och en microSD-läsare som kan användas samtidigt.
Fördelar
+ Lång batteritid
+ Bra mjukvara
+ Dubbla SIM-stöd
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Breda skärmramar
- PenTile-skärm
- Saknar USB 3.0-stöd
- Icke utbytbart batteri
Kamera5.1
Skärm5.2
Batteri8
Kamera5.1
Skärm5.2
Batteri8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Lenovo Moto Z Play är en bra smartphone som passar dig som vill ha en Android-telefon som har stöd för dubbla SIM-kort och microSD-kort och som dessutom har riktigt lång batteritid. Moto Z Play:s stora batteri ger användare en batteritid som är något utöver det vanliga. Med en bra kamera, kraftfull högtalare och riktigt bra mjukvara finns det inte mycket att klaga på. Moto Z Play är kanske inte den snyggaste eller mest kompakta telefonen på marknaden. Den är inte heller den mest kraftfulla men den utnyttjar sitt utrymme till max och vi gillar det.

 

Hårdvarudesign

lenovo-moto-z-play-recension-forsta

Lenovo Moto Z Play har mycket att erbjuda men en sak den inte kan skryta med är en tunn och nätt design. Till skillnad från Lenovo Moto Z, som är en av världens tunnaste telefon, har Moto Z Play prioriterat batteritid och funktionalitet framför design. Den är allt annat än tjock med sina 7 millimeter i tjocklek. Med ett fullpackat inre och ganska stora ramar runt skärmen är Moto Z Play ändå en ordentlig pjäs.

Läs mer om hårdvaran

Telefonens baksida täcks av glas, eller åtminstone ett glasliknande plastmaterial. Det gör oss lite rädda för att bakstycket riskerar att spricka men det ger samtidigt telefonen en känsla av kvalitet och stabilitet. Längst ner på baksidan sitter kontakter som är kompatibla med Lenovos Moto Mods. De speciella kontakterna låter användare exempelvis fästa extrabatterier, projektorer, högtalare och extrakameror på baksidan av telefon.

Längst upp på baksidan finns en 16 megapixelkamera inbakad i ett kamerahus med dubbla LED-lampor. Kamerahuset sticker tyvärr ut lite från telefon. Det sticker inte ut lika mycket som kamerahuset i Moto Z men vi hade ändå önskat att det var platt med resten av baksidan.

lenovo-moto-z-play-recension-baksida

Metall och förvirrande knappar

En ordentlig metallram sträcker sig runt telefonens sidor och ger den stabilitet. På höger sida finns tre knappar gjorda av metall. Två av knapparna styr telefonens volyminställning och den nedre av de två är en på/av-knapp för telefonen och skärmen. De tre knapparna fungerar bra och ger god fysisk återkoppling men sitter lite för nära varandra för att vara lätta att använda. På/av-knappen kan lätt blandas ihop med de två volymknapparna.

På telefonens undersida finns en USB Typ-C-port som tyvärr saknar video ut och bara har stöd för USB 2.0. Här finns också en 3,5 millimeter hörlursport. Slutligen på ovansidan av telefonen finns en SIM- och microSD-kortläsare. Tro det eller ej men denna lilla läsare är en av Moto Z Play:s mest unika funktion. Läsaren har nämligen stöd för både två nanoSIM-kort och ett microSD-kort, som kan användas samtidigt. Ingen annan telefon som vi testat har denna funktionen. Många konkurrenter har stöd för dubbla SIM-kort men med dem tvingas användare välja mellan att använda antingen dubbla SIM eller ett SIM-kort och ett microSD-kort. Moto Z Play låter alltså användare använda tre kort samtidigt. Det enda tråkiga med läsaren är att ett SIM-kortverktyg behövs för att komma åt korten.

lenovo-moto-z-play-recension-ovansida

Selfielampa och fingeravtrycksläsare

På telefonens framsida finns en 5,5 tum Full HD-upplöst AMOLED-skärm. Ovanför skärmen sitter en videosamtalskamera som kan få hjälp av en LED-lampa i mörka miljöer. Här finns också en hörlur som dessutom fungerar som en högtalare. Under skärmen finns telefonens fingeravtrycksläsare. Läsaren är fyrkantig och ser ut som en hemknapp men fungerar i verkligheten bara som en fingeravtrycksläsare. All navigation av telefonen sker på skärmen.

Som tidigare nämnt är ramen runt telefonens skärm ganska bred. Den är inte riktigt lika stor som ramen runt skärmen på Apple iPhone 7 Plus men den är ändå markant. Det finns visserligen ingen konkurrent på marknaden som är mer kompakt med en liknande skärmstorlek i samma prisklass men telefoner så som Samsung Galaxy S7 Edge gör det uppenbart att det går att göra telefoner betydligt mer kompakta.

Stäng

 

Skärm

Lenovo Moto Z Play

Lenovo Moto Z Play har en 5,5 tum Full HD-upplöst skärm. Skärmen använder en typ av AMOLED-teknik som kallas PenTile. PenTile-skärmar kan inte erbjuda samma detaljrika bild som många andra skärmtyper. Tekniken används oftast för att den är billigare och för att PenTile-skärmar kan vara tunnare. Nackdelen med tekniken är dock tydlig för dig som uppskattar bra bildskärmar. Högkontrastområden så som svart text på vit bakgrund har en tendens till att se lite mjuk ut på Pentile-skärmar. Problemet är litet men synligt för dig som är van vid högupplösta skärmar. Med undantag för det presterar Moto Z Play:s skärm bra med djup svärta och bra färgåtergivning. Skärmen kan tyvärr inte producera mycket mer än 350 nits när den är som ljusast, vilket är mindre än många konkurrenter som kan nå mer än 550 nits. Det gör den lite svårare att använda utomhus.

 

Högtalare

lenovo-moto-z-play-recension-moto

Lenovo Moto Z Play har en högtalare placerad i telefonens hörlur. Det betyder att den är riktad i rätt riktning för att skicka ljudet rakt mot användaren. Högtalaren producerar ljud av hög volym och kvalitet. Den kan inte konkurrera med de dubbla högtalare som Google Nexus 6P har men i jämförelse med en telefon så som Huawei Honor 8 är skillnaden påtaglig. Lenovo Moto Z Play kan producera ljud med både högre volym och kvalitet. Moto Z Play har bättre täckning bland de lägre frekvenserna och större detaljrikedom i mellanregistret. Moto Z Play erbjuder kort sagt en riktigt bra ljudupplevelse med tanke på att den bara har en högtalare.

 

Batteri

lenovo-moto-z-play-recension-batteri

Nu är det dags för Lenovo Moto Z Play att skina! Telefonen har ett batteri som mäter 3 510 mAh. Det stora batteriet, i kombination med energisnåla komponenter, betyder att Moto Z Play kan erbjuda en mycket imponerande batteritid. Vanliga användare kan klara sig genom två hela dagars användning. Även vid mycket hård användning kan alla användare vänta sig minst 30–40 batteriprocent kvar vid dagens slut. Det gör Moto Z Play till den telefonen på marknaden som har längst batteritid, efter Huawei Mate 8. Är du ute efter en smartphone med riktigt långt batteri är Moto Z Play därför ett bra val. Det enda vi kan klaga på är faktumet att batteriet inte är utbytbart.

 

Kamera

lenovo-moto-z-play-recension-kamera

Lenovo Moto Z Play har en 16 megapixelkamera som saknar optisk bildstabilisering men som har ett bländarvärde på f/2,0. Motorola har inte haft en tradition av att erbjuda bra kameror och med tanke på Moto Z Play:s mellansegmentspris hade vi inte förväntat oss mycket innan vi började ta bilder med kameran. Vi fick dock en positiv överraskning när det visade sig att Moto Z Play kan ta riktigt bra bilder i många situationer.

Läs mer om kameran

I ljusa miljöer erbjuder Lenovo Moto Z Play detaljrika bilder. Kameran har ett brett dynamiskt omfång men har svårt att konkurrera med telefoner så som Huawei Honor 8 och Google Nexus 6P när det gäller HDR-fotografering. Övergångarna mellan ljusa och mörka delar av bilden är inte lika exakta och vissa delar tenderar till att bli överexponerade.

Även i ljusa miljöer har vi stött på små problem med kamerans autofokussystem. Fokusen är långsam och inte riktigt lika pålitlig som många konkurrenter. I vissa fall säger kameran att den hittat fokus när den egentligen inte alls hittat rätt fokus. Problemet uppstår kanske 5–10 procent av gångerna vi tar en bild. Det låter kanske inte så ofta men det är ändå frustrerande när det händer.

Detaljer i mörkret

I mörka miljöer överraskar Lenovo Moto Z Play riktigt mycket. Kameran tar bra bilder i krävande miljöer. Kamerans mjukvara behandlar bilderna på ett sätt som får dem att likna Apple iPhone-bilder. Brus prioriteras framför brusreducering för att återskapa naturliga bilder. Den detaljrikedom som kameran kan återskapa i mörka miljöer är imponerande med tanke på att den saknar optisk bildstabilisering. Kameran ligger i samma klass som Google Nexus 6P och är betydligt bättre än Huawei Honor 8 i just mörka miljöer.

Lenovo Moto Z Play har stöd för inspelning i 4K UHD-upplösning. 4K UHD-inspelning i är inte en större nyhet i smartphonebranschen men det är värt att notera att Moto Z Play har stöd för funktionen medan konkurrenter så som Huawei Honor 8 är fast vid Full HD-upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

lenovo-moto-z-mjukvara

Innan Lenovo köpte Motorola hyllade vi företaget för deras rena och stabila mjukvara. Sedan det kinesiska företaget har tagit över har förändringarna i mjukvaran fortsatt vara återhållsamma. Det betyder att Moto Z Play nu har en av marknadens absolut bästa mjukvara.

Läs mer om mjukvaran

Denna delen av recensionen är identisk med den motsvarande delen i vår recension av Lenovo Moto Z Play.

Lenovo Moto Z Play använder Android 6.0.1 och har Lenovos små anpassningar ovanpå. Anpassningarna är så få och så små att mjukvaran från Google inte är långt i från oförändrad. Det betyder att vana Android-användare kan känna sig som hemma med Moto Z Play. Operativsystemet är rappt, enkelt att använda och fullt av praktiska funktioner. I jämförelse med många andra tillverkares mjukvara har Motorola lyckats erbjuda en mjukvaruupplevelse som är enklare och snabbare än många konkurrenters.

Telefonen är inte helt fri från anpassningar. De anpassningar som finns är dock få och till stor del användbara. En förinstallerad app som kallas Moto ger användare exempelvis möjlighet att anpassa Googles röstsök/assistent med ett eget röstkommando. Röstkommandot som exempelvis kan vara ”OK, Moto Z” är aktiverat oberoende på vilken app som är öppen eller om telefonens skärm ens är påslagen eller inte.

Aviseringar och gester

En annan Lenovo-unik funktion är telefonens så kallade ”Batterivänliga aviseringar”. Telefonen har två sensorer placerade på sin framsida som kan känna av en hand som hålls ovanför skärmen. Det gör det möjligt att bara svep handen ovanför telefonen för att visa den nuvarande tiden och de senaste notiserna.

Slutligen finns det ett flertal så kallade gester som kan användas med Moto Z Play. En gest låter användare exempelvis aktivera telefonens kamera, oberoende på om skärmen är påslagen eller inte. Snurra på telefonen två gånger så öppnas kameran och gör det igen och telefonen byter till videosamtalskameran. Hugg telefonen två gånger i luften och ficklampan tänds eller släcks och lägg telefonen med skärmen neråt på ett bord och den sätts i Stör ej-läge. Alla gester går givetvis att stänga av men de är praktiska att ha.

Det finns inte mycket att klaga på när det gäller mjukvara i Lenovo Moto Z Play. Telefonen fungerar bra, har inga irriterande förinstallerade appar, ingen reklam och inga underliga inbyggda funktioner. Den erbjuder kort sagt en av Android-branschens bästa mjukvaruupplevelse.

Stäng

 

Prestanda

lenovo-moto-z-play-recension-fingeravtryck

Lenovo Moto Z Play är knappast ett prestandamonster. Den Qualcomm Snapdragon 625-processor som finns på insidan tillhör marknadens mellersta segment. I praktiken betyder det att Moto Z Play kan göra det mesta men att den kan få problem med tunga appar och spel. I jämförelse med Huawei Honor 8 kan Moto Z Play sägas prestera cirka 33 procent sämre i spel med 3D-grafik. Det kan ha betydelse för dig som gillar att spela riktigt krävande spel men för de flesta användare kommer skillnaden i processorprestanda inte göra någon större skillnad. I vardagen har telefonens mjukvara större betydelse och där har Moto Z Play ett stort försprång i jämförelse med många konkurrenter.

 

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

    • Den har en bra hörlur och bra ljudupptagning tack vare en sekundär mikrofon som erbjuder brusreducering.

      Moto Z Play fungerar särskilt väl som högtalartelefon tack vare sin imponerande högtalare och erbjuder dessutom god täckning enligt våra tester.

  1. Tack för bra sajt! Till stor hjälp vid val av ny smartphone! Utförliga och detaljerade rescensioner!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × fyra =