LG V30
5.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Vi har testat den blåa versionen men det finns också en grå version som annars är identisk.
Fördelar
+ Trådlös laddning
+ Unik vidvinkelkamera
+ Bra batteritid
+ Vattentät, IP68
Nackdelar
- Lite buggig mjukvara
- Medioker högtalare
- ”Bara” 4 GB RAM
- Bräcklig glasbaksida
Kamera6.7
Skärm7.1
Batteri7.1
Kamera6.7
Skärm7.1
Batteri7.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

LG V30 är det flaggskepp som vi läng väntat på från LG. Det är fullpackat med funktioner som få konkurrenter kan erbjuda. Den har en stor och högupplöst OLED-skärm, en kraftfull processor, en stadig och vattentät design, stöd för trådlös laddning, bra batteritid, hörlursport med en högkvalitativ DAC och ett kamerasystem med ett unikt vidvinkligt objektiv. LG:s mjukvara är bra men är inte så stabil och pålitlig som vi hade hoppats och även om LGs mjukvara har ett unikt manuellt kameraläge har videokameran svårt att konkurrera med den kvalitet som Apple iPhone X kan erbjuda. Med det sagt är LG V30 ändå en av de mest kompletta mobilerna som Android-marknaden har att erbjuda just nu.

 

Hårdvarudesign

LG V30 känns som ett av de första riktiga flaggskeppen från LG på flera år. Företagets ”flaggskepp” för 2017 var LG G6 som var en bra smartphone men som inte riktigt kunde nå hela vägen fram. Med V30 har LG åtminstone närmat sig konkurrenterna när det gäller material och konstruktion. V30 är en ganska lätt men väl konstruerad smartphone som känns och ser dyr ut.

Läs mer om hårdvaran

Baksidan av V30 täcks av reptåligt glas. Glaset är rundat längs höger och vänster sida och har en färgad bakgrund med detaljrik textur. Färgen ger bakstycket ett unikt utseende men LG har inte använt sig av glas för att skapa unika optiska effekter som till exempel Huawei har i många av sina modeller. Likt alla telefoner med glasbaksida är det ett faktum att LG V30 inte bara har en framsida som riskerar att spricka. Glas kan spricka, det kan inte metall och plast på samma sätt.

Inte bara för fingeravtryck

På mitten av baksidan sitter LG:s varumärke tillsammans med Bang & Olufsens varumärke. Ljudföretagets märke tar nästan förstaplats framför LG:s. Ovanför märkena sitter i alla fall LG:s speciella fingeravtrycksläsare. Till en början kan den kanske se ut som en vanlig läsare, som finns på till exempel Huawei Mate 10 Pro, men likt många tidigare LG-telefoner har också V30 en läsare som dessutom fungerar som en på/av-knapp. Knappen fungerar bra och erbjuder tillräckligt bra fysisk återkoppling. Vi kan dock inte säga att vi föredrar den framför mer traditionella knappar som oftast sitter på sidan av telefoner. LG löser i alla fall problemet med att knappen är svår att komma åt när den ligger på ett bord, genom att låta användare väcka telefonen med två knack på skärmen.

En av LG V30:s mest prestigefyllda komponent är en kameramodul som sticker ut någon tiondels millimeter från baksidan av telefonen. Modulen innehåller två kameror och assisteras av ett lasersystem och en LED-lampa som sitter skyddad under glasskivan, till höger om kameramodulen.

Glaset möts av metall som sträcker sig som ett band runt telefonen. På höger sida finns en kortläsare med plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Här finns alltså ingen plats för dubbla SIM-kort. På ovansidan finns en hörlursport och en sekundär mikrofon, på vänster sida finns två volymknappar som ger helt okej fysisk återkoppling. Knapparna på vårt exemplar var dock lite ostabila och knakade till och med lite.

På undersidan finns en mikrofon, en högtalare och en USB Typ-C-port med stöd för USB On-The-Go men som saknar stöd för att skicka ut video, som till exempel Huawei Mate 10 Pro och Samsung Galaxy Note 8 kan.

Tunna ramar

Metallramen är barriären mellan telefonens två glasskivor. På framsidan finns ett reptåligt glas som skyddar en sex tum skärm. Skärmen är ny och ganska unik för LG. Det är företagets första OLED-skärm på många år och har tunnare skärmramar än någon tidigare modell. Stora delar av telefonens framsida täcks av den stora skärmen, utan någon underlig läpp som finns på till exempel Apple iPhone X. LG har lyckats få plats med en frontmonterad kamera och en hörlur ovanför skärmen, utan att kompromissa med skärmens storlek eller ram.

Den stora skärmen gör framsidan av LG V30 fri från onödiga logotyper eller störande detaljer. Smaken är som baken men den rena framsidan av LG V30 med dess rundade hörn och tunna skärmramar ger LG V30 ett snyggt och stilrent utseende, enligt oss. Det passar bra med telefonens väl polerade konstruktion. Vad som inte passar så bra är telefonens vikt. LG V30 väger betydligt mindre än många telefoner i sin storleksklass, 158 gram medan Galaxy S8+ väger 173 gram.

LG V30 är en fullmatad mobil på många sätt. Det inkluderar egenskaper som inte är givna i alla mobiler även i den högsta prisklassen. V30 har till exempel en hörlursport, den är vattentätad enligt IP68-certifiering och den har stöd för trådlös laddning med både PMA och Qi. Samsung är i princip den enda andra tillverkaren som säljer smartphones som lyckas bocka för så många funktioner och egenskaper. Det är riktigt imponerande.

Stäng

 

Skärm

LG V30 har en sex tum skärm med en upplösning på 1 440 x 2 880. Det ger skärmen mycket hög detaljrikedom som gör det praktiskt omöjligt att se någon som helst brist i skärmens detaljrikedom. Skärmen använder sig av OLED-teknik och erbjuder därför oändligt djup svärta. Den kommer dock inte i närheten av den kvalitet som Samsung och Apple kan erbjuda i sina smartphones. Skärmen har både brister i sin vitbalans och i sitt sätt att presentera många färger. Skärmens prestanda kan förbättras med en inställning men i slutänden är den så felaktig att mjukvaran inte kan hjälpa den helt och hållet. Med det sagt är den fortfarande mycket detaljrik och kan erbjuda många av de fördelar som OLED har.

Läs mer om skärmen

Skärmens största problem är dess underliga vitbalans. I sitt standardläge har skärmen en färgtemperatur på 8 634 K. Det är en av den mest felaktiga färgtemperatur vi sett på en modern smartphone. Korrekt färgtemperatur är 6 500 K. Efter att ha gjort ett tiotal omgångar av mätningar på skärmen kom vi fram till att mjukvarans skärmläge som kallas ”Bäst för webb” är det mest exakta. Det sänker färgtemperaturen till 7 700 K. Den är alltså fortfarande helt felaktig men skärmens färgexakthet förbättras åtminstone markant.

Stäng

 

Högtalare

LG V30 Recension

LG V30 har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Den producerar ljud med normal ljudvolym men högtalarens position är inte optimal. Telefoner så som Sony Xperia XZ1 inte kan producera ljud med högre volym men den telefonens dubbla frontmonterade högtalare låter högre för användare eftersom högtalarna sitter på framsidan. LG V30 har kort sagt en ganska medelmåttig högtalare som fungerar bra för röstsamtal men om du är ute efter en mobil med riktigt bra högtalare är till exempel Apple iPhone 8, 8 Plus, X, Sony Xperia XZ1 eller HTC U11 bättre alternativ. Det är synd eftersom LG annars erbjuder en mycket bra ljudupplevelse med en DAC som kan skicka en stark signal av hög kvalitet genom sin hörlursport.

 

Batteri

V30

LG V30 har ett batteri som mäter 3 300 mAh. Med den senaste versionen av LG:s mjukvara kan batteriet erbjuda riktigt bra batteritid. Våra tester visar att normala användare kan avsluta en normal dag med cirka 40 batteriprocents marginal och att även hårda användare kan klara sig med minst 20 batteriprocents marginal. Vid mycket lätt användning kan batteriet klara två hela dagar utan större problem. Med stöd för snabbladdning och trådlös laddning är LG V30 en av marknadens bättra batterimobiler. Det är bara synd att LG har slutat tillverka mobiltelefoner med utbytbara batterier, som de i princip var sist ut med.

 

Kamera

LG V30 test

LG V30 har en riktigt bra uppsättning kameror på sin baksida. En huvudkamera fångar högupplösta bilder som tar märkbart mer detaljrika bilder än konkurrenterna. Den sekundära kameran tar vidvinkelbilder som erbjuder ett unikt perspektiv men medelmåttig kvalitet. LG kan inte riktigt konkurrera med den snabba och pålitliga prestanda och höga bildkvalitet som iPhone X kan erbjuda men V30 ligger ändå på toppen av marknaden på många sätt.

Läs mer om kameran

Medan många konkurrenter nöjer sig med 12 megapixelkameror erbjuder LG V30 en 16 megapixelsensor. Det kan kanske verka som en ganska liten skillnad men i praktiken ser vi faktiskt skillnader i den detaljrikedom som LG V30 kan erbjuda i ljusa miljöer. Dessa skillnader är dock bara synliga när foton till exempel skrivs ut eller om bilden zoomas in, och där har konkurrenterna dedikerade kameror med zoomobjektiv som kan erbjuda ännu högre detaljrikedom.

LG V30 presterar riktigt bra i många miljöer. LG fortsätter sin tradition med att erbjuda bilder med ett brett dynamiskt omfång, hög kontrast och rika färger. Kontrasten kan i vissa bilder vara så hög så att detaljer i mörka delar av bilden riskerar att försvinna. Vi har också sett en tendens från LG V30 att välja en lite för blå eller lila vitbalans som gör att vissa bilder kan se lite kalla ut.

I mörka miljöer presterar LG V30 bra. Den ligger dock ett snäpp efter de bästa på marknaden. Trots ett imponerande bländarvärde på f/1,6 kan kameran inte fånga tillräckligt mycket ljus för att kunna erbjuda den typ av ljusa exponering som till exempel Samsung Galaxy Note 8 kan.

Bredare perspektiv

LG V30 har en sekundär kamera med ett vidvinkligt objektiv. Den fångar åtta megapixelbilder som är betydligt sämre än bilder från huvudkameran. Den sekundära kameran kommer inte i närheten av den detaljrikedom som huvudkameran erbjuder men den kan ändå vara användbar i många miljöer. Medan huvudkameran i princip kan ersätta funktionaliteten från ett zoomobjektiv kan den inte simulera ett vidvinkligt objektiv. LG V30 kan därför ta bilder som är helt omöjliga att fånga med iPhone X och Galaxy Note 8. Det är perfekt för arkitektur och landskap. Förvänta dig bara inte detaljrikedom som passar för ett stort foto på väggen.

När det gäller video har LG V30 svårt att konkurrera med Apples senaste iPhones. Den kan fånga 4K UHD-upplöst video men är begränsad till 30 bilder per sekund, istället för 60. För slow motion kan V30 spela in med 240 bilder per sekund. Den är dock begränsad till 720p-upplösning medan iPhone 8/8 Plus och X kan spela in i Full HD-upplösning. LG har dock ett äss i rockärmen. Företagets manuella videoläge erbjuder bättre kontroll och översikt över inspelningens videoinställningar än någon annan smartphone. Även om V30 kanske inte erbjuder högst videokvalitet erbjuder den helt klart bäst kontroll över inspelningen.

Stäng

 

Mjukvara

LG V30 lanseras i Sverige med Android 7.1.2 som sitt förinstallerade operativsystem. Med tanke på att Sony lanserade Android 8-mobiler i oktober är det en liten besvikelse. Det är också synd att mjukvaran inte är så väl optimerad som den borde.

Läs mer om mjukvaran

LG V30 skiljer sig inte från tidigare LG-telefoner när det gäller grunderna för sin mjukvara. LG har gjort många stora förändringar i mjukvarans utseende men har undvikit att göra stora funktionella förändringar. Det betyder att de flesta funktioner som kan förväntas av Android finns på plats. Medan LGs estetiska förändringar haft ett lite barnsligt utseende är det nu mer avskalat och stilrent. Företaget har gjort många ändringar, i de flesta fall helt onödiga.

Snabb navigering

Som vanligt har LG lagt till ett flertal funktioner i sin mjukvara. För det första har den stöd för att väcka telefonen med två tryck på dess släckta skärm – en funktion som är nödvändig med tanke på på/av-knappens annorlunda position. Mjukvaran innehåller också flera inställningar för att anpassa mjukvarans utseende. Användare kan ändra ordningen eller lägga till knappar i navigationsfältet och en så kallad Floating Bar gör det möjligt att snabbt komma åt genvägar till appar och kontroller för musik med en knapp som flyter ovanpå användargränssnittet.

Mjukvara är en av de viktigaste aspekterna av moderna smartphones. LG behöver lägga större fokus på sin mjukvara för att verkligen kunna konkurrera. Samsung har länge haft problem med prestanda och stabilitet i sina smartphones men har ändå lyckats producera så kompletta och annars finpolerade produkter att de har kunnat hålla ett stadigt grepp om taktpinnen på Android-marknaden. LG skulle därför kunna erbjuda något unikt med ett riktigt stabilt och pålitligt operativsystem. Så är dock inte fallet med V30. Telefonen stannar ibland upp, tappar bilder när den ska rendera enkla animationer och tar lite mer tid att ladda vissa appar än vi förväntar oss från en telefon av V30:s kaliber.

Inte helt stabil

Problemen med mjukvara är inte kontinuerliga eller pålitliga. Ibland fungerar den utan större problem och ibland stannar den upp i en bråkdels sekund för att fortsätta i full fart en stund senare. Utöver det har vi sett underliga meddelanden i mjukvaran om att telefonens USB-port har stängts av eftersom telefonen har upptäckt fukt i den, trots att telefonen aldrig varit varken blöt eller fuktig. Vi hoppas att det är ett fel som är unikt för vårt testexemplar.

Ett fel som inte kan förklaras av ett fel på vårt exemplar är telefonens bristande hantering av den avlånga skärmen. LG har inte gjort mycket för att lösa de problem som Android har med avlånga skärmar. Det gör till exempel att LG V30 inte kan visa en meddelandeapp och ett tangentbord utan att trycka ut den övre appen utanför skärmen. LG har också missat att anpassa gränssnittet för det sekundära appfönstret när telefonen läggs i multitasking-läget. Det gör att delar av app- och hemskärmen göms av den övre appen. Det är ett fel som är ett uppenbart misstag men som gör det svårt att öppna en sekundär utan att ta en ordentlig omväg. Ett riktigt onödigt misstag från LG:s sida.

Stäng

 

Prestanda och lagring

LG V30

LG V30 är så gott som identisk med de mobiler som lanserades under början av 2017 när det gäller prestanda. Den har nämligen ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset och 4 GB RAM. 835 är Qualcomms mest kraftfulla chipset just nu men 4 GB RAM ligger i underkant för vad som förväntas från en modern smartphone i den högsta prisklassen. Som vi nämnde i mjukvarudelen av detta testet märks det att LG V30 har små prestandaproblem som gör att vissa normala animationer inte kan renderas utan att de hackar sig fram. Det har dock troligen inget att göra med att LG V30 ”bara” har 4 GB RAM, utan beror troligen på dåligt optimerad mjukvara. I de allra flesta fall är LG V30 så gott identisk med de största Android-konkurrenterna. Det är bara i mycket extrema fall som Android-telefoner gynnas av mer än 4 GB RAM.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,0 tum OLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 160
Storlek 151,7 × 75,4 × 7,4 mm
Vikt 158 gram
Kamera 16 MP, 8 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja, Qi/PMA
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 835, 2,45 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

5 KOMMENTARER

 1. Vilken telefon skulle du rekommendera mellan LG v30 och Huawei mate 10 pro?
  Och vilken telefon tycker du har mest korrekt färgtemperatur?

 2. Hej Milan!
  Det beror vad du prioriterar. LG V30 har till exempel hörlursport men Mate 10 Pro har mer RAM, dubbla SIM och lite bättre prestanda.
  Mate 10 Pro har lite bättre vitbalans men LG V30 har en bättre skärm på det stora hela tack vare högre upplösning och ganska bra färgåtergivning.
  /Joel

 3. Har en LG v30. Har haft den endast i några dagar. Har inte kommit i underfund med en sak: Hur tar man skärm dump?

  • Tryck ner på/av-knappen och volym ner-knappen samtidigt för att ta en skärmdump.
   /Joel

 4. Hej,
  LG V30 laddas trådlöst men det medföljer även en sladd för konventionell laddning?
  Medföljer det utrustning för sladdlösa laddningen?
  Stefan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × ett =