Motorola Moto E4 Plus
3.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Vi har testat den gråa versionen av Moto E4 Plus men det finns också en guldfärgad variant.
Fördelar
+ Otrolig batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
+ MicroSD-stöd
+ Senaste Android
Nackdelar
- Stor och klumpig
- Ej utbytbart batteri
- Huvudkameran
- Ljussvag skärm
Kamera3.3
Skärm4.4
Batteri8.5
Kamera3.3
Skärm4.4
Batteri8.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto E4 Plus är en stor och tung smartphone. Med en vikt på nära 200 gram är den inget att leka med. En batteritid på tre dagar kan dock väga upp problemet med klumpiga designen. Den dock tyvärr också en sämre skärm, svagare processor och sämre kamera än Moto G5. Med samma prissättning som Moto G5 är Moto E4 Plus ett sämre val för de flesta konsumenterna. Med det sagt är det få mobiler i prisklassen som kan uppnå den extrema batteritid som Moto E4 Plus kan leverera.

 

Hårdvarudesign

Motorola Moto E4 Plus

Motorola Moto E4 Plus är ännu en ny medlem i Motorolas växande familj av Moto-telefoner. Den är inte företagets första telefon i prisklassen, under 2 000 kronor. Den är dock den första i familjen som kombinerar det låga priset med ett gigantiskt batteri. Det stora batteriet gör Moto E4 Plus till en stor och klumpig smartphone som ändå lyckas erbjuda en stabil konstruktion, trots sitt låga pris.

Läs mer om hårdvaran

Lenovo-ägda Motorola är en av budgetmarknadens mest intressanta tillverkare just nu. Företaget har gjort sig kända för sina billiga men stabila och pålitliga smartphones. Motorola Moto E-serien har varit företagets billigaste serie som har placerats under Moto G-serien. Med Moto E4 Plus börjar gränserna bli lite luddiga. Moto E4 Plus kostar nämligen ungefär lika mycket som Moto G5. Med det sagt skiljer sig de två modellerna åt på många sätt. Moto E4 Plus har till exempel ett mycket större batteri. Moto E4 Plus är därför betydligt större än Moto G5. Trots det finns det många designlikheter mellan de två modellerna.

Metall i en budgetmobil

Motorola Moto E4 Plus har en baksida som är täckt av, till stor del, metall. Trots telefonens låga pris har Motorola gjort ett försök att skapa en bra kvalitetskänsla i telefonen. Ett metallstycke sträcker sig från höger till vänster sida av telefonen och ger baksidan en stabil konstruktion och en känsla av kvalitet. Till skillnad från dyrare telefoner från Motorola har den dock inte en baksida som är helt gjord av metall. Under- och ovansidan använder plast. Den billigare plasten ger telefonen en billigare känsla i handen men med tanke på telefonens pris har vi svårt att klaga.

På baksidans övre del sitter telefonens kameramodul. Kameran är placerad en knapp millimeter under resten av telefonens baksida. Det skyddar den från repor och skador. Under kameran sitter dubbla LED-lampor som kan assistera i mörka miljöer. Under hela kameramodulen sitter Motorolas logga och ovanför sitter en sekundär mikrofon.

På ovansidan sitter en 3,5 millimeter hörlursport. Den är placerad på den motsatta sidan av telefonens microUSB-port. USB-porten får sällskap av en högtalare och huvudmikrofonen. MicroUSB-porten fungerar bra men det börjar bli dags för Motorola att implementera USB Typ-C istället. USB Typ-C är en typ av port som kommer att vara standard i framtiden och som dessutom har flera praktiska fördelar. En positiv egenskap som microUSB-porten på Moto E4 Plus har är i alla fall stöd för USB On-The-Go. Det gör att USB-minnen, minneskort och mycket mer kan kopplas in till telefonen med en adapter.

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp och två kombinerade volymknappar. Knapparna fungerar helt okej men vi hade gärna sett bättre fysisk återkoppling för att de skulle vara enklare att använda.

Avtagbar baksida

Till skillnad från många konkurrenter har Motorola Moto E4 Plus en avtagbar baksida. Baksidan plockas enkelt bort med en nagel. Under bakstycket ser vi telefonens gigantiska batteri som tyvärr inte är användarutbytbart. Det sitter dock så ytligt att det är relativt enkelt att byta utav den händige eller av en reparatör. Ovanför batteriet finns två SIM-kortläsare och en microSD-kortläsare. Till skillnad från många konkurrenter har Motorola Moto E4 Plus stöd för att använda alla tre kort samtidigt.

Framsidan av Motorola Moto E4 Plus täcks av en skiva glas. Glaset skyddar en 5,5 tum skärm som har en väl tilltagen ram runt sig. Det gör Moto E4 Plus till en bred och ganska klumpig smartphone. Ovanför skärmen finns i alla fall en frontmonterad kamera som har en tillhörande LED-lampa för mörka miljöer. Här finns dessutom en hörlur som tyvärr inte agerar som en sekundär högtalare. Högtalaren på undersidan av telefonen får klara sig själv.

Fingeravtryck och navigering

Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare som är kvick och pålitlig med tanke på telefonens pris. Motorolas egen mjukvara gör det dessutom möjligt att använda läsaren som en typ av navigationsplatta som ersätter de traditionella navigationsknapparna i Android.

För dig som har planer på att köpa ett exemplar av Motorola Moto E4 Plus är det viktigt att förstå exakt hur stor och klumpig Moto E4 Plus verkligen är. Den stora skärmen, det gigantiska batteriet och baksidans metallkonstruktion gör Moto E4 Plus både klumpig och tung. Lenovo P2 är en telefon från Motorolas ägare som har ett lite större batteri än Moto E4 Plus och som har en lika stor skärm. Lenovo P2 väger 177 gram. Motorola Moto E4 Plus väger 198 gram. Det gör Moto E4 Plus till den svenska marknadens tyngsta smartphone just nu. Det stora batteriet har givetvis en uppenbar fördel men det är också viktigt att vara medveten om nackdelarna.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto E4 Plus har en 5,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 720 x 1 280. Skärmen har med andra ord en betydligt lägre upplösning än till exempel Moto G5. Skärmen lyckas tyvärr inte heller väga up sina svagheter på något större sätt. Den är relativt ljussvag, vilket gör den svår att använda utomhus en solig dag. Den blir inte heller lika mörk som många konkurrenter, vilket kan göra den obehagligt ljus i mörka miljöer. Utöver det har den en vitbalans som är alldeles för blå och kall och som inte går att justera. Även med tanke på sin prisklass är skärmen som används av Moto E4 Plus en besvikelse.

 

Högtalare

Motorola Moto E4 Plus har bara en högtalare som är placerad på undersidan av telefonen. Högtalaren kompenserar för sin opraktiska position genom att producera ljud med riktigt hög volym. Den ligger cirka tre decibel över många konkurrenter en liknande monohögtalar-design. Det gör Moto E4 Plus till en praktisk smartphone för till exempel högtalarsamtal. Förvänta dig bara inte någon imponerande ljudkvalitet för musiklyssnande. Då är Motorolas Moto G5-serie ett lite bättre alternativ.

 

Batteri

Motorola Moto E4 Plus är i princip gjord för en sak: att leverera grym batteritid. Det lyckas den med så det skiner om det. Telefonen erbjuder en batteritid på cirka tre dagars användning för normala användare. Även hårdare användare kan förvänta sig en batteritid på cirka två dagar. Batteriet kan inte laddas med någon modern snabbladdnigsteknik och tar därför ett flertal timmar att ladda full. Med så otroligt bra batteritid bör det dock inte vara något större problem för de flesta konsumenterna. Användare kan till exempel ladda den varje natt och troligen aldrig se batteriindikatorn nå 50 procent.

 

Kamera

Motorola Moto E4 Plus

Motorola Moto E4 Plus har en 13 megapixelkamera på sin baksida. Den erbjuder ett imponerande dynamiskt omfång men har svårt att hitta rätt färger och kan kort sagt inte rekommenderas till konsumenter som vill kunna ta bra bilder med mobilen.

Läs mer om hårdvaran

Huvudkameran som används av Motorola Moto E4 Plus har ett bländarvärde på f/2,0 och saknar optisk bildstabilisering. På pappret är kameran helt okej och även i praktiken är den helt okej, på vissa sätt. För det första är det värt att notera att kameran har ett imponerande dynamiskt omfång när HDR-läget är aktiverat i kamerans vanliga auto-läge. Det fångar effektivt hög detaljrikedom i både ljusa och mörka delar av ett motiv. Där slutar dock de positiva aspekterna av kameran. I alla miljöer har kameran stora problem med färgåtergivning och vitbalans. Det gör att många bilder i både ljusa och mörka miljöer får helt felaktiga färger. Exempelbilderna visar fenomenet ganska tydligt.

I mörka miljöer är Moto E4 Plus inte heller en vinnare. Den ligger inte långt bakom konkurrenterna men den har svårt att hitta helt rätt fokus och brus tar över bilden som ofta exponeras mörkt.

Inte heller videoinspelning är någon höjdare med Moto E4 Plus. Kameran har maximalt stöd för 720p-inspelning medan flera konkurrenter klarar 1080p. En av få positiva aspekter med telefonens kameraprestanda är i alla fall att den acceptabla frontmonterade kameran kan assisteras av en relativt unik LED-lampa i mörka miljöer.

Stäng

 

Mjukvara

Lenovos Motorola är kända för sin enkla, stabila och pålitliga mjukvara. Moto E3 blev dock ett undantag när den lanserades förra året och Moto E4 Plus är tyvärr också ett undantag. Mjukvaran är generellt bra i den nya modellen men företaget har inte riktigt lyckats med sina optimeringar vilket gör att bland annat appskärmen hackar sig fram.

Läs mer om mjukvaran

Motorola Moto E4 Plus har tagit ett stort steg framåt när det gäller mjukvara i jämförelse med Moto E3. Den nya modellen drivs av Android 7.1.1 och har en säkerhetsuppdatering från april, när vi skriver detta testet i augusti. Den har alltså inte den senaste uppdateringen men har åtminstone den senaste versionen av Android. Moto E4 Plus erbjuder också en ny tolkning av Android i jämförelse med Moto E3. Moto E4 Plus närmar sig en mer ren version av Android men kommer inte riktigt så nära som Moto G5-serien. Den största och mest uppenbar skillnaden är appskärmen.

Av någon okänd anledning har Motorola installerat en ny appskärm i telefonen som har samma funktonalitet och utformning som tidigare appskärmar i Moto G5-serien men som fungerar dåligt. Appskärmen är dåligt optimerad eller har något annat problem som gör att Moto E4 Plus inte orkar rendera utan att stöta på problem. Det gör att den ofta hackar sig fram när vi bläddrar bland apparna. Vi är som sagt osäkra på varför den beter sig som den gör men det är uppenbart att Motorola behöver jobba på sina optimeringar. Som ett plåster på såret går det att installera andra appskärmar från Google Play som inte har samma optimeringsproblem.

Tillräckligt snabb

Utöver den dåligt optimerade appskärmen kan Motorola erbjud en helt okej användarupplevelse. Företaget har lyckats betydligt bättre med optimeringarna för telefonens MediaTek-chipset än de gjorde med förra årets Moto E3. Det betyder att den är tillräckligt snabb för att vara praktisk att använda och tillräckligt snabb för sin prisklass men att den inte kan erbjuda mycket mer än det.

Som vanligt har Motorola hållit sig undan från onödiga appar eller krånglig mjukvara. Det finns endast ett fåtal Motorola-specifika förändringar i operativsystemet och de flesta är användbara och väl implementerade. Moto Display är namnet på en funktion som låter användare se klockan och de senaste notiserna på skärmen, även när telefonen är låst. Rörelseaktivering bestämmer när skärmen ska aktiveras så att användare kan se klockan och notiser utan att behöva trycka på någon knapp.

Stäng

 

Prestanda

Motorola Moto E4 Plus

Motorola Moto E4 Plus är ett bra steg uppåt när det gäller prestanda för Moto E-serien. Telefonens MediaTek-chipset har dock svårt att konkurrera, även i jämförelse med företagets egen Moto G5-telefon som drivs av ett Qualcomm Snapdragon 430-chipset. Moto E4 Plus erbjuder cirka 30 procent lägre prestanda än Moto G5 i våra tester. Likt Moto G5 är Moto E4 Plus också begränsad till 16 GB lagringsutrymme. Det betyder att många konsumenter kan behöva köpa ett microSD-kort för att klara sig.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 280
Storlek 155 × 77,5 × 9,55 mm
Vikt 198 gram
Kamera 13 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 720 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 625 2,02 GHz
Lagring 16 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − sex =