Motorola Moto G7 Plus
4.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Vi har testat den mörkblåa versionen men det finns också en röd variant av Moto G7 Plus.
Fördelar
+ Kameran, ljusa miljöer
+ Dubbla SIM + microSD
+ Mjukvaran
+ Bra snabbladdning
Nackdelar
- Kallblå skärm
- Lite plastig
- Bräcklig glasbaksida
- Medioker processor
Kamera5.5
Skärm5.7
Batteri7.2
Kamera5.5
Skärm5.7
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G7 Plus är en i raden för Motorola – en lång rad budgetmobiler som fokuserar på att erbjuda en bra användarupplevelse för pengarna. Det lyckas Moto G7 Plus med på många sätt. Moto G7 Plus har samtidigt en lite sämre skärm än förra årets modell och trots optisk bildstabilisering har kameran inte förbättrats nämnvärt i mörka miljöer. Kameran har samtidigt blivit bättre i ljusa miljöer och med mycket väl optimerad mjukvara har Moto G-familjen aldrig erbjudit så mycket märkbar prestanda. I jämförelse med den hårdnande konkurrensen är dock Motorola Moto G7 Plus inte den uppenbara vinnare som Moto G-serien ofta var förr.

 

Hårdvarudesign

Motorolas design kan knappast beskrivas som inspirerande men med Moto G7 Plus har Motorola i alla fall lagt vikt vid att ge den ett lite mer modernt utseende. En ny flärp har hittat fram och baksidan är fortfarande täckt av glas. Det har dock både tydliga fördelar och nackdelar.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G7 Plus är det största syskonet i en ny generation av budgetmobiler från tillverkaren. Den är också det största syskonet i den andra generationen av Motorola-mobiler som använder en mer modern glasdesign. På baksidan används glas, ett tillsynes omåttligt populärt materialval i moderna mobiler. Materialet anses ge en känsla av kvalitet men har också den uppenbara nackdelen att det kan spricka, i likhet med skyddsglaset på framsidan. Glas har också flera tekniska fördelar. Det är till exempel transparent för radiovågor och kan göra det lättare för tillverkare att få telefonens modem att arbeta mer ostört. Det är ändå värt att komma ihåg att glas inte är fritt från problem.

Strax ovanför mitten av baksidan finns en Motorola-logga. För första gången i G-serien är dock loggan mer än en estetisk detalj. Den är nämligen också en fingeravtrycksläsare. Läsaren är tydligt nersänkt i baksidan för att vara enkel att känna sig fram till och den presterar bra med hög pålitlighet.

Ovanför fingeravtrycksläsaren sitter kameramodulen. Den sticker ut cirka en millimeter. Den runda kameramodulen gör att telefonen ligger lite ojämnt på ett platt bord men det är en kompromiss för att dels få plats med kamerorna och dels göra resten av telefonen relativt tunn. I modulen finns i alla fall två kameror och två LED-lampor.

Plast längs sidorna

Glaset på baksidan är rundat längs långsidorna och möts av en plastram som sträcker sig som ett band runt mobilen. På det sättet är Moto G7 Plus nästan identisk med Moto G6 Plus. Det är lite synd att Motorola fortfarande inte har hittat ett sätt att byta plasten mot metall för att ge telefonen en lite bättre kvalitetskänsla i handen.

Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som fungerar bra, är lätta att nå och lätta att särskilja. På ovansidan finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Här finns också en sekundär mikrofon för brusreducering.

På undersidan finns en USB Typ-C-port, hörlursport och högtalare. Medan många tidigare Moto G Plus-mobiler har haft sina högtalare inbyggda i hörluren har alltså Moto G7 Plus sin huvudhögtalare på undersidan.

På framsidan av Moto G7 Plus finns en 6,2 tum skärm. Den är alltså 0,3 tum större än skärmen i Moto G6 Plus. Förklaringen är att skärmen är lite mer avlång. Det lyckas den med eftersom den har en ny droppformad flärp i toppen av skärmen. Här visas systemikoner och notiser och i mitten finns alltså en plats för telefonens kamera. Utöver kameran finns också plats för ett flertal sensorer. Det finns dock ingen notis-lampa. Det saknar Moto G7 Plus helt. Ovanför kameran finns i alla fall också en hörlur som delvis också agerar sekundär högtalare.

Skärmen har ganska kraftigt rundade hörn som hjälper till att ge ett modernt utseende. Rundade hörn är nämligen en tydlig trend på marknaden. De rundade hörnen är dock större än många konkurrenter och det märks extra tydligt eftersom Motorolas mjukvara inte ens är särskilt väl anpassade för dem. Systemikoner ligger till exempel underligt nära kanten av skärmen.

En gnutta mindre

Moto G6 Plus hade sin fingeravtrycksläsare på framsidan. På Moto G7 Plus sitter läsaren istället på baksidan. Det betyder bland annat att Motorola har fått plats med sin logga på framsidan men också att det inte går att använda fingeravtrycksläsaren när mobilen ligger på ett bord.

Moto G7 Plus har en lite större skärm än sin föregångare. Den har dock också en flärp och har blivit av med sin främre fingeravtrycksläsare. Trots det är den bara en gnutta mindre än Moto G6 Plus. Den är nästan exakt lika bred och bara tre millimeter kortare.

Motorola utlovar ett grundläggande vattenskydd eftersom de interna komponenterna har ett vattenavstötande lager på sig. Moto G7 Plus är dock inte IP-certifierad för vattentålighet, så det är inget vi kan räkna med.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto G7 Plus har en 6,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 270. Medan Moto G6 Plus fortfarande har den mest ljusstarka skärm vi testat, med en ljusstyrka på 760 nits, ligger Moto G7 Plus på mer normala 583 nits. Den nya skärmen är också en gnutta mörkare i sitt mörkaste läge och är därför lite mer bekväm att använda mitt i natten. När det gäller färgåtergivning har dock Motorola gått i helt fel riktning. Även i sitt mest exakta skärmläge är många färger långt ifrån rätt och hela skärmen är kallblå och saknar inställningar för att justera vitbalansen. Det är både underligt och synd eftersom alla Motorola-mobiler från det senaste året har haft vitbalans-inställningar. Det betyder i slutänden att Moto G7 Plus har en helt okej skärm som dock tyvärr är sämre än skärmen i Moto G6 Plus.

 

Högtalare

Motorola har länge varit kända för sina frontmonterade högtalare. Moto G7 Plus har sin högtalare på undersidan. Det är inte bara en tråkig nyhet eftersom hörluren faktiskt fortfarande fungerar som en sekundär högtalare. Tillsammans kan de skapa en bredare ljudbild än vad vi är vana vid i klassen. Ingen av de två högtalarna är tillräckligt bra för att erbjuda en stereoupplevelse som många moderna flaggskepp kan men för sitt pris erbjuder Moto G7 Plus ändå en ovanlig ljudupplevelse. Vi önskar bara att högtalarna vore lite bättre på att hantera höga frekvenser som tyvärr har en tendens att låta obehagligt skärande vid höga volymer.

 

Batteri

Recension Motorola Moto G7 Plus

Med ett batteri på 3 000 mAh, 200 mAh mindre än i Moto G6 Plus, var vi oroliga för att Moto G7 Plus skulle ha problem med batteritid. Så är inte alls fallet. Den har nästan exakt samma batteritid som sin föregångare. Det betyder att normala användare kan vänta sig en marginal på runt 40 batteriprocent vid slutet av en lång dag och att även krävande användare kan klara sig utan att behöva ladda den innan dagens slut. En inkluderad och otroligt snabb snabbladdare som tar den över 50 procent på 20 minuter gör batteritid till ett ännu mindre problem.

 

Kamera

Test Moto G7 Plus

Motorola Moto G7 Plus har ett nytt kamerasystem med en ny 16 megapixelkamera som nu har optisk bildstabilisering. Stabiliseringen hjälper till för video men förbättringarna för fotografering i mörker är inte alls så tydliga som väntat. Det är istället fotografering i ljusa miljöer som fått ett uppsving och det gör Moto G7 Plus till en helt okej kameramobil för klassen.

Läs mer om kameran

På baksidan av Moto G7 Plus finns två kameror. Huvudkameran tar 16 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,75. Det är en lite högre upplösning än förra året. Den stora nyheten är dock optisk bildstabilisering. Med en stabiliserad kamera kan mer ljus fångas även om fotografen darrar på handen. I teorin borde det ge den störst fördel i mörka miljöer. I praktiken är Moto G7 Plus också en gnutta bättre än Moto G6 Plus. Den väljer kontinuerligt längre slutartid utan att få problem med rörelseoskärpa. Det gör att den kan erbjuda en gnutta högre detaljrikedom. Skillnaden är dock minimal och både Nokia 7.1 och Xiaomi Pocophone F1 ligger steget före.

Ett ordentligt steg framåt

I ljusa miljöer kan det optiska stabiliseringssystemet hjälpa till för att ta bättre HDR-fotografier. Vi är inte säkra på hur stor del av det är ett resultat av stabiliseringssystemet men det är uppenbart att Motorola har tagit ett ordentligt steg framåt när det gäller prestanda i ljusa miljöer. Kameran erbjuder betydligt högre detaljrikedom, bättre färgåtergivning och mindre brus. Här ligger Moto G7 Plus före Nokia 7.1 och lyckas till och med konkurrera med Pocophone F1. Pocophone F1 kan fortfarande hantera mer dynamiskt krävande miljöer men Moto G7 Plus har mycket att erbjuda när kraven inte är allt för högt satta.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara har länge varit en styrka för Motorola och Moto G7 Plus förändrar inte det på något betydande sätt. Motorola visar sig visserligen vara konservativa när det gäller Android 9 med det har vi inget emot och med ett löfte om uppdateringar i tre år visar Motorola att mjukvara är en prioritet.

Läs mer om mjukvaran

Vi har skrivit ett dussintal tester där vi påpekat hur bra Motorolas mjukvara är. Vi återkommer till faktumet att företaget inte trycker in onödiga appar och funktioner som stör användarupplevelsen. Ren och enkel mjukvara är trevlig att använda och råkar dessutom passa perfekt till Motorolas målsättning att göra riktigt bra mobiler med ett lågt pris. Detta fokus märks nästan tydligare än någonsin i Moto G7 Plus. Den har ett processorchipset som generellt presterar bra men som vi aldrig sett prestera så smärtfritt i någon annan telefon. Det är troligen till stor del tack vare mjukvara som aldrig står i vägen.

Skapar användarglädje

Motorola har kvar många av sina små extrafunktioner. Det finns stöd för en Always-on-liknande skärm som visar klockan och de senaste notiserna när skärmen är låst. Motorolas kända gester finns givetvis också kvar. Det gör det möjligt att hugga telefonen två gånger i luften för att snabbt tända och släcka ficklampan och kameran kan aktiveras genom att vrida handleden två gånger. Det kan kanske låta som små och obetydliga funktioner men de skapar en användarglädje som gör det särskilt roligt att använda Motorolas mobiler.

Moto G7 Plus är den första mobilen från Motorola som lanseras med Android 9. Trots det har Motorola valt att inte hoppa på det nya operativsystemets senaste innovationer. Googles nya gestbaserade navigeringssystem finns till exempel inte att hitta. Motorola har istället kvar ett äldre navigeringssystem. Det är lite synd eftersom Googles system har fördelen att det bland annat gör det möjligt att gå direkt till appvyn från alla delar av operativsystemet. Det går inte med Motorolas.

Motorola har gjort ytterligare några små justeringar i sin nya mjukvara. Alla skärmdumpar som tas öppnas nu i ett redigeringsläge som standard. Det går att stänga av i Moto-appen men det är ett lite ovanligt beteende för Android som vi hellre hade sett varit ett alternativ som användaren manuellt skulle kunna aktivera. Det är nämligen bristen på oväntade beteenden som har gjort Motorolas mjukvara så bra många år.

En annan liten förändring i Motorolas mjukvara är faktumet att företaget nu tagit bort alternativet att ställa in skärmens vitbalans. Nu finns det tre inställningar för att bestämma skärmens färgmättnad, men inget mer än det. Vi har svårt att förstå varför.

Säker för framtiden

Slutligen är det värt att notera att Moto G7 Plus är Android Enterprise Recommended. Det betyder att den kan integreras i företag med hjälp av Googles verktyg. Än viktigare är att det också betyder att den kommer med en garanti om minst en funktionell uppdatering och kontinuerliga säkerhetsuppdateringar i tre år framöver. Det gör Moto G7 Plus till ett garanterat bra val när det gäller långsiktig säkerhet.

Stäng

 

Prestanda

Moto G7 Plus

Med ett Qualcomm Snapdragon 636-chipset och 4 GB RAM är Moto G7 Plus inte särskilt imponerande när det gäller prestanda, åtminstone inte i sin nuvarande prisklass. I klassen finns konkurrenter så som Pocophone F1 som har ett Snapdragoin 845-chipset som kan erbjuda nära dubbel prestanda på flera sätt. Med det sagt är Moto G7 Plus den bäst optimerade Snapdragon 636-mobilen vi testat. Den presterar mycket bra i många vardagsscenarior, är snabb att väcka, är kvick när den ska starta appar och erbjuder en allmänt bra användarupplevelse. Med det sagt är den också märkbart långsam i processorkrävande applikationer och den har inte samma framtidssäkring som vissa konkurrenter. Med 64 GB lagring och en dedikerad microSD-kortplats uppskattar vi också den flexibilitet som Moto G7 Plus erbjuder.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 270
Storlek 157 × 75,3 × 8,3 mm
Vikt 176 gram
Kamera 16 MP, 5 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 636, 1,8 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva − tre =