Motorola One Action
5.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,3 tum
Bra att veta:Vvidvinkelkamera kan filma i landskapsläge när telefonen hålls i porträttläge.
Fördelar
+ Android One
+ Bra batteritid
+ Kraftfull processor
+ Lite vattentålig
Nackdelar
- Bristande mjukvara för avlång skärm
- Kallblå skärm
- Lite plastig
Kamera5.9
Skärm5.7
Batteri7.4
Kamera5.9
Skärm5.7
Batteri7.4
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola One Action är en väldigt liten justering av den äldre mobilen Motorola One Vision. Den enda egentliga nyheten är kamerasystemet som introducerar en ny vidvinkelvideokamera anpassad för action. Vidvinkelfunktionen är unik men faktumet att den inte går att använda den för stillbilder är en besvikelse. Trots det föredrar vi, kanske oväntat nog, kamerasystemet i One Action framför One Vision, tack var betydligt bättre bilder i ljusa miljöer från One Action. Vi gillar Android One-mjukvaran men märker också att operativsystemet inte riktigt är redo för avlånga 21:9-skärmar. Det gör One Action till en ganska bra men lite annorlunda mobil som inte nödvändigtvis är annorlunda på rätt sätt.

 

Hårdvarudesign

One Action

Motorola One Action är egentligen främst byggd av plast men erbjuder ändå en ganska bra kvalitetskänsla. Bortom det är det den avlånga designen som får den att sticka ut. Den gör One Action svår att få plats med i fickan men lätt att hålla i handen.

Läs mer om hårdvaran

Stora delar av detta test har stora likheter med vårt test av Motorola One Vision eftersom de är nära identiska på många sätt.

Motorola One Action har en lite annorlunda design. Inte bara för Motorola, utan för smartphones i allmänhet. Det beror främst på en sak: skärmen. Istället för att använda en skärm med det klassiska 16:9-formatet, som har använts av TV i årtionden och av smartphones i många år, eller av de lite nyare 18/19:9-formaten som nu blivit standard för smartphones, har One Action istället en 21:9-skärm. Det extra breda formatet är mest känt för att vara det givna valet för många filmer. Sony var först ut med det för smartphones i våras med Xperia 10 och nu blir alltså Motorola den andra tillverkaren på bollen. Den avlånga skärmen tvingar i alla fall One Action till att hålla sig till en lite ovanligt avlång design.

Opraktiskt avlång eller trevligt smal?

One Action är en väldigt lång mobil. Den enda mobil vi testat den senaste tiden som är längre är OnePlus 7 Pro, som har en gigantisk 6,67 tum skärm. One Action har bara en 6,3 tum skärm men det avlånga formatet gör den ändå ovanligt lång. Det kan göra den lite opraktisk i fickor som inte är jättedjupa. Det avlånga formatet är samtidigt ganska praktiskt. One Action är fyra millimeter smalare än Motorola Moto G7 Plus och till och med 1,5 millimeter smalare än Huawei P30 Lite, som har en 6,15 tum skärm. Den begränsade bredden gör den enklare att hålla med en hand. När den används känns den därför betydligt mer kompakt än många konkurrenter i klassen, trots att den är en av branschens längsta mobil.

I linje med Moto G7-serien har One Action också en fingeravtrycksläsare inbyggd i Motorola-loggan på sin baksida. Den är praktiskt placerad, pålitlig och ganska snabb. I det övre vänstra hörnet finns en kameramodul som sticker ut ungefär en millimeter från baksidan. Under den finns också dubbla flerfärgade LED-lampor. Här skryter Motorola dessutom om kamerasystemets höga 48 megapixelsensor och optiska bildstabilisering. Längre ner på baksidan finns också en Android One-logga som berättar lite om mjukvaran i mobilen.

Glas look-alike

Baksidan täcks av plast som är kraftigt rundat längs sidorna. Bakgrunden till plasten har en toning som gör den mörkare i mitten och ljusare längs kanterna. Det gör designen lite mer intressant, även om vi inte är säkra på om vi tycker det är snyggt. Smaken är som baken. Plasten ser i alla fall ut som glas och har en liknande känsla. Fördelen med materialet är att det sannolikt är bättre skyddat mot stötskador. Nackdelen är att det är betydligt lättare att repa. För att hålla One Action fri från repor kan det inkluderade plastskalet vara ett bra tips.

Sidorna är också gjorda av plast. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som tyvärr inte sticker ut särskilt mycket och ger lite sämre fysisk återkoppling än vi blivit vana vid de senaste åren. På ovansidan finns en hölursport och en sekundär mikrofon. Hörlursporten är uppskattad, även om vi föredrar att ha den på samma sida som USB-porten, som den sitter på Moto G7 Plus. Längs vänster sida finns en korthållare med plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Undersidan bjuder slutligen på en USB Typ C-port, en högtalare och en mikrofon.

Motorola One Action

Ett hål i skärmen

På framsidan av Motorola One Action finns den 6,3 tum stora 21:9-skärmen. Under skärmen finns en väl tilltagen haka som är vanlig i klassen. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer men inte mycket mer. Här finns ingen kamera eller notislampa. Kameran gömmer sig istället i ett hål i skärmen. Hålet är relativt stort och sitter i det övre vänstra hörnet av skärmen. Det skapar en lite svart del av skärmen där ingen bild kan visas. Det ger telefonen en ganska ovanlig design och det minimerar den övre skärmramen som är relativt smal för sin klass. Från framsidan har One Action därför ett relativt enkelt och modernt utseende. Vi föredrar designen i One Action framför Moto G7 Plus lite mer funktionsinriktade utseende som till exempel klämmer in en Motorola logga under skärmen. One Action har en betydligt enklare och renare design.

Efter många år av påståenden om att Moto G-serien är skyddad från vatten, har One Action äntligen fått en riktig IP-klassificering. Med IP52-klassning garanterar Motorola att One Action har ett grundläggande skydd mot till exempel lätt regn. Den är inte gjord för ett besök i poolen och vattentåligheten kan försvinna om telefonen skadas men One Action har i alla fall lite större chans att överleva en olycka. Det gillar vi definitivt.

Stäng

 

Skärm

Test Motorola One Action skärm

Motorola One Action har en 6,3 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 520. Skärmen är tyvärr ganska dålig för sin klass. Den presterar ganska bra vid höga betraktningsvinklar men har väldigt underliga färger, inga inställningar för att justera den iskalla vitbalansen och inte mycket mer än okej högsta ljusstyrka och svärta. Den har stöd för både det breda DCI P3- och det mer traditionella Rec.709-färgutrymmet men presterar lika dåligt i båda. Med dessutom en lite ojämn bakgrundsbelysning är skärmen kort sagt det absolut sämsta med One Action. Det är tråkigt eftersom det gör det svårt att använda One Action som någon typ av seriös kameramobil. Med det sagt är den inte så dålig att den gör mobilen oanvändbar. Färgerna är fortfarande inom en rimlig felmarginal och den är inte så ljussvag att den är omöjlig att använda utomhus.

 

Högtalare

Motorola One Action har en högtalare på sin undersida. Den har alltså ingen frontmonterade högtalare, som funnits i många tidigare Motorola-mobiler. Den producerar ljud men normalhög volym och med ganska bra kvalitet. Den har ett detaljerat mellanregister som undviker distorsion, som kan få till exempel musik att låta lite obehagligt på höga volymer. Den har till och med viss täckning bland lägre frekvenser, vilket är ovanligt i klassen. Även om dyrare mobiler kan prestera betydligt bättre, är One Action kort sagt en ganska bra mobil både för högtalarsamtal och medieuppspelning.

 

Batteri

Test Motorola One Action batteri

Med ett batteri på 3 500 mAh har Motorola One Action hög batterikapacitet för att ge en lång batteritid. Med ett ovanligt Samsung-chipset var det svårt att veta hur den skulle prestera innan vi testade den. Resultatet blev lite blandat. För det första kan vi konstatera att One Action erbjuder en bra batteritid som kan ta normala användare genom en dag med cirka 40 procents marginal. Det betyder att även krävande användare inte behöver förlita sig på en laddning under dagen. Samtidigt är den bara marginellt bättre än Moto G7 Plus, trots ett försprång på 500 mAh. Den har inte heller samma supersnabba laddare som Moto G7 Plus. Om du är ute efter en mobil med lång batteritid är ändå One Action ett bra alternativ.

 

Kamera

Test Motorola One Action kamera

One Action har tre kameror som tillsammans erbjuder en mer flexibel kameraupplevelse tack vare en världsunik vidvinkelkamera för video. Huvudkameran är inte så bra i mörka miljöer men lyckas faktiskt vara betydligt bättre än sitt kamerafokuserade syskon One Vision i ljusa miljöer.

Läs mer om kameran

Huvudkameran i Motorola One Action är en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,8. På pappret är den inget speciellt. Särskilt inte i jämförelse med syskonet Motorola One Vision, som har en 48 megapixelkamera. Det lustiga är då att One Action erbjuder en kamera som faktiskt är bättre än kameran i One Vision, i många fall. I ljusa miljöer är skillnaderna som störst. Medan One Vision tar ganska oskarpa bilder med bristande kontrast, tar One Action ganska bra bilder som erbjuder bra detaljrikedom för klassen.

I mörka miljöer är One Vision fortfarande betydligt bättre. Skillnaden är verkligen markant. One Action lyckas ta användbara exponeringar i även mycket mörka miljöer men har stora problem med brus. För nattmänniskor är One Vision ett helt klart bättre alternativ.

Vidvinkelvideo, inget mer

One Action har också en extra vidvinkelkamera. Den kan lustigt nog inte användas för vidvinkelfoton. Det är riktigt synd. Istället kan den användas för videoinspelning. Motorola marknadsför den som en action-videokamera eftersom sensorn är roterad 90 grader för att kunna spela in i landskapsläge även när telefonen hålls i porträttläge. Det är helt unikt. Video från kameran är begränsad till 1080 60p, vilket gör video från vidvinkelkameran betydligt sämre än 4K-video från huvudkameran. Den är samtidigt bättre än vi hade kunnat hoppas och även om användningsområdet känns ganska litet, så är det praktiskt att till exempel enkelt kunna filma med en hand och samtidigt få video i landskapsläge. För dig som vill ha en actionkamera tror vi nog ändå att en billig dedikerad actionkamera kan vara bättre.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola One Action har fått sitt namn från kameran men också från mjukvaran. Android One levererar en stabil, funktionsrik och välpolerad användarupplevelse. Motorolas tillägg förgyller upplevelsen men mjukvaran saknar samtidigt anpassningar som hade kunnat få One Action att undvika onödiga problem.

Läs mer om mjukvaran

Android One har blivit ett säkert val för både Android-entusiaster och normala konsumenter. Den rena versionen av Googles operativsystem utlovar en enkel användarupplevelse som är fri från onödiga appar och störande funktioner. Utöver det garanteras grundläggande säkerhet tack vare säkerhetsuppdateringar som skickas ut minst en gång per kvartal i tre år från lanseringen. Det ger en långsiktighet som inte kan erbjudas av alla konkurrenter.

Motorolas små detaljer

Motorola har lagt till flera små extrasaker i mjukvaran för One Action. Med funktionen Snabbvisning kan till exempel klockan och inkommande notiser visas på skärmen när telefonen är låst. Skärmen kan inte alltid vara aktiv, som den kan på många mobiler med AMOLED-skärmar, men Motorola erbjuder i alla fall funktionalitet som vanligen inte finns i Android One. Motorola har dessutom tagit med ett fåtal andra funktioner från Moto-telefonerna. Det finns till exempel stöd för Moto Rörelse så att ficklampan kan tänkas genom att telefonen huggs två gånger i luften och kameran kan startas med två rotationer av handleden. Det är små tillägg som lyckas göra Motorola One Action till en lite mjukvaru-unik Android One-mobil.

One Action har ovanlig hårdvara som skulle behöva anpassningar i mjukvaran för att fungera bra. Skärmen är till exempel ovanligt smal. Det har Motorola till synes inte gjort något åt. Det betyder till exempel att Androids normala systemfält inte räcker till för att visa status för normala inställningar. När dubbla SIM-kort är installerade får ikonerna därför helt enkelt inte plats och det går inte längre att se om mobilen är uppkopplad till Wi-Fi. Det är oerhört opraktiskt eftersom Wi-Fi-status är en viktig detalj att hålla koll på för att inte sluka data från 4G-nätet i onödan. Problemet kan lösas genom att ändra Androids så kallade Visningsstorlek men då blir allt på skärmen ganska litet, vilket inte passar alla användare.

Visningsstorlek kan delvis lösa problemet med systemikoner som inte får plats.

Försvunna funktioner

Ett annat problem med One Action är notiser och snabbinställningar. Eftersom skärmen är så avlång är det är svårt att nå toppen av skärmen för att visa notiser. Från hemskärmen går det att dra ner fingret över mitten av skärmen för att öppna notisvyn. I alla andra delar av operativsystemet finns det dock ingen alternativ lösning. En extra knapp eller någon speciell gest hade kanske kunnat hjälpa. Något sådant finns inte.

En annan anpassning som saknas i One Action är inställningar för skärmen. Det finns en inställning som heter Färger som låter användare ställa skärmen i ett av tre lägen. Läget som kallas Förstärkt är det absolut bästa då det är ett färgrikt DCI P3-läge. Det mättade läget är extremt mättat medan läget Naturliga har Rec.709-färg, utan bättre färgexakthet. Inget av de alternativa lägena gör något för att förbättra skärmens prestanda. Det är tråkigt eftersom Motorola One Action har en dåligt kalibrerad skärm som är i starkt behov av ett vitbalans-reglage. Det är en särskilt stor besvikelse eftersom föregångaren Motorola One hade ett reglage för vitbalans. Det har alltså tagits bort till One Action och vi har svårt att förstå varför.

Låt hålet vara

Motorola har inte gjort några särskilda anpassningar för hålet i skärmen. Hålet är relativt stort, vilket också gör systemfältet ganska stort. Det förstör idén om att en extra lång skärm är praktisk för multitasking, tack vare sitt stora vertikala utrymme. Android är inte heller särskilt bra för multitasking efter introduktionen av Android 9, eftersom det nu är betydligt krångligare att öppna mer än en app samtidigt. Motorola saknar dessutom de förbättringar i hur flera appar kan visas som till exempel Sony har i sina senaste mobiler. Videos kan i alla fall visas i full bredd när telefonen används i landskapsläge. Då finns det bara helt ett hål i ena hörnet. I andra appar blir området för systemfältet helt enkelt svart när en app används i landskapsläge.

En av poängerna med Android One är att mjukvaran är nära identisk på alla Android One-mobiler. Vi har nu därför gått igenom de största unika egenskaperna med One Action. Det kan kanske få det att framstå som att vi inte gillar One Actions mjukvara. Faktum är att vi älskar den. Bra optimeringar för processorhårdvaran och Motorolas små extrafunktioner gör One Action till ett nöje att använda, även om det finns utrymme för förbättring.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Motorola One Action

Motorola One Action använder ett Samsung Exynos 9610-chipset som är ovanligt för smartphones som säljs i Sverige. För klassen är det i alla fall ett riktigt bra chipset som erbjuder prestanda i klass med Qualcomm Snapdragon 660. Det ger den betydligt högre grafikprestanda än Moto G7 Plus och gör den alltså betydligt bättre anpassad för mobilspel. Med 4 GB RAM kan One Action hantera även relativt krävande användning men den har inte samma marginal för framtidens mer krävande appar som lite dyrare mobiler. Med 128 GB lagring och tillgång till en microSD-kortläsare har den i alla fall gott om lagring för sin klass.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,3 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 520
Storlek 160,1 × 71,2 × 9,15 mm
Vikt 176 gram
Kamera 12 MP, 16 MP, 5 MP
Främre kamera 12 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP52
Processor Samsung Exynos 9610, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 500 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here