Nokia 7.1
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,84 tum
Bra att veta:Vi har testat den svart/blåa-versionen men det finns också en grå variant.
Fördelar
+ Gedigen konstruktion
+ Dubbla SIM
+ Färgrik skärm
+ Android One
Nackdelar
- Medelmåttig processor
- Kallblå skärm
- Bräcklig glasbaksida
- Saknar vattentätning
Kamera5.5
Skärm6
Batteri6.9
Kamera5.5
Skärm6
Batteri6.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia 7.1 är en lite mindre och lite modernare tappning på företagets mellansegmentsserie. En ny design är huvudnyheten och den ser definitivt mer modern ut. Många konsumenter kan dessutom uppskatta telefonens relativt kompakta design. Liknelserna med konkurrenterna är ändå svåra att undvika. Både Nokia 7 Plus och Xiaomi Pocophone F1 har mer kraftfulla processorer och bättre batteritid i samma prisklass. Ja, Nokia 7.1 är en lite mer kompakt mobil. Om du bryr dig om det är Nokia 7.1 fortfarande en prisvärd och bra mobil. Om du inte bryr dig om storlek är konkurrenterna i prisklassen just nu bättre alternativ på flera sätt.

 

Hårdvarudesign

Nokia 7.1 har en stadig konstruktion av metall och glas som ger en känsla av kvalitet. Den är praktisk och lätt att använda tack vare sitt relativt kompakta format. En baksida av glas kan samtidigt ses som ett steg bakåt från Nokia 7 Plus stryktåliga metallbakstycke.

Läs mer om hårdvaran

Nokia 7.1 är den första mobilen av sitt slag från Nokia. Den introducerar en ny design för varumärket. Det betyder dock inte att det är en ny design för branschen. Faktum är att den har börjat bli så populär att den är ganska förväntad i de flesta prisklasser. Grunden för designen är främst tre delar: glas på både framsida och baksida, en skärm med en flärp på framsidan och en stadig metallram längs sidorna.

Glas utan tydlig fördel

Det finns flera nackdelar med denna moderna typ av design. Den mest uppenbara nackdelen är att baksidan riskerar att spricka på ett sätt som en metallbaksida inte kan göra. Medan Nokia 7 Plus har en stadig och stryktålig metallbaksida, har Nokia 7.1 en mer skör glasbaksida. För personer med torr hud är glas dessutom ett halt material. Glaset ger visserligen telefonen en känsla av kvalitet som inte nödvändigtvis finns med metall. På grund av trenden mot glas kan glas också kännas och se mer modernt ut. Det finns dock få praktiska fördelar med materialet. En fördel skulle kunna vara stöd för trådlös laddning, som inte skulle kunna ta sig genom metallbaksidor. Nokia 7.1 har dock inget stöd för trådlös laddning och kan därför inte dra nytta av materialets radiotransparens.

På mitten av baksidan finns en fingeravtrycksläsare som fungerar snabbt och pålitligt. Ovanför den finns en utstickande kameramodul med två kameror och två LED-lampor. Kameramodulen sticker ut cirka en millimeter från baksidan. Det gör telefonen lite ostabil när den ligger på ett platt bord. Eftersom kameran åtminstone sitter i mitten av baksidan ligger den i alla fall inte snett.

Längs sidorna av telefonen har Nokia valt metall för att ge telefonen stabilitet. Längs metallens främre och bakre del finns en tunn polerad kant som blänker och ger telefonen ett lyxigt utseende.  I metallramen finns fyra symmetriskt placerade antennstreck. De är inte särskilt fina men de måste användas för att antennerna ska fungera ihop med metallen.

Längs höger sida finns två volymknappar och en på/av-knapp. Knapparna ger helt okej fysisk återkoppling men kan kännas lite svampiga om de inte trycks in rakt på mitten. På telefonens ovansida finns en hörlursport, på vänster sida finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. På undersidan finns slutligen en mikrofon, högtalare och USB Typ-C-port.

Mer kompakt än konkurrenterna

På framsidan av Nokia 7.1 finns en skärm som mäter 5,84 tum. Under skärmen finns en väl tilltagen ”haka” som bland annat ger plats för en Nokia-logga. Längs sidorna finns en ganska normalstor ram. I kombination med en skärm som sträcker sig långt upp på framsidan av telefonen, är Nokia 7.1 en ganska kompakt smartphone med moderna mått mätt. Den är till exempel fyra millimeter smalare och fem millimeter kortare än Xiaomi Pocophone F1. Pocophone har visserligen en lite större skärm men Nokia 7.1 har ändå ett tydligt värde som en märkbart mer kompakt mobil.

Nokia 7.1 är en mobil i en allt växande rad moderna smartphones som ratar notislampan. Den har en funktion som gör att klockan och notiser kan visas på skärmen när telefonen rörs eller lyfts upp. Den kan dock inte alltid vara aktiv likt många AMOLED-baserade konkurrenter. Det gör att avsaknaden av en notislampa är betydligt mer märkbar.

Nokia 7.1 saknar vissa funktioner i sin design som vi hade uppskattat men som visserligen inte heller är särskilt vanliga i prisklassen. Det handlar till exempel om trådlös laddning, som nämndes tidigare, men också om vattentätning. Nokia utlovar inget som helst skydd mot vatten.

Stäng

 

Skärm

Nokia 7.1 har en 5,84 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 280. Skärmen är den första av sin typ från Nokia eftersom den har stöd för HDR och bredare DCI P3-färg. Det gör att den kan visa rikare färg än Nokia 7 Plus. På grund av bristande mjukvara går skärmen dock fortfarande inte att justera. Det gör att den är fast med en alldeles för kall och blå ton (8 756 K) som inte passar bra för till exempel filmer och videos. Det är synd eftersom skärmen annars erbjuder hög färgexakthet, ganska bra prestanda vid höga betraktningsvinklar och helt okej prestanda utomhus tack vare en maximal ljusstyrka på 512 nits. Trots ett förbättrat färgomfång fortsätter alltså skärmen vara ett av Nokias tydligaste återkommande problem.

 

Högtalare

Nokia 7.1 har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar bra för att vara en monohögtalare. Den erbjuder ett klarare mellanregister som undviker den skärande egenskap som många konkurrenter har när de kommer upp i höga volymer. Nokia 7.1 är chanslös i jämförelse med dyrare mobilers dubbla högtalare men för att ha en monohögtalare presterar den bra för röstsamtal, podcasts och musik.

 

Batteri

Med ett batteri på 3 060 mAh har Nokia 7.1 ett betydligt mindre batteri än konkurrenter så som Xiaomi Pocophone F1 och Nokia 7.1 Plus, som ligger på 4 000 mAh respektive 3 800 mAh. Skillnaden i batterikapacitet märks tydligt i praktiken. Nokia 7.1 kan visserligen ta normala, och även ganska tunga, användare genom ganska långa dagar. Normala användare kan vänta sig minst 40 procents marginal. Den kommer dock inte upp i den två dagars-batteritid som erbjuds av konkurrenterna. För vissa användare kan det inte ha så stor betydelse. För användare med höga krav som alltid vill ha lite extra marginal kan dock Nokia 7.1 vara ett lite sämre alternativ än de mer kapabla alternativen.

 

Kamera

Nokia 7.1 har en huvudkamera som är mycket lik Nokia 7.1 Plus. Den är visserligen inte identisk men den är, både i teorin och praktiken, en nära kopia. Det betyder att den presterar ganska bra för sin prisklass tack vare ett brett dynamiskt omfång, hög detaljrikedom och helt okej prestanda i mörka miljöer. Den stora besvikelsen är att det nya kamerasystemet saknar Nokia 7 Plus zoomkamera.

Läs mer om kameran

Nokia 7.1 har en huvudkamera med ett bländarvärde på f/1,8. Den fångar bilder med ett imponerande dynamiskt omfång. Det är en gnutta bättre än både Nokia 7 Plus och Xiaomi Pocophone F1. Kamerans detaljrikedom är jämförbar med huvudkonkurrenterna och är precis vad vi förväntar oss från en mobil i prisklassen.

I mörka miljöer presterar Nokia 7.1 en gnutta sämre än Nokia 7 Plus. Föregångaren lyckas behålla ett lägre ISO-tal, vilket minskar brus och den lyckas ändå få en bättre exponering med bredare täckning i mörka delar av en dynamisk bild. Skillnaderna är visserligen ganska små men Nokia 7.1 är i alla fall inte bättre än sin föregångare.

Förlorad zoomkamera

Nokia 7.1 har en 12 och en 5 megapixekamera på sin baksida. Den sekundära kameran hjälper till i kamerans porträttläge och har alltså ingen sekundär funktion. Det är riktigt synd när Nokia 7 Plus kunde erbjuda en, för prisklassen, ganska ovanlig zoom-kamera. Nokia 7.1 har förlorat en värdefull funktion som fick Nokia 7 Plus att sticka ut lite.

Stäng

 

Mjukvara

Nokia 7.1 drivs av Android 9 med Android One. Det betyder att användare får njuta av en ren, enkel och problemfri mjukvara som visar vad som gör Android så bra. Mjukvaran saknar samtidigt grundläggande funktioner och anpassningar som skulle ha gjort hårdvaran bättre. Med bara ett fåtal små justeringar eller några enstaka extrafunktioner hade vi kanske fått ut lite mer användarglädje ur Nokia 7.1.

Läs mer om mjukvaran

Nokia 7.1 är en av Nokias första mobil som lanseras med Android 9 och Android One. Nokia 7 Plus har visserligen haft Android 9 genom en uppdatering sedan tidigare men Nokia 7.1 är första att lanseras med det. Det låter kanske som en distinktion utan skillnad. Faktum är dock att Android 9 inte är samma sak på Nokia 7 Plus som det är på Nokia 7.1, trots att båda telefonerna har den rena Android One-upplevelsen. Det finns nämligen lite flexibilitet när det gäller vissa delar av Android One. En viktig skillnad är till exempel navigeringen som skiljer sig markant mellan Nokia 7.1 och Nokia 7 Plus.

Svep för att navigera

Nokia 7.1 är den första mobilen från Nokia som använder sig av Android 9:s nya gestbaserade navigering. Systemet utgår från en liten markör längst ner på skärmen. Den fungerar dels som en hemknapp. Tryck på den för att komma till hemskärm. Den fungerar dock också som en utgångspunkt för Senaste appar och Alla appar. Med ett svep upp från markören öppnas de senast använda apparna i ett horisontellt gränssnitt. Under dem finns ett sökfält och några mest använda appar. Genom att svepa längre upp på skärmen kan användaren gå direkt till Alla appar. Den långa gesten går att göra i alla delar av operativsystemet. Det är en stor och viktig nyhet. Det har tidigare bara varit möjligt att visa Alla appar genom att först gå till hemskärmen och därefter svepa eller trycka för att visa Alla appar. Nu går det att visa dem direkt från vilken app som helst.

En annan viktig nyhet med navigeringssystemet är att det går att snabbt och lätt navigera till den senast använda appen genom att svepa fingret över markören längst ner på skärmen. Det går att svepa flera gånger för att bläddra bland fler appar men en ganska irriterande animation gör att ett appbyte tar nästan en sekund. För att gå tillbaka till en app som ligger till exempel fem steg bakåt bland de senast använda apparna, är det alltså därför fortfarande bäst att gå till de senaste apparna och hitta den där.

Renast är sällan bäst

Utöver nyheterna i navigationen har Nokia 7.1 samma mjukvara som Nokia 7 Plus och flera andra Android One-mobiler. Nokia fortsätter alltså i samma spår som tidigare. Spåret är nästan helt fritt från anpassningar. Det skiljer Nokia från till exempel Motorola, som har lagt till en inställning för att justera skärminställningar och några funktioner som gör det möjligt att aktivera kameran och ficklampan med speciella gester. Nokias brist på anpassningar gör delvis att bildskärmen inte når upp till sin fulla potential men också att mjukvaran saknar någon annan unik funktion. Det kan tyckas vara poängen med Android One. I praktiken har vi dock sett att Android One kan användas tillsammans med små och värdefulla extrafunktioner som kan skapa värdefull användarglädje. Det saknar Nokia.

Trots bristen på extrafunktioner eller värdefulla anpassningar, erbjuder Android One en av marknadens mest pålitliga och enkla användarupplevelse. Konkurrenter så som Xiaomi Pocophone F1 försöker förbättra användarupplevelsen genom ett tjockt lager av unik design, extrafunktioner och appar. Nokia 7.1 saknar detta tjocka lager av onödiga grejer. Det är det som gör användarupplevelsen så bra.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Nokia 7.1 är ett lite underligt steg bakåt för Nokia när det gäller prestanda. Medan Nokia 7.1 Plus hade ett Qualcomm Snapdragon 660-chipset, nöjer sig Nokia 7.1 med ett Snapdragon 636-chipset. Våra tester visar visserligen att Nokia 7.1 är den snabbaste och mest kraftfulla mobil med ett 636-chipset vi någonsin testat. Det finns ändå substantiella skillnader. Nokia 7 Plus presterar till exempel över 40 procent bättre än Nokia 7.1 i grafiktunga applikationer. Det gör helt enkelt att Nokia 7 Plus är bättre förberedd för dagens och morgondagens tunga applikationer. Med 4 GB RAM och 64 GB lagring är vi visserligen nöjda med tanke på prisklassen. Med Nokia 7 Plus och, den galet kraftfulla, Xiaomi Pocophone F1 i samma prisklass är ändå Nokia 7.1 en besvikelse när det gäller prestanda.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,84 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 280
Storlek 149,7 × 71,2 × 8 mm
Vikt 160 gram
Kamera 12 MP, 5 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 636, 1,8 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 060 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − två =