+ Reparerbar design
+ Fyra år av säkerhetsuppdateringar
- Inte vattentålig
- Saknar eSIM- och microSD-stöd
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
OnePlus 10T är bra på nästan allt! Den har en bra skärm, bra kamera, bra processor, bra batteritid. För sitt pris erbjuder den riktigt bra värde och med fyra år av mjukvarustöd samt en reparerbar design, är vi övertygade om att köpare kan vara nöjda med den i många år framöver. Med det sagt saknar den vissa funktioner som finns i flera konkurrenter. Det inkluderar trådlös laddning och en vattentålig design. Om det är viktiga egenskaper för dig, finns det bättre val på marknaden. Om du inte bryr dig, är OnePlus 10T en riktigt bra smartphone som lyckas med det mesta!
Hårdvarudesign
OnePlus 10T är inte den raka uppföljare som tidigare T-modeller har varit. Främst eftersom det aldrig funnits en OnePlus 10. OnePlus 10T är snarare ett enklare och billigare syskon till OnePlus 10 Pro. I detta fallet betyder det att de två modellerna delar stora delar av sin design men att det finns små skillnader som är värda att notera. Vi kan till exempel börja med att säga att även om OnePlus 10 Pro och 10T har ungefär samma yttermått, har OnePlus 10T en platt skärm istället för en rundad skärm. Det betyder att skärmramarna är större längs sidorna och att telefonen är 1,5 millimeter bredare. Det låter kanske inte som en betydande skillnad men det tar telefonens bredd över 75 millimeter och gör den lite svår att hålla, särskilt för personer med små händer. Med det sagt är konkurrenter såsom Apple iPhone 13 Pro Max fortfarande värre med sina dryga 78 millimeter.
En tydlig skillnad i designen är sidorna av OnePlus 10T. De är gjorda av plast istället för metall, som många konkurrenter. För priset är det en smart kompromiss men det får helt klart OnePlus att se sämre ut än sina metall-bestyckade konkurrenter.
Liten men viktig detalj
Vi tycker helt klart att OnePlus har gjort en stor miss med OnePlus 10T. Den saknar nämligen en fysisk brytare för att ställa in ljud – den brytare som varit en helt unik funktion för OnePlus. Det förstör givetvis inte hela telefonen men det skadar ytterligare den tidigare unika design som OnePlus haft. Vi gillar unika produkter och tycker att marknaden mår bra av unika idéer. Ännu en telefon som har en likadan design som alla andra, är en besvikelse.
Baksidan inkluderar ett glasbakstycke och en stor kameramodul som har tre kameror och en LED-lampa. Smaken är som baken men vi tycker att designen skiljer sig tillräckligt från konkurrenterna för att sticka ut, även om idén med fyra runda cirklar i ena hörnet knappast är ny.
I övrigt inkluderar designen en USB C-port på undersidan tillsammans med en högtalare som assisteras av hörluren. Kortläsaren har plats för dubbla nanoSIM-kort men det finns varken stöd för eSIM eller microSD-kort. Designen är inte heller vattentålig, till skillnad från OnePlus 10 Pro. Åtminstone inte officiellt. Till exempel SIM-kortshållaren har tätning mot vatten men telefonen är antingen inte tillräckligt tålig och/eller så vill OnePlus inte betala för certifieringen. Kontentan är att 10T bör hållas borta från vatten och regn.
Reparerbar!
En detalj som vi gissar att många missar är att OnePlus 10T har en design som gör den enkel att reparera. Det betyder att reparationer har potential att bli billigare om några år. Om du är händig kan du troligen till och med utföra vissa reparationer själv. På det franska reparerbarhetsindexet får den 7,4 i totalbetyg och 15,8 i delmomentet demontering. Vi har satt våra gränser för hållbara smartphones vid 7 respektive 15. Dessa krav klarar alltså OnePlus 10T. I kombination med bra mjukvarustöd, är OnePlus 10T en av mycket få smartphones som når upp till våra höga krav på hållbarhet.
Skärm
OnePlus 10T har en AMOLED-skärm på 6,7 tum, med Full HD-upplösning. Den presterar precis som många konkurrenter i klassen. Det betyder att den levererar bra färg och vitbalans, åtminstone i färgläget Filmisk. Med en ljusstyrka på 778 nits enligt våra tester, är den också lätt att se och använda i ljusa miljöer. Utan högre HDR-ljusstyrkor ger den dock inte en lika kraftfull bild som vissa bra konkurrenter. Den erbjuder i alla fall 120 Hz uppdateringsfrekvens och känns snabb under fingrarna. Även om den knappast är bäst på marknaden, är vi helt klart nöjda med skärmen i OnePlus 10T.
Batteri
OnePlus 10T har ett batteri på 4 800 mAh. Det är stort men inte onormalt för klassen. Med det sagt kombineras det stora batteriet med en ny och mer effektiv processor. Resultatet är strålande batteritid! Vid lätt användning klarar telefonen två hela dagar, med marginal. Vid mer krävande användning är två dagar också möjligt, med betydligt mindre marginal. Under vår testvecka satte vi telefonen på laddaren varje kväll med nästan 50 procent batteri kvar. Det är riktigt bra och betyder att de flesta användare aldrig behöver oroa sig för batteriet.
Den inkluderade laddaren är OnePlus bästa hittills. Den har en USB C-port och 160 watt kapacitet. Den kan leverera 150 watt till telefonen och 45 watt med USB PD. Med rätt kabel och laddare, laddar OnePlus 10T snabbare än någon annan telefon. Vi lyckas ladda den från 0 till 100 procent på 21 minuter. Efter 15 minuter hade den nått 80 procent, medan konkurrenter såsom Xiaomi 12 Pro laddats till 64 procent. Laddningen är kort sagt otroligt snabb och det är praktiskt. Med så bra batteritid frågar vi oss dock hur ofta vi verkligen behöver ladda så snabbt? Under vår testperiod har vi aldrig behövt ladda mer än en gång per natt. Då hade det sannolikt varit bättre för batteriet att ladda långsamt. Det går i alla fall att stänga av det snabbaste 150 watt-läget i mjukvaran, om man aldrig använder det.
Kamera
OnePlus 10T har samma kamerasensor som OnePlus Nord 2T och dyrare konkurrenter såsom Xiaomi 12 och Asus Zenfone 9. Det är alltså en populär sensor. Sedan tidigare vet vi att stabilisering, mjukvara och processor har stor betydelse för bildresultat. Det bekräftas av OnePlus 10T. Den presterar mycket bättre än OnePlus Nord 2T. I jämförelse med Asus Zenfone 9 erbjuder den bra prestanda i mörka miljöer med hög detaljrikedom men lite onaturlig skärpa. I ljusa miljöer är detaljrikedomen bra men brusreduceringen brister i vissa områden när vi fotar i HDR-läget.
Vidvinkelkameran är dessvärre inte särskilt bra. Den saknar detaljrikedom längs kanterna av bilderna och är tyvärr sämre än många konkurrenter i klassen. Den kan fungera för små format men är inte gjord för att visas på stora skärmar.
Den tredje kameran är en makrokamera. Den erbjuder ett roligt perspektiv men två megapixelsensorn är dessvärre usel. Den har dålig detaljrikedom och stora problem med brus, även i ljusa miljöer. Vi trodde att vi hade blivit av med dåliga makrokameror i mellanklassen men OnePlus bevisar motsatsen. Vi hade hellre sett OnePlus 10T lägga utrymme på något annat – såsom ett ljudreglage, kanske?!
För video finns en möjlighet att spela in i 4K-upplösningm, men inte i 8K. Vi förstår inte riktigt varför det är så, med tanke på att till exempel Asus Zenfone 9 har stöd för 8K och har samma kamerasensor och processor. Med det sagt är videokvaliteten i 4K-läget bra och det samma gäller stabiliseringen. Den bästa stabiliseringen fungerar dock bara i Full HD 60p-läget.
Mjukvara
När vi testar OnePlus 10T, använder den Oxygen OS 12. Det är en mjukvara som snart ska ersättas av version 13. Eftersom den inte är relevant för många av er som läser detta testet, ska vi inte gå in på detalj. Vi kan ändå nämna att OnePlus mjukvara ofta hyllas för att den är snabb och enkel. Med åren har företaget lagt till allt fler funktioner. Shelf är till exempel namnet på en funktion som är aktiv som standard i OnePlus 10T och som ger tillgång till en dedikerad widgets-vy när vi sveper ner från höger sida av skärmens överkant. På en stor och avlång skärm tycker vi att det är ett väldigt dumt designval. Shelf går att stänga av men funktionen är ett exempel på att OnePlus historiskt enkla mjukvara inte nödvändigtvis är lika enkel längre.
OnePlus utlovar fyra år av säkerhetsuppdateringar för OnePlus 10T. Det är bättre än många tidigare OnePlus-modeller och ger telefonen en betydligt bättre chans att fungera säkert i många år framöver. Konkurrenter såsom Samsung erbjuder fem år men OnePlus ligger inte långt efter och är bättre än många andra.
Prestanda och lagring
En av de absolut bästa nyheterna med OnePlus 10T är den nya processorkretsen. Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 har samma arkitektur som Snapdragon 8 Gen 1 men bygger på en ny halvledarteknik. Det ger enorma skillnader i prestanda. Utöver ett lyft i klockfrekvens, erbjuder den betydligt bättre stabilitet vid krävande belastningar. OnePlus 10T har bättre kylning, vilket ger ännu högre prestandastabilitet än vi sett från till exempel Asus Zenfone 9. Den throttlar runt 10 procent vid hård belastning, vilket är bättre än konkurrenterna. Prestandan är därför helt otroliga 90 procent högre än Snapdragon 8 Gen 1-utrustade Xiaomi 12, efter knappt 20 minuter av hårt testande. Det är en gigantisk skillnad som har störst betydelse för dig som spelar krävande spel under lång tid.
Basmodellen kommer med 8 GB RAM och 128 GB lagring medan den dyrare modellen har 12 GB RAM och 256 GB lagring. Basmodellen är sannolikt tillräcklig för de allra flesta, i flera år framöver. Om du planerar att behålla din nya mobil i fyra-fem år framöver, kan 12 GB RAM kanske komma till nytta. Utan en microSD-kortplats tycker vi dock att lagringen är den bästa anledningen att välja den dyrare modellen.