Xiaomi 12
8.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,28 tum
Bra att veta:Den officiellt svenska modellen har 256 GB lagring. Eventuella 128 GB-modeller är importerade.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Snabb laddare
+ Trådlös laddning
+ Smal design
Nackdelar
- Krånglig mjukvara
- Krets överhettas vid tung belastning
- Saknar microSD-plats
Kamera8.5
Skärm8.8
Batteri7.6
Kamera8.5
Skärm8.8
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi 12 är en ovanlig smartphone. Den är tillräckligt kompakt för att vi ska klassa den som liten. Den har ändå marknadens mest kraftfulla processor och ytterst få kompromisser. Den har till och med trådlös laddning. Det mest betydelsefulla vi saknar är en vattentålig design och bättre batteritid. Med ett kompakt format är bra batteritid svår att lösa. Den är inte dålig men konkurrenter från till exempel Sony är bättre. Den största trösten är att den inkluderade snabbladdaren är riktigt bra. I övrigt gillar vi den pålitliga kameran, den ljusstarka skärmen och den stadiga hårdvaran. Till och med priset är bra.

 

Hårdvarudesign

Med ett yttermått under 70 millimeter hamnar Xiaomi 12 inom vår definition av en liten smartphone. De snåla yttermåtten är Xiaomi 12s helt klart största styrka. Den är kompakt och enkel att hålla. I klassen finns ytterst få mobiler och väldigt få som är så välutrustade som Xiaomi 12. Den största konkurrenten är Xperia 5-serien, som dock kommer med en längre skärm och mindre skärmyta. Xiaomi 12 har en 10 procent större skärmyta och det gör stor skillnad. De rundade sidorna hjälper till att hålla nere bredden men kan vara lite irriterande när vi kommer åt skärmen med handen. Den matta och hala baksidan är dessutom ännu en anledning att använda ett skyddande skal, som för övrigt ingår i lådan.

Xiaomi 12 är väl byggd och väl utrustad för sitt pris. Den har stöd för Wi-Fi 6E, den har bra dubbla högtalare och stöd för trådlös laddning är en särskild styrka. Samtidigt saknas en vattentålig design, som flaggskeppskonkurrenterna har.

 

Skärm

Xiaomi 12 har en 6,28 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och sägs kunna visa 68 miljarder färger, även om det är meningslöst på en så liten skärm. Oberoende på överdrivna specifikationer, är det mycket riktigt så att skärmen är väldigt bra, även i praktiken. Med det bästa Original-färgläget erbjuder skärmen en färgexakthet som är svår att skilja från perfektion. Vi pratar om absolut världsklass. Skärmen är dessutom ordentligt ljusstark med en uppmätt maximal ljusstyrka på 884 nits och 1 029 nits i HDR-innehåll. Ljusstyrkan är hög men det är också ljusstyrkan och skärmens lite låga pixeltäthet som skiljer den från marknadens absoluta toppskick. Med det sagt har Xiaomi 12 en av världens bästa bildskärm för sin klass. Skärmen är en bra anledning att älska Xiaomi 12.

 

Batteri

Kompakta smartphones har ett återkommande problem: batteritid. En fysiskt liten telefon ger inte utrymme för ett stort batteri. I detta fallet mäter det 4 500 mAh. För krävande användare kan det vara ett problem. Under våra mest krävande dagar betydde det att vi var tvungna att ladda telefonen under dagen för att ha förtroende för att den skulle räcka tills läggdags. Nu pratar vi dock om mycket tung användning. De flesta normala användare kan klara sig med 50 procents marginal vid slutet av dagen medan krävande användare kan ha 30 procents marginal. Det är alltså bara under de tyngsta dagarna som vi behöver förlita oss på laddaren. Det är en av de största nackdelarna med telefonen och en anledning att snegla på konkurrenternas kompakta mobiler, såsom Sony Xperia 5 III.

Xiaomi 12 är ovanligt bra på snabbladdning. Det räddar den lite i batterisegmentet. Medan konkurrenter slutar inkludera snabbladdare med sina produkter, lanserar Xiaomi allt bättre laddare. Xiaomi 12 kommer med en 67 watt-laddare som är otroligt kvick. I vårt batteriladdningstest tar den telefonen från 0 till 49 på 15 minuter och till 84 procent på 30 minuter. Även om batteritiden inte är världsbäst, är det alltså enkelt att ladda den. Vi kan också konstatera att den lyckas snabbladda utan att bli orimligt varm. Med en specialladdare ska det för övrigt också vara möjligt att ladda trådlöst med 50 watt och få en full laddning på mindre än en timma.

 

Kamera

Xiaomi har en 50 MP-kamera som används i flera betydligt billigare mobiler. Den har dock fördelen av optisk bildstabilisering och en utmärkt mjukvara. Det gör att den är väldigt enkel att använda och ger pålitligt bra resultat. Med Xiaomis optimeringar erbjuder den ett mycket brett dynamiskt omfång, särskilt i mörka miljöer, som ger bra täckning. Det kan få vissa bilder att se lite platta och gråa ut men i de flesta fall lyckas Xiaomi mycket bra med både kontrast och färg för att ge oss intressanta bilder. Skärpan och brusreduceringen är inte i världsklass och vi föredrar Apples mer naturliga mörkerfotografering men huvudkameran presterar generellt mycket bra. Betydligt bättre än man kan vänta sig från sensorn.

Vidvinkelkameran har en del problem med oskärpa längs kanterna men den dedikerade makrokameran imponerar med bra skärpa och helt okej brushantering. För video presterar huvudkameran bra tack vare optisk bildstabilisering. Det går att spela in i 4K 60p eller 8K 24p som mest, vilket fortfarande inte är en självklarhet i klassen.

 

Mjukvara

MIUI 13 baseras på Android 12 och erbjuder samma typ av upplevelse som vi nu blivit vana vid från Xiaomi. Det är en mjukvara som inkluderar en hel del förvirrande förändringar av systemet och onödiga extraappar. Som standard levereras nu telefonerna till exempel med ett separerat system för notiser och snabbgenvägar som öppnas på samma sätt som i iOS. Det är inte helt praktiskt på en avlång skärm, när vi tvingas svepa ner från en viss sida av skärmen för att se de senaste meddelandena. Det går att ändra i inställningarna men det är inte lätt att hitta den inställningen och vi kan inte klandra nya användare som blir överväldigade eller förvirrade av Xiaomis mjukvara.

Även om mjukvaran kan vara förvirrande, fungerar den riktigt bra. Den är generellt mycket stabil, pålitlig och snabb. Det är trots allt det viktigaste. Även om mjukvaran kan ha en inlärningströskel, fungerar den bra i vardagen och är trevlig i praktiken. Med rätt inställningar som passar bäst för dig, kan Xiaomi 12 leverera en riktigt bra användarupplevelse.

Med Xiaomi 12 fortsätter företaget att utlova långsiktigt stöd för sina produkter. Den nya serien kommer att få ta emot tre systemuppdateringar och säkerhetsuppdateringar i fyra år. Det ger en långsiktighet som vi tror är viktig för många konsumenter. Nya smartphones kan och bör hålla i många år och mjukvaran är en viktig nyckel för att det ska vara möjligt.

 

Prestanda och lagring

Xiaomi 12 kommer utrustad med en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-krets. Det är Qualcomms senaste och mest kraftfulla krets som levererar grafikprestanda i klass med iPhone 12 Pro och i extrema fall runt dubbelt så bra prestanda som Snapdragon 888. Än en gång kan vi dock konstatera att denna prestandan bara är relevanta i korta belastningar. Vid extrem belastning överhettas telefonen och blir oanvändbar och vid krävande belastning throttlar den och prestandan sjunker med 53 procent. Det är riktigt uselt. Den enda trösten är att den throttlade prestandan ändå är lika hög som Snapdragon 888 levererade innan den throttlade. Xiaomi 12 presterar med andra ord åtminstone bättre än förra årets flaggskepp. Med 8 GB RAM finns det gott om utrymme för tunga appar och 256 GB är tillräckligt för de flesta, även om vi hade önskat en microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,28 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 152,7 x 69,9 x 8,2
Vikt 180 gram
Kamera 50 MP, 13 MP, 5 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub 6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, 3,0 GHz
Lagring 256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,9
Demonteringsbetyg, av 20 15,5

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 3 =