+ Fem år mjukvarustöd
+ Supersnabb laddning
+ Bra batteritid
- Inte vattentät
- Sänker prestanda vid långvarig belastning
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Med ny mjukvara känns OnePlus 11 än mer distanserad från OnePlus gamla identitet. Vi får nu en telefon som är mer anpassningsbar och mer unik men som inte är lika enkel som tidigare. Hårdvaran är å andra sidan exakt vad vi sett från OnePlus de senaste åren. Den är väl byggd och är bra på det mesta. Den har en bra skärm, en bra kamera och en kraftfull processor. Flera flaggskeppsfunktioner saknas dock. Det inkluderar trådlös laddning, USB 3 och en vattentät design. Det är besparingar som OnePlus gjort för att ge telefonen ett lägre pris. I Sverige faller det dock platt när konkurrenter såsom Google Pixel 7 Pro lyckas erbjuda mer för samma eller lägre pris. Trots en ny processor lyckas dessutom föregångaren OnePlus 10T leverera mer stabil prestanda för spelintresserade. OnePlus 11 är kort sagt en bra mobil som har svårt att konkurrera med både konkurrenter och föregångare.
Hårdvarudesign
OnePlus 11 är uppföljaren till OnePlus 10 Pro. Det är alltså OnePlus nya flaggskepp och likheterna mellan modellerna är många. Det inkluderar designen. OnePlus 11 behåller sin föregångares yttermått och har samma typ av uppsättning av kameror på baksidan. En förändring är att kameramodulen har en ny och rund design. Det ger OnePlus ett mer distinkt utseende, även om det inte gör någon praktisk skillnad. Kamerorna sticker fortfarande ut en dryg millimeter från baksidan. Baksidan är gjord av glas och har en matt finish på vårt svarta exemplar. Det är en matt finish som dessvärre inte ger särskilt mycket grepp om telefon. Med det sagt kommer de flesta användare ändå slänga på ett skal, och det rekommenderar vi för att skydda glaset från stötar.
Sidorna är gjorda av metall och inkluderar en på/av-knapp på höger sida samt volymknappar på vänster sida. På höger sida gör dessutom ljudlägesreglaget comeback, efter att ha tagits bort i OnePlus 10T. Det gillar vi eftersom reglaget fortsätter att vara en av få unika funktioner för OnePlus mobiler.
På undersidan finns plats för dubbla nanoSIM-kort (ja, det finns även stöd för eSIM), en mikrofon, en högtalare och en USB C-port. USB-porten har bara stöd för USB 2 så den är långsam när den kopplas till datorer och kan inte kopplas med kabel till en extern bildskärm. Det är helt uppenbart en kostnadsbesparing som OnePlus valt för att få ner priset under vad OnePlus 10 Pro lanserades för. Två andra besparingar är bristande skydd mot vatten samt avsaknad av stöd för trådlös laddning. Detta är två brister som sticker ut som särskilt problematiska för priset.
Bra vibrator och Wi-Fi 7
OnePlus har lagt pengar på vissa detaljer på insidan av telefonen, såsom en bra vibrator. Den är kvick och exakt med sina rörelser och ger en trevlig upplevelse för allt från tangentbordet till notiser. På insidan finns också stöd för Wi-Fi 7. Det är en teknik som inte är färdigställd och som inte finns i någon router än men som OnePlus 11 är redo för när de första gör debut senare i år.
Framsidan av OnePlus 11 bjuder på en 6,7 tum skärm som har tunna skärmramar och en bra inbyggd fingeravtrycksläsare. Skärmen är rundad längs sidorna men det är en ganska försiktig böj. Skärmens rundning ger ett modernt utseende och gör telefonen smalare än den annars hade varit. Det gör den också sannolikt dyrare och svårare att reparera.
Skärm
OnePlus 11 har en 1 440p-upplöst AMOLED-skärm på 6,7 tum som erbjuder riktigt hög detaljrikedom och mycket bra kontrast. Skärmen erbjuder bra färgåtergivning och bra vitbalans när den ställs i skärmläget Filmisk. Med en ljusstyrka på knappt 800 nits, fungerar den bra även när vi ska använda den utomhus. Vi lyckas dock inte uppmäta de 1 300 nits av maximal ljusstyrka som OnePlus utlovar.
Skärmen har en dynamisk uppdateringsfrekvens mellan 1 och 120 Hz. Det gör den mer energieffektiv men gör också att vissa användare kan uppfatta det som att skärmen flimrar när alltid på-skärmen är aktiv i låst läge. Det är dessvärre lite irriterande och går inte att förändra i mjukvaran. Med det sagt ska vi i slutänden påpeka att OnePlus 11 har en utmärkt skärm som imponerar för klassen!
Batteri
För många användare kan det 5 000 mAh stora batteriet driva OnePlus 11 genom två hela dagar. Krävande användare kan vänta sig runt 50 procent marginal vid slutet av dagen, vilket ger marginal för särskilt långa dagar. Det betyder att det inte finns något behov av batteriångest.
Telefonen kommer med en inkluderad 100 watt-laddare som har ett kompakt format men som dessvärre använder en gammal USB A-port. Laddaren kan användas med OnePlus inkluderade kabel för att ladda telefonen från noll till 100 på under 30 minuter. Det är riktigt snabbt och gör det enkelt att rädda telefonen när du glömt ladda.
OnePlus 11 saknar stöd för trådlös laddning. Det är troligen ett sätt för OnePlus att minska på kostnaderna för telefonen men det betyder också att telefonen saknar en funktion som anses vara viktig för ett modernt flaggskepp. Konkurrenter såsom Google Pixel 7 Pro har stöd för trådlös laddning och får OnePlus 11 att se dålig ut i jämförelse.
Kamera
OnePlus 11 har en Hasselblad-märkt kamera som har en 50 MP-sensor från Sony som huvudkamera. Det är en kompetent kamera för sin klass som är pålitligt bra i många olika miljöer. Vi gillar kamerans färgåtergivning och många konsumenter föredrar troligen den lite överskärpta bildbehandling som läggs på JPEG-bilder från kameran. Kameran är dock också bra ur ett tekniskt perspektiv med bra detaljrikedom, bra brusreducering och ett brett dynamiskt omfång. Den presterar bra i mörka miljöer, även om konkurrenter såsom Xiaomi 12T Pro ligger steget före när det gäller detaljrikedom i mycket mörka situationer.
Högupplöst vidvinkel och meningslös telefoto
Den högupplösta 48 MP-sensorn i vidvinkelkameran ger ingen imponerande detaljrikedom men ger helt okej skärpa även längs kanterna av bilden. Än en gång så tror vi att många konsumenter gillar OnePlus bilder eftersom mjukvaran applicerar överdriven skärpa som kan se särskilt bra ut i små format. Vidvinkelkameran kan också användas för makrofotografering.
Det finns slutligen en telefotokamera med två gånger optisk zoom. Med dagens högupplösta huvudkameror har vi svårt att se värdet i en telefotokamera som bara erbjuder två gånger zoom. Konkurrenter såsom Google Pixel 7 erbjuder liknande prestanda utan en dedikerad telefotokamera.
För video erbjuds 4K 30-inspelning över alla kameror medan 4K 60 är möjligt på huvudkameran och telefotokameran medan 8K-inspelning bara är möjligt med huvudkameran. Huvudkameran är väl optiskt stabiliserad men kan också mjukvarustabiliseras för extra mjuk video, då begränsad till Full HD-upplösning.
Mjukvara
När varumärket grundades pratade OnePlus gärna om hur enkel och ren deras mjukvara var. Det var en upplevelse för Android-fantaster som ville undvika Samsungs överflöd av anpassningar och funktioner. I dag närmar sig OnePlus vad de så gärna förlöjligade för många år sen. Det finns gott om extrafunktioner i operativsystemet och så gott som varenda liten meny har fått ett nytt utseende.
Extra funktionalitet är inte nödvändigtvis dåligt – det kan ofta vara bra. Nyckeln till framgång är att synliggöra nya funktioner för intresserade användare, utan att stå i vägen för användaren. OnePlus gör det genom att komma med tips i inställningspanelen. Det är en bra lösning men det är trots allt meddelanden som användare måste interagera med för att bli av med och sådana detaljer gör mycket för att bevisa att OnePlus inte har den enkla och rena mjukvara som vi tidigare varit vana vid.
iOS-inspiration
Användarupplevelsen är trots allt bra med OnePlus mjukvara. Den påminner en hel del om iOS, främst i hur animationer fungerar. Stora delar av gränssnittet är animerat för att skapa en bra förståelse för hur funktioner fungerar och ge ett bra helhetsintryck. Precis som med iOS kan animationerna också uppfattas som långsamma. Det står i stark kontrast till det väldigt kvicka operativsystem vi blivit vana vid från OnePlus. Det går att ta bort animationerna helt men det finns ingen konsumentvänlig inställning för att göra dem snabbare.
Med OnePlus 11 möter OnePlus Samsung i att erbjuda fyra år av Android-uppdateringar samt fem år av säkerhetsuppdateringar. Det är ett mycket bra löfte som ger användare trygghet i att telefonen inte behöver kasseras på grund av föråldrad mjukvara. Det är mycket positivt för konsumenter!
Prestanda och lagring
OnePlus 11 kommer utrustad med Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 2-krets. Det är en mycket kraftfull krets som tar ett stort steg upp i maximal prestanda. I jämförelse med höstens OnePlus 10T, har den nya modellen ökat sin grafikprestanda med 27 procent. Samtidigt har kylningssystemet totalt kollapsat. Efter 10 minuter av hård belastning halveras prestandan i vårt test och efter 20 minuter har 60 procent försvunnit. Efter 20 minuter belastning har OnePlus 10T 90 procent HÖGRE prestanda än OnePlus 11, eftersom OnePlus 10T inte sänker sin prestanda nämnvärt under belastning. Det är ett riktigt uselt resultat för OnePlus 11 och påverkar främst användare som spelar mycket krävande spel. Användare som inte har belastningar som pågår under längre tid behöver inte oroa sig och får tillgång till Android-marknadens mest kraftfulla krets.
OnePlus 11 kommer i en basmodell med 8 GB RAM och 128 GB lagring. Den dyrare modellen har 16 GB RAM och 256 GB lagring. Den dyrare modellen har dessutom en snabbare typ av lagringsutrymme. Det är en smått otrolig skillnad i RAM och toppmodellen har mer RAM än vad vi kan föreställa oss att vi ens kommer behöva om fem år. 8 GB RAM kommer vara tillräckligt för de flesta. Med det sagt kan toppmodellen vara intressant för vissa eftersom telefonen saknar stöd för microSD-kort.