+ Dubbla SIM-stöd
+ Effektiv mjukvara
+ Kraftfull
- Inte vattentålig
- Mjukvara dåligt optimerad för skärm
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
OnePlus 5T lanseras mindre än ett halvår efter sin föregångare. Det är inte så konstigt att nyheterna är ganska få och små. Höjdpunkten är en större och mer avlång skärm som fortfarande är lite lågupplöst och som tyvärr inte utnyttjas särskilt bra av telefonens mjukvara. På tal om mjukvara är det mjukvaran som gör OnePlus 5T grym. Den flyger fram i Android. Kameran är lite förbättrad sedan OnePlus 5 men OnePlus 5T är kort sagt bara en liten uppgradering av OnePlus 5. Det gör den till ännu en snabb, väl byggd, funktionell, enkel och prisvärd smartphone från OnePlus.
Hårdvarudesign
OnePlus 5T är en uppdatering av en smartphone som lanserades för mindre än ett halvår sedan. Det är då kanske inte så konstigt att den inte har särskilt mycket att erbjuda när det gäller ny design, särskilt inte på sin baksida. Den nya modellen har nästan exakt samma rundade aluminiumdesign som sin föregångare. Det betyder att konsumenter får njuta av en väl konstruerad och tunn telefon.
Läs mer om hårdvaranI det övre högra hörnet av OnePlus 5T sitter en kamera som fortfarande sticker ut en dryg millimeter från telefonen. Kameran har ett flertal nyheter men förändringarna är inte synliga från utsidan. Det enda nya som hela baksidan har att bjuda på är en fingeravtrycksläsare. Ja, den sitter alltså på baksidan nu för tiden. Läsaren har emigrerat från framsidan av en anledning som snart blir ganska uppenbar. Läsaren är i alla fall praktiskt placerad för att vara enkel att nå med ett pekfinger.
Längs höger sida finns en på/av-knapp som ger bra fysisk återkoppling och är enkel att använda. Ovanför knappen finns en SIM-korthållare som har plats för två nanoSIM-kort. Här finns alltså inget utrymme för microSD-kort. På vänster sida finns ett reglage för att sätta telefonen i olika ljudlägen samt två volymknappar.
Hörlursport får fortfarande plats
På undersidan av OnePlus 5T finns en USB Typ-C-port som har stöd för USB On-The-Go för möss, tangentbord och USB-minnen, en 3,5 millimeter hörlursport, en mikrofon och en högtalare. Trots att OnePlus 5T är en ganska tunn och smidig telefon har OnePlus alltså lyckats få plats med en hörlursport… till skillnad från vissa andra. Till konkurrenternas försvar kan dock OnePlus inte skryta men någon typ av vattentålighet.
När vi kommer till framsidan av telefonen börjar det bli mer intressant. Det är här OnePlus 5T kan motivera sitt nya namn och faktumet att den ersätter en telefon som är mindre än ett halvår gammal. OnePlus har nämligen ersatt föregångarens 5,5 tum stora skärm med en 6 tum skärm som nästan får plats i ett lika stort chassi som föregångaren. Den nya skärmen har det populära 18:9-formatet som är mer avlångt än det traditionella 16:9-formatet. OnePlus har lyckats med det genom att minska skärmramen under och över skärmen. OnePlus 5T är visserligen två millimeter längre och en millimeter bredare än sin föregångare men skillnaderna är små med tanke på hur mycket större den nya skärmen är. Den nya skärmen har en skärmarea som är cirka tolv procent större samtidigt som telefonen bara är drygt två procent större.
Mjukvarunavigering
Den större skärmen är förklaringen till att hemknappen och fingeravtrycksläsaren har tvingats flytta till baksidan av telefonen. Framsidan har nu inget annat än en skärm, hörlur och frontmonterad kamera. Användare som gillade de kapacitiva knapparna som fanns på tidigare OnePlus-telefoner får nu nöja sig med navigeringsknappar som visas på skärmen.
OnePlus 5T är som sagt en ganska liten uppgradering när den jämförs med OnePlus 5. Den stora skillnaden är skärmen men utöver det är telefonens storlek, vikt, materialval och design så gott som oförändrad.
Stäng
Skärm
OnePlus 5T har en 6,01 tum Super AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 160. Skärmen använder PenTile-teknik vars lite suddiga bild tyvärr fortfarande är synlig med blotta ögat. Det betyder att skärmen inte är riktigt lika skarp som till exempel skärmen som används av Samsung Galaxy S8 eller iPhone X. I sitt standardläge är inte heller skärmen särskilt exakt. När vi byter till DCI-P3-läget förändras det dock helt. Skärmen landar vid helt rätt vitbalans och erbjuder exakt färg över hela spektrat. Det gör det lite extra synd att skärmen inte riktigt kan konkurrera när det gäller detaljrikedom och att den bara kommer upp till en ljusstyrka på 450 nits i ljusa miljöer, medan de bästa konkurrenterna kan nå 650 nits.
Högtalare
OnePlus 5T har samma imponerande monohögtalare som sin föregångare. Den producerar ljud med hög volym och hög kvalitet. Den är en av de mest kraftfulla monohögtalarna vi har testat. Den är dock bara en monohögtalare och är placerad på undersidan. Ljudet skickas i fel riktning ur användarens perspektiv. Telefoner så som Sony Xperia XZ1 och Razer Phone har med andra ord betydligt bättre högtalare som dessutom skickar ljudet i rätt riktning.
Batteri
OnePlus 5 kunde erbjuda en riktigt bra batteritid och OnePlus 5T är inget undantag. Den nya modellen har samma storlek på sitt batteri, 3 300 mAh. Den har också samma energieffektiva Qualcomm Snapdragon 835-chipset. Skärmen är dock större och har en lite högre upplösning. Det påverkar dock inte batteriresultaten avsevärt. Faktum är att våra tester visar att OnePlus 5T har lite bättre batteritid än sin föregångare. Vi misstänker att det beror på små förbättringar i mjukvaran sedan lanseringen av OnePlus 5 men oberoende på förklaringen har OnePlus 5T en riktigt bra batteritid. Den bör kunna ta normala användare genom långa dagar med minst 30 batteriprocent marginal. Även hårdare användare bör inte ha några som helst problem att ta sig genom långa dagar. När laddning krävs finns den otroligt snabba Dash-laddaren inkluderad.
Kamera
OnePlus 5T har en ny kameramodul som fortfarande har två kameror men som gör något vi aldrig sett tidigare. Den sekundära kameran har nämligen varken ett zoom- eller extra vidvinkelobjektiv. Den har en sekundär kamera men den är till för mörka miljöer. Det är en underlig och onödig prioritering av OnePlus men på det stora hela har OnePlus ändå en ganska bra kamera med tanke på telefonens prissättning.
Läs mer om kameranDen nya kameramodulen har alltså två kameror. Huvudkameran är identisk med huvudkameran i OnePlus 5. Det betyder att den har en 16 megapixelupplösning och ett bländarvärde på f/1,7 men den saknar optisk bildstabilisering. Den sekundära kameran har samma bländarvärde men en upplösning på 20 megapixel. Det är lite konstigt med tanke på att det oftast anses vara bättre att ha en lägre upplösning på kameror som ska vara ljuskänsliga. Den sekundära kamerasensorn är dessutom lika stor som huvudsensorn. Det konstiga med den sekundära kameran är då att den är gjord för mörka miljöer. På pappret är det inte alls logiskt. I praktiken fungerar det dock helt okej.
OnePlus 5T är ett steg framåt för OnePlus när det gäller prestanda i mörka miljöer. Det nya kamerasystemet är bättre på att hitta en bra exponering och kan göra det utan att få överdrivna problem med brus eller rörelseoskärpa. Med det sagt kommer den inte riktigt hela vägen fram och dyrare konkurrenter är fortfarande bättre i mörka miljöer.
I ljusa miljöer presterar kameran bra. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Här kan vi dock inte se några betydande skillnader i jämförelse med OnePlus 5.
Porträtt i vidvinkel
Även om vi ifrågasätter vinsten med att ha två kameror när det enda den andra kameran gör är att aktiveras i mörka miljöer, är det värt att poängtera att porträttläget finns kvar i OnePlus 5T. Nu fungerar det i vidvinkel. Det betyder att det erbjuder samma typ av vidvinklig bild som till exempel Huawei Honor 9. Porträttläget fungerar bra men har fortfarande problem med detaljer i till exempel hår.
Vi hade gärna sett OnePlus prioritera sina kameror på ett bättre sätt. Istället för två kameror hade vi mycket hellre sett en kamera som kunde erbjuda högre kvalitet. Vi hade till exempel hellre sett ett optiskt bildstabiliseringssystem framför en högkvalitativ kamerasensor istället för två kamerasensorer som är lite för lika varandra. Med det sagt har OnePlus 5T en bra kamera, särskilt med tanke på sitt pris.
Stäng
Mjukvara
Mjukvara är en av de största styrkorna som OnePlus har att erbjuda. Medan många konkurrenter gör onödiga och överflödiga anpassningar, utgår OnePlus från ett bra operativsystemet och erbjuder vettiga extrainställningar som inte är i vägen.
Läs mer om mjukvaranI grunden av OnePlus 5T finns Android 7.1.1. Det är synd att OnePlus inte hunnit utveckla Android 8 Oreo för telefonen men Android 7.1.1 är ett funktionellt och stabilt operativsystem som har mycket att erbjuda. Ovanpå det ligger ett flertal OnePlus-förbättringar som är relativt osynliga för användare som inte känner till alla aspekter av Android men som finns tillgängliga för den som vill anpassa operativsystemet.
Det går till exempel att öppna utvalda appar med gester på skärmen. Rita ett O på en låst skärm och kameran öppnas, dubbelklicka på skärmen för att väcka den och svep ner över fingeravtrycksläsaren för att dra ner notisfältet och snabbgenvägarna. Utöver det kan användare anpassa vilka ikoner som får visas i statusfältet längst upp i gränssnittet, vilka knappar som visas i navigeringsfältet och hur det fysiska ljudreglaget ska fungera. Anpassningsmöjligheterna är många.
Dåliga skärmanpassningar
Android är inte ett operativsystem som är särskilt väl anpassat för avlånga skärmar. Tillverkare så som Samsung har löst det problemet genom att anpassa sitt operativsystem. Det har tyvärr inte OnePlus gjort. Det betyder att det till exempel är möjligt att, med Samsungs telefoner, använda två appar samtidigt och få plats med ett tangentbord, en meddelandetråd och en video som spelar längst upp på skärmen. Med OnePlus 5T är det helt enkelt omöjligt eftersom tangentbordet pressar den översta appen ut ur bild.
Ett annat problem som OnePlus inte har löst är breda filmer. Medan Samsung har mjukvara som kan skära bort onödiga svarta kanter i videos och optimera bilden för den avlånga skärmen, saknar OnePlus helt sådana optimeringar. Det gör att 16:9-videos bara kan visas med svarta kanter till höger och vänster samt att avlånga videos som spelas i till exempel YouTube har svarta kanter runt alla sidor av videon. Det är oerhört idiotiskt och gör vissa videos som spelas på OnePlus 5T mindre än de är på OnePlus 5. OnePlus har verkligen misslyckats med att utnyttja skärmens storlek och annorlunda format. Skärmen kan givetvis fortfarande ha en fördel i vissa appar men på det stora hela har OnePlus introducerat en ny skärm utan att förbereda sin mjukvara för den.
Ansiktsigenkänning
OnePlus har introducerat en stor mjukvarunyhet i OnePlus 5T. Den använder sig av telefonens frontmonterade kamera, som är oförändrad från OnePlus 5, för att fungera som en snabb ansiktsigenkännare. Ansiktsigenkänning för att låsa upp telefoner är inget nytt på Android-marknaden. Det har funnits sedan Android 4, som lanserades för sex år sedan. Tekniken har låtit användare låsa upp sin telefon bara med sitt ansikte. OnePlus använder sig av detta stöd för sin ansiktsigenkänning i OnePlus 5T men de gör det på ett betydligt bättre sätt än tidigare.
Den största nyheten med ansiktsigenkänningen i OnePlus 5T är hastigheten som telefonen låser upp på sig på. OnePlus säger att kameran analyserar 100 punkter i användarens ansikte och låser upp telefonen på 0,2 sekunder. Det är nästan exakt lika snabbt som fingeravtrycksläsaren. Apples FaceID tar i jämförelse mellan en halv och en hel sekund att verifiera användares identitet. OnePlus har alltså en ansiktsigenkänning som är oerhört kvick. Den stora frågan är då hur säker den är.
Ny-gammal teknik
Samsung har en liknande ansiktsigenkänningsteknik i sina smartphones. Den är tyvärr allt annat än säker. Vi har lyckats låsa upp den med en profilbild från Facebook som visas på en platt bildskärm. Vi har försökt göra samma sak med OnePlus 5T men har misslyckats med våra enkla försök. Med det sagt skiljer sig inte den grundläggande teknik som OnePlus använder från tidigare versioner av ansiktsigenkänning som har funnits i Android-mobiler. Den använder fortfarande bara en kamera och kan därför bara se i två dimensioner. FaceID är en mer avancerad teknik som erbjuder högre säkerhet. Det erkänner OnePlus vid installationen när de varnar användare att både lösenord och fingeravtryck är säkrare än ansiktsigenkänning. OnePlus förlitar sig också på en vanlig kamera som ser normalt ljus. Det betyder att den fungerar dåligt eller slutat fungera helt när det är mörkt.
Riktigt snabb
Vi är förvånade över hur oerhört snabbt och enkelt det är att använda den nya ansiktigenkänning som OnePlus har implementerat. Den erbjuder en grundläggande säkerhet samtidigt som den är oerhört snabb och enkel att använda. Faktumet att användare kan välja att låsa upp telefonen direkt till hemskärmen är en stor bonus.
Det är just denna kvickhet som är det bästa med OnePlus 5T. Telefonen har en otroligt snabb processor men det märks att OnePlus har jobbat på att göra mjukvaran snabb också. Små saker så som förkortade animationer gör att telefonen inte alltid känns så elegant men att den är oerhört snabb. Den flyger fram i operativsystemet och känns som en av världens snabbaste smartphone, vilket säger en hel del.
Stäng
Prestanda och lagring
OnePlus 5T är en av de mest kraftfulla Android-telefonerna vi någonsin testat. Den har ett Qualcomm Snapdragon 835-chipset och 6 eller 8 GB RAM som tillsammans skapar en utmärkt combo. OnePlus har gjort ett bra jobb med kylningen av processorn för att kunna erbjuda den högsta prestandan vi sett från en telefon med Qualcomms populära chipset. I praktiken har de små prestandaskillnaderna dock ingen större betydelse och 8 GB RAM är inget annat än onödigt. OnePlus 5T flyger fram i appar och i operativsystemet men den största förklaringen till det är inte hårdvara utan mjukvara. Med 64 eller 128 GB lagring finns det i alla fall gott om utrymme. Det är bara synd att det inte finns någon microSD-kortplats.