För fem år sen var diskussionen om PenTile hetare än någonsin. I dag är den inte lika relevant men termen spelar fortfarande en betydande roll på smartphonemarknaden. Om du vill ha en smartphone med en riktigt bra skärm kan det vara bra att veta vad PenTile är och, i vissa fall, varför du bör undvika det.

PenTile är en teknik som används av smartphones som har AMOLED-skärmar. Telefoner så som Samsung Galaxy S7, OnePlus 3T och Samsung Galax A3, använder tekniken. Det är en typ av skärmteknik som sägs vara billigare att tillverkare, som kan göra telefoner tunnare. Den används av nästan alla moderna AMOLED-skärmar men inte av någon LCD-skärm. LCD-skärmar används av exempelvis Apple iPhone 7, HTC 10 och Sony Xperia XZ. I grunden handlar tekniken om att pixlarna som bygger upp din bildskärm inte är strukturerade på samma sätt som vanliga i skärmar.

OnePlus 3T har en PenTile-skärm.

Kan se ojämn ut

Nackdelen med PenTile-tekniken är att den har svårt att visa tydliga kontrastlinjer och kanter. Det kan göra att bilder och främst texter har en tendens att se ojämna och suddig ut. En skärm som använder tekniken kan kort sagt inte återge samma detaljrikedom som en traditionell RGB-skärm, trots att tillverkaren säger att de har samma skärmupplösning.

Det är inte helt enkelt att visa skillnaden mellan traditionell RGB-teknik och PenTile-teknik i en artikel som denna. Vi har ändå tagit macrofotografier på PenTile- och RGB-skärmar för att försöka visa hur skillnaden mellan teknikerna ser ut. I den första bilden ser vi en vit PenTile-skärm längst upp och en vanlig vit RGB-skärm nedanför. Skärmarna visar tre färger: röd, grön och blå, som tillsammans uppfattas som vitt av ögonen. Vi ser tydligt hur RGB-skärmen har sina tre färger noggrant placerade efter varandra: röd, grön, blå; röd, grön, blå etc. En grupp av tre subpixlar, en röd, en grön och en blå ”lampa”, är vad vi brukar kalla för en pixel. I PenTile-skärmen finns det bara hälften så många röda och gröna subpixlar och de är placerade på ett annorlunda sätt.

PenTile-skärm överst och RGB-skärm underst.

PenTile-skärmens annorlunda struktur gör det svårt för tekniken att visa helt raka kanter och mjuka rundningar. Detta gör att skärmar som använder tekniken kan uppfattas som suddig eller ojämna.

PenTile är inte ett lika stort problem i dag som det var för några år sen. Moderna smartphones har så högupplösta skärmar att pixlarna är svåra att se. Problemen med tekniken har därför blivit svåra att upptäcka. Vi på Surfas redaktion, som är vana vid att stirra på smartphoneskärmar, kan fortfarande se skillnad på relativt högupplösta skärmar men vid en viss gräns blir det omöjligt även för oss att se någon skillnad med bara ögonen.

En lathund för PenTile-effekten

Vi har testat knappt 70 smartphones och kan säga att riktlinjerna är bra riktlinjer för att du ska få en uppfattning om hur tydlig effekt PenTile kan få på en bildskärm. Vi använder förkortningen, ppi, pixels per inch. Du hittar en telefons ppi-värde, skärmens pixeldensiteten, bland dess specifikationer.

  • Under 300 ppi – mycket synlig effekt
  • Över 300 ppi – synlig effekt
  • Över 400 ppi – knappt synlig effekt
  • Över 500 ppi – ingen synlig effekt
PenTile vs RGB
En enkel vit text visas på två helt olika sätt. RGB-skärm nederst.

Även dyra telefoner kan ha problem

För dig med skarpa ögon finns det fortfarande telefoner som har synliga problem på grund av PenTile. Även smartphones så som Lenovo Moto Z Play, OnePlus 3 och 3T samt Asus ZenFone 3 Deluxe har små men synliga effekter av den annorlunda tekniken. Det betyder inte att du bör hålla dig undan från dem. Om du köper en billigare smartphone så som Samsung Galaxy A3, som har en pixeltäthet på 312 ppi, bör du dock vara medveten om att din skärm inte kommer se lika skarp ut som många andra smartphoneskärmar.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

  1. Minns med fasa Galaxy S3 som hade en hemsk Pentileskärm. Stod knappt ut 2 dagar med den innan jag sålde den.

    • Haha. Ja, på den tiden var det helt klart värre. Den telefon hade en pixeldensitet på drygt 300, så problemet med PenTile kunde helt klart sticka i ögonen. 🙂

  2. Sticket i ögonen kan faktiskt bero på att ögonen får arbeta mer om texten är lite suddig. Detta är bra. Vårt största problem idag är att våra ögon arbetar för lite när vi stirrar på våra skärmar. Detta leder till att ögonmusklerna som reglerar vår fokusering blir stela och vi får åldersynthet i unga år. Att bli” trött i ögonen” efter timmar framför skärmen är ovanligare i dag då skärmarna gör att ögonen inte arbetar. Det är INTE positivt.
    Så jag skulle vilja ha en skärm som presenterar text lite suddigare, så mina ögon arbetar när jag läser, men att alla bilder visas knivskarpa. Var är den tekniken?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × tre =