OnePlus 6
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,28 tum
Bra att veta:Det finns flera versioner av OnePlus 6 med olika mängd RAM och lagring. Läs mer i testet.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Kameran i mörker
+ Ren mjukvara
+ Bra batteritid
Nackdelar
- PenTile-skärm
- Saknar micro-SD-stöd
- Saknar IP-certifiering för vattentålighet
Kamera6.1
Skärm7.3
Batteri6.8
Kamera6.1
Skärm7.3
Batteri6.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus 6 är närmare de dyra flaggskepp, som den kinesiska smartphonetillverkaren alltid försök konkurrera med, än någonsin. En ny och ljusstark skärm, en ny kamera som äntligen har optisk bildstabilisering och samma kraftfulla inre samt samma rena och enkla mjukvara som vi blivit vana vid från OnePlus, gör OnePlus 6 till en riktigt bra smartphone. Det är uppenbart att det finns dyrare mobiler med bättre skärmar, bättre kameror och fler funktioner men OnePlus 6 har hittat en kompromiss mellan funktioner, kvalitet och pris som gör den unikt bra.

 

Hårdvarudesign

OnePlus 6 har en stadig konstruktion, en rund och bekväm design och flera unika funktioner. Den nya glasbaksidan har sina för- och nackdelar men den inkluderade hörlursporten kan ses som en ganska OnePlus-unik och klar fördel för många konsumenter.

Läs mer om hårdvaran

OnePlus 6 kan beskrivas som den största designförändringen som den kinesiska smartphonetillverkaren har gjort sedan sitt grundande, för mindre än fem år sedan. Det är särskilt sant på baksidan av telefonen. Under de senaste åren har OnePlus fokuserat på aluminium för att ge OnePlus-telefoner en stadig konstruktion. Nu vänder de båten och byter till glas.

Fingeravtrycksmagnet

Det nya materialvalet har ett flertal konsekvenser. För det första har OnePlus 6 ett nytt utseende och en ny känsla i handen. Det kan givetvis diskuteras om det nya utseendet är bättre eller sämre än tidigare, smaken är som baken, men det är uppenbart att glaset är betydligt svårare att hålla rent än föregångarens metall. Den blanka ytan på den svarta versionen av telefonen är en fingeravtrycksmagnet. En annan konsekvens av materialvalet är givetvis att glas kan spricka om telefonen tappas, det kan inte aluminium. OnePlus menar att telefonens design är minst lika stryktålig som tidigare modeller. Det må vara sant att OnePlus 5T var lika lätt att göra sönder som OnePlus 6 men det förändrar inte faktumet att OnePlus 6 har både en framsida och baksida som kan gå sönder. En annan sak som är lite synd med glasbaksidan är att den inte utnyttjas för att ge stöd åt trådlös laddning, trots glasets transparens för tekniken.

Sticker ut lite mindre

Glasbaksidan är rundad längs sidorna för att ligga bekvämt i handen. Trots materialbytet har OnePlus 6 nästan exakt samma geometriska design som tidigare och vi gillar den. Fingeravtrycksläsaren sitter på samma ställe som förut men nu är den avlång istället för helt rund. Det förändrar inte faktumet att den är oerhört snabb och pålitlig.

Ovanför läsaren sitter kamerans tillhörande LED-lampor och ovanför dem sitter kamerasystemets dubbla kameror. Modulen sticker ut cirka en millimeter från telefonen, lite mindre än sin föregångare. Det gör att den är lite vinglig när den ligger på ett platt bord. Kameralinsen skyddas i alla fall av en tunn metallkant som förhoppningsvis kan skydda mot repor.

Glaset på baksidan möts av metall längs sidorna. I metallramen finns en ny uppsättning knappar. På höger sida finns nu en på/av-knapp men också en brytare för telefonens ljudläge. Den har alltså flyttat från vänster till höger sida. På vänster sida finns volymknappar samt tillgång till en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort men ingen plats för microSD-kort. Alla knapparna ger bra fysisk återkoppling och är lätta att känna sig fram till.

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på undersidan finns en högtalare, en USB Typ-C-port och en hörlursport – en allt mer ovanlig port på marknaden. USB-porten saknar stöd för både USB 2 och video ut. Det är inte så ovanligt. Den har i alla fall stöd för USB On-The-Go men dör att det ska fungera måste det först aktiveras i telefonens inställningar.

Den populära flärpen

Framsidan av OnePlus 6 påminner mycket om framsidan av OnePlus 5T. De två telefonerna är så gott som exakt lika stora och har samma runda design. När skärmen tänds dyker dock en stor nyhet upp. Skärmens hörn är lite mer rundade än tidigare… eller, ja. Det finns kanske en ännu större nyhet. Skärmen sträcker sig nämligen betydligt längre upp på framsidan av telefonen och den så populära ”skärmflärpen” har anlänt. Det betyder att skärmen har skurits ut för att ge plats åt hörluren och den frontmonterade kameran. Designen är fortfarande ganska kontroversiell bland vissa men det går inte att säga annat än att den lite annorlunda lösningen låter skärmens area utökas, samtidigt som hörluren och kameran får stanna kvar. Hur väl flärpen hanteras av telefonens mjukvara avgör till stor del hur mycket det extra skärmutrymmet påverkar användaruppelvelsen. Det återkommer vi till i mjukvarudelen av detta testet.

OnePlus har länge saknat en funktion som flera dyrare konkurrenter har kunnat skryta med: vattentäthet. Med sin nya modell säger OnePlus att de har löst det problemet genom att erbjuda vattentålighet mot regn och mindre vattenrelaterade olyckor. Problemet är att OnePlus 6 inte har någon IP-certifiering. Det betyder att det är svårt att veta hur mycket vatten telefonen kan hantera. Den klarar sig sannolikt utan problem i regn men den kan troligen inte klara av att sänkas ner mer än en meter under vatten i upp till en halvtimma, som konkurrenter så som Galaxy S9 kan. Det är inte nödvändigtvis ett krav som de flesta konsumenter har men utan någon som helst IP-certifiering är det svårt att säga något definitivt om telefonens vattentålighet, utan att ha tillgång till ett labb och en stor uppsättning testexemplar.

Stäng

 

Skärm

OnePlus 6

OnePlus 6 har en AMOLED-skärm som är väldigt lik sin föregångare. Den har till synes bara förlängts lite på toppen av telefonen. Förlägningen gör att den nu har bytt från ett 18:9- till ett 19:9-format och att den nu mäter 6,28 tum istället för 6 tum. Skärmens upplösning på bredden, 1 080, är oförändad men eftersom den är lite längre har den också en lite högre upplösning på längden, 2 280. Eftersom skärmen fortfarande använder PenTile-teknik och har en ganska medioker pixeltäthet är den fortfarande märkbart sämre än konkurrenter så som Samsung Galaxy S9 som erbjuder högre detaljrikedom. Med det sagt har OnePlus 6 ändå gjort flera stora framsteg. I sitt DCI-P3-läge är den ytterligare lite mer färgexakt än tidigare och den är nu betydligt mer ljusstark, vilket gör den lättare att använda utomhus. Nu når den 640 nits istället för 452 nits med OnePlus 5T i vårt test. Det gillar vi skarpt.

 

Högtalare

OnePlus 6 har en monohögtalare på sin undersida. Den producerar ljud med ganska exakt samma ljudstyrka som OnePlus 5T. Högtalaren har dock ändå förändrats lite och inte till det bättre. Mellanregistret har en tendens att låta lite skarp i jämförelse med föregångarens mer runda karaktär. Det finns också en märkbar skillnad i täckningen bland lägre frekvenser där föregångaren hade bättre ljudåtergivning. I jämförelse med andra mono-konkurrenter på marknaden skulle vi beskriva högtalaren i OnePlus 6 som ljudstark men ganska medelmåttig när det gäller ljudkvalitet.

 

Batteri

OnePlus 6 har ett batteri som mäter 3 300 mAh, precis som sin föregångare. Batteriet levererar en bra batteritid som kan ta normala användare genom långa dagar med minst 30 batteriprocents marginal. Även hårda användare kan klara långa dagar utan större problem. Endast ganska extrema användare kan behöva fundera på att ta med sig laddaren. Våra tester visar att OnePlus 6 har lite sämre batteritid än OnePlus 5T men skillnaden är liten. Även om batteriet skulle tömmas går det också att ladda snabbt med den inkluderade Dash-laddaren.

 

Kamera

OnePlus 6 har tagit ett ordentligt steg framåt med sitt nya kamerasystem. Det presterar bra i både ljusa och mörka miljöer och har hittat en bra nivå av teknik för att erbjuda en pålitlig användarupplevelse utan att göra hela telefonen alldeles för dyr. Det betyder att det finns gott om konkurrenter som är bättre men att skillnaderna är små.

Läs mer om kameran

OnePlus 6 tar bilder med en 16 megapixelkamera och ett bländarvärde på f/1,7. Den sekundära kameran används nu exklusivt för porträttbilder. Den har alltså ingen annan funktion så som optisk zoom och används inte som mörkerkamera, som den gjordes i OnePlus 5T. Det är lite synd att en så dyr komponent som en hel extra kamera inte kan erbjuda större funktionalitet.

Bara små skillnader kvar

Huvudkameran presterar bra i ljusa miljöer. Här är skillnaderna små i jämförelse med många konkurrenter. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång som gör det enkelt att fota med bra täckning även i krävande situationer. Om vi ska vara petiga så märks det fortfarande att OnePlus inte riktigt kan nå toppen, även i ljusa miljöer. Kamerasystemet har återkommande problem med brus som syns tydligt i delar av bilder som har en jämn färg och textur. Titta till exempel på löven i trädet i den övre vänstra delen i det andra bildexemplet nedan. Här introducerar OnePlus stora mängder synligt brus som HTC U11 inte lider av.

Kamerans HDR-läge presterar bra men även här är det uppenbart att det inte riktigt kan konkurrera med de bästa kamerorna på marknaden. När bilder tas på fri hand är det vanligt att de blir lite mjukare och förlorar den skärpa och detaljrikedom som till exempel HTC U11 kan erbjuda.

Vi vill vara extra noga med att poängtera att OnePlus 6 har ett riktigt bra kamerasystem. Anledningen till att vi lyfter dessa små brister är för att tydliggöra hur bra det är men också visa på de små, men ändå betydande, skillnader som fortfarande finns mellan OnePlus och flera konkurrenters kamerasystem.

Den största nyheten i OnePlus 6 är faktumet att kameran nu är optiskt bildstabiliserad. Stabiliseringen hjälper kameran att förlänga slutartiden och ändå minimera rörelseoskärpa. Det gör att OnePlus 6 har tagit ett ordentligt steg framåt när det gäller prestanda i mörka miljöer. Den nya kameran imponerar verkligen med hög detaljrikedom, bra färgåtergivning och en låg mängd brus.

Fler bilder

OnePlus 6 har också fått flera uppgraderingar när det gäller video. Kameran kan nu spela in video i 4K UHD-upplösning med 60 bilder per sekund och i slow motion med 480 bilder per sekund. Till skillnad från konkurrenternas super slow motion-lägen med 960 bilder per sekund, kan OnePlus 6 spela in med 480 bilder per sekund kontinuerligt i ett par minuter. Upplösningen är begränsad till 720p och bildens kvalitet är inte användbar för mycket mer än små format så som sociala medier. Kontinuerlig slow motion med 480 bilder per sekund är ändå en rolig och unik funktion för OnePlus.

Den främre kameran är så gott som oförändrad sedan OnePlus med bara ett lite bredare perspektiv som enda betydande skillnad. Det betyder att den fortsätter prestera bra och erbjuder Full HD-inspelning men saknar autofokus.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus fortsätter att erbjudan en ren, enkel, snabb och pålitlig användarupplevelse. Mjukvaran i telefonen kallas Oxygen OS men är i själva verket Android Oreo med ett par extra funktioner. Vi gillar den och har inte sett skymten av buggar eller problem som vissa OnePlus-mobiler lidit av tidigare. Vi diggar dessutom OnePlus eget system för att hantera skärmflärpen och den nya navigeringen.

Läs mer om mjukvaran

OnePlus 6 drivs av Android 8.1.0 och vårt test har gjorts med Oxygen OS 5.1.5 och en säkerhetsuppdatering från maj 2018. OnePlus är inte med i Googles Android Enterprise Recommended-program och har inga starka löften om hur länge eller hur ofta de planerar att uppdatera sin nya telefon. Företagets historia får oss dock att vara optimistiska om att vi åtminstone kan förvänta oss ett par års mjukvarustöd.

Rena Android?

Mjukvaran i OnePlus 6 är så gott som oförändrad sedan tidigare OnePlus-mobiler. Det betyder inte att mjukvaran är oförändrad från Google. Det betyder snarare att viktiga delar av operativsystemet åtminstone inte skiljer sig kraftigt från vad vi kan förvänta oss från en Android-mobil. Det gör mjukvaran enkel att navigera och den beter sig, för det mesta, som vi förväntar oss.

OnePlus har som vanligt en ganska lång lista med unika funktioner och inställningar. Det handlar till exempel om möjligheten att öppna appar direkt från en låst skärm genom att skriva en bokstav på skärmen. Rita till exempel ett S på skärmen och telefonen går direkt till kameraappen. Andra funktioner låter användaren bestämma vilka systemikoner som ska visas längst upp på skärmen, aktivera ett läsläge som gör skärmen svartvit, ändra färgerna för notislampan och mycket mer. OnePlus har lagt till ganska många unika funktioner genom åren.

När OnePlus 5T lanserades var vi lite besvikna på att OnePlus inte utnyttjade den avlånga skärmen på ett bättre sätt. OnePlus 6 har tyvärr inte förbättrat sig på det området. Samsung har fortfarande ett betydligt bättre system för att dra nytta av en avlång skärm. OnePlus 6 introducerar dock ett nytt system för att hantera den nya skärmflärpen och vi gillar det.

Skärmflärpen

Vi har sett flera olika lösningar för skärmflärpar i mobiler från olika tillverkare. Vår favorit har hittills varit Huawei P20 Pro som låter användare gömma flärpen men fortsätta visa systemnotiser i den. Eftersom Huaweis mobil också har en fingeravtrycksläsare på sin framsida, som tar upp en del av den nedre delen av skärmen, kan 18:9-videos visas med full bredd, utan flärpen, och ändå låta telefonen behålla en symmetrisk design. OnePlus 6 behandlar flärpen på ett liknande sätt.

Videos gömmer ”hackområdet” automatiskt.

Användare kan också välja att gömma flärpen i alla appar. Inställningen kallas ”Hackvisning” och gör delarna av skärmen bredvid flärpen helt svarta. Eftersom skärmen använder AMOLED-teknik kan ”hackområdena”, som OnePlus kallar dem, bli helt svarta. Vi uppskattar att den inställningen finns som ett alternativ. Det enda lite underliga med den är att skärmen får en asymmetrisk rundning i sina hörn när inställningen är aktiverad. Det beror sannolikt på att OnePlus inte vill täcka en för stor del av skärmen med en mjukvarubaserad rundning. Det ser ändå lite underligt ut när de övre hörnen inte matchar de nedre.

Med inställningen ”Dölj hackområde”.

Gester för navigering

En annan nyhet i mjukvaran för OnePlus 6 är navigering. Telefonen har ett nytt system för navigering som är helt baserat på gester. Det eliminerar navigeringsfältet längst ner på skärmen och låter användare istället svepa upp från botten av skärmen för att gå till Hem. Ett svept från botten av skärmen, men på höger eller vänster sida, gör att telefonen tar ett steg bakåt och ett svep upp som stannar i mitten öppnar appbytaren. Alla gester är snabba, enkla att använda och fungerar bra. Vi gillar det men är lite oroliga för att det riskerar att förvirra när Android P lanseras senare i år med ett helt annat gest-baserat navigeringssystem.

OnePlus har lyckats med mjukvaruoptimeringar för sin nya modell. Den flyger fram i operativsystemet. Du behöver inte betala extra för att få världens snabbaste mobil. OnePlus 6 är galet snabb och det är uppenbart att mjukvaran är en stor del av det.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test OnePlus 6

OnePlus 6 riktar sig främst till en målgrupp som uppskattar prestanda och imponerande specifikationer. Det är troligen förklaringen till att OnePlus 6 har, till viss del, onödigt extrema specifikationer. Ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset ger den bra prestanda men utöver det finns 6 GB eller 8 GB RAM. 6 GB RAM är mycket men 8 GB RAM är onödigt mycket. Det finns inget som talar för att 8 GB RAM gör någon som helst skillnad i praktisk prestanda. 8 GB-modellen har å andra sidan 128 GB eller 256 GB lagringsutrymme (istället för 64 GB), vilket kan vara praktiskt eftersom OnePlus 6 saknar microSD-kortläsare. Sammanfattningsvis är OnePlus 6 kort sagt en galet högt specificerad smartphone. Vi har svårt att klaga.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,28 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 280
Storlek 155,7 × 75,4 × 7,75 mm
Vikt 177 gram
Kamera 16 M, 20 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, men saknar IP-klassning
Processor Qualcomm Snapdragon 845, 2,8 GHz
Lagring 64/128/256 GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − 7 =