+ Dubbla SIM
+ Bra batteritid
+ Vattentålig
- Saknar hörlursport
- Bräcklig glasbaksida
- Lite krånglig mjukvara
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Huawei P20 Pro är något utöver det vanliga. Främst tack vare en smått otrolig kamera och grym batteritid. Med en bra skärm, gedigen design och bra prestanda är Huawei P20 Pro kort sagt en grymt bra smartphone. Huawei behöver fortfarande förbättra sin mjukvara och P20 Pro saknar vissa funktioner så som trådlös laddning och en 3,5 mm hörlursport. Trots det är P20 Pro en smartphone som är så imponerande att Samsung och Apple borde bli lite rädda.
Video
Hårdvarudesign
Huawei P20 Pro är väl konstruerad och använder lyxiga material. Den är gedigen och dessutom vattentät och hoppar på en ny designtrend samtidigt som den behåller ett eget designspråk. Designen gör dock också att någon hörlursport inte får plats.
Läs mer om hårdvaranHuawei P20 Pro är en smartphone som inte kan beskrivas som något annat än ett modern lyxflaggskepp. Det sätter höga förväntningar på design och byggkvalitet och Huawei gör oss inte besvikna. Företaget har valt glas och aluminium för att bygga upp sin telefon och har kombinerat materialen på ett bra sätt. Baksidan täcks av en skiva glas som är rundad längs sidorna och hörnen för att göra telefonen bekväm i handen.
Vi har testat den svarta och den blå/lila versionen av P20 Pro och kan konstatera att glaset är svårt att hålla rent och det krävs inte mycket för att göra den blanka baksidan smutsig och ful. Vi föredrar både Apples mer mineral-liknande glasbaksidor och till och med Huaweis egen ljusbrytande glasbaksidor som används i Honor-serien.
Sticker ut – bokstavligt talat
Huawei P20 Pro har ett stort fokus: kamera. Det görs extra tydligt av att Huaweis logga, kamera och beskrivande kameratext på baksidan är orienterad för att läsas i landskapsläge. Kamerorna på baksidan sticker ut en dryg millimeter från telefonen och skyddas inte av någon metallram eller liknande. Det ökar risken för att kameralinsen repas eller skadas. Med konkurrenter så som iPhone X, som har en liknande design, är utstickande kameror dock knappast någon nyhet i branschen.
Glaset på baksidan möts av en metallram. Ramen sträcker sig runt hela telefonen. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna har bra fysisk återkoppling och är praktiskt placerade. På vänster sida finns en korthållare som har plats för dubbla nanoSIM-kort men ingen plats för något microSD-kort. Huawei erbjuder helt enkelt ingen expanderbar lagring.
På ovansidan av P20 Pro finns en sekundär mikrofon och en IR-sändare som kan användas för att styra TV-apparater, ljudanläggningar och liknande. På undersidan finns en mikrofon, en högtalare och en USB Typ-C-port som är fullt utrustad för USB 3, video ut och för snabbladdning. Porten gör det till exempel möjligt att koppla P20 Pro med en kabel till en extern bildskärm för att användas som en typ av stationär dator.
Rättar till förra årets miss
På framsidan finns en stor skärm som skyddas av ett Corning Gorilla Galss 5-glas. Till skillnad från P10-serien från förra året är skyddsglaset på P20 Pro skyddat av ett oleofobiskt skyddslager. Det betyder att glaset är smuts- och fettavstötande. Oleofobiska skyddslager har varit en standardfunktion i alla smartphones som har lanserats sedan det senaste decennieskiftet men eftersom föregångaren saknade det är det ändå värt att nämna att det finns på P20 Pro.
Nedanför skärmen har Huawei gett utrymme för en fingeravtrycksläsare. Läsaren är avlång och kan användas för navigering, istället för mjukvarubaserad navigering. Den är snabb, enkel att använda och lätt att nå. Det är dock uppenbart att läsaren tar upp utrymme för en skärm som skulle kunna sträcka sig hela vägen ner till botten av telefonen. Vi är övertygade om att det finns fler komponenter än bara fingeravtrycksläsaren under skärmen. Med dagens trend mot tunna skärmramar hade det ändå givetvis varit bättre att flytta läsaren till baksidan och ge mer utrymme för skärmen.
Flärp, flärp, flärp
Poängen kring fingeravtrycksläsarens placering känns ännu mer aktuell när vi ser den övre delen av skärmen. Huawei har valt att följa trenden startad, i Sverige, av iPhone X. Telefonens kamera och hörlur är inbyggd i vad Huawei kallar för en ”flärp”. Det gör att en del av skärmens övre del är borta. Motiveringen sägs vara att göra skärmen så stor som möjlig. Genom att skära ut ett utrymme för hörluren och selfiekameran kan skärmen sträckas längre upp på telefonens framsida. Det är dock värt att notera att flärpen ändå inte gör att skärmen sträcker sig riktigt lika långt upp som den sträcker sig längs sidorna.
I slutänden kan det diskuteras huruvida den lite annorlunda flärpen har något praktiskt syfte, annat än att passa in i en trend. Om syftet med flärpen är att erbjuda en stor skärm i en relativt kompakt smartphone, har Huawei lyckats relativt väl. Medan P20 Pro har en skärm som är bara en dryg millimeter kortare än skärmen på Galaxy S9+, är P20 Pros yttermått ändå mer än tre millimeter kortare. Huawei har dessutom en fingeravtrycksläsare som kan ersätta ett navigeringsfält som annars hade tagit upp utrymme på skärmen. Å andra sidan har P20 Pro ändå kompromissat genom att täcka en del av skärmen med en ”flärp”. Det finns kort sagt både fördelar och nackdelar med Huaweis design.
Klarar oväntade besök
P20 Pro fortsätter Huaweis nya tradition med att erbjuda vattentätning enligt IP67-standarden. Det betyder att den klara av att sänkas ner i vatten på en meters djup i 30 minuter. Det betyder också att den ligger snäppet efter Galaxy S9+ som erbjuder IP68-certifiering. För de flesta användare borde den lilla skillnaden dock inte ha någon större betydelse eftersom båda telefonerna bör klara ett oväntat besök i toaletten eller handfatet utan problem.
Medan Samsung är duktiga på att erbjuda så gott som alla tänkbara funktioner i sina telefoner, har Huawei skapat vissa kompromisser med P20 Pro. Den nya modellen saknar en traditionell 3,5 millimeter hörlursport. Huawei skickar istället med en adapter och ett par USB Typ-C-baserade hörlurar i lådan. En annan funktion som Huawei saknar är trådlös laddning. P20 Pro har visserligen stöd för riktigt snabb laddning med en inkluderad snabbladdare men saknar alltså helt stöd för någon typ av trådlösa laddning.
Stäng
Skärm
Huawei P20 Pro har en 6,1 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 240. Det ger den nästan exakt samma pixeltäthet som Mate 10 Pro eller konkurrenter så som OnePlus 5T. Det gör att P20 Pro har svårt att konkurrera med den detaljrikedom som Samsung och Apple kan erbjuda i sina AMOLED-baserade mobiler. Med det sagt bör skärmens detaljrikedom vara tillräcklig för de flesta. Likt Mate 10 Pro har också P20 Pro en lite för blå och kall bild. Med ett nytt bildskärmsläge som heter ”Natrulig ton” kan dock en ny färgtemperatursensor anpassa och förbättra skärmens vitbalans. Slutligen har P20 Pro en ljusstyrka på 592 nits. Det gör den ljusstark och lätt att läsa utomhus. Även här har dock Galaxy S9+ ett försprång med en maximal ljusstyrka på 681 nits.
Högtalare
Huawei har tagit ett stort steg framåt när det gäller högtalare. Företaget följer därmed med konkurrenterna som nu erbjuder stereoljud som standardfunktion. En högtalare på undersidan och en i hörluren kombineras för att erbjuda hög ljudvolym och -kvalitet. Ljudbilden är fortfarande inte helt balanserad mellan de två ljudkällorna, hörluren är fortfarande svagare än högtalaren, men den är inte lika skev som den var med Mate 10 Pro. Det gör P20 Pro perfekt för högtalarsamtal men det gör också att den kan funka för videos, podcasts och till och med musik.
Batteri
En av Huaweis stora styrka har länge varit batteritid. P20 Pro fortsätter att erbjuda ett riktigt stort batteri som mäter hela 4 000 mAh. Det ger P20 Pro en batteritid som är över vad något annat flaggskepp kan erbjuda. Normala användare kan förvänta sig en batteritid på två hela dagar medan hård användning knappt kan ta P20 Pro under 30–40 procent på en dag. Med en snabbladdare som kan ta batteriet över 50 procent på mindre än en halvtimma behöver användare av P20 Pro nästan aldrig vara oroliga över batteri. Det är en otrolig styrka.
Kamera
Huawei sätter en ny ribba för vad vi kan förvänta oss från ett kamerasystem i en smartphone. Tre Leica-märkta kameror introducerar helt ny hårdvara och förbättrad mjukvara som låter oss se detaljrikedom i mörka miljöer som vi aldrig sett förut. Ett nytt zoom-system låter oss dessutom komma närmare vårt motiv än någonsin förr.
Läs mer om kameranHuawei P20 Pro är den första mobilen som säljs i Sverige med tre kameror på sin baksida. Huvudkameran är en traditionell färgkamera med ett bländarvärde på f/1,8 och en upplösning på ovanligt höga 40 megapixel. Den sekundära kameran har ett bländarvärde på f/1,6, en upplösning på 20 megapixel men inget färgfilter. Det gör att den sekundära kameran bara fångar monokroma bilder. Den tredje och sista kameran har ett bländarvärde på f/2,4, en upplösning på 8 megapixel men ett objektiv med tre gånger optisk zoom. De två huvudkamerorna används för alla typer av bilder, där den monokroma sensorn assisterar för att erbjuda mer information i både ljusa och mörka miljöer. Zoom-kameran används givetvis när användaren vill zooma in men de andra kamerorna kan också assistera för att förbättra bildkvaliteten. Zoom-kameran är dessutom optiskt bildstabiliserad, vilket de andra två kamerorna inte är.
Otroligt stor sensor
De tre kamerorna är en ovanlig kombination. Än mer ovanligt är dock den imponerande 40 megapixelsensorn. Inte nog med att den erbjuder en extremt hög upplösning. Den är också ovanligt stor. Medan mobiler så som iPhone X har en sensor som mäter 1/3 tum över diagonalen har Huawei en sensor som mäter 1/1,7 tum. I lite enklare termer betyder det att iPhone X har en sensor med en area på cirka 17,3 mm² medan P20 Pro har en sensor med en area på cirka 43,3 mm². Huaweis sensor är alltså mer än 150 procent större än Apples. Det betyder att Huawei kan få plats med fler pixlar och samtidigt fånga mer ljus.
Likt Mate 10 Pro använder P20 Pro sig av förbearbetad data från maskininlärning för att fånga bilder. Mjukvaran och telefonens så kallade NPU (Neural Processing Unit) används för att snabbt känna igen scener och motiv. När kameran har identifierat ett motiv anpassas kamerans inställningar utifrån det. Mjukvaran i P20 Pro är mer aggressiv än den var i Mate 10 Pro. För användare som inte gillar den finns det i alla fall ett alternativ för att stänga av den. Även om mjukvaran ibland överdriver färgerna i vissa scener fungerar den riktigt bra i de flesta fall.
Grym mörkerprestanda
Under de senaste tre åren har Samsung varit den oövervinnerlige ledaren när det gäller smartphonekamerors mörkerprestanda. Nu blir det ändring på det. Huaweis nya kamerasystem är inte bara lika bra som Samsungs Galaxy S9-system, det är betydligt bättre. Huawei lyckas erbjuda hög detaljrikedom, bra färgåtergivning, ett brett dynamiskt omfång, exakt vitbalans och låg mängd brus. Varken Samsung eller Apple kommer i närheten. Det enda problemet vi har stött på med kameran är i extremt mörka miljöer då för hög kontrast ibland gör att delar av bilden kan bli underexponerad.
Även med zoomkameran aktiverad presterar Huawei betydligt bättre. Här är det verkligen inget snack om saken. Med en uppsättning av tre Leica-kameror, varav en är större än vi någonsin sett i en smartphone, har Huawei tagit ett enormt steg framåt. Sedan lanseringen av Huawei P10-serien för ett år sedan har Huawei gått från att vara relativt medioker i mörka miljöer till att vara marknadens helt klart bästa.
En gnutta överdramatisk
I ljusa miljöer är det svårare att se betydande skillnader mellan Huawei och konkurrenterna. I kamerans standardläge fångar den 10 megapixelbilder. Det betyder att den imponerande detaljrikedom som 40 megapixelkameran kan reproducera inte syns så tydligt. Det är egentligen inte heller ett krav. I 40 megapixel-läget fungerar inte Huaweis smarta funktioner eller stabilisering och filerna från kameran blir opraktiskt stora. För dig som vill kunna zooma in i bilden finns ett optiskt zoom-objektiv som lyckas bättre. Så i det vanliga läget har Huawei alltså inget stort försprång när det gäller detaljrikedom.
I ljusa miljöer har kameran ett dynamiskt omfång som är minst lika bra som konkurrenterna. Kamerans mjukvara har dock en trend att öka kontrasten och mättnad lite mer än vi skulle vilja. På det stora hela är ändå kamerans prestanda i ljusa miljöer så gott som klanderfri i jämförelse med konkurrenterna.
Kommer närmare
P20 Pro har ett zoomobjektiv med tre gånger optisk zoom. Det gör det möjligt för den att komma betydligt närmre motivet än konkurrenternas två gånger optiska zoom. Skillnaden är tydlig vid fotografering och blir ännu tydligare när vi använder kamerans fem gånger ”hybrid-zoom” som använder sig av både zoom-kameran och de mer traditionella kamerorna. I exemplet nedan har vi fotat med Huaweis hybrid-zoom och med iPhone X respektive Galaxy S9 Plus zoomkamera och därefter skärt ut samma del av bilderna för att visa på skillnaderna i bildkvalitet. Skillnaderna i detaljrikedom och skärpa är stora och uppenbara.
Den främre kameran på P20 Pro fångar otroliga 24 megapixelbilder. För att vara en kamera som är främst tänkt för selfies och videosamtal är det en onödigt hög upplösning. Kameran tar bra bilder och vi har svårt att hitta stora svagheter i den när vi jämför med konkurrenterna men vi hade nog hellre nöjt oss med 12 megapixlar och kanske fått lite bättre mörkerprestanda.
Super Slow Motion men ingen 4K 60
När det gäller video hänger Huawei med konkurrenterna genom att erbjuda Super Slow Motion-video med 960 bilder per sekund. Likt både Sony och Samsung spelas video in i en bråkdels sekund med en upplösning på 720p. Resultat blir i alla fall video som är fyra gånger långsammare än Huaweis tidigare slow motion-läge. Till skillnad från till exempel Samsung och Apple har Huawei dock inget stöd för videoinspelning i 4K 60p. Den högupplösta videoinspelningen är begränsad till 30 bilder per sekund.
Stäng
Mjukvara
Huawei forsätter att erbjuda kraftigt anpassad mjukvara, baserad på den senaste versionen av Android. Mjukvaran är snabb men kan vara lite förvirrande och innehåller fortfarande underliga buggar och konstigt beteende som vi inte är vana vid från Android.
Läs mer om mjukvaranVi har testat Huawei P20 Pro med Android 8.1 och en säkerhetsuppdatering från mars. Det är alltså en av den senaste uppdateringen från Google. Huawei garanterar också fler kommande uppdateringar. Eftersom P20 Pro är med i Googles Android Enterprise Recommended-program garanteras uppdateringar minst en gång per kvartal i tre år och minst en stor uppgradering av operativsystemet.
P20 Pro introducerar inga större nyheter när det gäller Huaweis mjukvara för Android. EMUI 8.1 anpassar Android på ett sätt som knappt lämnar en smula kvar av vad Andorid vanligen är. Så gott som alla estetiska delar av operativsystemet är förändrade och många funktionella delar är också förändrade, i många fall av ingen uppenbar anledning. Dessa förändringar kan göra Huaweis mjukvara bitvis frustrerande att använda.
Underlig skalning
Ett exempel på en frustrerande förändring i mjukvaran är faktumet att Huawei har förändrat hur operativsystemet skalas. I den vanliga versionen av Android kan användare välja mellan tre eller fem skalningsinställningar. Inställningarna anpassar hur stora olika objekt visas på skärmen och därmed hur mycket som kan få plats på den. Med en mindre skalning kan till exempel mer visas på skärmen samtidigt. Huawei har förändrat detta systemet utan att erbjuda rimliga skalningsalternativ. Stegen mellan alternativen är alldeles för stora, vilket gör att användare som vill visa mer på skärmen kan göra det men då blir allt opraktiskt litet.
En lösning på problemet är att öka textstorleken men även då är skalningsstegen alldeles för stora för att vara praktiska. Även om användare skulle nöja sig med Huaweis underliga skalningsalternativ fungerar det ändå inte som det ska för notiser och snabbgenvägar som vägrar skala med resten av operativsystemet.
Huaweis underliga skalning är troligen inte ett stort praktiskt problem för de flesta användarna. Det är dock ett exempel på en typ av problem som är återkommande i Huaweis mjukvara. Det är ett problem som har orsakats av en förändring som Huawei har gjort av ingen uppenbar anledning och som dessutom gör mjukvaran sämre.
Bra hantering av flärpen
P20 Pro är Huaweis första smartphone som har en ”flärp” i den övre delen av skärmen. Flärpen gör att en del av vad som vanligen skulle vara skärm är täckt av en hörlur och videosamtalskamera. Huawei har anpassat Android för att hantera den speciella designen. Anpassningarna är gjorda för att se till att notiser inte ska försvinna utanför skärmen men också för att appar ska förstå hur de ska fylla ut skärmen.
Eftersom P20 Pro har en fingeravtrycksläsare nedanför skärmen kan telefonens mjukvara låta delarna av skärmen som finns bredvid flärpen vara svart vid videouppspelning. Ramen nedanför skärmen gör då att telefonen kan behålla en symmetrisk design. Huaweis lösning för att spela upp videos är betydligt bättre än Apples som antingen döljer en del av videon bakom flärpen eller skapar svarta kanter på undersidan av mobilen, för att behålla symmetri.
Till skillnad från Apple erbjuder Huawei ett sätt för användare som inte gillar flärpen att bli av med den. Med en inställning kan användare göra sidorna av flärpen svarta och endast visa statussymboler flärpens sidfält. Det gör att gränssnittet renderas i ett 18:9-format som till exempel passar bra för Netflix TV-serier. Flärpen är dock inte fri från problem. Oberoende på om vi visar eller gömmer bildskärmen bredvid flärpen kan vissa applikationer helt enkelt inte hantera den än. Ett exempel är Instagram som visar delar av sitt användargränssnitt i statusfältet och bakom flärpen. När flärpen är inaktiverad försvinner den delen av appen utanför gränssnittet helt. Precis som vissa appar hade liknande problem med iPhone X bör de flesta flärp-relaterade problem förhoppningsvis försvinna relativt snart.
Egen appbutik
Huawei fortsätter installera många onödiga och överflödiga appar. Nu har Huawei till och med en egen applikationsbutik, kallad AppGallery, som ska erbjuda ”kurerade” applikationer av hög kvalitet. Vår erfarenhet av butiken hittills är dock att AppGallery snarare är sämre än Google Play på att visa intressanta och bra applikationer. Vi har svårt att se varför svenska konsumenter skulle vara intresserade av att installera appar från någon annan butik än Google Play.
Huawei har inte bara gjort förändringar som vi inte gillar. Vissa förändringar är riktigt bra. Det bästa exemplet är helt klart kamera-appen. Huawei har skapat en kamera-app som visar de mest användbara inställningarna på ytan. Appen är enkel och snabb att använda. Det är lätt att snabbt byta mellan olika kameralägen och under MER finns det flera roliga och enkla lägen att använda. De flesta symbolerna är lätta att förstå och vi gillar appens stilrena men ändå unika utseende.
Ansiktsigenkänning
En annan anpassning som Huawei har gjort ger användare möjlighet att använda sitt ansikte för att låsa upp mobilen. Likt konkurrenter så som Samsung och OnePlus har Huawei nu stöd för ansiktsigenkänning. Huaweis version av tekniken är snabb och pålitlig och fungerar på längre avstånd än konkurrenterna. Den funkar bra och pålitligt oberoende på hur långt ifrån ansiktet vi håller den och den fungerar dessutom bra från höga vinklar. Akilleshälen är mörka miljöer då den knappt fungerar över huvud taget. Där har iPhone X ett stort försprång. Huawei har å andra sidan också en bra fingeravtrycksläsare.
Huawei har också lyckats väl med operativsystemets optimering för företagets egenutvecklade chipset. Telefonen flyger fram i menyer och visar på effektivitet och snabbhet.
På det stora hela är Huaweis mjukvara bra. Den fungerar för det mesta som den ska, även om vi ibland tycker att Android redan har minst lika bra lösningar på Huaweis försök till lösningar. Vi är inte stora fans av Huaweis mjukvara men med bara ett fåtal justeringar kan vi bli av med de största problemen och få nöjet att använda en snabb, effektiv och kraftfull smartphone som drivs av den senaste versionen av världens mest populära mobila operativsystem.
Ett litet lästips
Stäng
Prestanda och lagring
Huawei P20 Pro kommer utrustad med samma chipset som Mate 10 Pro, ett HiSilicon Kirin 970. Det är utvecklat av Huawei och erbjuder hög prestanda samt en separat processor som är anpassad för behandling av data från maskininlärning. Med 6 GB RAM har P20 Pro mer än tillräckligt mycket prestanda för att använda de mest krävande Android-apparna och dessutom ha utrymme för utveckling i framtiden. Vi hade gärna sett en förbättring sedan Mate 10 Pro men i slutänden presterar fortfarande Kirin 970 bara marginellt sämre än Qualcomm Snapdragon 845. Med hela 128 GB intern lagring går det inte heller att klaga på lagringsmöjligheterna. Den enda besvikelsen är bristen på stöd för microSD-kort.
Känns då inte som glasbaksida på p20 pro är detta bekräftat att det faktiskt är glas?
Kanske skit samma vad det är, om det ändå är skört och inte tål nåt
One Plus 6 är bättre än den .. åtminstone är 8Gb ram… och mycket mer .
Jag har tagit ut en Huawei och frugan tog ut en Samsung så när jag jämför bilderna så är Samsung enklast och har bästa bilderna från defaulr lägen.