+ Hög prestanda
+ Mjukvaran
+ Batteritiden
- Ingen microSD-läsare
- Saknar Qi-laddning
- Saknar IP-klassning
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
OnePlus 7T Pro är en lustig mobil med underligt få nyheter. De få uppgraderingar som finns gör telefonen lite snabbare i krävande spel än OnePlus 7 Pro men låter den behålla allt som vi gillade med den äldre modellen. Det inkluderar den högupplösta och kvicka skärmen, som dessutom bivit lite mer färgexakt sen vårens modell, och kompetenta kameran för sin klass. Det betyder samtidigt att den också saknar en minneskortläsare, stöd för trådlös laddning och certifiering för vattentålighet. Det gör att OnePlus fortfarande har flera viktiga punkter att förbättra innan de kan konkurrera med de allra bästa.
Hårdvarudesign
OnePlus 7T Pro är en väldigt stor och tung mobil med en sofistikerad och stadig konstruktion. Med sin storlek erbjuds en gigantisk skärm som har bra täckning över hela framsidan. Skärmen kräver en kompromiss med selfie-kameran som sitter i en mekanisk modul som kan matas ut ur mobilen. Det är en ovanlig och inte helt praktisk lösning på ett ganska litet problem.
Läs mer om hårdvaranStora delar av detta test är mycket likt eller identiskt med vårt test av OnePlus 7 Pro, eftersom de två modellerna är identiska på flera sätt.
Med en vikt på 206 gram är det nästan bara Apple iPhone 11 Pro Max som är tyngre än OnePlus 7T Pro. Med en 6,67 tum skärm är det samtidigt nästan ingen smartphone som är så stor som OnePlus 7T Pro. Den är faktiskt en halv centimeter längre än iPhone 11 Pro Max. 7T Pro är visserligen en dryg millimeter smalare men det är ändå inget snack om saken: OnePlus 7T Pro är en av branschens största och klumpigaste mobil. Den är inget för dig som längtar tillbaka till storleken på iPhone 4. Även vana användare av stora Android-mobiler kommer att märka hur ovanligt stor OnePlus 7T Pro är.
Glasmacka
OnePlus 7T Pro har en design som har blivit väldigt populär de senaste åren. Designen myntades av Samsung Galaxy S-serien för flera år sen men har anammats av allt fler konkurrenter. Den består av glas på både framsidan och baksidan med ett tunt metallband däremellan. Metallbandet är särskilt tunt eftersom både framsidan och baksidan är rundad längs sidorna. Även skärmen är alltså rundad. Det gör telefonen en gnutta smalare men gör det också lättare att råka komma åt sidorna av skärmen av misstag.
På baksidan finns en centrerad kameramodul med tre kameror som sticker ut cirka en centimeter. Under den finns två LED-lampor och en OnePlus-logga. På vårt blåa exemplar har glaset en lite matt finish och en toning från ljusblått till blått. Bakstycket reflekterar inte ljus riktigt som vanligt glas utan påminner nästan mer om metall i sitt utseende och sin känsla. Det ger OnePlus 7T Pro ett unikt utseende som definitivt får den att sticka ut på marknaden.
Här på baksidan hittar vi också den enda märkbara fysiska skillnaden mellan OnePlus 7T Pro och den gamla 7 Pro-modellen. Kamerans laserbaserade autofokussystem har nämligen flyttats ut ur kamerahuset. Vi har svårt att förstå varför eller vilken skillnad det gör. Det är i alla fall ett av mycket få sätt att se skillnad på den gamla och nya modellen.
Den tonade färgen från bakstycket fortsätter längs sidorna av telefonen, där metallbandet följer samma toning som glasbakstycket. Längs höger sida finns en på/av-knapp och en brytare för att lägga telefonen i ett av tre ljudlägen. Vi älskar detta lilla fysiska reglage eftersom det passar särskilt bra till Googles senaste versioner av Android, där det har blivit svårare att snabbt justera ringvolym.
Motoriserad selfie
På vänster sida finns ett volymreglage. Likt på/av-knappen ger de två volymknapparna bra fysisk återkoppling och är lätta att använda. På undersidan av OnePlus 7T Pro finns en USB Typ C-port, en mikrofon, högtalare och korthållare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Här finns alltså ingen microSD-kortplats eller hörlursport. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en öppning för kameran. Istället för att ha en selfiekamera på framsidan, vid skärmen, har nämligen OnePlus 7T Pro en kamera som kan lyftas upp ur telefonen för att ta en bild. Kameran lyfts upp på runt en halv sekund. Den stängs så fort något trycker mot den eller om telefonen tappas. Även om rörliga delar alltid riskerar att gå sönder eller slitas säger OnePlus att den är gjord för att hålla för upp till 300 000 användningar. Det bör täcka även den mest flitige användaren i minst fem år.
I likhet med äldre OnePlus-modeller är inte heller OnePlus 7T Pro vattentät enligt någon IP-klassificering. OnePlus påstår att det främst beror på kostnaden för certifieringen. Den rörliga kameran kan knappast hjälpa vattentåligheten men den sägs telefonen sägs ändå vara vattentålig till en viss grad. Utan en certifiering kan vi dock inte säga riktigt till vilken grad. Den bör med andra ord klara vissa små olyckor men den är inte gjord för att simma runt i poolen.
En skärm, inget mer
På framsidan av OnePlus 7T Pro sitter en 6,67 tum AMOLED-skärm. Det alltså exakt samma skärm som sitter i OnePlus 7 Pro. Ovanför skärmen finns en tunn öppning för en hörlur men utöver det är framsidan helt fri från annat än en skärmen. Det betyder visserligen att det fortfarande inte finns någon notislampa. Det betyder också att OnePlus har lyckats gömma flera komponenter under skärmen. Det inkluderar till exempel ljussensorn som sitter under den övre delen av AMOLED-panelen.
Under AMOLED-skärmen sitter givetvis också en fingeravtrycksläsare. Den är definitivt mer pålitlig än många konkurrenters liknande optiska läsare. Samsung Galaxy S10:s ultraljudsläsare är dock fortfarande steget före eftersom den bland annat också kan läsa fuktiga fingrar, vilket OnePlus 7T Pro inte kan. OnePlus 7T Pro har marknadens bästa optiska fingeravtrycksläsare men företagets tidigare kapacitiva läsare var ändå snabbare och mer pålitliga. Vi är med andra ord fortfarande skeptiska till att optiska fingeravtrycksläsare är bättre val än mer traditionella kapacitiva läsare.
Stäng
Skärm
OnePlus 7T Pro har samma skärm som OnePlus 7 Pro. Den mäter 6,67 tum och använder AMOLED-teknik med en upplösning på 3 120 x 1 440. Upplösningen ger skärmen detaljrikedom i klass med de allra bästa på marknaden. Utöver det lyckas den till och med erbjuda mer än till och med Samsungs bästa, tack vare 90 Hz-stöd. Den utökade bildfrekvensen ger en mjukare användarupplevelse och pekar på en förbättringspunkt för konkurrenterna. I kombination med en ljusstark skärm, om än snäppet svagare än Samsungs, och hög färgexakthet, har OnePlus 7T Pro en av marknadens bästa bildskärm. Vårt testexemplar av OnePlus 7T Pro är dessutom lite bättre kalibrerad än vår OnePlus 7 Pro. Det ger oss gott om färg, utan att vi behöver acceptera konstig vitbalans. Åtminstone efter att vi ändrar till DCI P3-färg med manuell justering av vitbalansen.
Högtalare
OnePlus 7T Pro har dubbla högtalare, en på undersidan och en i hörluren. Tillsammans presterar de bättre än tidigare OnePlus-mobiler. Högtalaren i hörluren saknar täckning bland lägre frekvenser, vilket gör aspirationerna om bra stereolyssning eller ”Dolby Atmos” ganska lätta att peta hål på. Delar av mellanregistret låter visserligen bra och OnePlus 7T Pro har verkligen tagit ett stort steg i rätt riktning men iPhone 11 Pro och Samsung Galaxy S10+ ligger definitivt i en betydligt högre klass tack vare bättre hantering av högre frekvenser vid höga volymer.
Batteri
Med 4 085 mAh är batteriet i OnePlus 7T Pro faktiskt lite större än i OnePlus 7 Pro. Batteritiden är så gott som oförändrad och fortfarande ganska bra. Den är samtidigt lite sämre än vi hade hoppats på från en så stor och klumpig mobil. Batteritiden blir bättre om vi stänger av 90 Hz-läget men det tar också bort en av de stora fördelarna med OnePlus 7T Pro. För många vanliga användare kan 7T Pro i alla fall erbjuda minst 30 procents batterimarginal. Krävande användare bör klara sig utan problem under de allra flesta dagar men laddaren kan vara bra att ha under extrema dagar. Då är det särskilt tacksamt att OnePlus inkluderar en väldigt snabb laddare i lådan, som faktiskt är lite snabbare än laddaren som kom med OnePlus 7 Pro.
Kamera
OnePlus 7T Pro erbjuder inga betydande förändringar utan håller kvar OnePlus på en bra nivå för sin klass. Huvudkameran presterar bra i ljusa miljöer medan zoomkameran och vidvinkelkameran erbjuder unika perspektiv. Mörkerprestandan kan definitivt förbättras och vidvinkelkameran saknar skärpa. Det gör att den inte kan nå toppen men ligga kvar på en respektabelt hög nivå för sin klass.
Läs mer om kameranOnePlus 7 Pro har en 48 megapixel huvudkamera med ett bländarvärde på f/1,65. Den 1/2 tum stora kamerasensorn och det tillhörande objektivet gör den nära identisk en lång rad moderna konkurrenter. Kameran presterar bra. I många ljusa miljöer är vi särskilt imponerande av kamerans höga detaljrikedom och effektiva brusredcering. Den hanterar dynamiskt krävande miljöer väl men när kraven sätts riktigt högt har den tyvärr en tendens att förlora färgmättnad och får synliga problem med rörelseoskärpa. Resultaten är så gott som oförändrade sedan OnePlus 7 Pro. Vi ser lustigt nog inte riktigt samma problem med OnePlus 7T, som ofta väljer mörkare exponeringar och hittar lite bättre skärpa i dynamiskt krävande miljöer.
Tre kameror med tre vyer
Huvudkameran assisteras av en zoomkamera med tre gånger optisk zoom, i jämförelse med huvudkameran. Den presterar bra med ett brett dynamiskt omfång och ganska bra reducering av brus. Vi föredrar det snävare perspektivet som kameran i Pro-modellen erbjuder eftersom den ger ett perspektiv som inte lätt kan ersättas av digital zoom. Det ger zoomkameran större potential att faktiskt göra skillnad.
Vi uppskattar det breda perspektivet från en vidvinkelkamera men vi har inte heller sett många telefoner med bra vidvinkelkameror. OnePlus 7T Pro imponerar inte heller. För det första är det värt att notera att till exempel Samsung Galaxy S10+ bjuder på ett betydligt bredare perspektiv. För det andra fortsätter kameran att helt sakna skärpa i kanterna av bilden. Det är egentligen bara mitten som är någorlunda skarp. Utöver det har den en hel del problem med kromatiska aberrationer. Den kan kort sagt ta bilder med intressanta perspektiv men inte med imponerande kvalitet.
När ljuset tryter
I mörka miljöer kan huvudkameran erbjuda ett brett dynamiskt omfång som gör den väl anpassad för till exempel stadsfotografering på natten. Det enda problemet där är lite väl aggressiv mättnad som kan göra att vissa färgnyanser går förlorade. Det är ett problem som vi noterat i flera OnePlus-mobiler från året som gått. När ljuset verkligen tryter ligger den helt okej till för sin klass men ganska långt ifrån de absolut bästa. Här ser vi i alla fall den kanske mest betydande skillnaden mellan OnePlus 7T Pro och 7T. Det extra fokussystemet i Pro-modellen gör fokusering mer pålitlig. I exemplet nedan kunde OnePlus 7T aldrig hitta fokus på grund av mörkret.
Den främre kameran presterar ganska bra med bra färgåtergivning och hög detaljrikedom. Medan den bakre kameran har bra brusreducering har den främre kameran ofta problem med påtagligt brus, särskilt i mörka miljöer.
OnePlus 7T Pro fortsätter att prestera bra när det gäller video. Med stöd för 4K 60fps-inspelning ligger den på topp. I mörka miljöer är den definitivt steget efter flaggskeppskonkurrenterna och den saknar HDR-stöd, som till exempel Galaxy S10+. Med det sagt ligger OnePlus 7T Pro definitivt i marknadens övre klass, även när det gäller videoinspelning.
Stäng
Mjukvara
OnePlus fortsätter att erbjuda en av branschens bästa mjukvara. Oxygen OS är nu fullmatad med bra funktioner, utan att vara störande eller förvirrande. Med branschens snabbaste uppdateringar och en generellt stabil upplevelse är mjukvara en av de bästa aspekterna av OnePlus 7T Pro.
Läs mer om mjukvaranMed OxygenOS 10 får OnePlus 7T Pro flera nyheter genom Android 10. Ett nytt system för behörigheter låter till exempel användare ta bättre kontroll över appars tillgång till platsinformation. Istället för att bara bestämma om en app har tillgång till GPS-data kan användare nu ge tillgång när appen används aktivt. En annan nyhet är Digitalt välmående. En ny funktion kallad Varva ner hjälper användare att göra telefonen mindre stressande vid slutet av dagen genom att sätta skärmen i gråskala och inaktivera Stör ej-läget enligt ett förbestämt schema. Detta är särskilt stora nyheter för OnePlus, eftersom de inte valde att inkludera Android-funktionen Digitalt välmående i OxygenOS 9.
Svep-navigering med problem
OxygenOS 10 har också ett nytt navigeringssystem. Det är nära identiskt det system som Google introducerar med Android 10. Det ersätter en tillbaka-knapp med ett svep från höger eller vänster sida av skärmen. Det är smidigt men det skapar också problem. För det första kan det krocka med appar som använder chattbubblor, så som Facebook Messenger. Det är lätt att råka flytta en chattbubbla som ligger vid sidan av skärmen, istället för att gå tillbaka. Ett annat problem är menyer som kan dras från vänster sida av appar. De fungerar inte som de gjorde tidigare. Nu måste fingret först vila på kanten i cirka en sekund innan menyn kan öppnas med ett svep. Med OnePlus 7T Pro är detta inte särskilt enkelt att göra. Det förstör i praktiken hela det menysystemet, som Google för övrigt använder flitigt i sina officiella appar.
En annan nyhet i Android 10 är Mörkt läge. Det gör stora delar av gränssnittet mörkt för att bland annat spara på telefonens energikonsumtion. För OnePlus 7T Pro är inte detta någon större nyhet, eftersom OnePlus redan haft ett liknande system. Fördelen med Android 10 är i alla fall att ett bredare stöd kan användas av apparna. OxygenOS 10 har dessutom en extra inställningsmeny för att anpassa appikoner och operativsystemets utseende i allmänhet. Det gör de tidigare utspridda inställningarna lite lättare att hitta.
Inte rent men kvickt
OxygenOS är ett av de kvickaste operativsystemen på marknaden. Det är uppenbart att OnePlus har arbetat hårt med att göra telefonen och mjukvaran snabb. Det underlättas givetvis av kraftfull hårdvara men man bör inte underskatta vikten av väl optimerad mjukvara. Argumentet att OnePlus mjukvara är bra för att den är fri från anpassningar, att den är ”ren”, är definitivt inte sant. OxygenOS är ett relativt hårt anpassat operativsystem med många extra funktioner. Det går däremot att säga att företagets anpassningar är bra på att vara tillgängliga utan att vara i vägen för användaren. Det skapar den enkla men kraftfulla användarupplevelse som vi blivit vana vid från OnePlus.
Stäng
Prestanda och lagring
Med ett Qualcomm Snapdragon 855+-chipset höjer OnePlus 7T Pro ribban för prestanda på Android. OnePlus påstår förbättringar på upp till 15 procent. Det ser vi mycket riktigt i bästa fall på grafiksidan. Det kan ha betydelse för den spelintresserade som är ute efter varje bildruta hen kan få. Asus ROG Phone 2 har bättre kylning och håller prestandan ett par procent högre efter en stunds spelande. Med 8 GB RAM är ändå OnePlus 7T Pro en av Android-marknadens absolut mest kraftfulla. Det enda du kanske kan tänkas sakna är en microSD-kortplats. Med 256 GB lagrings bör det dock bara vara ett problem för de allra mest krävande användarna.