Samsung Galaxy S10
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Galaxy S10 säljs bara i en modell. För mer lagring krävs microSD-kort eller uppgradering till S10+.
Fördelar
+ Bakre kameran
+ Skärmen
+ Högtalaren
+ Har hörlursport
Nackdelar
- Skör glasbaksida
- Saknar notislampa
- Långsam fingeravtrycksläsare
Kamera7.3
Skärm8.7
Batteri6.8
Kamera7.3
Skärm8.7
Batteri6.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S10 är den klart bästa ”vanliga” Galaxy S-mobilen någonsin – inte bara för att den är ny. En större design har gett den utrymme för ett större batteri som ger den ”lilla” Galaxy S10-modellen ganska bra batteritid, för en gång skull. Med ett riktigt bra kamerasystem, en bra skärm och en imponerande komplett lista av funktioner, är Galaxy S10 en riktigt bra smartphone. Batteritiden är lite sämre än på S10+ och S10 saknar de dubbla kamerorna på framsidan. För dig som inte vill ha en alldeles för stor mobil kan den ändå vara ett bättre alternativ än det riktiga flaggskeppet i familjen.

 

Hårdvarudesign

Test Galaxy S10

Samsung Galaxy S10 erbjuder byggkvalitet i världsklass och en design med få kompromisser. Samsung har till och med fått plats med en hörlursport. Vi undrar bara hur Samsung tänkte när de placerade på/av-knappen så opraktiskt långt upp?

Läs mer om hårdvaran

Sedan Galaxy S6 har Galaxy S-serien haft flera modeller i olika storlekar. Plus-modellerna har alltid erbjudit större skärmar och större batterier. Det har gjort de vanliga S-modellerna till det bättre valet för den som vill ha en liten mobil. Med Galaxy S10 kvarstår den relationen. Galaxy S10 är samtidigt en betydligt större mobil än tidigare.

Liten men större

Med dagens mått mätt är Galaxy S10 inte en stor och klumpig mobil. Visst, den är drygt två millimeter längre och knappt två millimeter bredare än Galaxy S9. I jämförelse med de flesta flaggskepp på marknaden är den dock relativt liten. Bara ett fåtal konkurrenter, så som Apple iPhone XS och Huawei P30, ligger i samma storleksklass. Det är ändå värt att poängtera att Galaxy S10 är märkbart större än tidigare små Galaxy S-mobiler och att vana Galaxy S-användare kommer märka skillnaden.

I sin design har Galaxy S10 nästan allt gemensamt med storasyskonet Galaxy S10+. Baksidan är täckt av glas – ett material som är reptåligt men som riskerar att spricka. Vårt vita exemplar har en ädelstensliknande karaktär som ger den flera olika färger i olika miljöer. Under glaset finns komponenter med stöd för trådlös laddning och omvänd trådlös laddning.

Längre upp på baksidan finns en kameramodul som sticker ut en gnutta, utan att göra telefonen ostabil på ett platt bord. I modulen sitter tre kameror, en LED-lampa och en pulsmätare. Den sistnämnda är en klassisk men ändå unik Samsung-funktion. 

Hur tänkte Samsung här?

Längs sidorna har Galaxy S10 ett metallband som ger telefonen stabilitet. Vårt vita exemplar har en blank silverfärg men den svarta versionen har svart anodiserade sidor. På höger sida finns i alla fall en på/av-knapp. Den har tyvärr samma typ av riktigt dumma placering som på Galaxy S10+. Trots att Samsung har förändrat mjukvaran och upplåsningsmekanismen i Galaxy S10 för att göra fler saker tillgängliga längre ner på skärmen, så sitter på/av-knappen orimligt långt upp. Den är en gnutta lättare att nå på Galaxy S10 än på Galaxy S10+, eftersom den förstnämnda är lite mindre. Vi har ändå svårt att förstå hur Samsung tänkte när de designade den underligt placerade knappen.

På vänster sida finns två volymknappar och en Bixby-knapp som leder direkt till Samsungs assistent. Dessa knappar är betydligt enklare att nå. På ovansidan finns en kortläsare med plats för dubbla nano SIM-kort eller ett nano SIM- och ett microSD-kort. På undersidan finns en USB Typ-C-port, en högtalare, mikrofon och ett hörlursuttag. Det gör Galaxy S10 till ett av väldigt få flaggskepp med en vanlig hörlursport.

På framsidan finns en 6,1 tum skärm, som alltså är betydligt större än på Galaxy S9, som mätte 5,8 tum. Skärmen har rundade hörn och tunna ramar. Skärmen är böjd längs kanterna, vilket skapar ett speciellt utseende. Bortom de estetiska aspekterna har dock designen få fördelar. Ovanför skärmen finns i alla fall en rekordtunn skärmram. Anledningen är att Samsung har lyckats göra ett hål i skärmen för den frontmonterade kameran och att sensorer, så som ljussensorn, är inbyggd under skärmen. En sak som Samsung inte lyckats få plats med är en främre notislampa. Nu får användare förlita sig på skärmen för att få information om inkommande notiser.

Fingeravtrycksläsare under skärmen

Under skärmen finns också en ultraljudssensor som agerar som fingeravtrycksläsare. Den är identisk med den motsvarande läsaren i Galaxy S10+ men sen vi testade Galaxy S10+ har Samsung fortsatt förbättra mjukvaran för den. Det betyder att den nu presterar ännu bättre. Den är visserligen fortfarande långsammare och lite mindre pålitlig än äldre kapacitiva fingeravtrycksläsare, som till exempel satt i Galaxy S9. Den är också lite klurig att använda eftersom det inte går att känna på skärmen var läsaren är placerad. Med det sagt är den märkbart bättre än optiska läsare som används av konkurrenter så som Huawei P30 Pro och Xiaomi Mi 9. Den är främst mycket mer pålitlig då den till och med fungerar med fuktiga fingrar. Den är kort sagt den klart bästa inbyggda fingeravtrycksläsaren på marknaden. Faktumet att den sitter på framsidan är visserligen också dess enda stora fördel framför den snabbare läsaren i Galaxy S9.

Stäng

 

Skärm

Galaxy S10

Samsung Galaxy S10 har en 6,1 tum skärm med en upplösning 1 440 x 3 040. Det ger den marknadsledande detaljrikedom. Skärmen sägs vara Samsungs mest exakta någonsin. Vårt exemplar är dock inte ens lika färgexakt som Galaxy S9 . Med det sagt fortsätter Samsung att leda marknaden tack vare hög färgexakthet, stor färgvolym och imponerande ljusstyrka. Vårt exemplar av Galaxy S10 lyckades faktiskt prestera bättre än vår Galaxy S10+ med en smått otrolig maximal ljusstyrka på 730 nits med en helt vit skärm. Det gör den användbar i även de ljusaste miljöerna. Det gör också att Samsung behåller titeln som tillverkare av världens bästa mobilskärmar. 

 

Högtalare

Recension Samsung Galaxy S10

Galaxy S10 har ett av marknadens bästa ljudsystem. Huvudhögtalaren sitter på undersidan och assisteras av hörluren. Tillsammans erbjuder de hög detaljrikedom och bra täckning bland lägre frekvenser. Det enda vi inte gillar med högtalarna är att de är uppdelade i höger och vänster. Det funkar inte så bra eftersom hörluren är lite för svag för att konkurrera med huvudhögtalaren. I praktiken är det dock bara ett problem för till exempel videos som har kraftigt separerade ljudspår mellan höger och vänster. Bortom det är det bara ett fåtal mobiler, så som Apple iPhone XS Max, som kan konkurrera med Galaxy S10:s lysande högtalare. 

 

Batteri

Test Samsung Galaxy S10

Batteritid är en av de största nyheterna för Galaxy S10. Med en batterikapacitet på 3 400 mAh är Galaxy S10 en av de första ”vanliga” Galaxy S-modellerna på länge som erbjuder bra batteritid. Bristande batteritid har varit ett påtagligt problem för de mindre Galaxy S-modellerna men med en större design som ger utrymme för ett större batteri, har Samsung äntligen rört sig i rätt riktning. Galaxy S10 levererar en batteritid som ger normala användare en batterimarginal på minst 30 procent vid slutet av en lång dag. Även krävande användare kan klara sig utan en laddare men inte riktigt med samma marginal som många moderna konkurrenter. Med stöd för trådlös laddning och en helt okej inkluderad snabbladdare går laddning i alla fall smidigt när det behövs.

 

Kamera

Samsung Galaxy S10

Medan äldre Galaxy-modeller har gjort skillnad på kamerasystemen mellan Galaxy S- och S+-modeller, har Galaxy S10 samma kamerasystem på sin baksida som Galaxy S10+. Det betyder att Galaxy S10 har ett av världens bästa och mest flexibla kamerasystem. Den enda skillnaden märks på framsidan där Galaxy S10 saknar storebroderns extra vidvinkelkamera.

Läs mer om kameran

Delar av detta testet har gemensamma stycken med Galaxy S10+ eftersom de två modellerna har delvis identiska egenskaper.

Huvudkameran på baksidan av Galaxy S10 är unik i branschen eftersom Samsung fortfarande är helt ensamma om att ha kameror med justerbar bländare. I praktiken har det inte särskilt stor betydelse men det kan ge ett större skärpedjup i ljusa miljöer, samtidigt som kameran har ett imponerande bländarvärde på f/1,5 för mörka miljöer.

Detaljrikedom och dynamik

Huvudkameran fotar 12 megapixelbilder som erbjuder hög detaljrikedom och ett imponerande dynamiskt omfång. Det dynamiska omfånget har länge varit en av Samsungs största styrka och det fortsätter det att vara i Galaxy S10. Vi ser att Galaxy S10 till och med ligger steget före Huawei P30 Pro när det gäller dynamiskt omfång. Det är riktigt imponerande.

I mörka miljöer presterar den också riktigt bra. Här lyckas Samsung briljera med ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom och brusreducering även i mycket mörka situationer. Ett nytt automatiskt nattläge kan erbjuda särskilt bra exponeringar men det är alldeles för långsamt för att vara praktiskt i många situationer. På det sättet är Galaxy S10 chanslös i jämförelse med Huawei P30 Pro. Galaxy S10 fortsätter ändå att erbjuda en av marknadens bästa prestanda i mörka miljöer. 

Galaxy S10-serien är först ut från Samsungs flaggskeppsfamilj med en ny vidvinkelkamera. Den erbjuder ett nytt och extra brett perspektiv som är riktigt intressant för arkitektur och landskapsfotografering. Vidvinkelkameran har en mer högupplöst 16 megapixelsensor. Den höga upplösningen är dock helt bortkastad. Vi uppskattar verkligen vidvinkelkameran tack vare sitt unika perspektiv men den presterar ganska mediokert med allvarliga problem med dynamik och komprimering men också problem med skärpa. Här ligger P30 Pro definitivt steget före.

HDR i video

Samsung är oerhört duktiga på stillbilder men har fortfarande ett ordentligt försprång att ta ikapp i jämförelse med Huawei. När det gäller video ligger dock Samsung steget före. Samsung Galaxy S10 fortsätter att imponera när det handlar om rörlig bild. En stor nyhet för i år är stöd för HDR-video som ger ett betydligt bredare dynamiskt omfång och stöd för en större färgrymd. Det har Sony tidigare varit ensamma om och nu är det alltså Samsungs tur.

Den främre kameran presterar bra. Med autofokus är det lätt att alltid vara i skärpa. Till skillnad från Galaxy S10+ nöjer sig dock Galaxy S10 med en främre kamera. Det finns alltså ingen vidvinkelkamera för till exempel gruppbilder.

Stäng

 

Mjukvara

Med nya OneUI erbjuder Galaxy S10 en kraftigt förbättrad användarupplevelse med nya funktioner, ett nytt designspråk och design som är anpassad för den stora skärmen. Samsung har tagit flera steg i rätt riktning men fortsätter att vägra komma med tydliga besked om uppdateringar.

Läs mer om mjukvaran

Galaxy S10 lanseras med ny mjukvara från Samsung. Android 9 ligger till grund för den men ovanpå ligger ny mjukvara som kallas One UI. Vid lanseringen är det mer specifikt One UI 1.1 som gäller för S10-serien. Den nya mjukvaran gör om stora delar av operativsystemet, inte bara i relation till Android utan också i relation till Samsungs tidigare mjukvaror.

Fokus på stora skärmar

En stor nyhet är sättet som mjukvaran prioriterar användbarhet med stora skärmar. I likhet med Xiaomi MIUI 10 har Samsung förstått att det är de två nedre tredjedelarna av skärmen som är viktigast för mjukvaran. Det är där det är naturligt för användare att nå och det är därför det är där den viktigaste delen av mjukvaran bör finnas. Samsung har mött den insikten genom att sätta stora rubriker i appar och delar av operativsystemet. Rubrikerna tar upp så mycket plats att den övre delen helt enkelt inte innehåller något viktigt. Det betyder givetvis att allt viktigt gömmer sig längre ner och att det därför är enklare att nå det med en hand. Det fungerar riktigt bra. Med det sagt föredrar vi Xiaomis lösning som istället använder den övre delen av skärmen för att visa mindre viktig info. Det slösar inte stora delar av skärmen på nästan ingenting.

One UI har en tydligare identitet än tidigare eftersom större delar av mjukvaran talar samma designspråk. Smaken är som baken men vi gillar också den riktning Samsung är på väg i när det gäller sin design. Den är stilren, enkel och vet vad som är viktigt för användaren. Det skapar ett intryck av ordning som står i stark kontrast av det kaos som Samsungs mjukvara har varit länge.

Fler funktioner och möjligheter

Samsung One UI är betydligt mer konservativt än Googles senaste version av Android. Det har potential att locka användare av Android som inte gillar de senaste förändringarna i det grundläggande operativsystemet. Med OneUI går det till exempel att välja om volymknapparna ska styra media- eller ringvolym, en genväg till Inställningar finns lätt tillgänglig ovanför andra snabbinställningar när notislisten dras ner och snabbgenvägarna låter dessutom användare byta Wi-Fi-nätverk eller uppkopplad Bluetooth-enhet utan att gå till Inställningar-appen. Detta är förändringar som Samsung har gjort i Android 9 och som Google tog bort vid övergången till den senaste versionen av operativsystemet.

Samsung fortsätter dessutom att ha ett av branschens bästa system för att utnyttja den stora skärmen. Det är lätt att använda flera appar samtidigt med Delad skärm-vy som är anpassningsbar i sin uppdelning. Det är samtidigt synd att möjligheten att starta Delad skärm vi genom att hålla in knappen till Senaste appar har tagits bort.

Hål-hantering

En efterlängtad nyhet i Samsungs mjukvara är möjligheten att ställa in den fysiska Bixby-knappens beteende. I Bixby-appen går det nämligen att ställa in den så att knappen öppnar vilken app som helst. Det kan till exempel vara att starta Google Assistent eller kameran.

Samsung hantering av hålet i skärmen är ganska enkelt. Hålet är lika högt som systemfältet. Systemikonerna, som vanligen är i det högra hörnet, är flyttade till vänster. När en video spelas upp i till exempel YouTube-appen, gör mjukvaran inget försök att kompensera för den. Det gör att det helt enkelt finns ett hål i bilden. I andra appar blir hela systemfältet svart för att hålet inte ska störa. Samsung har alltså ett dynamiskt system som gömmer hålet när det riskerar att störa användargränssnittet för en app.

Samsungs mjukvara är fortfarande full av funktioner, överallt. Den kan vara överväldigande och jobbig att använda. Samsung har visserligen gett användare större kontroll över vilka Samsung-appar som installeras men det finns ändå appar så som Galaxy Store som inte lyckas bidra med så mycket värde men som fortsätter att förvirra konsumenter. Vi är också besvikna över att Samsung fortfarande vägrar säga något om kommande uppdateringar. Samsung har en ganska bra historia när det gäller säkerhetsuppdateringar men det förändrar inte faktumet att Galaxy S10+ saknar något tydligt löfte om dem. Vi vet också att Samsung är förhållandevis långsamma med större uppdateringar av Android. Det är en stor nackdelen med Samsungs egen tolkning av Android.

Stäng

 

Prestanda och lagring

 Test Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10 säljs med 8 GB RAM och 128 GB lagring. Galaxy S10+ har flera modeller med mer lagring men Galaxy S10 är alltså begränsad till 128 GB. När det gäller processorprestanda är Galaxy S10 också identisk med Galaxy S10+. Det betyder att den har ett toppmodernt Samsung-chipset som erbjuder särskilt imponerande prestanda över en CPU-kärna. Det betyder kort sagt att Galaxy S10 är en av marknadens mest kraftfulla smartphone som kan hantera även de mest krävande situationerna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 040
Storlek 149,9 × 70,4 × 7,8 mm
Vikt 157 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 16 MP
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ax
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 9 Octa 9820, 2,7 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 400 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × ett =