OnePlus 9
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,55 tum
Bra att veta:OnePlus 9 finns med 128 GB eller 256 GB lagring. Båda har 8 GB RAM-minne.
Fördelar
+ Bra vidvinkelkamera
+ Enkel mjukvara
+ Trådlös laddning
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Huvudkamera har problem med brus
- Inte vattentålig
- Saknar eSIM
Kamera7.6
Skärm8.4
Batteri7.8
Kamera7.6
Skärm8.4
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus 9 erbjuder en pålitligt bra användarupplevelse som är lätt att rekommendera till den som vill ha en enkel smartphone. Den är inte bäst på allt. Den är knappt bäst på något och Xiaomi Mi 11 är kanske det bästa exemplet på hur mycket bättre vissa konkurrenter är just nu. Med enkel mjukvara, bra prestanda, en gedigen konstruktion och gott om funktionalitet, är OnePlus 9 ändå en smartphone som håller en hög ribba och som de flesta kommer att vara nöjda med. Nu hoppas vi att OnePlus kan göra större framsteg i framtiden, främst med kameran, för att verkligen konkurrera med de bästa i klassen. Det gör de nämligen inte med OnePlus 9.

 

Hårdvarudesign

OnePlus 9 har en modern och stilig design som ger en känsla av kvalitet som är ovanligt i klassen. Med stöd för trådlös laddning är den dessutom mer funktionell än någonsin. Avsaknaden av vattentålighet är fortfarande en brist och det är värt att komma ihåg att glasbaksidan kan vara värd att skydda. Vi tror ändå att designen kan vara en stark fördel för många konsumenter.

Läs mer om hårdvaran

OnePlus 9 är mycket lik sin föregångare: OnePlus 8T. Faktum är att de två modellerna har närmast identiska yttermått. Det är konsekvensen av att komponenterna är närmast oförändrade. Det inkluderar skärmen på framsidan, som mäter 6,55 tum. Den verkar vara identisk med föregångaren. Det inkluderar en kamera i ett hål i den övre vänstra delen av skärmen.

De verkliga designnyheterna finns på baksidan. Kameralinserna har blivit större och Hasselblad har fått en plats på kameramodulen. Förändringarna kommer tack vare ett nytt samarbete mellan OnePlus och det tidigare svenska bolaget. Vi ska utforska nyheterna i hårdvaran senare men kan redan nu konstatera att OnePlus 9 har tre kameror istället för fyra, som i OnePlus 8T.

Baksidan av OnePlus 9 är gjord av glas. Vårt exemplar har färgen ”Winter Mist”, som har en lila/rosa ton i många ljus, med en toning mot en mer klar spegelfinish mot botten. Det är en unik design som sticker ut från mängden. Smaken är som baken men vi gillar åtminstone att OnePlus vågar göra något annat än enfärgade mobiler.

Byggkvalitet och unika reglage

OnePlus 9 har en ganska klassisk smartphonedesign. Sidorna är rundade och bekväma. Telefonen ligger bra i handen med stadiga metallramar längs sidorna. OnePlus fortsätter att hålla en hög nivå när det gäller byggkvalitet. OnePlus 9 känns som en riktig flaggskeppsmobil. Med det sagt förstår vi att glasbaksidan gör att de flesta bör använda ett ordentligt skal, som då täcker mycket av den fina designen.

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp och ett reglage för att sätta telefonen i ett av tre ljudlägen. Reglaget är en fortsatt helt unik egenskap för OnePlus-mobiler som vi tycker passar perfekt till Android, som har gjort det svårare att snabbt justera ringvolym i de senaste versionerna av Android.

Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och undersidan bjuder på en kortläsare, en USB C-port, en högtalare och en mikrofon. Kortläsaren har plats för dubbla nanoSIM-kort men ingen plats för microSD-kort. OnePlus 9 saknar dessutom stöd för eSIM och det finns ingen hörlursport eller adapter inkluderad i lådan.

Likt förra årets flaggskeppsserie är vattentätning en detalj som skiljer OnePlus 9 från OnePlus 9 Pro. OnePlus har skyddat telefonen med till exempel gummitätning vid kortläsaren men telefonen saknar officiell certifiering för vattentätning. Användare kan kort sagt inte räkna med att telefonen kan hålla ute fukt. Det inkluderar till exempel regn.

En detalj som tidigare skiljt Pro-modellen från det vanligt OnePlus-flaggskeppet är trådlös laddning. Så är det inte med OnePlus 9. Den blir företagets första lilla flaggskepp med trådlös Qi-laddning. Den har stöd för upp till 15 watt laddning, vilket är fullt normalt på dagens marknad. Det betyder att telefonen kan laddas i normal takt, helt utan kablar. Pro-modellen har fortfarande ett försprång tack vare stöd för 50 watt trådlös laddning.

Stäng

 

Skärm

OnePlus 9 har samma typ av skärm som OnePlus 8T. Det betyder att den mäter 6,55 tum, att den baseras på AMOLED-teknik och att den har en upplösning på 2 400 x 1 080. Det ger detaljrikedom som inte riktigt når upp till de bästa konkurrenterna, såsom Mi 11. Skärmen har bra färgåtergivning och bra vitbalans i sina mest färgexakta lägen. Den erbjuder en kvick upplevelse tack vare stöd för 120 Hz uppdateringsfrekvens. Med en ljusstyrka på 792 nits går skärmen att se klart och tydligt även utomhus. Skärmen har dock inte samma extra ljusa stöd för HDR-material som flera konkurrenter erbjuder. OnePlus 9 har helt enkelt en bra skärm för sin klass, även om det finns bättre.

 

Högtalare

OnePlus 9 har dubbla högtalare. En på botten och en i hörluren. Högtalaren i hörluren är inte lika kraftfull och saknar täckning bland lägre frekvenser. Det ger en lite skev stereobild när vi tittar på videos. Högtalaren presterar ändå bra. De senaste flaggskepps-modellerna från OnePlus har alla varit bra på ljud och OnePlus 9 är inget undantag. Dyrare flaggskepp erbjuder bättre stereoljud och lite bättre detaljrikedom i mellanregistret men OnePlus 9 fungerar mycket bra för allt från röstsamtal och podcasts till musik och videos.

 

Batteri

Med ett batteri som mäter 4 500 mAh, levererar OnePlus 9 bra batteritid, även när den körs med sin 120 Hz-skärm. Många normala användare kan klara sig på en laddning i två hela dagar medan mer krävande användare kan avsluta en lång dag med mer än 40 procents batterimarginal. Det är pålitligt bra och bör döda de flestas batteriångest. Med stöd för riktigt bra snabbladdning från en inkluderad Warp Charge 65T-laddare och stöd för 15 watts trådlös laddning, är OnePlus 9 dessutom enkel att hålla energifylld. Det gör den till en pålitlig kompanjon.

 

Kamera

En av de största nyheterna i OnePlus 9 är mobilens nya kamerasystem. Huvudkameran har en ny 48 MP-sensor medan vidvinkelkameran bjuder på de största nyheterna. OnePlus har tryckt in en ny 50 MP-sensor och unik optik för att ta skarpare bilder med breda perspektiv. Huvudkameran är bättre än i föregångaren men har fortfarande problem med bland annat brus i både ljusa och mörka miljöer. Vidvinkelkameran är ett stort framsteg som gör OnePlus 9 ovanligt bra i vissa situationer.

Läs mer om kameran

Det är vidvinkelkameran som bjuder på störst nyheter i OnePlus 9 men vi börjar ändå med huvudkameran. Även den har förbättrats med en ny kamerasensor. Den har samtidigt blivit av med föregångarens optiska bildstabilisering. I många ljusa miljöer har bristen på stabilisering inte särskilt stor betydelse för fotografering. OnePlus mjukvara har större inverkan på bilden. Tack vare ett nytt samarbete med Hasselblad menar OnePlus att de har förbättrat kamerans mjukvara. Det inkluderar färgåtergivning men dessa skillnader är små. Kamerans problem med brusreducering är betydligt större. I dynamiskt krävande miljöer är det tydligt hur bra Apple iPhone 12 hanterar brus medan OnePlus 9 har stora problem. Även OnePlus 8 Pro ger märkbart bättre resultat med vissa motiv.

I mörka miljöer presterar OnePlus 9 sämre än flera konkurrenter i klassen. Den har än en gång svårt att hantera brus och har inte ett lika brett dynamiskt omfång som till exempel Samsung Galaxy S20 FE. Vi föredrar även OnePlus 8 Pro när ljuset tryter.

Bättre än Apple och Samsung

Vidvinkelkameran vänder på berättelsen. Av de tre konkurrenter vi jämför med nedan är OnePlus 9 klart bäst. Den nya kameran erbjuder imponerande detaljrikedom och skärpa. Skärpan är särskilt bra i mitten av bilden men är även betydligt bättre än konkurrenterna längs kanterna, där många konkurrenter ofta har stora problem. Vi ser dessutom lite bättre prestanda i mörka miljöer, vilket kan göra den användbar i fler situationer. Med det sagt finns det mycket kvar att förbättra, främst i skärpa från optiken. Huaweis smartphones ligger fortfarande i en klass för sig själva. Vi kan samtidigt inte rekommendera Huaweis smartphones och hur man än vrider och vänder på det, är det imponerande att OnePlus 9 har en bättre vidvinkelkamera än både Apple och Samsung.

Vidvinkelkameran har autofokus för att fungera som makro-kamera. Det är oftast en betydligt bättre lösning än en dedikerad makrokamera. Bilderna från kameran är ändå ganska dåliga, betydligt sämre än vi hade väntat oss. Det största problemet är brus. Även i små format är brus synligt. Vi är lite osäkra på hur det kommer sig men kan åtminstone konstatera att optiken är betydligt bättre än med många konkurrenter. Vi noterar specifikt att kameran erbjuder en betydligt mjukare och mer naturlig bokeh-effekt.

OnePlus 9 (makro)

För video är OnePlus 9 en kompetent smartphone. Den kan spela in i 8K-upplösning. I lägre upplösningar fungerar kamerans elektroniska stabilisering ganska bra, men bristen på optisk stabilisering är definitivt märkbar. Konkurrenter såsom Apple iPhone 12 saknar stöd för 8K-inspelning men har betydligt bättre 4K-inspelning, särskilt tack vare sitt avancerade HDR-stöd.

Stäng

 

Mjukvara

OnePlus 9 har en enkel mjukvara som visserligen har en unikt estetisk identitet men som är pålitligt enkel och förutsägbar för ett Android-fan. Den har gott om funktionalitet men trycker det inte i användarens ansikte. Mjukvara är definitivt en styrka för OnePlus 9. Nu önskar vi bara att OnePlus kan möta Samsung i att utlova mer långsiktigt stöd för sin mjukvara.

Läs mer om mjukvaran

OnePlus har gjort sig kända för sin mjukvara. Sedan företagets grundande har mjukvaran i OnePlus-mobiler marknadsförts som enkel och ”ren”. Den inställningen har förändrats med åren, när OnePlus har lagt mer vikt vid en egen identitet. Sedan OnePlus 8T och Android 11 har företagets mjukvara en ganska unik stil som inte alls är så ”ren” och fri från anpassningar som företagets mjukvara tidigare har varit.

Minimalistisk design

Anpassningarna av mjukvaran är till stor del estetiska. Som standard har nu mjukvaran ett designspråk som är minimalistiskt och modernt. Minimalismen spiller ibland över på gränssnittets tydlighet. OnePlus erbjuder till exempel två teckensnitt, Googles Roboto och ett nytt teckensnitt kallat OnePlus Sans. OnePlus Sans ersätter OnePlus Slate med en tunnare stil. Den är så tunn och modern att vi tror att många användare riskerar att välja bort den eftersom den kan vara svårläst. På samma sätt har OnePlus förenklat till exempel systeminställningar med enfärgade ikoner som gör dem mindre unika och svårare att hitta. Vi kan förstå användare som föredrar OnePlus nerskalade design men vi vill också vara tydliga med att minimalism inte nödvändigtvis gör vardagen enklare.

Funktioner i operativsystemet är till stor del oförändrade. Det inkluderar till exempel den meny som dyker upp när vi håller in på/av-knappen. Här har vi snabb tillgång till mobil betalning samt kontroll över smarta enheter i hemmet. På samma sätt hanterar OnePlus notiser och mediaspelare likt den vanliga versionen av Android. Det placerar medieappar på en separat plats, ovanför notiser. Även om OnePlus har börjat göra allt större förändringar av designen av operativsystemet, är OnePlus mjukvara fortfarande väldigt lik Googles Android när det gäller funktionalitet.

OnePlus-funktioner

Med det sagt har OnePlus lagt till ganska många egna funktioner. OnePlus 9 levereras till exempel med en aktiverad ”aktiv låsskärm” som kan visa klockan och notiser på en låst skärm. Det är en tacksam funktion för en skärm som saknar notislampa.

En av de mest unika funktionerna i Oxygen OS är Zen Mode 2. Appen kan enklast startas från snabbgenvägarna och låter dig koppla av en stund. Appen kan spela lugnande musik eller brus och stänger av inkommande notiser för att du inte ska bli störd. Raka motsatsen till Zen Mode är OnePlus Games och Pro Gaming mode, som blockerar notiser för att inte störa aktiva mobilspelare och ger genvägar för att snabbt spela in vad som händer på skärmen.

Oxygen OS 11 är ett enkelt operativsystem som gör det roligt att använda OnePlus 9. Medan vi ofta klagar på buggig mjukvara med OnePlus-mobiler, har vi inte haft problem med den senaste mjukvaran. OnePlus erbjuder en av branschens mest polerad mjukvara. Företaget utlovar två år av uppdateringar för funktion och tre år för säkerhet. Det är ett löfte som till exempel Xiaomi inte kan ge. Det är samtidigt sämre än de fyra år av uppdateringar som utlovas av Samsung.

Stäng

 

Prestanda och lagring

OnePlus 9 har ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset. Det levererar den bästa prestanda vi har sett i någon Android-smartphone. Det är samtidigt lite för kraftfullt för sitt eget bästa. Med Xiaomi Mi 11 såg vi telefonen överhettas vid extrema belastningar. OnePlus 9 överhettas inte men håller istället ner prestandan. I 3DMarks Wild Life-test sjönk prestandan med drygt 40 procent efter bara femton minuter belastning. Det är ett problem med throttling som vi inte såg med OnePlus 8T. Med det sagt har vi svårt att återskapa samma prestandafall i faktiska applikationer. Det är kort sagt ett sannolikt litet problem för många. Bristen på microSD-kortläsare kan vara ett större problem. OnePlus 9 säljs i två modeller med 128 GB eller 256 GB för att råda bot på lagringsbekymmer. Båda har 8 GB RAM, vilket är mer än tillräckligt.

 

5G

OnePlus 9 har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med OnePlus 9 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,81 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 200
Storlek 160 × 74,2 × 8,7 mm
Vikt 192 gram
Kamera 48 MP, 50 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 4 =