OnePlus Nord CE 2 Lite
6.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,59 tum
Bra att veta:OnePlus inkluderar både ett transparent plastskal och en laddare med kabel i lådan.
Fördelar
+ Extremt bra batteritid
+ Har microSD-kortläsare
+ Har hörlursport
+ Bra mjukvara
Nackdelar
- Dålig kamera i mörker
- Dåliga extrakameror
- Märkbart låg vardagsprestanda
Kamera6.5
Skärm7.5
Batteri9.5
Kamera6.5
Skärm7.5
Batteri9.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

OnePlus Nord CE 2 Lite är främst bra på en sak: batteritid. Ett stort batteri kombineras med en energisnål LCD-panel och en effektiv processor. Resultatet är den längsta batteritiden vi sett i en smartphone. Normala användare kan använda den i tre dagar utan att behöva ladda. Det är exceptionellt bra! Vi gillar också den snabba 120 Hz-skärmen och OnePlus mjukvara men processorn är märkbart långsam och kameran är inte så bra. Det gör Nord CE 2 Lite främst till ett bra val för dig som verkligen prioriterar batteritid till ett lågt pris, inte för mycket annat.

 

Hårdvarudesign

Vårt blåa exemplar av OnePlus Nord CE 2 Lite har ett glatt utseende. Om du vill vara lite mer anonym finns det också en svart utgåva. Oberoende på färg har baksida i alla fall ett plastbakstycke med en matt finish nedtill och en mer glansig yta runt och bredvid kameran. Skillnaderna i textur ger en lite mer intressant design. Kamerahuset på baksidan sticker ut runt två millimeter från resten av mobilen och skyddas enklast med det inkluderade plastskalet.

Sidorna är också gjorda av plast. Det märks i handen men vi hör inget knak eller gnissel från konstruktionen. På höger sida finns en på/av-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsaren. Den är tillräckligt pålitlig och snabb men kräver en bra inläsning för att fungera som den ska. På vänster sida finns två volymknappar men telefonen saknar ljudlägesreglage, som annars är vanligt på OnePlus-mobiler. I övrigt passar designen in väl i klassen. Nord CE 2 Lite är till exempel en av OnePlus sista mobil som har kvar hörlursporten. Den är dessutom en av få mobiler från företaget som har en microSD-kortläsare. Vi älskar den flexibilitet som det ger användare. Det finns för övrigt två dubbla nanoSIM-platser, varav en delas med microSD-kortet men det finns inte stöd för eSIM.

Framsidan av OnePlus Nord CE 2 Lite är inget att hurra för. Det finns en kamera i ett hål i det övre vänstra hörnet. I övrigt är hörnen rundade och hakan är större än på dyrare OnePlus-mobiler. I stort har OnePlus Nord CE 2 Lite en design som passar in perfekt i de förväntningar vi har på mobiler i klassen. Den kan inte skryta med några imponerande material och funktioner men är åtminstone praktisk och väl konstruerad. Vi gillar den!

 

Skärm

OnePlus Nord CE 2 Lite har en ganska bra bildskärm för sin klass. Den mäter 6,59 tum och har Full HD-upplösning. I sitt mest färgrika läge erbjuder den bra färgåtergivning, i klass med Nord 2T. En uppdateringsfrekvens på 120 Hz gör dessutom användarupplevelsen mjuk som smör – åtminstone så länge processorn orkar hänga med. Med en ljusstyrka på 565 nits är den användbar utomhus men de mest soliga dagarna kan göra kontrasten dålig. Det är också en LCD-skärm vi snackar om. Det betyder att kontrasten inte heller är tipp-topp när vi är inomhus. Vi noterar dessutom att bakgrundsbelysningen runt kameran inte är jämn. Med det sagt levererar som sagt skärmen fina färger och mjuka animationer som är bra för klassen.

 

Batteri

OnePlus Nord CE 2 Lite slår rekord med den längsta batteritid vi uppmätt. Med ett batteri på 5 000 mAh och en energieffektiv krets levererar OnePlus Nord CE 2 Lite en batteritid som kan ta normala användare genom tre långa dagar. Även om du är en mycket krävande användare kan du vänta dig två dagar användning. Det är exceptionellt bra. Telefonen är absolut bäst när den gör enkla uppgifter men skärmen drar mycket när telefonen används utomhus. Batteritiden påverkas kort sagt av många faktorer men OnePlus Nord CE 2 Lite har en extremt lång batteritid enligt våra tester.

Det är bra att batteritiden är så bra som den är, med tanke på hur långsam den inkluderade laddaren är. Trots att OnePlus inkluderar en 33 watt SuperVOOC-laddare, som marknadsförs som snabb, är den inte alls särskilt rapp. Det tar 30 minuter att nå 51 procent, från 0 procent. En full laddning tar mer än en timma.

 

Kamera

Kameran i OnePlus Nord CE 2 Lite är inget att hurra för. Det förvånar troligen ingen. Det är en billig modell som inte har höga kamera-ambitioner. Huvudkameran är den enda rimligt bra kameran av de tre som sitter på baksidan. Än en gång kan vi påpeka att det troligen blivit  bättre om extrakamerorna helt enkelt skrotades. Extrakameror kostar pengar och tar upp värdefullt utrymme i telefonen. Med två 2 MP-sensorer är det inte konstigt att extrakamerorna är dåliga.

Huvudkameran är ofta användbart bra då den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och bra detaljrikedom. Färger kan variera men är ofta övermättade men vi tror att många användare gillar OnePlus lite glada bildbehandling. I små format ser bilder som är tagna i ljusa miljöer bra ut. I mörka miljöer fallerar kameran dessvärre helt. Den har svårt att erbjuda en användbar exponering när ljuset tryter och får stora svårigheter med brus.

När det gäller video är OnePlus Nord CE 2 Lite sämre än många konkurrenter då den är begränsad till 30 bilder per sekund i Full HD-upplösning. Eftersom den saknar optisk bildstabilisering blir det dessutom enkelt skakigt.

 

Mjukvara

OnePlus Nord CE 2 Lite drivs av Android 12 med OxygenOS 12.1. Det är en stilren mjukvara med fler funktioner och anpassningar än OnePlus haft tidigare. Som standard finns till exempel en funktion kallad Shelf. Genom att svepa ner med fingret från den högra delen av systemfältet, öppnas en widget-vy kallad Shelf som dessvärre är långsam och till stor del överflödig. Hemskärmen har widgets och med en så stor och avlång skärm som Nord CE 2 Lite har, är det svårt att svepa ner för att komma åt notiser när vi inte är på hemskärmen. Funktionen går att inaktivera och med det är de flesta delarna av mjukvaran enkel att hantera. Mjukvaran är snabb och pålitlig och de ytterligare funktioner som OnePlus inkluderar står inte i vägen.

OnePlus är dessvärre långt ifrån bäst när det gäller mjukvaruuppdateringar. Företaget som lanserades på marknaden med stöttning från community-driven open source-mjukvara, har inte hängt med branschen när det gäller uppdateringar. Nord CE 2 Lite kommer med ett löfte om två uppgraderingar av Android och tre år av säkerhetsuppdateringar. Det är för snålt när Apple, Samsung och Xiaomi expanderar sitt stöd till fyra, fem eller fler år. Samsung är den största konkurrenten i prisklassen då de till exempel erbjuder fem år av mjukvarustöd för Galaxy A53.

 

Prestanda och lagring

OnePlus Nord CE 2 Lite har en helt okej processor för sin klass. Det är en Qualcomm Snapdragon 695 5G som erbjuder prestanda som ligger i linje men, om inte lite lägre än konkurrenterna i klassen. Vissa billigare konkurrerande modeller erbjuder bättre gamingprestanda. Vi noterar dessutom att den vardagliga prestandan med Nord CE 2 Lite inte är vad den borde. Även vardagliga appar presterar sämre än vi väntar oss från en telefon i klassen. Vi skulle gissa att det beror på dåliga optimeringar i mjukvaran. Den teorin stärks av att prestandan kan variera kraftigt mellan appar. 6 GB RAM är i alla fall mer än tillräckligt för att hantera även tunga appar och lagringsutrymmet kan expanderas med microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,59 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 412
Storlek 164,3 × 75,6 × 8,5 mm
Vikt 195 gram
Kamera 64 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 695 5G, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,7
Demonteringsbetyg, av 20 15

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − fyra =