Samsung Galaxy A20e
5.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,8 tum
Bra att veta:Samsung säljer Galaxy A20e i många olika färger utöver blå: vit, rosa och svart.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Plats för dubbla nanoSIM och microSD
+ Kompakt design
Nackdelar
- Usel högtalare
- Fodral ingår inte
- Bara 32 GB lagring
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
Kamera5.8
Skärm5.2
Batteri7.4
Kamera5.8
Skärm5.2
Batteri7.4
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A20e är en superbillig Samsung-mobil som bland annat erbjuder en ovanligt kompakt design. Den överraskar med en kamera som nästan är i klass med storsyskonet Galaxy A40. Trots det lilla batteriet har den dessutom ganska bra batteritid. Den lider samtidigt av en riktigt usel högtalare, en ovanligt dålig bildskärm från Samsung och dålig prestanda i jämförelse med de senaste konkurrenterna. Det gör Galaxy A20e till en mobil som bara passar dig som har extrema krav på både pris och kompakt design. Konkurrenter så som Motorola One Macro är nämligen bättre på nästan alla andra sätt.

 

Hårdvarudesign

Recension Galaxy A20e

Galaxy A20e är en billig mobil med en plastig men stadig konstruktion. Det är inget konstigt för klassen. Plastbaksidan gör dock att ett skal är ett måste och till skillnad från konkurrenterna ingår inget skal i lådan.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A20e är en superbillig mobil som har prisvärde som sin högsta prioritet. Det genomlyser hela telefonen. Även designen fokuserar på prisvärde framför onödig lyx. Det gör den till exempel genom att vara konstruerad av plast. Plast är betydligt billigare än till exempel glas eller metall. Med modern tillverkningsteknik kan Samsung använda plast utan att hela telefonen känns dåligt byggd. Plastbaksidan har ett glasliknande utseende och är monterad för att undvika att gnissla när den böjs. Moderna plastmobiler är alltså inte vad plastmobiler var förr.

Plast utan skydd

Den största nackdelen med plast är att det är ett material som är väldigt lätt att repa. Det kan till exempel repas av nycklar. Det gör att ett skal nästan alltid är ett måste för plastmobiler. Många konkurrenter inkluderar därför ett skal i lådan. Det gör inte Samsung. Det gör Galaxy A20e lite dyrare än vad den kanske verkar.

Test Galaxy A20e

Plastbaksidan är rundad längs sidorna för att ligga bekvämt i handen. På baksidan finns en ergonomiskt placera fingeravtrycksläsare som är pålitlig men som ofta tar 1–2 sekunder att låsa upp mobilen. Den är alltså betydligt smidigare än en PIN-kod men inte mycket snabbare. Det finns stöd för ansiktsigenkänning men det fungerar dåligt i inomhusmiljöer och är därför ett frustrerande dåligt alternativ.

På baksidan finns också en liten kameramodul med två kameror och en LED-lampa. Kameralinsen sticker ut en bråkdel av en millimeter men inte tillräckligt för att bli ostabil på ett platt bord.

Gott om funktioner

Bakstycket sträcker sig vidare över kanterna, helt utan skarvar. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla SIM- och ett miroSD-kort. Utrymmet för totalt tre kort är ovanligt men nödvändigt i en mobil som Galaxy A20e. Längs undersidan finns slutligen en högtalare, mikrofon, USB Typ C-port och en hörlursport.

Recension Samsung Galaxy A20e

Framsidan täcks av glas. Här är det svårt att använda plast som en billig kompromiss. Glaset täcker en skärm med rundade hörn och en droppformad flärp för den främre kameran. Under skärmen finns en väl tilltagen ram men skärmkanterna är i övrigt ganska smala för sin klass. En gömd detalj som saknas från den svarta framsidan är en ljussensor. Samsung har istället valt att använda kameran för att mäta omgivande ljus för skärmens automatiska ljusstyrka. Det riskerar telefonens batteritid men gör också att skärmens automatiska ljusstyrka är långsam på att justeras.

Kompakt design

Utöver priset är storleken en av de mest unika aspekterna av Galaxy A20e:s egenskaper. Med en bredd på 69,5 mm är den en av få moderna smartphones som är smalare än 70 mm. De flesta konkurrenterna är minst en halv centimeter bredare. Det gör stor skillnad. Galaxy A20e är mycket enklare att hålla i en hand. Det gör den lättare att få plats med i små fickor och lättare att använda i många situationer. Den kompakta designen får Galaxy A20e, tillsammans med syskonet Galaxy A40, att sticka ut ur mängden.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A20e har en 5,8 tum LCD-skärm med en upplösning på 720 x 1 560. Det gör den synligt lågupplöst. Den är dessutom dåligt kalibrerad med en iskallt blå vitbalans som inte går att justera. En maximal ljusstyrka på 587 nits imponerar och gör den lätt att använda utomhus men bristen på en dedikerad ljussensor gör skärmens automatiska ljusstyrka frustrerande ojämn och långsam. Det finns kort sagt inte mycket att gilla med Galaxy A20e:s skärm.

 

Högtalare

Test Samsung Galaxy A20e högtalare

Samsung Galaxy A20e har tyvärr en av de sämsta högtalarna vi hört i en smartphone på flera år. Även på 50 procent volym har den problem med kraftig distorsion som gör den obehaglig att lyssna på vid höga volymer. Medan många billiga mobiler har liknande problem, brukar de oftast bara förstöra musik. Med Galaxy A20e är även högtalarsamtal otrevliga att lyssna på. Hela mellanregistret låter obehagligt burkigt. Det betyder att användare bör räkna med att vilja använda högtalaren så lite som möjligt.

 

Batteri

Test Samsung Galaxy A20e skärm

Med ett batteri som mäter 3 000 mAh har Galaxy A20e ett ganska litet batteri. Vi blev därför lite förvånade när det visade sig att den ändå har en helt okej batteritid. Vanliga användare kan vänta sig runt 30 procents batterimarginal. Den har alltså märkbart bättre batteritid än syskonet Galaxy A40. Med det sagt är den inte gjord för krävande användare som riskerar att närma sig de sista procentenheterna vid slutet av dagen. Då finns tyvärr inte heller stöd för bra snabbladdning för att hjälpa den upp till höga procenttal igen.

 

Kamera

Test Samsung Galaxy A20e kamera

Kameran i Samsung Galaxy A20e är inte identisk med kameran i Galaxy A40, trots många andra likheter mellan modellerna. Med undantag för bristen på en vidvinkelkamera är den väldigt likvärdig kameran i Galaxy A40. Det betyder att den presterar helt okej i både ljusa och mörka miljöer, för sitt pris.

Läs mer om kameran

Med en 13 megapixelkamera har Galaxy A20e inga häftiga siffror att skryta med. Vi blir ändå positivt överraskade av att den kan prestera i klass med sitt dyrare syskon, Galaxy A40. Motorola One Macro ligger samtidigt steget före i många situationer. I ljusa miljöer erbjuder Motorola märkbart bättre detaljrikedom och ett mer effektivt HDR-läge.

Skillnaden i HDR-funktionens effektivitet märks också i mörka miljöer, där Motorola har ett märkbart försprång. Vi är samtidigt imponerade av att Galaxy A20e håller prestanda i klass med Galaxy A40, trots ett sämre bländarvärde.

Trots våra beröm är Galaxy A20e inte en särskilt bra smartphonekamera. Berömmet kommer snarare från att vi är överraskade av att den inte är sämre. Konkurrenter så som Motorola One Macro har betydligt mer att erbjuda både när det gäller kvalitet och funktionalitet. Galaxy A20e saknar till exempel helt stöd för videoinspelning i slow motion, en funktion som finns i nästan uteslutet alla konkurrenter.

Stäng

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara är sig lik i Galaxy A20e. Det betyder att konsumenter får använda en kraftigt Samsung-anpassad upplevelse, baserad på Android 9 och OneUI 1.1. Mjukvaran har en enhetlig design som är lättare att navigera än tidigare. Vi förvånas dock av betydligt bättre optimerad mjukvara än vi sett i Galaxy A40 och A50.

Läs mer om mjukvaran

Samsung One UI 1.0 och 1.1 har varit Samsungs dominerande mjukvara under 2019. Den har tagit Samsung ett stort steg i rätt riktning genom att ge Android på Samsung-mobiler ett enhetligt utseende. Det enhetliga utseendet gör inte bara mjukvaran snyggare utan också enklare att navigera. Förbättringarna i designen som är tänkta för enhands-användning är tacksamma men dock inte lika nödvändiga med Galaxy A20e som med många andra Samsung-mobiler.

Vi har länge klagat på att Samsungs mjukvara är för tung för Samsungs billiga mobiler. Galaxy A20e verkar vara ett undantag. Det kan potentiellt bero på att vi testar telefonen lite senare i sin livstid och att Samsung har hunnit lösa tidigare prestandaproblem. Även om Galaxy A20e inte är en snabb och kraftfull telefon är den inte långsammare än sina dyra syskon. Konkurrenter i klassen är snabbare på det mesta men för en gång skull ser vi snarare brister i hårdvaran som förklaringar till beteendet.

Samsung fortsätter att inkludera en ganska lång lista av egna och till stor del överflödiga appar. Många av apparna går dock att välja bort redan innan de installeras. Samsungs mjukvara ställer samtidigt till med en del problem. Vi fortsätter till exempel förbryllas över att det finns en inställning för att gömma den droppformade flärpen men att då även notiser och systemikoner flyttas nedanför den. Mjukvaran verkar dessutom inte vara anpassad för att fungera korrekt i det underliga läget, eftersom ikoner krockar med varandra i gränssnittet.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Samsung Galaxy A20e

Samsung Galaxy A20e presterar som väntat ganska mediokert i många lägen. Den kan driva många vardagliga uppgifter utan att helt strypas men den ganska långsamma processorn märks tydligt även i vardagligt bruk. Starka budgetchipset från MediaTek i till exempel Motorola One Macro gör Samsung chanslösa när det gäller spel. Motorola One Macro presterar 2,4 gånger så bra och kan därför driva spel på ett sätt som Samsung helt enkelt inte klarar. Det gör Galaxy A20e till ett dåligt val för spelintresserade. Vi märker dessutom att 3 GB RAM börjar bli för lite för många tunga appar, som ofta startar om när de inte får plats i bakgrunden. Vi uppskattar den dedikerade microSD-kortplatsen men 32 GB intern lagring är ganska begränsat för dagens marknad.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,8 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 560
Storlek 147,2 × 69,5 × 8,3 mm
Vikt 141 gram
Kamera 13 MP, 5 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Samsung Exynos 7 Octa 7884, 1,6 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here