Samsung Galaxy A3 (2016)
2.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,7 tum
Bra att veta:Det finns en äldre smartphone som också heter Galaxy A3, se till att du köper 2016 års modell.
Fördelar
+ Gedigen konstruktion
+ Liten och kompakt
+ Utmärkt batteritid
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Långsam processor
- Skör glasbaksida
- Kamera i mörka miljöer
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
Kamera3.1
Skärm3.2
Batteri7.1
Kamera3.1
Skärm3.2
Batteri7.1
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A3 (2016) är en bra smartphone som har lyckas hitta en del av smartphonemarknaden som den kan briljera inom. Den riktar sig till dig som har en begränsad budget och som vill ha en liten telefon som ändå kan ge dig vad du behöver. Konkurrensen är visserligen inte så stor inom segmentet men Galaxy A3 2016 är ändå den första telefonen vi testat som faktiskt lyckas erbjuda en bra användarupplevelse trots sitt lilla format och låga pris.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A3 Recension forsta

Samsung Galaxy A3 2016 imponerar med sin gedigna konstruktion, sitt lilla format och finslipade design. Även om den glastäckta baksidan är skör och riskerar att gå sönder uppskattar vi faktumet att Galaxy A3 2016 erbjuder en hårdvarudesign av hög kvalitet trots sitt låga pris.

Läs mer om hårdvaran

Under många år sålde Samsung bara smartphones som var byggda av plast och som inte riktigt kunde hänga med konkurrenterna när det gällde byggkvalitet. Under de senaste åren har företaget vänt skeppet 180 grader och tillverkar nu några av marknadens bäst byggda produkter. Företagets imponerande design är inte heller längre begränsad till flaggskepp. Även budgettelefoner kan erbjuda imponerande byggkvalitet nu för tiden. Samsung Galaxy A3 2016 (kallad Galaxy A3 i fortsättningen) är ett av marknadens bästa exempel på att även billiga telefoner kan vara väl konstruerade.

Galaxy A3 2016 är byggd av främst två material: glas och aluminium. Likt Galaxy S7 täcks också Galaxy A3:s baksida av ett stycke glas. Glaset ger telefonen ett lyxigt utseende och en känsla av telefonens gedigna konstruktion. Glaset är dock ännu en svag punkt i telefonens design ur ett hållbarhetsperspektiv. En metall- eller plastbaksida kan också skadas men glasbaksidor gjorda av härdat glas går oftast sönder helt även vid mindre skador.

På telefonens baksida finns en kamera som tyvärr sticker ut lite från telefonen och bredvid finns en enkel LED-lampa som kan assistera i mörka miljöer. Runt om telefonens sidor finns en metallram som kan liknas vid ramen som användes av Galaxy Alpha. Likt många andra Samsung-telefoner är telefonens volymknappar och på/av-knapp placerad på helt olika sidor av telefonen. På/av-knappen sitter på höger sida medan volymknapparna sitter på vänster sida. Alla knappar ger god fysisk återkoppling och är därför enkla att använda.

Galaxy A3 har en microUSB-port och en 3,5 millimeter hörlursport på telefonens undersida. Här sitter också en högtalare och en mikrofon. SIM- och microSD-kortläsaren sitter på den högra sida och för att komma åt korten krävs ett SIM-kortverktyg.

Galaxy A3 2016 skiljer sig från förra årets A3-modell genom att ha en lite större 4,7 tum skärm med en högre upplösning. Den nya skärmen har en upplösning på 1 280 x 720, vilket betyder att den har runt 75 procent fler pixlar än förra årets modell.

Strax under skärmen finns en traditionell fysisk hemknapp som inte har någon inbyggd fingeravtrycksläsare. Till vänster om hemknappen finns en kapacitiv knapp för att byta mellan nyligen aktiva appar och till höger finns en bakåtknapp. För vana Android-användare kan knapparna tyckas vara lite konstiga eftersom bakåtknappen oftast sitter på vänster sida på de flesta Android-telefoner.

Samsung Galaxy A3 Recension knappar

På grund av sin relativt lilla skärm är Galaxy A3 en av den moderna smartphonemarknadens minsta telefon. Telefoner så som Apple iPhone SE är visserligen mindre men utöver det finns det inte många telefoner på marknaden som är så små som Galaxy A3. På grund av sin platta glasbaksida är den inte nödvändigtvis den mest bekväma telefonen att ha i handen men eftersom den är relativt liten är den åtminstone ganska enkel att hålla stabilt med en hand.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A3 Recension Framsida

Samsung Galaxy A3 2016 är en stor uppgradering i jämförelse med förra årets version när det gäller telefonens bildskärm. Den nya skärmen mäter nu 4,7 tum istället för 4,5 tum och har en upplösning på 1 280 x 720 istället för 960 x 540. Den högre upplösningen gör stor skillnad för detaljrikedomen i allt som visas men den nya modellen lider fortfarande av Samsungs PenTile-teknik som gör att text och skarpa kanter kan se lite suddiga ut. Det är dock det enda riktiga klagomålet vi kan rikta mot Galaxy A3:s skärm. AMOLED-tekniken levererar rika färger, djup svärta och hög ljusstyrka.

 

Högtalare

Samsung Galaxy A3 Recension undersida

Högtalaren i Galaxy A3 sitter på undersidan av telefonen. Även om högtalarens position är bättre än baksidan hade det givetvis varit bäst om den satt på framsidan av telefonen. Högtalaren kan producera ljud av relativt hög kvalitet men den brister när det gäller volym. Även när vi jämför med monohögtalare i andra telefoner har Galaxy A3 det svårt att konkurrera. Den hanterar mellanregistret bättre än många andra budgettelefoner men den har som sagt svårt att komma upp höga volymer och kan därför vara svår att använda i miljöer där en högljudd högtalare krävs för att överrösta andra ljud i omgivningen.

 

Batteri

Samsung Galaxy A3 Recension baksida

Samsung Galaxy A3 har ett batteri som mäter 2 300 mAh, vilket kan jämföras med föregångarens 1 900 mAh. Det stora batteriet hjälper till att höja telefonens batteritid markant och bevisar att även små telefoner kan ha riktigt lång batteritid. Tack vare Qualcomms energisnåla Snapdragon 410-processor och den relativt lågupplösta skärmen som används av Galaxy A3 är dess batteritid längre än alla andra små telefoner på marknaden.

Läs mer om batteriet

Normala användare kan vänta sig en telefon med minst 30 procent batteri kvar vid slutet av dagen och även de mest aktiva användarna kan vänta sig en telefon som är riktigt svår att döda under en lång dag. För att visa exakt hur bra batteritid Galaxy A3 faktiskt har testade vi telefonen i det standardiserade batteritest som vi på Surfa har utvecklat. I testet är telefonens skärm alltid påslagen när den automatiskt surfar runt på Internet och klickar sig vidare till en ny hemsida var 20:e sekund. I testet klarade sig Galaxy A3 i 8 timmar och 9 minuter. Detta kan jämföras med Galaxy S7 Edge som klarar 7 timmar och 43 minuter i samma test och Motorola Moto G 3 som klarar sig i 7 timmar och 5 minuter. Galaxy A3 är kort sagt en riktig kung när det gäller batteritid. Bara ett fåtal gigantiska telefoner så som Motorola Moto X Play och Huawei Mate 8 erbjuder längre batteritid.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy A3 Recension mjukvara bild

Samsung Galaxy A3 använder ett stabilt och funktionsrikt operativsystem men det är uppenbart att användarupplevelsen hade förbättrats markant om telefonen hade använt Android Marshmallow och om flera av Samsungs anpassningar av operativsystemet hade skalats bort.

Läs mer om mjukvaran

Android-telefoner har sedan operativsystemets lansering lidit av ett stort problem: brist på uppdateringar. Eftersom det kostar pengar att utveckla och skicka ut mjukvaruuppdateringar till telefoner väljer många företag helt enkelt att låta många modeller använda gammal mjukvara. Samsung Galaxy A3 2016 riskerar att bli en sådan telefon. Trots att de första versionerna av Android Marshmallow lanserades för ett år sen använder Samsung Galaxy A3 det nu riktigt gamla operativsystemet Android 5.1.1. Det betyder att Galaxy A3 saknar de senaste funktionerna och de senaste säkerhetsuppdateringarna. I grunden är Android 5.1.1 fortfarande ett riktigt bra operativsystem men det är synd att Galaxy A3 inte använder den senaste och bästa mjukvaran som smartphonevärlden har att erbjuda.

Ovanpå Android 5.1.1 ligger Samsungs överliggande användargänssnitt som förändrar hur Android ser ut och fungerar. Det betyder att allt från hemskärmen, låsskärmen och appskärmen till notishanteraren, snabbinställningarna i notishanteraren och hela inställningspanelen är förändrad i grunden. Vissa förändringar gör telefonen enklare att använda men i många fall är Samsungs anpassningar bara frustrerande. Appskärmen kan exempelvis sorteras i alfabetisk ordning men den ordningen är bara temporär. Den kan ordna alla installerade applikationer i bokstavsordning men nya appar läggs alltid till längst bak. Det finns inget sätt att aktivera en permanent alfabetisk ordning, trots att den funktionen egentligen är inbyggd i Android.

Samsung har anpassat ett flertal förinstallerade appar i sin telefon. Kameraappen är ett särskilt stort steg framåt i jämförelse med Googles kraftigt begränsade kameraapp. Den är lätt att använda och att förstå sig på men ger ändå snabb tillgång till ett flertal viktiga kamerainställningar.

Samsung har installerat appar som gör Galaxy A3:s mjukvaruupplevelse smått förvirrande. Utöver Googles röstassistent finns appen S Voice; utöver Google Play finns Galaxy Apps och utöver Google Chrome finns Samsungs Internet-app. Det finns kort sagt ett flertal förinstallerade appar som kan beskrivas som redundanta och som inte går att avinstallera. De skapar förvirring utan att ge användare något stort mervärde.

Stäng

 

Kamera

Samsung Galaxy A3 Recension kamera

Samsung Galaxy A3 har en 13 megapixelsensor i sin huvudkamera. Den är inget att hurra för och har problem i mörka miljöer men den inte mycket sämre än många konkurrenter och är därför svår att beskriva som dålig med tanke på telefonens pris.

Läs mer om kameran

Kamerans 13 megapixelsensor fångar bilder med hög detaljrikedom och kamerans mjukvara ser till att alla bilder ser lite extra skarpa ut tack vare artificiellt tillagd skärpa. Den tillagda skärpan skadar inte bilder när de visas på små skärmar men gör att detaljer med höga kontraster kan se lite konstiga ut på nära håll. Trots sin ökade skärpa lyckas inte Galaxy A3 slå konkurrenterna när det gäller detaljrikedom. Med sin 20,1 megapixelkamera kan Motorola Moto X Play exempelvis erbjuda betydligt högre detaljrikedom i sina bilder.

Motorola Moto X Play är också en betydligt bättre kamera i mörka miljöer. Här får Galaxy A3 stora problem då den inte lyckas hålla brus borta. Det betyder att Galaxy A3 tappar detaljrikedom i mörka miljöer och att konkurrenterna kan fånga betydligt bättre bilder.

När det gäller video är det Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund som gäller för Galaxy A3. Det betyder att telefonen kan fånga video i hög upplösning men att den inte kommer i närheten av dyrare modeller på marknaden. Detta är dock inget konstigt med tanke på telefonens pris.

Stäng

 

Processor och Wi-Fi

Samsung Galaxy A3 Recension samsung framsida

En av Galaxy A3:s svagaste egenskaper är dess relativt svaga processor. Trots att det har gått mer än ett år sedan lanseringen av förra generationens Galaxy A3 har den nya modellen fortfarande samma gamla Snapdragon 410-processor från Qualcomm. Det betyder att telefonen inte har särskilt mycket att erbjuda när det gäller processorkraft. Med en svag processor och endast 1,5 GB RAM-minne har Galaxy A3 det svårt att driva krävande spel, krävande hemsidor eller andra tuffa situationer. Även om vi hade önskat mer finns det dock inte många telefoner i Galaxy A3:s storlek- och prisklass som har särskilt mycket mer att erbjuda i dagsläget. När det gäller Wi-Fi finns det dock konkurrenter som har mer att erbjuda. Motorola Moto G 3 har stöd för 5 GHz-bandet för Wi-Fi medan Galaxy A3 saknar det stödet helt. Det betyder att Galaxy A3 inte kan kopplas upp mot Wi-Fi-nätverk som ofta används på publika platser där det finns många nätverk och uppkopplade enheter.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  • Jo, det har du rätt i, rent tekniskt, men i vardagligt bruk används oftast ordet minne också. Det är särskilt bra att använda för att förtydliga vad det handlar om. Det är inte praktiskt att skriva ut hela förkortningen och när vi använder ordet ”minne” kan fler läsare få en förståelse för vad det handlar om.

   Arbetsminne är en annan term vi använder ibland men eftersom RAM eller RAM-minne är den term som generellt används i butiker och bland specifikationer finns det en klar nackdel med att använda den termen.

   Jag förstår din poäng men tycker att den redundans du påpekar ger fler läsare större förståelse och att den fördelen väger över nackdelen.

   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 1 =