Samsung Galaxy A42 5G
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,6 tum
Bra att veta:Plastbaksidan gör den lätt att repa och Samsung inkluderar inget skal med telefonen.
Fördelar
+ Otrolig batteritid
+ Ljusstark skärm
+ 5G-stöd
+ Har hörlursport
Nackdelar
- Lågupplöst skärm
- Medioker processor
- 4 GB RAM
- Vidvinkelkameran
Kamera6.2
Skärm5.6
Batteri8.9
Kamera6.2
Skärm5.6
Batteri8.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A42 5G är en billig 5G-mobil med främst en styrka: batteritid. Tre dagar är en helt rimligt för normala användare. Det är samtidigt en styrka som är långt ifrån tillräcklig för att konkurrera i klassen. Med en väldigt lågupplöst skärm som påminner om 2012, en långsammare processor och en sämre kamera än konkurrenterna, är Galaxy A42 5G en mobil som tyvärr helt missar målet. För det här priset har Samsung betydligt bättre mobiler utan 5G-stöd, såsom Galaxy A71. Med det sagt är inte Samsung särskilt bra i mellan- eller budgetklasserna just nu. Mobiler såsom Xiaomi Mi 10 Lite 5G slår Galaxy A42 5G på nästan alla sätt.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A42 5G är en stor mobil som lämnar A40-seriens kompakta design bakom sig för att ge utrymme för ett stort batteri, en stor skärm och ny 5G-teknik. Designen är modern för sin klass och väl konstruerad trots att den förlitar sig på plast.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A42 tillhör en ny generation av budgetmobiler från Samsung. Det definieras av namnet, som tillhör AX2-serien som väntas expanderas under 2021. Det märks också delvis i designen. Telefonen kommer med en ny design för Samsung. Den inkluderar enklare och mer stilrena former. Medan föregångarna hade till synes slumpmässiga linjer, har A42 5G en tillrättalagd design med fyra horisontella band över bakstycket. Banden varierar i ton och tre av dem har ett prickigt mönster som ger textur. Huruvida det är snyggt eller inte lämnar vi till dig. Kameran följer i alla fall en liknande filosofi med en enkel kvadratisk form. Kameran sticker ut mindre än många konkurrenter, vilket gör telefonen relativ stabil på ett platt bord.

Fake it till you make it

Samsung kallar materialet på baksidan för glasstic. Det är ett snyggt att säga att det är en glas-imitation av plast. Det är en bra imitation som åtminstone ser övertygande ut. Materialet är dock mycket mjukare än glas och är därför betydligt enklare att repa. Du som vill undvika repor på baksidan bör med andra ord använda ett fodral. Det ingår för övrigt inte i lådan.

Sidorna är också gjorda av plast. Telefonen har med andra ord varken glas eller metall för inge en känsla av kvalitet. Med det sagt är plasten väl konstruerad och ger inte ifrån sig några oljud när vi vrider och vänder på telefonen.

Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som är lätta att nå och som ger bra fysisk återkoppling. Ovansidan har en sekundär mikrofon och vänster sida har en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Längs undersidan finns en hörlursport, en USB Typ-C-port, en mikrofon och en högtalare.

Liten har blivit stor

Baksidan bjöd på designnyheter. Samma sak gäller inte framsidan. Här finns en 6,6 tum skärm med en droppformad flärp för selfiekameran i toppen. Skärmen har normala stora skärmramar för sin klass, vilket också gör Galaxy A42 5G normalstor för sin skärmstorlek. Med det sagt är den fortfarande stor i förhållande till många av Samsungs tidigare Galaxy A-mobiler. Den är sex millimeter bredare än Galaxy A41 och nästan 1,5 centimeter längre. Det gör stor skillnad i både fickan och handen. Galaxy A40-serien har helt enkelt gått från att vara kompakt till att vara stor och klumpig.

I skärmen finns en inbyggd optisk fingeravtrycksläsare. Den fungerar pålitligt och snabbt. Samsung har gjort stora framsteg med sina optiska läsare och Galaxy A42 är ett bevis på det.

Ovanför skärmen finns en hörlur och ett flertal sensorer. Här finns dock ingen notis-lampa. Trots att skärmen är baserad på AMOLED-teknik, saknar den också en Always-on-funktion för att visa klockan eller notiser. Det är definitivt dumt och lite ovanligt för Samsung.

Stäng

 

Skärm

Samsung är företaget bakom världens bästa mobila bildskärmar. Bildskärmen i Galaxy A42 5G är också bra när det gäller både färgåtergivning och ljusstyrka. Den når imponerande 654 nits i sitt ljusaste läge. Den fallerar dock totalt med sin katastrofalt låga pixeltäthet, som påminner mer om 2012 än den gör om 2020. En upplösning på 720 x 1 600 är alldeles för låg för en 6,6 tum skärm. Den ger mycket låg detaljrikedom som gör allt från text till videos svåra att titta för de flesta som har använt en smartphone någon gång de senaste fem åren. Personer med mycket låga krav på bildkvalitet kan möjligen tycka att skärmen är acceptabel. Med tanke på att skärmen är det enda sättet att interagera med produkten, ställer vi dock högre krav. I jämförelse med konkurrenterna i klassen är den låga upplösningen väldigt pinsam.

 

Högtalare

Galaxy A42 5G har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar som väntat för klassen. Den ger ljud av hög volym och helt okej kvalitet i mellanregistret. På högsta volym får den lite problem med distorsion, som flera konkurrenter undviker. Även om högtalare kanske kan verka vara lågteknologisk del av en modern smartphone, är det lätt att konstatera att bra högtalare är både avancerade och dyra. Med Galaxy A42 har Samsung prioriterat annat än ljud. Motorola Moto G Plus 5G är en mobil med betydligt bättre högtalare.

 

Batteri

Samsung Galaxy A42 drar nytta av sin lågupplösta skärm och moderna processor för att erbjuda en smått otrolig batteritid. Med ett 5 000 mAh-batteri kan normala användare vänta sig tre dagars batteritid men två dagar för krävande användare. Det ger Galaxy A42 Samsungs bästa smartphone-batteritid någonsin. Batteriångest är helt bortglömt efter några dagar med Galaxy A42 5G. Den säljs med en helt okej 15 watt snabbladdare men saknar stöd för trådlös laddning.

 

Kamera

Den nya kameran tar Galaxy A40-serien ett ordentligt steg framåt med ordentliga förbättringar från huvudkameran och en helt okej makrokamera. Samsungs egen Galaxy A71 fortsätter dock att vara en stark konkurrent.

Läs mer om kameran

Galaxy A42 5G har ett kamerasystem som är mer likt Xiaomi Mi 10 Lite 5G än det liknar någon annan Samsung-mobil. Systemet baseras på en ny 48 MP-kamera som skiljer sig från den liknande kamera som vi såg i till exempel Galaxy A42. Skillnaden är ett bländarvärde som ligger på f/1,8, istället för f/2,0. Bländarvärdet gör sannolikt ingen stor skillnad men när vi testfotar blir det uppenbart att kameran har förbättrats markant. Med den nya huvudkameran får vi betydligt bättre detaljrikedom med samma briljanta dynamiska omfång som Samsung alltid erbjuder. Med det sagt har både den ganska direkta konkurrenten Xiaomi Mi 10 Lite 5G och syskonet Galaxy A71 ett fortsatt tydligt försprång när det gäller detaljrikedom i ljusa miljöer.

Även i mörka miljöer ser vi en tydlig förbättring i jämförelse med Galaxy A51. Galaxy A42 5G hanterar brus betydligt bättre och ger bäst kontrast och färg bland alla telefoner vi jämför nedan. Xiaomi Mi 10 Lite 5G har en karaktäristiskt bristande kontrast men hanterar bruset bättre. Galaxy A71 tar samtidigt hem denna grenen med helt klart bäst brusreducering.

Brett och tätt

Vidvinkelkameran överraskar troligen ingen när den levererar medioker prestanda och mycket dålig skärpa. Skärpan är helt okej i mitten av bilden men fallerar bortom det med mycket dålig detaljrikedom längs kanterna. Galaxy A71 är möjligen en gnutta bättre men i denna klassen har i princip ingen smartphone särskilt bra vidvinkelkameror.

Galaxy A42 5G har en dedikerad makrokamera. Den fotar bilder i fem megapixel men saknar tyvärr autofokus. Det begränsar oss till motiv som är cirka fyra centimeter från kameran. Bilder från kameran ser helt okej ut. De har ordentliga problem med brus och detaljrikedomen är inte bra men de är betydligt bättre än bilder från den riktigt usla makrokameran i Mi 10 Lite. För små format på till exempel sociala medier, kan Galaxy A42s makrokamera fungera helt okej.

För video presterar Galaxy A42 5G som väntat för klassen. Den har stöd för 4K 30p-inspelning men saknar bra stabilisering.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung One UI-mjukvaran är väl genomtänkt och designad för att ge användare tillgång till en uppsjö unika funktioner. Funktionerna är inte alltid praktiska eller bra för alla användare, vilket kan få den att kännas överväldigande komplex. För dig som vill ha så mycket funktionalitet som möjligt, är i alla fall Samsung ett utmärkt val.

Läs mer om mjukvaran

OneUI 2.5 bygger vidare på den OneUI-mjukvara som vi såg Samsung introducera med Galaxy S20-serien tidigare i år. Det är en mjukvara som baseras på Android 10. Nyheterna från de tidigare 2.x-versionerna är definitivt små och på det stora är skillnaderna mot de övre Galaxy S20-modellerna obefintliga. Även funktioner såsom Kantpaneler, som tidigare har introducerats som funktioner för rundade skärmar, finns med i Galaxy A42 5G.

Samsungs mjukvara är på många sätt ganska konservativ. Som standard håller den sig fast vid de tre knapparna för navigation och delar av hur till exempel ljud och snabbgenvägar fungerar. OneUI påminner mer om Android 8 än om Android 10. Det betyder att Samsungs mjukvara inte har blivit av med många av de funktioner som Google har tagit bort i Android 9 och 10.

Mjukvara för hårdvarans skull

Gränssnittet gör knappar lättare att nå genom att låta toppen av skärmen vara främst informativ.

OneUI 2.5 fortsätter också att använda en hårdvarukompenserande mjukvarudesign, som sätter fokus på innehåll som visas längre ner på skärmen. Designen är tänkt att göra telefonen lättare att använda, eftersom den gör viktiga knappar lättare att nå med en hand. Designen funkar bra i praktiken. Samsungs design faller kanske inte alla i smak men den är i alla fall någorlunda kontinuerlig genom alla delar av operativsystemet. Den nya skärmen gör dessutom att Samsungs mjukvara känns snabbare än någonsin.

Samsung fortsätter sin tradition med att installera en lång rad egenutvecklade appar. Det finns en Samsung-webbläsare, Samsungs egen appbutik och ersättare för mail, kalkylator, kalender och mycket mer. Många av Samsungs appar är frivilliga och kan avinstalleras. I kombination med ett oerhört funktionsrikt operativsystem är det ändå inte konstigt att många användare kan känna att Samsungs mjukvara är lite krångligare än vad det hade behövt.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy A42 5G drivs av en ganska ny krets som är tänkt att sänka kostnaderna för 5G-stöd. Qualcomm Snapdragon 750G använder billigare tillverkningsteknik, lägre klockfrekvenser och en lite mindre grafikenhet än Snapdragon 765G-kretsen, som används av många konkurrenter. Skillnaderna mellan kretsarna är tyvärr ofta märkbar i praktiken. Vi märker prestandaskillnader i vissa tunga vardagsappar men största skillnad i spel. Det beror på att Snapdragon 750G erbjuder drygt 30 procent lägre grafikprestanda än Snapdragon 765G. Galaxy A42 5G ligger med andra ord en bra bit bakom många konkurrenter i klassen. Det samma gäller för RAM-minnet som kan bli särskilt problematiskt i framtiden. Galaxy A42 är begränsad till 4 GB RAM medan de flesta konkurrenter har 6 GB. Galaxy A42 är helt enkelt lite för snål för sin klass. Med 128 GB lagring och microSD-kortläsare är vi i alla fall nöjda med lagringsutrymmet.

 

5G

Galaxy A42 5G har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Samsung Galaxy A42 5G kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,6 tum AMOLED
Skärmupplösning 720 x 1 600
Storlek 164,4 × 75,9 × 8,6 mm
Vikt 193 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 5 MP, 5 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 750G, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − elva =