Samsung Galaxy A5 (2016)
5.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Det finns en äldre modell som också kallas Galaxy A5. Den vi har testat har ”(2016)” efter sitt namn.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Fingeravtrycksläsare
+ Tunna skärmramar
+ Lång batteritid
Nackdelar
- Bara 16 GB lagring
- Högtalaren
- Gammal mjukvara
- Skör glasbaksida
Kamera5.3
Skärm6.8
Batteri8.1
Kamera5.3
Skärm6.8
Batteri8.1
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A5 (2016) har mycket att erbjuda. Med tanke på sitt pris har den en bra skärm, imponerande hårdvarudesign och riktigt lång batteritid. Mjukvaran hänger dock inte riktigt med hårdvaran. Kameraappen gör den annars ganska bra kameran krånglig att använda och med ett gammalt operativsystem i grunden saknas både funktioner och säkerhetsuppdateringar som de stora konkurrenterna har. Galaxy A5 är ändå bra på många sätt men når inte riktigt hela vägen fram på grund av den hårda konkurrensen i prissegmentet.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A5 2016 Recension forsta

Samsung har verkligen lyckats med Galaxy A5:s hårdvarudesign. Med glas och metall som byggnadsmaterial erbjuder Galaxy A5 en byggkvalitet som är svår att hitta hos konkurrenterna i samma prisklass. Utöver det gör de tunna ramarna runt telefonens skärm att Galaxy A5 är en av de mest kompakta storskärmade telefonerna på marknaden.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A5 2016 (kallad Galaxy A5 i fortsättningen) är en telefon som tillhör marknadens mellersta prissegment. Trots det har den en riktigt imponerande hårdvarudesign. Metall och glas kombineras för att ge användare en telefon med en gedigen konstruktion. I jämförelse med den största konkurrenten i prisklassen, LG G4, erbjuder Galaxy A5 en helt klart stadigare konstruktion. Galaxy A5:s design har dock sina brister. Det största problemet med den är faktumet att dess baksida är gjord av glas och att den därför är ganska skör. Till skillnad från LG G4 är Galaxy A5:s baksida också helt platt och ligger därför inte riktigt lika skönt i handen. Med det sagt är Galaxy A5 en betydligt mindre telefon än LG G4. Utöver att Galaxy A5 har en lite mindre skärm än konkurrenten har Galaxy A5 en av marknadens tunnaste ramar runt skärmen, åtminstone på höger och vänster sida av skärmen. Om du letar efter en telefon med en skärm på mellan 5,2 och 5,5 tum är Galaxy A5 alltså en av de minsta på marknaden.

Samsung Galaxy A5 2016 Recension knappar

Telefonens design är så gott som identisk med de andra modellerna i Galaxy A-serien. Det betyder att dess sidor täcks av aluminium och att alla portar sitter på undersidan. MicroSD- och SIM-kortsläsaren sitter på telefonens högra sida och här finns också en på/av-knapp som ger god fysisk återkoppling och är lätt att använda. Telefonens volymknappar sitter på vänster sida, vilket gör dem lätta att särskilja från på/av-knappen.

På telefonens baksidan sitter en kamera och en enkel LED-lampa. Till skillnad från Samsungs flaggskeppsserie av smartphones finns det ingen pulsmätare på baksidan och kameramodulen sticker ut en hel del från telefonens kropp.

Samsung Galaxy A5 2016 Recension baksida 2

På framsidan av Galaxy A5 finns en 5,2 tum AMOLED-skärm som har en upplösning på 1 920 x 1 080. Strax under skärmen finns en fysisk hemknapp samt två kapacitiva navigationsknappar. Till skillnad från hemknappen i Galaxy A3 har Galaxy A5 en inbyggd fingeravtrycksläsare i sin hemknapp. Den fungerar också förvånansvärt bra. Den kan inte slå den snabba och pålitliga läsaren som sitter i Galaxy S7 men den är bra mycket bättre än exempelvis LG G4:s icke existerande fingeravtrycksläsare.

Likt alla andra nya telefoner från Samsung har också Galaxy A5 en design som gör det svårt om inte omöjligt för vanliga konsumenter att byta ut telefonens batteri. Medan telefoner så som LG G4 har ett användarutbytbart batteri måste Galaxy A5-användare vända sig till professionella reparatörer för att få sitt batteri utbytt. Det påverkar inte användare på kort sikt men det kan göra att telefonens totala livslängd och därmed återförsäljningsvärde blir lägre.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A5 2016 Recension skarm

Samsung Galaxy A5 har en av sitt prissegments bästa bildskärm. Skärmen som mäter 5,2 tum har en upplösning på 1 920 x 1 080, en mer än tillräcklig upplösning för sin storlek. Skärmen återger rika men korrekta färger och kan bli riktigt ljusstark. Medan LG G4 inte kan bli mycket ljusare än 340 nits kan Galaxy A5 nå 530 nits. Det betyder att Galaxy A5 är relativt enkel att använda utomhus, även en solig sommardag. Tack vare sin AMOLED-teknik kan skärmen samtidigt återge total svärta. Det gör att bilder som visas på skärmen kan visas med betydligt högre kontrast än bilder på liknande LCD-skärmar. Det betyder dock också att exempelvis mörka filmer kan se lite underliga ut eftersom AMOLED-skärmar har problem med att skapa mjuka övergångar mellan mörka toner.

 

Högtalare

En av Galaxy A5:s största svaghet är telefonens högtalare. Den sitter visserligen inte på baksidan av telefonen, som LG G4:s högtalare gör, men den når tyvärr inte upp till den höga ljudvolym som LG G4 kan producera. Galaxy A5 ligger inte långt bakom G4 när det gäller ljudkvalitet vid låga volymer men eftersom Galaxy A5 har svårt att nå upp till höga ljudvolymer kan den ändå var svår att använda för att hålla högtalarsamtal eller lyssna på musik i miljöer som är allt annat än helt tysta.

 

Batteri

Samsung Galaxy A5 2016 Recension baksida

En av de Galaxy A5:s bästa egenskap är dess imponerande batteri. Telefonen har ett 2 900 mAh-batteri som med vissa mått mätt inte är särskilt stort men som tack vare energieffektiva komponenter ger användare en batteritid som de kan förlita sig på. Enligt Surfas vardagstester och syntetiska tester kan Galaxy A5 erbjuda längre batteritid än Galaxy S7 Edge som har ett 3 400 mAh-batteri. Vid normal användning kan Galaxy A5 till och med mäta sig med telefoner så som Motorola Moto X Play och Apple iPhone 6S Plus som erbjuder några av marknadens längsta batteritider men som är betydligt större och klumpigare än Galaxy A5.

 

Mjukvara

Samsung Galaxy A5 2016 Recension mjukvara

Samsung Galaxy A5 drivs fortfarande av ett operativsystem som släpptes för mer än ett år sedan. Trots att Android 6.0 lanserades i oktober 2015 har Samsung inte uppdaterat Galaxy A5 till det nya operativsystemet. Det betyder att användare går miste om de senaste funktionerna och den säkerhet som den senaste versionen av Android har att erbjuda. Medan Samsung har utlovat uppdateringar för sina flaggskeppstelefoner vet vi inte heller något om det är uppdateringar på väg till Galaxy A5.

Läs mer om mjukvaran

Under början av vår testperiod stötte vi på en hel del problem med Galaxy A5:s mjukvara. Telefonen kraschade dagligen och var oanvändbar i omgångar i upp till två minuters tid. Under vår sista testvecka släppte dock Samsung en mjukvaruuppdatering som verkar ha löst problemen. Sedan uppdateringen har vi inte stött på några fler krascher och det verkar nu som att telefonen är helt stabil.

Ovanpå Android 5.1.1 ligger Samsungs anpassade användargränssnitt och mjukvara. Eftersom Galaxy A5 använder Googles gamla operativsystem används också Samsungs gamla version av företagets anpassade mjukvara. Även om det inte finns några större problem med mjukvaran finns det ett flertal anpassningar som känns onödiga och som snarare försämrar än förbättrar Googles operativsystem. Som exempel går det inte att permanent sortera appskärmen i bokstavsordning. Det går att sortera apparna från A-Ö vid ett tillfälle men så fort en ny app installeras läggs den längst bak och sorteringen måste göras om.

Alla aspekter av operativsystemet påverkas av Samsungs anpassningar. Även snabbinställningarna ovanför notiserna i notishanteraren är ändrade och ger inte användare möjlighet att snabbt byta nätverk, som är möjligt i Googles version av Android.

Galaxy A5 har en bra fingeravtrycksläsare installerad strax under skärmen men eftersom telefonen inte använder Android Marshmallow har den inte stöd för Androids officiella fingeravtryckssystem. I praktiken har inte det så stor betydelse eftersom Samsungs egna system för att hantera fingeravtrycksigenkänning inom appar har brett stöd bland appar i Google Play. Men med det sagt hade det varit bättre att ha officiellt fingeravtrycksstöd i mjukvaran för att se till att användare kan fortsätta använda sitt fingeravtryck i appar även i framtidens appar.

Galaxy A5 använder en ganska enkel version av Samsungs kameraapp. Appen har inte samma funktioner som kameraappen som används av exempelvis Galaxy S7. Det automatiska kameraläget är inte heller alls lika avancerat som i många andra telefoner. Vi vet inte varför Samsung har valt att göra så men det är uppenbart att företagets gamla kameraapp ger användare en betydligt sämre kameraupplevelse än den upplevelse som många konkurrenter kan erbjuda.

Samsung Galaxy A5 2016 Recension kameramjukvara

Galaxy A5 säljs med ett flertal förinstallerade appar. Microsoft har fått en egen mapp med Office- och Skype-appar och Samsung har installerat ett flertal egenutvecklade appar. Problemet med Samsungs appar är att de i många fall känns överflödiga. Utöver Google Play finns Samsungs Galaxy Apps, utöver Google röstsök finns Samsung S Voice och utöver Google Chrome finns Samsungs Internet-app. Samsungs alternativa appar är inte klart bättre än Googles appar och kan därför närmast beskrivas som överflödiga.

Stäng

 

Kamera

Galaxy A5 har en bra 13 megapixel på sin baksida. Kameran har ett bländarvärde på f/1,9 och har inbyggd optisk bildstabilisering. Med dessa specifikationer presterar kameran riktigt väl i så gott som alla miljöer, särskilt med tanke på telefonens pris. Kamerans mjukvara är dock inte så avancerad som exempelvis LG G4:s kameramjukvara. Även om det exempelvis finns ett HDR-läge i Galaxy A5 går det inte att använda HDR-funktionen i det automatiska kameraläget. Det betyder att det inte riktigt är lika enkelt att ta den perfekta bilden med Galaxy A5 som det är i många andra telefoner.

Läs mer om kameran

I ljusa miljöer lyckas Galaxy A5:s kamera fånga bra bilder som erbjuder hög detaljrikedom och god skärpa. I det automatiska läget brister kamerans dynamiska omfång men i HDR-läget kan den stå upp emot konkurrenterna utan större problem.

I mörka miljöer, särskilt i det så kallade Natt-läget, tar Galaxy A5 bra bilder. Kameran erbjuder imponerande detaljrikedom men verkar inte ens försöka göra sig av med det brus som uppkommer när ljuset inte riktigt räcker till. Det betyder att alla bilder som är tagna i mörka miljöer innehåller stora mängder brus. Bilder som är tagna med LG G4 ser generellt mer naturliga ut eftersom de använder mild brusreducering och därför inte har ett lager med brus ovanför sig.

Galaxy A5 fångar tyvärr bara video i Full HD-upplösning med en bildfrekvens på 30 bilder per sekund. Det betyder att konkurrenter så som LG G4 kan ta betydligt bättre video än Galaxy A5 eftersom den kan fånga både Full HD-upplöst video med dubbelt så många bilder per sekund som Galaxy A5 och spela in video i 4K UHD-upplösning.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy A5 2016 Recension baksida 2

Konkurrensen i Galaxy A5:s prissegement är oerhört stark. LG G4, som erhåller utmärkelsen som den bästa telefonen under 4 000 kronor i Svenska Smartphoneguiden när denna recensionen publiceras, är mer än ett år gammal men är fortfarande en riktigt bra telefon. Den är särskilt imponerande när det gäller prestanda. LG G4 slår Galaxy A5 med hästlängder när det gäller grafikprestanda, som är viktig i 3D-spel. LG G4 har dessutom 3GB istället för Galaxy A5:s 2GB RAM-minne, vilket har stor betydelse för bland annat hur snabbt användare kan byta mellan appar. Utöver det har Galaxy A5 bara 16GB lagringsutrymme i relation till LG G4:s 32GB. De två konkurrenterna har visserligen båda microSD-kortläsare men när det gäller prestanda och lagringsutrymme ligger Galaxy A5 helt klart i underläge.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here