Samsung Galaxy A52 5G
6.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Samsung har slutat sälja A52. Den har ersatts av A52s som har en ny processor.
Fördelar
+ Ljusstark och färgexakt skärm
+ Fyra års uppdateringar
+ Vattentät, IP67
Nackdelar
- Grafiksvag processor
- Dåliga extrakameror
- Max 4K 30p för video
- Plastig baksida
Kamera6.6
Skärm8.6
Batteri7.8
Kamera6.6
Skärm8.6
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A52 5G har klassens bästa bildskärm och en ovanligt pålitlig framtid. Framtiden stärks av ett löfte om mjukvarustöd i fyra år samt en vattentät och sannolikt stryktålig plastdesign. Det är fördelar som tyvärr överskuggas av medioker prestanda. A52 5G har nämligen både en medioker kamera och processor för sitt pris. Det gör den dåligt anpassad för både spel- och fotointresserade. Den mediokra processorn gör den dessutom märkbart långsammare än konkurrenterna, även vid vardagligt bruk. Medioker är för övrigt ett bra ord här. Galaxy A52 5G är nämligen inte dålig på mycket men halvbra på en hel del. Den håller en hög lägstanivå. För dig som vill ha en bra skärm, 5G och en i övrigt pålitlig smartphone, erbjuder Galaxy A52 en tillräckligt bra upplevelse och en mer stabil framtid än många konkurrenter.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A52 5G

Galaxy A52 5G känns inte lyxig men har åtminstone en annorlunda design som är stilren och modern. Den är dessutom ovanligt väl utrustad för ett långt liv. Plastbaksidan kan inte spricka på samma sätt som glas och IP67-certifiering ger ett ovanligt bra skydd mot vatten.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A52 5G lanseras med en ny design för Samsung. Den tar inspiration från flera håll men lyckas hitta en egen identitet. Baksidan är platt, matt och har en kameramodul som är sammanfogad med resten av bakstycket. Det ger ett utseende som påminner om Apples senaste smartphones. Kameramodulen är samtidigt avlång och har många och stora kameror som påminner om Galaxy S20-mobiler. På den färgglada baksidan, som vårt lila exemplar har, sticker kamerorna ut. Den svarta versionen är mer anonym, om det eftertraktas.

Unapologetically plastic

Den matta baksidan ger en ovanlig känsla i handen men känns knappast lyxig. ”Unapologetically plastic”, som Apple beskrev iPhone 5C, är en passande fras. Galaxy A52 5G känns definitivt lite plastig. Med det sagt är den stadigt byggd. Det finns inga synliga skarvar eller glapp och det knakar aldrig i konstruktionen, hur mycket vi än misshandlar den. Plast kan möjligen kännas billigt men med en så bra konstruktion är materialet sannolikt inget som användare med skal kan märka ändå. Plast har däremot den praktiska fördelen att det inte kan spricka på samma sätt som glas. För att undvika repor behövs ändå ett skal, som för övrigt inte inkluderas i lådan.

Recension Samsung Galaxy A52

Längs sidorna har Samsung också valt plast. En glansig finish ger dock plasten ett metall-liknande utseende. Längs höger sida finns en på/av-knaopp och volymknappar. De är praktiskt placerade och ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det finns för övrigt inget stöd för eSIM i Galaxy A52 5G.

Undersidan bjuder på gott om funktionalitet. Vi uppskattar till exempel att Samsung har fått plats med en hörlursport och att den sitter på samma ände som USB-porten. Det gör det enkelt att ladda och lyssna på musik samtidigt. Undersidan har också en mikrofon och en högtalare.

Skimrande selfies och vatten

Framsidan av Galaxy A52 har en enkel design. En 6,5 tum skärm omringas av ganska normala skärmramar och en liten selfiekamera sitter i ett hål i toppen av skärmen. Kameran har samma typ av reflekterande ring runt sig som vi sett i tidigare Galaxy A-mobiler. Den lilla ringen har sannolikt inget annat än ett dekorativt syfte men är distraherande. Vi har svårt att förstå varför Samsung envisas med denna underliga design. Framsidan av telefonen har för övrigt ingen notislampa. Samsung erbjuder dock en alltid på-funktion för skärmen.

Galaxy A52

I skärmen finns sensorer för omgivande ljus och avståndsmätare samt en inbyggd fingeravtrycksläsare. Läsaren är optisk och märkbart bättre än tidigare läsare i Galaxy A-mobiler. Den är både snabb och pålitlig, även om snabbare processorer gör att vissa konkurrenter är kvickare till hemskärmen. Till skillnad från läsarna i Galaxy S-serien kan dock läsaren i Galaxy A52 inte läsa fuktiga fingrar. Endast rena och torra fingrar kan läsas effektivt.

Galaxy A52 har ett ess i rockärmen. Tillsammans med Apple iPhone SE och Sony Xperia 10 II, är den en av mycket få smartphones i mellanklassen med skydd mot vatten. IP67-klassning gör den tekniskt sett vattentät ner till en meters djup. Det skyddar den bättre från olyckor i badrummet, användning i regn och mycket mer. Det är en egenskap som kan förlänga telefonens livslängd och göra den billigare i längden.

Stäng

 

Skärm

Test Samsung Galaxy A52 skärm

Samsung Galaxy A52 5G har, med marginal, mellanklassens bästa bildskärm. Den mäter 6,5 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 400. Den levereras väl kalibrerad med bra vitbalans och bra färgexakthet som bara överträffas av marknadens dyraste modeller. Den imponerar dessutom med otrolig ljusstyrka. I vårt labb mäter vi 903 nits av ljusstyrka över hela skärmen och 1 291 nits i HDR-material. Det ger bra bildkvalitet även i solljus och effektfullt HDR-material. Med stöd för 120 Hz uppdateringsfrekvens är animationer dessutom väldigt kvicka. Galaxy A52 5G har som sagt en otroligt bra skärm för sitt pris.

 

Högtalare

Samsung Galaxy A52 högtalare

Galaxy A52 5G har en högtalare på undersidan och en i hörluren. Det ger stöd för stereoljud men hörluren är inte tillräckligt kraftfull för att faktiskt ge en bra stereobild. Hörluren hjälper dock till i mellanregistret för att ge klarhet och detaljrikedom. Med den hjälpen har Galaxy A52 riktigt bra högtalarljud för sin klass. Högtalarna är inte branschens mest kraftfulla men erbjuder detaljrikedom, rimlig täckning bland lägre frekvenser och undviker problem med distorsion.

 

Batteri

Test Samsung Galaxy A52 baksida

Samsung Galaxy A52 5G har ett batteri på 4 500 mAh, ett nytt Snapdragon 750G-chipset och en Full HD-upplöst skärm. Kombinationen ger mycket bra batteritid för normala användare. De flesta kan klara sig genom två hela dagar utan att ladda, medan krävande användare kan vänta sig 40–50 procents marginal vid slutet av dagen. Detta är då med skärmens 120 Hz-läge aktiverat. Det är riktigt bra! Flera konkurrenter levererar liknande batteritid med större batterier och större yttermått. Galaxy A52 inkluderar för övrigt inget stöd för trådlös laddning men säljs med en ganska medioker 15 watt-laddare.

 

Kamera

Kamera Samsung Galaxy A52

Galaxy A52 5G har ett kamerasystem som verkar vara identiskt med Galaxy A71. Det är inte bra. Konkurrenterna accelererar sin kameraprestanda i klassen medan Samsung verkar stå helt stilla. Kameran presterar visserligen bra i ljusa miljöer, med bra detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång. Prestandan i mörka miljöer är dock medioker och extrakamerorna är inte bra.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy A52 5G använder en 64 MP-kamera som vi känner igen från flera äldre modeller. Galaxy A71 är ett utmärkt exempel. Galaxy A71 verkar faktiskt ha en nära identisk kamera, utöver huvudkameran. Trots det ser vi skillnader i praktiken. Vi misstänker att det är ny mjukvara som skapar förändringarna. Vi ser i alla fall bättre vitbalans från Galaxy A52 och även lite bättre detaljrikedom, trots att Galaxy A71 gärna applicerar mer skärpa i efterhand. A52 erbjuder ett brett dynamiskt omfång, även om Xiaomi Mi 10 Lite 5G faktiskt ligger steget före i vissa extrema situationer.

I mörka miljöer presterar Galaxy A52 helt okej, i jämförelse med mobiler med liknande kamerasystem. Här vill vi dock påpeka att vi har jämfört Galaxy A52 med betydligt billigare smartphones, eftersom konkurrenter med liknande pris är så mycket bättre att de är svåra att jämföra med. I mörka miljöer kan vi i alla fall konstatera att Samsung än en gång har justerat sina prioriteringar i jämförelse med Galaxy A71. Bilder har stora problem som brus men håller bra detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång.

Dålig skärpa

Vidvinkelkameran är tyvärr ganska dålig. Den saknar skärpa, särskilt längs kanterna av bilden. Dålig optik ger dessutom stora problem med kromatiska aberrationer i områden med hög kontrast. Med extra skärpa och kontrast i JPEG-bilderna, ser de åtminstone helt okej ut i små format. Det betyder att de möjligen kan fungera på sociala medier men att de är får oskarpa för att använda i stora format.

Makrokameran är inte bra. Den har en 5 MP-kamera som åtminstone ger högre detaljrikedom än konkurrerande 2 MP-sensorer. Likt många andra lider dock kameran av stora problem med brus och dålig skärpa. Kameran har dessutom problem med rörelseoskärpa när vi fotar på fri hand, även i ljusa miljöer. Utan autofokus är kameran inte heller så anpassningsbar som vi önskar.

Huvudkameran saknar optisk bildstabilisering men Samsung erbjuder ganska effektiv stabilisering, även i UHD-upplösning. I Full HD-upplösning låter läget Superstadigt oss få ännu bättre stabilisering, dock inte utan en stundtals tydlig gelé-effekt. För video presterar kort sagt helt okej, med reservation för att konkurrenter i samma prisklass har stöd för betydligt högre upplösning och bildfrekvens

Stäng

 

Mjukvara

Samsung håller fast vid en klassisk Samsung-upplevelse som vägrar acceptera Googles prioriteringar. Vi noterar till exempel att Samsung fortsätter att välja tre-knapps-navigation som standard, när resten av Android-världen har bytt till gester. Med ett löfte om fyra år av uppdateringar har mjukvara ändå blivit en styrka för Samsung, hur bra eller dåliga du än må tycka att företagets anpassningar är.

Läs mer om mjukvaran

Denna delen av testet är mycket lik vårt test av Galaxy S21+, eftersom de två modellerna har nära identisk mjukvara.

Tre knappar för navigering är ett standardval men inte ett sätt för Samsung att hålla användare borta från svep-gester. I vanlig ordning är funktionalitet och anpassningsbarhet Samsungs största styrka. Navigationssystemet går att byta ut, tillsammans med det mesta i mjukvaran. Extra funktioner som saknas i Android är både en välsignelse och en förbannelse. Samsungs fokus på funktionalitet gör OneUI 3.1 till ett praktiskt verktyg för vissa och till ett hinder för andra. Den höga funktionaliteten är särskilt uppenbar under de första dagarna av användning. Samsung är måna om att hjälpa användare med hjälp av en lång rad guidande meddelanden på skärmen. De kan vara både informativa och irriterande.

Enheter och volym

För Android 11 har Samsung gjort ett flertal anpassningar av operativsystemet. En stor nyhet i systemet är ett nytt sätt att få snabb åtkomst till smarta och uppkopplade enheter. I Android ligger denna vy bakom ett långtryck på på/av-knappen. I OneUI ligger den istället bakom en knapp som kallas Enheter, som visas när vi drar ner från toppen av skärmen. Knappen är placerad långt upp på skärmen och är därför lite svår att nå. Vi föredrar därför designen av Androids system men kan uppskatta Samsungs integrering av SmartThings i menyn.

SmartThings bidrar för övrigt med kontroll över anslutna ljudenheter. När media spelas finns en notis som gör det enkelt att snabbt byta mellan anslutna enheter. Samsung har för övrigt också bytt design på systemets ljudreglage. Nu beter sig OneUI mer likt Android. Som standard justerar volymknapparna bara media-volym och kontroll över andra volymer är tillgängligt med ett extra tryck. I klassisk Samsung-stil finns det en inställning för att återställa volymknapparnas beteende till hur de fungerade förr.

Funktioner och uppdateringar

Samsung har fler unika funktioner i OneUI än vi har utrymme att skriva om i detta testet. Det inkluderar ett avancerat system för att anpassa always-on-skärmen och hela designteman för mjukvarans gränssnitt till möjligheten att använda appar i flytande fönster över andra appar. Samsungs mjukvara är avancerad och innehåller mycket mer än Android vanligen gör.

På grund av Samsungs djupa anpassningar tar det oftast längre tid för Samsung att lansera funktionella uppdateringar av Android, än det gör för andra tillverkare. Det ser vi som ett relativt litet problem. Faktum är att många nya funktioner som ofta kommer till Android redan har funnits i Samsungs mjukvara på något sätt. Säkerhetsuppdateringar släpps dessutom ofta snabbt och Samsung har visat sig vara en av branschens mest pålitliga företag när det gäller långsiktigt stöd för flaggskeppsmobiler. Samsung lovar nu fyra år av uppdateringar, vilket är branschledande.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Samsung Galaxy A52 5G

Samsung Galaxy A52 5G drivs av ett Snapdragon 750G-chipset som är nytt på marknaden. Det erbjuder prestanda för mellanklassen med bra stöd för 5G-teknik. Det lägger sig strax under 765G, som erbjuder nästan 50 procent högre grafikprestanda. Det betyder att Galaxy A52 5G inte är ett lika bra alternativ för gaming som flera konkurrenter, särskilt inte med tanke på att vissa konkurrenter har Snapdragon 865 eller 870-kretsar med tre gånger så hög grafikprestanda som 750G. Skillnaden i prestanda är för övrigt märkbar och en klar svaghet för A52. Appar tar längre tid att starta och även vardagliga uppgifter tar längre tid. 6 GB RAM är tillräckligt och 128 GB lagring kan assisteras av en microSD-kortläsare.

 

5G

Test Samsung Galaxy A52

Samsung Galaxy A52 5G har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Samsung Galaxy A52 5G kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 159,9 × 75,1 × 8,4 mm
Vikt 189 gram
Kamera 64 MP, 12 MP, 5 MP, 5 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP67
Processor Qualcomm Snapdragon 750G, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × två =