Samsung Galaxy A6+ (2018)
4.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen men det finns också en guldfärgad variant.
Fördelar
+ Skärmen
+ Stöd för dubbla SIM och microSD, samtidigt
+ Bra batteritid
Nackdelar
- MicroUSB-port
- Svag processor
- Bara 32 GB lagring
- Saknar snabbladdning
Kamera4.8
Skärm7.1
Batteri7.1
Kamera4.8
Skärm7.1
Batteri7.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsungs billiga smartphones har alla en stor och ljusstark styrka: bildskärmarna. Galaxy A6+ har en oerhört bra bildskärm med tanke på sin prisklass. Kameran är dock inte alls så bra som vi hade hoppats och prestandan är långt under vad vi brukar se i samma prisklass. Samsung fortsätter dessutom använda lite omodern teknik. En microUSB-port hör till exempel inte hemma på en ny smartphone i Galaxy A6+:s prisklass år 2018. Även om Galaxy S6+ har ett fåtal styrkor har den helt enkelt svårt att erbjuda någon särskilt bra användarupplevelse.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A6 Plus

Samsung Galaxy A6+ har en gedigen konstruktion och en praktisk design. Den har inga moderna specialfunktioner eller konstiga designlösningar. Allt sitter där det borde och det gör den kanske lite tråkig men också pålitlig.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A-serien har blivit ganska förvirrande i år. Galaxy A6+ är nog ett av de bästa exemplen på denna förvirring. Den sitter mellan Galaxy A6 och Galaxy A7 på ett sätt som gör det svårt att veta vilken mobil som är till för vilken typ av konsument. När det gäller design har i alla fall Galaxy A6+ mer gemensamt med Galaxy A6 än med Galaxy A7. På baksidan finns till exempel metall som ger telefonen en stadig och stryktålig konstruktion. Till skillnad från glasbaksidan på Galaxy A7 finns det alltså ingen risk att baksidan av Galaxy A6+ skulle spricka.

Metall har flera fördelar framför glas. En nackdel med materialet är att det inte är transparent för radiosignaler. Det gör att Samsung har tvingats skapa plastlinjer i metallen för att låta telefonens antenner nå ut till omvärlden. Det stör designen lite och gör att Galaxy A6+ inte riktigt ser lika stilren ut som Galaxy A7. Vi gillar å andra sidan den symmetriska designen med den centrerade kameramodulen som Galaxy A6+ har. En annan fördel med Galaxy A6+ är att den har sin fingeravtrycksläsare på sin baksida, strax under kamerorna. Det gör den lätt att nå med ett pekfinger. Galaxy A7 har sin läsare på sidan av mobilen, vilket inte är alls lika praktiskt.

Stadig och tålig

Metallen på baksidan sträcker sig runt sidorna av telefonen. Det ger telefonen en stadig känsla i handen. Faktum är att Galaxy A6+ känns betydligt stadigare och bättre konstruerad än Galaxy A7. Det kan tyckas vara lite underligt med tanke på att Galaxy A7 är en betydligt dyrare smartphone.

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp som ger ganska bra fysisk återkoppling och som är lätt att använda. Ovanför den finns en lite underligt placerad högtalare. Högtalarens placering är praktisk när telefonen hålls i porträttläge men när den vänds till landskapsläge är det lätt att råka täcka den med ett finger. Det gör den stundtals frustrerande och oergonomisk.

På vänster sida finns två volymknappar som är lätta att använda. Här finns också tre kortplatser. I två separata korthållare finns dels plats för ett nanoSIM-kort och dels ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det finns alltså plats för tre kort samtidigt.

Gammal blir bara äldre

Längs undersidan finns en 3,5 mm hörlursport och en microUSB-port. Ja, trots att konkurrenterna ersatte sina microUSB-portar i billiga smartphones för 1–2 år sen, fortsätter alltså Samsung att lansera nya mobiler med den gamla porten. Det betyder att användare av Galaxy A6+ inte kan dra nytta av de många fördelar som USB Typ-C-porten har, så som användarvänligheten med den symmetriska anslutningen. Det är frustrerande nu men det kommer vara särskilt frustrerande om tre år när telefonen närmar sig slutet av sin livstid och så gott som alla andra produkter på marknaden väntas använda USB Typ-C-porten.

På framsidan av Galaxy A6+ finns en sex tum avlång bildskärm som omringas av en ganska klassisk smartphonedesign. Både över och under skärmen finns ganska väl tilltagna ramar. Ovanför skärmen finns en hörlur, kamera och en LED-lampa. Här finns dock ingen notislampa. För information om notiser får användare helt enkelt förlita sig på skärmens Always-on-funktion.

Stor men stadig

Galaxy A6+ är en av de största och tyngsta Galaxy A-mobilerna någonsin. Tack vare en en millimeter smalare design känns den visserligen inte riktigt lika klumpig som Galaxy A7 men skillnaden i vikt är stor. Galaxy A6+ väger 191 gram medan Galaxy A7 väger 168 gram. Viktskillnaden kan antingen kännas som en börda eller som ett tecken på högre byggkvalitet. Smaken är som baken men vi föredrar faktiskt den tyngre och mer stadiga designen som Galaxy A6+ kan erbjuda. Även i jämförelse med andra konkurrenter så som Motorola Moto G6 Plus gillar vi Samsungs design bättre. Den vinner kanske inte några moderna designutmärkelser men den erbjuder en praktisk design och konstruktion.

Till skillnad från flera äldre Galaxy A-mobiler så saknar Galaxy A6+ något som helst skydd mot vatten. Det är visserligen fortfarande en ganska ovanlig funktion för prisklassen men det är lite extra synd när till exempel Galaxy A5 från 2017 hade full vattentätning.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A6+ har en sex tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 220. Skärmen är den absolut bästa egenskapen i Galaxy A6+. Samsung erbjuder prisklassens bästa bildskärm. Detaljrikedomen skadas visserligen lite av skärmens PenTile-teknik men utöver det erbjuder skärmen bra färgåtergivning och vitbalans i sitt AMOLED-film-läge. Den har omätbart djup svärta och en imponerande ljusstyrka för hög läsbarhet utomhus. Skärmens kalibrering ligger snäppet efter Galaxy A7 men det förändrar inte faktumet att Galaxy A6+ har en oerhört bra bildskärm för sin prisklass.

 

Högtalare

Galaxy A6+ har en monohögtalare på sin högra sida. Den är lite opraktiskt placerad eftersom den är lätt att råka täcka med ett finger när den hålls i landskapsläge. Den presterar ändå helt okej för att vara en monohögtalare. Den kommer upp i hög volym och lyckas erbjuda hög detaljrikedom i mellanregistret. Den saknar visserligen någon som helst täckning bland lägre frekvenser och höga frekvenser tenderar att låta lite skärande på hög volym. För dig som verkligen vill ha en bra högtalare är Motorola Moto G6 Plus ett bättre alternativ, främst tack vare en bättre högtalarplacering, men Galaxy A6+ presterar annars ganska väl.

 

Batteri

Med en kapacitet på 3 500 mAh har Galaxy A6+ en av Galaxy A-seriens största batteri. Det ger den riktigt bra batteritid. Den har dock förvånansvärt nog inte längre batteritid än sina syskon Galaxy A6+ eller Galaxy A7. De tre modellerna erbjuder nära identisk batteritid, trots individuella skillnader i batterikapacitet. Det betyder att Galaxy A6+ kan erbjuda en batteritid som räcker för långa och krävande dagar. Vid lätt användning kan den till och med klara sig genom två dagar utan några större problem. Utan stöd för snabbladdning tar det dock cirka två timmar och en kvart att ladda den. Det är betydligt längre än konkurrenter som laddar på under två timmar.

 

Kamera

Samsung Galaxy A6+ har två kameror på sin baksida. Huvudkameran fångar 16 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,7. Kameran presterar tyvärr ganska mediokert, även för sin låga prisklass. Den enda trösten är att porträttläget fungerar ganska bra.

Läs mer om kameran

I ljusa miljöer kan Galaxy A6+ erbjuda ett brett dynamiskt omfång. När dynamiken blir krävande blir dock också resultaten av telefonens hårda bildbehandling synliga. Brus introduceras som kamerans mjukvara försöker minimera. Brusreduceringen minskar detaljrikedomen i bilden. Kameran misslyckas då med att fånga en bild med bra exponering, detaljrikedom och färgåtergivning. Vi hade kanske kunnat acceptera kamerans bristande kvalitet i en betydligt lägre prisklass men Galaxy A6+ är kort sagt chanslös i jämförelse med mobiler så som Motorola Moto G6 Plus.

I mörka miljöer blir inte resultaten mycket bättre. Här presterar Galaxy A6+ så gott som identiskt med Galaxy A6. Det betyder att den priorioterar brusreducering framför mycket annat och att den har stora problem med både dynamiskt omfång och med att få en bra exponering.

Förvånansvärt bra

Den sekundära kameran kan användas för kamerans porträttläge. Läget erbjuder faktiskt en ganska bra kantigenkänning som skapar en relativt naturligt utsuddad bakgrund, särskilt med tanke på telefonens prisklass. Det enda vi inte gillar med den sekundära kameran är faktumet att den inte bidrar med något mer än utsuddade bakgrunder. En zoom- eller vidvinkelfunktion hade till exempel varit trevlig.

I sitt videoläge är Galaxy A6+ tyvärr begränsad till Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund. Det gör att den helt omöjligtvis kan konkurrera med mobiler i prisklassen som kan fånga video med fyra gånger högre upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy A6+ använder sig av Android 8.0.0 och Samsung Experience 9.0. Det är alltså samma mjukvara som vi sett från andra Samsung-mobiler under 2018. Den nya modellen erbjuder inte heller några speciella och unika nyheter i sin mjukvara.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta testet är mycket likt vårt test av Galaxy A7 eftersom de två modellerna har mycket gemensamt.

Samsungs mjukvara har länge haft samma värden. Den är full av Samsung-unika funktioner som både erbjuder unika möjligheter och som står i vägen för användaren. Samsungs förbättrade system för att hantera multitasking är ett exempel på att Samsung kan erbjuda en bättre användarupplevelse än vad Android vanligen kan. Samsungs system för att justera skärmens färgbalans är ett annat exempel på ett system som inte existerar i Android och som gör telefonens hårdvara ännu bättre.

Tunga unika funktioner

Listan på unika funktioner i Samsungs mjukvara är lång. Listan över Samsung-unika funktioner som verkligen ger något positivt till användarupplevelsen är inte alls lika lång. Samsung har så många funktioner att nya användare riskerar att bli utmattade av obligatoriska guider om komplicerade funktioner som hen aldrig kommer att använda.

Samsung har inte fel i att tro att de kan erbjuda något unikt och bra genom att förbättra Android. Problemet är att deras unika funktioner är för många och för störande för att göra användarupplevelsen bra.

Detta problemet är inte unikt för Samsung och det är inte unikt för Galaxy A6+. Det är dock uppenbart att den mängd av funktioner och speciella lösningar som Samsung har är särskilt problematisk i en billigare och mindre kraftfull smartphone som Galaxy A6+. Mjukvaran är helt enkelt för tung för att drivas på ett bra sätt. Galaxy A6+ verkar visserligen prestera en gnutta bättre än även sitt dyrare syskon, Galaxy A7, men det är uppenbart att Samsungs funktionstunga operativsystem inte nödvändigtvis är anpassat för billiga telefoner så som Galaxy A6+.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy A6+ drivs av ett Qualcomm Snapdragon 450-chipset med 3 GB RAM som erbjuder prestanda som definitivt tillhör marknadens lägsta segment. Det presterar helt okej för många vardagliga uppgifter men kan inte hantera krävande spel och är märkbart långsammare än många konkurrenter. Moto G6 Plus erbjuder till exempel ett Qualcomm Snapdragon 630-chipset som bland annat har nära dubbelt så hög grafikprestanda. Med 32 GB intern lagring och ett microSD-kort, som kan användas tillsammans med dubbla nanoSIM-kort, finns det i alla fall bra möjligheter för att expandera telefonens lagringsutrymme.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,0 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 220
Storlek 160,1 × 75,7 × 7,9 mm
Vikt 191 gram
Kamera 16 MP, 5 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 450, 1,8 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 4 =