Samsung Galaxy A71
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Vi har testat den blåa men det finns också en svart och silverfärgad version av Galaxy A71.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Hörlursport
+ MicroSD + dubbla SIM
+ Ljusstark skärm
Nackdelar
- Lättrepad plastbaksida
- Inkluderar inte skal
- Mediokra extrakameror
- Lite plastig konstruktion
Kamera7.9
Skärm7.9
Batteri8.2
Kamera7.9
Skärm7.9
Batteri8.2
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A71 är ett bra bidrag till den livliga mellanklassen. Den är särskilt bra för Samsung-frälsta som vill ha ett stort men billigt alternativ till flaggskeppen. På det sättet kan den faktiskt vara ett mer prisvärt alternativ än S10 Lite. Galaxy A71 har dessutom flera fördelar, utöver sitt pris, framför S10 Lite. Den har till exempel en hörlursport och plats för både ett microSD- och dubbla nanoSIM-kort, som S10 Lite saknar. Nackdelen med A71 är främst den minskade grafikprestandan, som märks tydligast i krävande spel. Kameran är dessutom ett steg ner i kvalitet. Det gör att Galaxy A71 inte nödvändigtvis kan slå alla billiga konkurrenter. För dig som vill ha en stor skärm, lång batteritid och gott om funktioner, så är Galaxy A71 ändå en mobil som är värd att ha i åtanke.

 

Hårdvarudesign

Test Samsung Galaxy A71 skärm

Galaxy A71 är nästan en kopia av S10 Lite som byter metall mot plast och introducerar extra funktionalitet. Det gör att Galaxy A71 kanske känns lite billigare men det gör den också betydligt mer praktisk än sitt dyrare syskon.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A71 är en av Samsungs dyraste modell i 2020 års Galaxy A-serie. Den är samtidigt väldigt lik en av Samsungs billigare flaggskeppsmodeller, Galaxy S10 Lite. De ser faktiskt nära identiska ut, på flera sätt. De är nästan exakt lika stora, har liknande fyrkantiga kameramoduler på sina baksidor och har nära identiska bildskärmar med små hål för selfiekameran. Det finns dock skillnader. Trots att S10 Lite är en betydligt dyrare mobil finns det skillnader som gör Galaxy A71 bättre. Längs undersidan har Galaxy A71 till exempel en högtalare, en mikrofon, USB Typ C-port och en hörlursport. S10 Lite saknar den sistnämnda komponenten.

Baksidan av Galaxy A71 är gjord av plast, likt sitt dyrare syskon. Vårt blåa exemplar har ett intressant rutigt mönster som ger telefonen karaktär. Smaken är som baken men vi föredrar den lite mer vågade designen framför S10 Lites enfärgade baksida. Eftersom baksidan är gjord av plast är det dock värt att notera att A71 är lätt att repa. Den bör med andra ord användas med ett skal, som tyvärr inte är inkluderat med telefonen. Det gör A71 lite dyrare än konkurrenter i klassen, som i regel säljs med inkluderade transparenta plastskal.

Recension Galaxy A71

Plastigt men praktiskt

Medan Galaxy S10 Lite har en metallram som ger en känsla av kvalitet, trots plastbaksidan, så har Galaxy A71 sidor av plast. Det gör även sidorna lätta att repa och det gör att Galaxy A71 inte alls känns så stadig som S10 Lite. Det gör den samtidigt överraskande lätt för sin storlek. Längs ramens högra sida finns en på/av-knapp och två volymknappar, som är lätta att nå och ger bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort. S10 Lite nöjer sig med en hybridhållare med plats för max två kort vid ett tillfälle. A71 verkar helt enkelt vara en betydligt mer funktionsorienterad mobil.

Test Galaxy A71

Framsidan av Galaxy A71 bjuder på en skärm som vi känner igen från S10 Lite. Den mäter 6,7 tum och har en frontmonterad kamera i ett hål som är centrerat i den över delen av skärmen. Runt skärmen finns ramar som är relativt tunna men ändå märkbart tjockare än på S10 Lite. Det gör också att Galaxy A71 är ungefär en millimeter längre än S10 Lite. Skillnaden är tillräckligt liten för att vara svår att märka när den ligger i handen. Rent estetiskt ser dock S10 Lite möjligen en gnutta mer modern ut med sina tunna skärmkanter.

Utöver skärmen bjuder framsidan också på ett par sensorer och en hörlur men ingen notislampa. Samsung fortsätter att förlita sig på AMOLED-skärmen för att visa inkommande notiser och laddningsstatus.

Slutligen är det värt att komma ihåg att Galaxy A71 inte är vattentålig. Det skiljer den från Samsungs dyrare S10-modeller.

Stäng

 

Skärm

Galaxy A71

Galaxy A71 har till synes exakt samma bildskärm som Galaxy S10 Lite. Den mäter 6,7 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 400 pixlar. Det ger den ett ovanligt avlångt 20:9-format. Skärmens upplösning är inte alls så hög som många flaggskepp men den är normal för klassen. Med en maximal ljusstyrka på 662 nits är den lätt att se utomhus. Precis som S10 Lite är den lite av en besvikelse när det gäller färg. Trots Samsungs goda rykte i branschen, så misslyckas Galaxy A71 med ett överdrivet mättat ”Intensivt” läge, som är det enda som har stöd för DCI P3-färg. Det mer naturliga färgläget erbjuder bättre färgexakthet med Rec.709-volym och presterar faktiskt lite bättre än S10 Lite. Vi hade dock hellre sett den mer exakta färgprestandan i det mer färgexakta läget. Galaxy A71 har helt enkelt en helt okej skärm för sin klass, inte mycket mer.

 

Högtalare

Samsung Galaxy A71

Samsung Galaxy A71 har en högtalare på sin undersida. Den presterar bra, särskilt för röstsamtal, eftersom den har ett klart och detaljrikt mellanregister. För viss musik passar den dock sämre, eftersom den saknar täckning bland lägre frekvenser. Det gör den till en helt okej högtalare för sin klass. Många konkurrenter har ganska mediokra högtalare så Galaxy A71 kan åtminstone skryta med sitt klara mellanregister.

 

Batteri

Test Samsung Galaxy A71 batteri

Med ett batteri på 4 500 mAh har Galaxy A71 mer än tillräckligt hög kapacitet för att ta alla tänkbara användare genom långa dagars användning. Normala användare kan ta sig genom en vanlig dag med 40–50 procents marginal. Det är nästan tillräckligt för två dagar. Riktigt så långt kan den dock inte sträcka sig för många. Det betyder förvånansvärt nog att Galaxy A71 har lite sämre batteritid än S10 Lite i vårt test. Det kan vi samtidigt inte klaga på, när det är svårt att hitta bättre batteritid hos konkurrenterna i klassen.

 

Kamera

Test Samsung Galaxy A71 kamera

Samsung Galaxy A71 säljs med en kameramodul som består av totalt fyra kameror. Det är faktiskt mer än i både S10 Lite och Note 10 Lite. Den extra kameran är en djupkamera som ska möjliggöra bättre Live Fokus-bilder. Galaxy A71 är kort sagt full av funktioner. Prestandan från kameran är trots det ganska bra för sin klass.

Läs mer om kameran

Galaxy A71 har en 64 megapixelkamera som vi har sett blandade resultat från i tidigare smartphones. Denna gången blev vi faktiskt positivt överraskade. Samsung lyckas, i vanlig ordning, erbjuda ett imponerande dynamiskt omfång. Detaljrikedomen är dessutom hög, även om alla 64 megapixlar inte sparas. Det går visserligen att spara bilder i full upplösning men de blir då över 15 MB stora och har ofta betydligt sämre bildprestanda när det gäller annat än detaljrikedom.

I mörka miljöer presterar kameran helt okej. Den har svårt att fånga ljusa exponeringar i mycket mörka miljöer men behåller bättre detaljrikedom och har mindre problem med brus än till exempel Xiaomi Mi 9T. Även i mörka miljöer ser vi prov på ett brett dynamiskt omfång.

Extrakameror som inte imponerar

Vidvinkelkameran är så dålig som vi blivit vana vid. Den har problem med skärpa på andra ställen än i mitten av bilden och får tydliga kromatiska aberrationer vid höga kontrastområden. Den är samtidigt betydligt bättre än vidvinkelkameran i Xiaomi Mi 9T, som har ett kraftigt begränsat dynamiskt omfång och betydligt sämre detaljrikedom.

Macrokameran är tyvärr för dålig för att vara användbar till annat än sociala medier, med foton på ljusa och snälla motiv. Med en upplösning på 5 MP, är den lite bättre än många 2 MP-upplösta konkurrenter. Vi ser samtidigt att S10 Lite är märkbart bättre med en bättre brushantering som ger högre detaljrikedom.

Samsung Galaxy A71, macrokamera.

Stäng

 

Mjukvara

Med Samsung OneUI 2 fortsätter Galaxy A71 att erbjuda en upplevelse som är svår att hitta hos konkurrenterna. Samsung lägger fokus på funktionalitet och på ett unikt Samsung-designat gränssnitt som både kan uppfattas som lite irriterande och som kan uppskattas av vana Android-användare.

Läs mer om mjukvaran

Samsung OneUI 2 bjuder på en hel del små justeringar i jämförelse med sin föregångare, i många fall estetiska. Designspråket är så gott som oförändrat och fortsätter att lägga stor vikt vid att göra stora telefoner enkla att använda med en hand. Det uppskattar vi särskilt mycket i en telefon som Galaxy A71.

Gammal god funktionalitet

Samsungs klassiska volymreglage finns kvar i OneUI 2.

Det största problemet och den största fördelen med Samsungs mjukvara är nära identisk. Samsung lägger nämligen stor vikt vid funktionalitet. Det ger tillgång till bra funktioner som saknas i Android. Det kan samtidigt göra användarupplevelsen lite förvirrande och frustrerande. För Android-användare kan Samsungs mjukvara ironiskt nog erbjuda en mer klassisk Android-upplevelse än vad Android One kan göra. Samsung har till exempel valt att behålla möjligheten att byta Wi-Fi-nätverk och anslutna Bluetooth-enheter med snabbgenvägarna, utan att byta app. Ljudsystemet är dessutom så gott som oförändrat med volymknappar som styr ringvolym, inte bara mediavolym. Som standard kommer Samsungs mobiler dessutom med de tre klassiska navigeringsknapparna, även om Android 10s gestsystem också finns tillgängligt.

Samsung fortsätter att skicka med en lång lista av egna appar, som i många fall är överflödiga. Det inkluderar företagets egen appbutik, webbläsare, häsloapp och andra appar så som Samsung Notes, Samsung Global Goals, Samsung Members och Smart Things med flera. Många av apparna går att avinstallera. Appar så som Samsung Pay går inte att avinstallera men erbjuder också en av de bästa Samsung-exklusiva användarupplevelserna.

Det finns gott om anledningar att både gilla och ogilla Samsungs mjukvara. För vana Samsung-användare är Galaxy A71 en bekväm upplevelse. För andra kan OneUI 2 erbjuda funktionalitet som riskerar att irritera.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Samsung Galaxy A71

Samsung Galaxy A71 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 730-chipset, som vi bland annat sett i Galaxy A80 och Xiaomi Mi 9T. Det är fortfarande ett ganska bra chipset som passar bra för normala användare som inte har höga krav på spelprestanda. CPUn är mer än tillräcklig för även ganska tunga vardagsappar och ser till att A71 flyter på i stil med många av marknadens bästa smartphones. 6 GB RAM är dessutom mer än tillräckligt för att klara ganska krävande användning av många stora appar. För spelintresserade kan telefoner så som Xiaomi Mi 9T Pro, Huawei Nova 5T och S10 Lite erbjuder mer än dubbel grafikprestanda med sina Qualcomm Snapdragon 855-kretsar. Till skillnad från dessa konkurrenterna har i alla fall A71 en dedikerad microSD-kortläsare, utöver 128 GB intern lagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 163,6 × 76 × 7,7 mm
Vikt 179 gram
Kamera 64 MP, 12 MP, 5 MP, 5 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 730, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Specifikationerna är fel. Den säljs bara med 6gb ram i Sverige. Dessutom har kameran 64mp, inte 48. Det verkar som specsen är tagna från nån annan modell.

    • Tack för påpekandet Daniel!
      Du har helt rätt. Specifikationerna har flyttats från ett annat test av misstag. De är nu korrigerade.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here