Samsung Galaxy A72
6.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Detta är ett test av 4G-varianten. Det finns en 5G-version men den säljs inte officiellt i Sverige.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Fyra års uppdateringar
+ Bra batteritid
+ Vattentät, IP67
Nackdelar
- Långsam processor
- Saknar 5G
- Max 4K 30p för video
- Plastig baksida
Kamera6.8
Skärm8.3
Batteri8.3
Kamera6.8
Skärm8.3
Batteri8.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A72 är en förvirrande mellanklassmobil som görs mer förvirrande av sitt billigare och bättre syskon, Galaxy A52 5G. A72 har nämligen en lite sämre skärm och lite sämre processor än Galaxy A52 5G, samtidigt som den saknar 5G-stöd. Den enda betydande fördelen är A72s utmärkta batteritid och lite bättre kamera. I jämförelse med konkurrenter i klassen är den inte heller imponerande. I sann Samsung-anda är den samtidigt inte dålig på något. Den håller en bra lägstanivå, även om det finns konkurrenter med mer kraft under huven och bättre kameror. Med en ovanligt vattentålig design och utlovat mjukvarustöd i fyra år, finns det ett fåtal bra anledningar att välja A72 framför konkurrenterna. Om det är fördelar som tilltalar dig, borde du ta en extra titt på Galaxy A52 5G.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A72 har en enkel och stilren design som sparar på pengar. Samsung har valt plast över glas och metall. Det gör att den känns lite plastigt billig, även om den i verkligheten är väl konstruerad utan glapp och knak. Samsung har istället lagt pengar på IP67-klassning som gör A72 till en av få vattentäta mobiler i sin klass.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A72 är Samsungs största mellanklassmobil. Storleken kommer från en 6,7 tum skärm. Det ger yttermått som är delvis större än Samsung Galaxy S21 Ultra. Galaxy A72 är kort sagt inte gjord för dig som vill ha en kompakt mobil. Den är inte heller gjord för dig som prioriterar en smartphone med en påkostad design. Samsung har nämligen sparat pengar på material genom att förlita sig nästan helt på plast. Hela baksidan av Galaxy A72 är gjord av plast. Materialet har fördelen att det inte spricker som glas men det är inget snack om att plastbaksidan känns billig och ihålig i jämförelse med glastäckta konkurrenter.

Vårt vita exemplar av Galaxy A72 har ett stilrent utseende. Det finns även en minst lika stilren svart modell samt lite mer vågade blåa och lila versioner. Alla har samma design. Det inkluderar en iPhone-inspirerad kameramodul som sticker ut från baksidan men är gjuten, utan skarv, av samma stycke som resten av baksidan. Det bidrar till designens enkla utseende. I modulen finns för övrigt fyra kameror och en LED-lampa. Kameralinserna ligger en bråkdel av en millimeter under den omringande plasten och bör därmed skyddas från många repor. Den utstickande kameran gör dock telefonen lite ostabil på ett platt underlag. Det kan lätt lösas med ett skal, som inte ingår i lådan.

Portar och kort

Även sidorna är gjorda av plast. De har en blank metall-liknande finish men är gjorda av plast. De är samtidigt väl konstruerade. Samsung har inte lämnat utrymme för glapp. Vi hör inget knak i konstruktionen, hur mycket vi än vrider och vänder på den. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. De ger bra fysisk återkoppling och är lätta att använda. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Längs undersidan finns en USB-C-port, en hörlursport, mikrofon och högtalare. Det betyder att Galaxy A72 är Samsungs dyraste smartphone som fortfarande har en hörlursport. Att den sitter på samma sida som USB-C-porten är en trevlig bonus.

Framsidan av Galaxy A72 ser ut som vilken annan modern Samsung-mobil. Den 6,7 tum stora skärmen är platt och har ett litet centrerat hål för kameran i toppen av skärmen. Kameran har samma design som tidigare Galaxy A-mobiler, vilket inkluderar en silverfärgad ring runt kameran. Vi har svårt att förstå varför Samsung insisterar på att inkludera denna störande designdetalj.

Fuktiga fingrar och vatten

Ovanför skärmen finns en hörlur, som också är sekundär högtalare, samt ett flertal sensorer. Här finns ingen notislampa men Samsung erbjuder en alltid-på-funktion i skärmen. Skärmen inkluderar även en fingeravtrycksläsare som är relativt snabb och pålitlig. Konkurrenter är snabbare och Samsungs flaggskepp har läsare som kan läsare fuktiga fingrar. För sin klass presterar Galaxy A72 ändå tillräckligt bra.

Galaxy A72 har en vattentålighet som en stark fördel mot konkurrenterna. Telefonen är IP67-klassad, vilket gör den vattentät i grunt vatten. Det skyddar den effektivt när det regnar och förhoppningsvis när olyckan är framme. Det är en egenskap som är väldigt ovanlig i klassen och det kan förlänga telefonens totala livstid.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A72 har en 6,7 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger den märkbart sämre detaljrikedom än flaggskeppsmobiler. Den ser ändå bra ut för sin klass. Samsung är duktiga på bildskärmar och det märks. Skärmen har en bra vitbalans och helt okej färgåtergivning med bra stöd för HDR. Den är dessutom ljusstark och därmed enkel att använda utomhus. Den når 862 nits över hela skärmen och 1 234 nits i HDR-material. Det är i klass med många av marknadens bästa bildskärmar. För sin klass är skärmen helt klart en höjdpunkt. Med det sagt har syskonet Galaxy A52 5G faktiskt en bättre skärm, som dessutom har stöd för 120 Hz istället för A72s 90 Hz. Det är en underlig skillnad som gör Samsungs produktfamilj ännu mer förvirrande.

 

Högtalare

Samsung Galaxy A72 har en riktigt bra uppsättning högtalare för sin klass. Högtalaren på undersidan får hjälp av en kompetent högtalare i hörluren. Det ger en helt okej stereoeffekt för videos och bra förstärkning till mellanregistret. Vissa konkurrenter erbjuder lite högre effekt men med bra klarhet i mellanregistret och bra ljudkvalitet på högsta volym, erbjuder Galaxy A72 bra högtalarljud för sin klass.

 

Batteri

Med ett batteri på 5 000 mAh finns det ingen anledning att vara överraskad av Galaxy A72 och mobilens utmärkta batteritid. Vi är ändå imponerade. Normala användare kan använda Galaxy A72 i två långa dagar eller tre dagars lätt användning. Det öppnar för möjligheten att klara två dagar med krävande användning eller åtminstone ge en batterimarginal på runt 50 batteriprocent vid slutet av en lång dag. Vi pratar alltså om smartphone-användning som är helt befriad från batteriångest. Det är en lyx som kan vara värd mycket. Samsung har dessutom lyxat till det med en bra 25 watt USB-C-laddare i lådan. Det finns inget stöd för trådlös laddning men det är också ovanligt i klassen.

 

Kamera

Samsung verkar ha tagit en siesta från kamerainnovation under det senaste året. Nyheterna är få och det gör Galaxy A72 ganska medelmåttig för sin klass. Huvudkameran presterar visserligen bra i ljusa miljöer och vi uppskattar telefotokameran men varken vidvinkel- och makrokameran är bra och Samsung ligger långt bakom konkurrenterna när det gäller video.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy A72 använder en 64 MP-kamera som vi känner igen från flera äldre modeller. Galaxy A71 är ett utmärkt exempel. Galaxy A71 verkar faktiskt ha en nära identisk kamera, utöver huvudkameran. Trots det ser vi skillnader i praktiken. Vi misstänker att det är ny mjukvara som skapar förändringarna. Vi ser i alla fall bättre vitbalans från Galaxy A72 och även lite bättre detaljrikedom, trots att Galaxy A71 gärna applicerar mer skärpa i efterhand. A72 erbjuder ett brett dynamiskt omfång, även om Xiaomi Mi 10 Lite 5G faktiskt ligger steget före i vissa extrema situationer.

I mörka miljöer presterar Galaxy A72 helt okej, i jämförelse med mobiler med liknande kamerasystem. Nokia 8.3 ligger långt efter när ljuset tryter. Här vill vi dock påpeka att vi har jämfört Galaxy A72 med flera billigare smartphones, eftersom konkurrenter med liknande pris är så mycket bättre att de är svåra att jämföra med. I mörka miljöer kan vi i alla fall konstatera att Samsung än en gång har justerat sina prioriteringar i jämförelse med tidigare. Bilder har stora problem som brus men håller bra detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång.

Dålig skärpa

Vidvinkelkameran är tyvärr ganska dålig. Den saknar skärpa, särskilt längs kanterna av bilden. Dålig optik ger dessutom stora problem med kromatiska aberrationer i områden med hög kontrast. Med extra skärpa och kontrast i JPEG-bilderna, ser de åtminstone helt okej ut i små format. Det betyder att de möjligen kan fungera på sociala medier men att de är får oskarpa för att använda i stora format.

Makrokameran är inte bra. Den har en 5 MP-kamera som åtminstone ger högre detaljrikedom än konkurrerande 2 MP-sensorer. Likt många andra lider dock kameran av stora problem med brus och dålig skärpa. Kameran har dessutom problem med rörelseoskärpa när vi fotar på fri hand, även i ljusa miljöer. Utan autofokus är kameran inte heller så anpassningsbar som vi önskar.

Ovanlig telefoto

Den enda betydande skillnaden mellan Galaxy A72 och Galaxy A52 5G är telefotokameran som är inkluderad i A72. Med tre gånger optisk zoom, i relation till huvudkameran, erbjuder Galaxy A72 mycket bättre zoomkvalitet än konkurrenterna vi har jämfört med i detta testet. Telefotokameror börjar bli ovanliga i klassen. För dig som gillar att fota på avstånd finns det alltså en allt mer ovanlig fördel med Galaxy A72.

Huvudkameran saknar optisk bildstabilisering men Samsung erbjuder ganska effektiv stabilisering, även i UHD-upplösning. I Full HD-upplösning låter läget Superstadigt oss få ännu bättre stabilisering, dock inte utan en stundtals tydlig gelé-effekt. För video presterar kort sagt helt okej, med reservation för att konkurrenter i samma prisklass har stöd för betydligt högre upplösning och bildfrekvens.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung håller fast vid en klassisk Samsung-upplevelse som vägrar acceptera Googles prioriteringar. Vi noterar till exempel att Samsung fortsätter att välja tre-knapps-navigation som standard, när resten av Android-världen har bytt till gester. Med ett löfte om fyra år av uppdateringar har mjukvara ändå blivit en styrka för Samsung, hur bra eller dåliga du än må tycka att företagets anpassningar är.

Läs mer om mjukvaran

Samsung håller fast vid en klassisk Samsung-upplevelse som vägrar acceptera Googles prioriteringar. Vi noterar till exempel att Samsung fortsätter att välja tre-knapps-navigation som standard, när resten av Android-världen har bytt till gester. Med ett löfte om fyra år av uppdateringar har mjukvara ändå blivit en styrka för Samsung, hur bra eller dåliga du än må tycka att företagets anpassningar är.

Denna delen av testet är mycket lik vårt test av Galaxy A52 5G, eftersom de två modellerna har nära identisk mjukvara.

Tre knappar för navigering är ett standardval men inte ett sätt för Samsung att hålla användare borta från svep-gester. I vanlig ordning är funktionalitet och anpassningsbarhet Samsungs största styrka. Navigationssystemet går att byta ut, tillsammans med det mesta i mjukvaran. Extra funktioner som saknas i Android är både en välsignelse och en förbannelse. Samsungs fokus på funktionalitet gör OneUI 3.1 till ett praktiskt verktyg för vissa och till ett hinder för andra. Den höga funktionaliteten är särskilt uppenbar under de första dagarna av användning. Samsung är måna om att hjälpa användare med hjälp av en lång rad guidande meddelanden på skärmen. De kan vara både informativa och irriterande.

Enheter och volym

För Android 11 har Samsung gjort ett flertal anpassningar av operativsystemet. En stor nyhet i systemet är ett nytt sätt att få snabb åtkomst till smarta och uppkopplade enheter. I Android ligger denna vy bakom ett långtryck på på/av-knappen. I OneUI ligger den istället bakom en knapp som kallas Enheter, som visas när vi drar ner från toppen av skärmen. Knappen är placerad långt upp på skärmen och är därför lite svår att nå. Vi föredrar därför designen av Androids system men kan uppskatta Samsungs integrering av SmartThings i menyn.

SmartThings bidrar för övrigt med kontroll över anslutna ljudenheter. När media spelas finns en notis som gör det enkelt att snabbt byta mellan anslutna enheter. Samsung har för övrigt också bytt design på systemets ljudreglage. Nu beter sig OneUI mer likt Android. Som standard justerar volymknapparna bara media-volym och kontroll över andra volymer är tillgängligt med ett extra tryck. I klassisk Samsung-stil finns det en inställning för att återställa volymknapparnas beteende till hur de fungerade förr.

Funktioner och uppdateringar

Samsung har fler unika funktioner i OneUI än vi har utrymme att skriva om i detta testet. Det inkluderar ett avancerat system för att anpassa always-on-skärmen och hela designteman för mjukvarans gränssnitt till möjligheten att använda appar i flytande fönster över andra appar. Samsungs mjukvara är avancerad och innehåller mycket mer än Android vanligen gör.

På grund av Samsungs djupa anpassningar tar det oftast längre tid för Samsung att lansera funktionella uppdateringar av Android, än det gör för andra tillverkare. Det ser vi som ett relativt litet problem. Faktum är att många nya funktioner som ofta kommer till Android redan har funnits i Samsungs mjukvara på något sätt. Säkerhetsuppdateringar släpps dessutom ofta snabbt och Samsung har visat sig vara en av branschens mest pålitliga företag när det gäller långsiktigt stöd för flaggskeppsmobiler. Samsung lovar nu fyra år av uppdateringar, vilket är branschledande.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Qualcomm Snapdragon 720G-chipset, har Samsung Galaxy A72 underligt låg prestanda. Lanseringspriset borde halveras med tanke på den mediokra processorn. Den är förvirrande dålig. Allra mest förvirrande är att Galaxy A52 5G faktiskt presterar lite bättre än Galaxy A72. Vi kan nämna att A72 är den snabbaste 720G-baserade mobil vi har testat men för klassen är prestandan alldeles för låg. Vissa konkurrenter erbjuder upp till tre gånger så hög prestanda. Det märks i spel men även i vardaglig användning. Den är helt klart tillräckligt snabb för många normala användare men tråkigt långsam i jämförelse med konkurrenterna. 6 GB RAM är i alla fall tillräckligt och 128 GB lagring kan expanderas med microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 165 × 77,4 × 8,4 mm
Vikt 203 gram
Kamera 64 MP, 12 MP, 8 MP, 5 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Ja, IP67
Processor Qualcomm Snapdragon 720G, 2,3 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − sju =