Samsung Galaxy Note 10 Lite
7.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen. Det finns en blank version som har en blå penna.
Fördelar
+ S Pen
+ Bra batteritid
+ Hörlursport
+ MicroSD-kortstöd
Nackdelar
- Plastbaksida är lätt att repa
- Inte vattentålig
- Inkluderar inget skal
Kamera8.2
Skärm7.9
Batteri8.1
Kamera8.2
Skärm7.9
Batteri8.1
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Note 10 Lite är ett ovanligt alternativ till den redan ovanliga Galaxy Note-serien. Utöver sin penna är den egentligen en ganska vanlig övre mellanklassmobil från Samsung. Den har en stor skärm, bra batteritid, helt okej kamera och gott om funktionalitet. Konkurrenter så som Xiaomi Mi Note 10 kan erbjuda en mycket bättre kamera och i allmänhet betydligt mer för pengarna. Note 10 Lite har dock Samsungs utmärkta penna. För användare som är förälskade i Note-seriens pennor är Note 10 Lite därför ett ganska bra alternativ till de väldigt dyra flaggskeppsmodellerna i Note 10-serien.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy Note 10 Lite

Samsung Galaxy Note 10 Lite är stadigt konstruerad av metall. Designen är pragmatisk och betydligt mer ergonomisk än de andra Note 10-modellerna. En hörlursport och en inbyggd penna får plats i ett format som inte är mycket större än Samsumgs liknande modeller. Det är en ordentlig bedrift. Den lättrepade plastbaksidan gör dock att ett skin eller ett fodral är en nödvändighet.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy Note 10 Lite är ett till synes obetydligt tillägg till Samsungs enorma utbud av smartphones. I praktiken erbjuder den dock funktionalitet för ett pris som har varit utom räckhåll i många år. Modellens unika egenskaper sitter främst i den inbyggda pennan för skärmen. Pennan matas ut med ett tryck på i botten av telefonens högra hörn. Därefter kan den dras ut ur telefonen. Det ger snabb och praktisk åtkomst till en penna som konsumenter tidigare tvingats betala stora summor för. Pennan ser för övrigt identisk ut med den penna som finns i Note 10+. Den har en knapp på ena sidan men saknar de rörelsefunktioner som finns i storebröderns penna.

Samsung Galaxy Note 10 Lite S Pen

Plats för både penna och hörlursport

Längs undersidan finns också en USB Typ C-port, en hörlursport, mikrofon och en högtalare. De omringas av metall, som sträcker sig som ett band runt telefonen. Det ger den samma grundläggande konstruktion som den mycket lika S10 Lite. Note 10 Lite lyckas dock alltså få plats med både en penna och en hörlursport, som S10 Lite saknar.

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs vänster sida finns en korthållare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort.

Baksidan av Note 10 Lite täcks av plast, likt nästan alla senaste mobiler från Samsung, som inte tillhör de riktiga flaggskeppsmodellerna. Det betyder sannolikt att baksidan är svårare att spräcka. Det betyder dock också att baksidan är mycket lätt att repa med till exempel nycklar. För att hålla telefonen fri från report krävs i praktiken därför ett skal, som inte ingår i lådan. På baksidan finns i alla fall också en kameramodul med tre kameror och en LED-lampa. Modulen täcks av glas, vilket åtminstone håller repor borta från kameralinserna.

Samsung Galaxy Note 10 Lite kameraPå baksidan saknas vissa funktioner, som de dyrare Note-modellerna har. Note 10 Lite saknar till exempel stöd för trådlös laddning. Note 10 Lite har inte heller en vattentålig design. Det är små skillnader som kan ha stor betydelse för vissa användare.

Avlång och ”snäll”

Framsidan av Note 10 Lite bjuder på en platt 6,7 tum skärm med ett avlångt 20:9-format. Det avlånga formatet gör Note 10 Lite en millimeter smalare än Note 10+. Det avlånga formatet och den fyrkantiga kameran på baksidan, får också Note 10 Lite att påminna mer om S20-serien än om Note 10. Mer kraftigt rundade sidor bidrar till att ge Note 10 Lite ett ”snällare” utseende än Note 10+:s väldigt kantiga och vassa design. Det gör att vi föredrar Note 10 Lite, tack vare sin runda design, som ligger mer bekvämt i handen.

Ganska stora skärmkanter gör att Note 10 Lite inte riktigt ser lika modern ut som sina syskon. S10 Lite har till exempel märkbart tunnare skärmramar som ger ett betydligt mer modernt utseende. I praktiken är skillnaden inte så stor. Det gör visserligen att Note 10 Lite är lite större, i alla tre dimensioner. Som vi har nämnt sen tidigare så har Note 10 Lite dock också både en inbyggd penna och en hörlursport, som S10 Lite saknar.

I skärmen finns ett utskuret hål för en liten selfiekamera. Under bildpanelen finns dessutom en inbyggd optisk fingeravtrycksläsare som är relativt snabb och pålitlig. Den är inte lika bra på att läsa fuktiga fingeravtryck som Samsungs ultraljudläsare, som används av till exempel Note 10+, men den är definitivt tillräckligt bra i de flesta situationer.

Stäng

 

Skärm

Test av Samsung Galaxy Note 10 Lite skärm

Samsung Galaxy Note 10 Lite har en skärm som påminner väldigt mycket om skärmen i S10 Lite. Den verkar dock inte vara identisk. Den har samma storlek, 6,7 tum och samma uppplösning, 1 080 x 2 400, men ser definitivt annorlunda ut. Den når 600 nits i maximal ljusstyrka, vilket är bra men märkbart lägre än S10 Lites 680 nits. Ett mer kalltblått ”Naturligt” läge gör dessutom att den inte riktigt ser lika naturligt balanserad ut. Det gör tyvärr att vi skulle beskriva skärmen i Note 10 Lite som en ganska medioker skärm för sitt pris. Vi hade definitivt förväntat oss mer från Samsung. Den enda större trösten är det utmärkta stödet för en aktiv penna.

 

Högtalare

Test av Samsung Galaxy Note 10 Lite undersida

Galaxy Note 10 Lite har en monohögtalare på sin undersida som inte presterar mycket mer än okej. Den når normala ljudvolymer men har ett lite oklart mellanregister som gör den snäppet sämre än S10 Lite, i våra öron. Med det sagt är konkurrensen inte särskilt stor i prissegmentet. Samsung Galaxy S10-serien har mycket att erbjuda men ingen av Samsungs billigare modeller har särskilt imponerande högtalare.

 

Batteri

Test av Samsung Galaxy Note 10 Lite batteri

Med ett batteri på 4 500 mAh har Galaxy Note 10 Lite ett av Samsungs största mobilbatterier. Det ger en utmärkt batteritid som tar de flesta användare genom två dagar av användning. Krävande användare kan vänta sig minst 40 procents marginal vid slutet av dagen. Vi noterar att S10 Lite har märkbart bättre batteritid, trots ett identiskt batteri. Vi gissar att det beror på S10 Lites mer moderna och energisnåla chipset. Note 10 Lite har samtidigt Note-seriens bästa batteritid. Samsungs inkluderade och snabba 25 watts-laddare hjälper dessutom för att ladda när energinivån skulle vara låg.

 

Kamera

Test av Samsung Galaxy Note 10 Lite kamera

Samsung Galaxy Note 10 Lite har en ganska bra kamera för sin klass. Den hanterar de flesta situationer väl, utan att briljera, och är flexibel tack vare en vidvinkelkamera och en telefotokamera.

Läs mer om kameran

Note 10 Lite har ett kamerasystem som kombinera en huvudkamera med en telefotokamera och en vidvinkelkamera. Huvudkameran fotar med en 12 megapixelsensor. Den har alltså inte den populära typ av högupplösta sensor som många konkurrenter använder nu för tiden. Det gör dock inte så mycket. Xiaomi Mi 9T Pro erbjuder visserligen marginellt högre detaljrikedom i ljusa miljöer men vi föredrar faktiskt Note 10 Lite framför S10 Lites högupplösta sensor, som ofta spottar ut lite för överskärpta bilder.

I mörka miljöer är det tydligt att S10 Lite kan utnyttja sitt utmärkta stabiliseringssystem för att ta betydligt bättre bilder med skärpa och exponering i behåll. Note 10 Lite presterar ändå bra och ligger en bra bit före konkurrenter så som Xiaomi Mi 9T Pro.

Extrakamerorna

Note 10 Lite har en zoomkamera, som S10 Lite saknar. Den ger två gånger optisk zoom, i relation till huvudkameran. Telefotokameran har optisk bildstabilisering, vilket gör foto på avstånd betydligt enklare. Det ger också märkbart högre detaljrikedom i jämförelse med S10 Lites digitala zoom.

Vidvinkelkameran verkar vara identisk med vidvinkelkameran i S10 Lite. Det betyder att den inte är särskilt imponerande. Ett dåligt objektiv gör att bilder saknar detaljrikedom längs kanterna och att problem med kromatiska aberrationer är återkommande på dynamiskt krävande motiv. Kameran är definitivt bättre än vidvinkelkameran i Mi 9T Pro och den fungerar för små format.

När det gäller video presterar Note 10 Lite i linje med konkurrenterna i klassen, med stöd för 4K 60p-inspelning. S10 Lite har lite bättre bildstabilisering. Det är dock den enda större skillnaden som vi har noterat.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung OneUI 2 har en hel del små justeringar i jämförelse med sin föregångare, i många fall estetiska. Designspråket är så gott som oförändrat och fortsätter att lägga stor vikt vid att göra stora telefoner enkla att använda med en hand. Det uppskattar vi särskilt mycket i en telefon som Note 10 Lite.

Läs mer om mjukvaran

Det största problemet och den största fördelen med Samsungs mjukvara är nära identisk. Samsung lägger nämligen stor vikt vid funktionalitet. Det ger tillgång till bra funktioner som saknas i Android. Det kan samtidigt göra användarupplevelsen lite förvirrande och frustrerande. För Android-användare kan Samsungs mjukvara ironiskt nog erbjuda en mer klassisk Android-upplevelse än vad Android One kan göra. Samsung har till exempel valt att behålla möjligheten att byta Wi-Fi-nätverk och anslutna Bluetooth-enheter med snabbgenvägarna, utan att byta app. Ljudsystemet är dessutom så gott som oförändrat med volymknappar som styr ringvolym, inte bara mediavolym. Som standard kommer Samsungs mobiler dessutom med de tre klassiska navigeringsknapparna, även om Android 10s gestsystem också finns tillgängligt.

Mjukvaran som gör Note-serien

För Note 10 Lite finns givetvis en rad unika mjukvarufunktioner som inte finns i Samsungs Galaxy A- och S-mobiler. De flesta funktioner som finns i Note 10 och Note 10+ återfinns i Note 10 Lite. Den största skillnaden mellan Note 10 Lite och Note 10 är den billiga modellens brist på rörelsefunktioner i pennan, som till exempel låter användaren zooma kameran på avstånd med de dyrare modellerna. De funktioner som finns är alltså anteckningsfunktioner och tecknarfunktioner, inklusive pennans tryckkänslighet. Vi kan till exempel snabbt skriva en anteckning genom att mata ut pennan, även när skärmen är avstängd. Note-funktioner gör Note 10 Lite till en väldigt unik mobil på marknaden. Det skiljer den från syskonen i Galaxy-familjen på ett tydligt sätt och den ger Note-entusiaster ett billigare alternativ.

Samsung fortsätter att skicka med en lång lista av egna appar, som i många fall är överflödiga. Det inkluderar företagets egen appbutik, webbläsare, häsloapp och andra appar så som Samsung Notes, Samsung Global Goals, Samsung Members och Smart Things med flera. Många av apparna går att avinstallera. Appar så som Samsung Pay går inte att avinstallera men erbjuder också en av de bästa Samsung-exklusiva användarupplevelserna.

Det finns gott om anledningar att både gilla och ogilla Samsungs mjukvara. För vana Samsung-användare är Note 10 Lite en bekväm upplevelse. För andra kan OneUI 2 erbjuda funktionalitet som riskerar att irritera.

Stäng

 

Prestanda och lagring

test av Samsung Galaxy Note 10 Lite

Samsung Galaxy Note 10 Lite drivs av ett numera mycket ovanligt Samsung Exynos 9810-chipset. Det är ett chipset som är mest känt för att det har drivit Galaxy S9-serien. Med dagens mått mätt är det fortfarande ganska bra. På grafiksidan presterar det nära 50 procent bättre än till exempel Qualcomm Snapdragon 730G, som sitter i Xiaomi Mi Note 10. Tillsammans med en fortsatt bra CPU och 6 GB RAM, erbjuder Note 10 Lite mycket bra vardagsprestanda. Mycket krävande spel är den enda större anledningen till att till exempel välja S10 Lite framför Note 10 Lite. Med 128 GB lagring och en microSD-kortplats finns utrymme för mycket. Vi hade givetvis gärna sett en dedikerad microSD-kortplats, alternativt eSIM-stöd, för att tillåta dubbla nummer och microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 163,7 × 76,1 × 8,7 mm
Vikt 199 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Samsung Exynos 9810, 2,7 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here