Samsung Galaxy Note 9
7.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Det finns en 128- och en 512 GB-version. De har olika mängd RAM men det har ingen större betydelse.
Fördelar
+ Skärmen
+ Kamerasystemet
+ Dubbla SIM
+ S Pen
Nackdelar
- Lite oergonomisk
- Bräcklig glasbaksida
- Bixby-knapp kan ej omprogrammeras
Kamera7
Skärm8.7
Batteri7.2
Kamera7
Skärm8.7
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Note 9 är ett ingenjörsunder och ett riktigt lyxåk. Som vanligt bjuder Samsung på varje tänkbar funktion så som trådlös laddning, hörlursport, vattentäthet, pulsmätare, fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, dubbla SIM-stöd, microSD-kortläsare, dubbla högtalare och hundratals andra funktioner. Samsung har dessutom lyckats packa in ett stort batteri, en ännu större skärm i ett nästan oförändrat format och samma dubbla kamerasystem som i Galaxy S9+. Samsungs mjukvara fortsätter erbjuder förvirrande många funktioner och alternativ. Det kan göra den lite krånglig och tung att använda för vissa användare. Med en speciell pekpenna som grädde på moset är Galaxy Note 9 ändå en unik, extrem och otroligt bra smartphone som passar perfekt för dig som inte nöjer dig med ”lagom”.

 

Hårdvarudesign

Note 9 test

Samsung Galaxy Note 9 överraskar inte många när det gäller design. ”Glass sandwich” är ett uttryck som ofta används inom branschen och som passar perfekt även här. Glas på framsidan och baksidan gör Galaxy Note 9 till en snygg, stilren och gedigen smartphone. Samsung fortsätter att visa att de kan göra några av branschens mest exakt tillverkade och mest kompletta produkt på marknaden.

Läs mer om hårdvaran

Glaset på baksidan av Note 9 kommer från det amerikanska företaget Corning och kallas Gorilla Glass 5. Det är mer stryktåligt än många andra typer av glas och kan klara fall från över en meters höjd. Likt allt annat glas är det mycket reptåligt men det är ändå skört. Till skillnad från till exempel aluminium och plast kan det spricka, även vid ganska låga fall, om det hamnar på något vasst eller om en spänning redan har uppkommit i glaset. Det betyder kort sagt att glaset kanske ser snyggt ut och känns lyxigt i handen men det är bräckligt och kan definitivt gå sönder.

Flyttad fingeravtrycksläsare

Utöver glas har baksidan flera intressanta komponenter att bjuda på. Ovanför Samsung-loggan finns en fingeravtrycksläsare och ovanför den sitter kameramodulen. Sedan Note 8 har Samsung alltså flyttat ner fingeravtrycksläsaren från att tidigare vara inbyggd inom kameramodulen. Det gör den nya läsaren betydligt enklare att nå. Med det sagt hade vi fortfarande önskat att den satt lite längre ner för att vara enklare att nå för användare med mindre händer. Läsaren är i alla fall otroligt snabb och mycket pålitlig.

Galaxy Note 9 recension

I kameramodulen finns två kameror som är identiska med kamerorna i Galaxy S9+. De sitter bara horisontellt istället för vertikalt i relation till varandra. Bredvid huvudkameran sitter en ljusstark LED-lampa. Inte heller med Note 9 har dock Samsung valt att inkludera dubbla LED-lampor, som många konkurrenter har för att styra lampans vitbalans. Note 9 fortsätter däremot att erbjuda en pulsmätare precis bredvid LED-lampan. Pulsmätaren är fortfarande helt Samsung-unik.

Ergonomisk eller kantig?

Glaset på baksidan är rundat längs höger och vänster sida för att gör telefonen mer ergonomisk. Note 9 har dock ändå en ganska industriell och kantig design. Den nedre delen av glasbaksidan saknar till exempel någon markant rundning och är därför lite obekväm när den vilar mot handflatan. Där föredrar vi Apple och Huaweis design av flaggskeppstelefoner som är mer rundad även på undersidan.

Note 9 har metallsidor som sträcker sig som ett band runt hela telefonen. På höger sida finns en på/av-knapp som är lätt att känna sig fram till och som ger bra fysisk återkoppling. Eftersom den sitter som en ensam knapp på sin egen sida är det också svårt att blanda ihop den med någon annan knapp.

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en kortläsare. Kortläsaren är en hybridläsare med plats för dubbla SIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det finns alltså plats för två kort men användaren kan själv välja mellan ett eller två nanoSIM-kort. På telefonens vänstra sida finns ytterligare tre knappar. Överst finns två volym-knappar och under den finns en Bixby-knapp som alltid leder till Samsungs röstassistent. Knappen går alltså inte att omprogrammera. När vi skriver detta testet går knappen inte ens att stänga av. Samsung säger dock att det kommer att släppas en uppdatering i framtiden som gör det möjligt att inaktivera Bixby-knappen.

Port, port och penna

På undersidan av Note 9 finns en 3,5 mm hörlursport, USB Typ-C-port, högtalare, mikrofon och penna. Pennan kan tryckas ut med ett tryck och kan sedan dras ut ur sin plats i telefonen. Vi kommer att återkomma till pennans funktioner och prestanda senare i detta testet.

På framsidan av Note 9 sitter en 6,4 tum AMOLED-skärm som oringas av tunna skrämramar. Skärmen är rundad längs både höger och vänster sida, vilket gör Note 9 smalare än många konkurrenter hade varit med samma skärmstorlek. Ovanför skärmen finns framsidans största skärmram. Här finns en hörlur, videosamtalskamera, IR-lampa och IR-kamera som används för att låsa upp telefonen med både irisigenkänning och ansiktsigenkänning.

Samsung envisar sig alltså med att bygga in telefonens sensorer och hörlur i en ram ovanför skärmen. Galaxy Note 9 har alltså ingen skärmflärp i stil med Apple iPhone X eller Huawei P20 Pro. Det gör möjligen att Note 9 är lite längre än den hade varit om den hade haft en skärmflärp men det betyder också att den slipper de lite underliga problem som Android fortfarande lider av på grund av skärmflärpar.

Större och tjockare

Galaxy Note 9 har en stor skärm. 6,4 tum är det största skärmmåttet som en Note-mobil någonsin haft. Samsung har ändå jobbat på att minimera telefonens storlek. Skärmramarna under skärmen är mindre än på Note 8. Det gör att Note 9, trots en 0,1 tum större skärm, är en halv millimeter kortare än Note 8. Med det sagt är den ändå 1,5 millimeter bredare än Note 8. Den är också 0,2 millimeter tjockare och väger sex gram mer. Det beror främst på att Note 9 har ett betydligt större batteri än Note 8.

Note 9 fortsätter Samsungs tradition av att erbjuda varje tänkbar funktion. Den har fortfarande stöd för trådlös laddning, den är fortfarande vattentätning enligt IP68, den behåller sin traditionella hörlursport och pulsmätare och har dubbla högtalare eftersom huvudhögtalarna får assistans av hörluren. Note 9 är med andra ord en ganska stor smartphone som dock är mer än komplett än någon annan mobil på marknaden.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy Note 9 har en 6,4 tum AMOLED-skärm som erbjuder hög detaljrikedom tack vare en upplösning på 2 960 x 1 440. Skärmens teknik erbjuder oändlig svärta och därmed hög kontrast. I våra tester når skärmen en maximal ljusstyrka på 665 nits, vilket bara är lite lägre än skärmen i Galaxy S9. Trots hög ljusstyrka kan den också bli en av branschens mörkaste, vilket gör den behaglig att använda på natten. I Samsungs AMOLED-film-läge erbjuder skärmen dessutom en imponerande färgexakthet och den har den mest exakta vitbalansen vi någonsin sett. Med en referens på 6 503 Kelvin landade vårt testexemplar på 6 518. Det kan jämföras med P20 Pro som bara kommer ner till 6 870 Kelvin i sitt bästa läge. Det gör att Galaxy Note 9 har ett naturligt utseende och att skärmen kan användas som en tillförlitlig sökare för kameran.

 

Högtalare

Galaxy Note 9 erbjuder en huvudhögtalare på sin undersida som får assistans av telefonens hörlur. Tillsammans kan de skapa en ganska bra ljudbild som dock inte är helt balanserad mellan vänster och höger. Tillsammans erbjuder de två högtalarna hög detaljrikedom bland höga frekvenser och ganska bra täckning bland lägre. Det gör Note 9 till en telefon som är behaglig att använda för till exempel musik men också för podcasts och röstsamtal. Den är ett betydande steg framåt för Note-serien som nöjde sig med en högtalare i förra generationen.

 

Batteri

Samsung har tagit Note-serien till en helt ny nivå när det gäller batteri med Note 9. Note 8 hade ett batteri med en kapacitet på 3 300 mAh. Galaxy S9+ har ett batteri på 3 500 mAh medan Note 9 går hela vägen upp till 4 000 mAh. Det har stor betydelse för telefonens batteritid. Skärmen är fortfarande en energislukare när den används utomhus och när den går in i sitt starkaste läge. Vid normal användning erbjuder ändå Note 9 en riktigt bra batteritid. Batteritiden är så bra att vissa användare kan vänta sig två hela dagars användning medan mer krävande användare ändå kan vänta sig en marginal på 40 procent vid slutet av en dag. Även om batteriet skulle närma sig sitt slut finns stöd för både trådlös snabbladdning och vanlig snabbladdning med Samsungs inkluderade laddare.

 

Kamera

Samsung Galaxy Note 9 har två kameror som är inkluderade i ett kamerasystem som är identiskt med kamerasystemet i Galaxy S9+. Samsung har lagt till ny mjukvara som ska förbättra bildinställningarna men det gör inte kameran markant mycket bättre. Det förändrar inte heller faktumet att Samsung har ett av marknadens bästa kamerasystem.

Läs mer om kameran

Kamerasystemet består av en huvudkamera som fotar med 12 megapixlar och ett bländarvärde på f/1,5 eller f/2,4. Samsung fortsätter att vara ensamma om att ha en kamera som kan justera sitt bländarvärde med en fysisk och mekanisk bländare. Det gör att kameran kan justera sin bländare för olika miljöer. I praktiken betyder det att kameran kan ha ett större skärpedjup i ljusa miljöer. Huruvida det är bra är dock mer än smaksak.

Huvudkameran presterar bra i alla miljöer vi kan tänka oss. Den har ett brett dynamiskt omfång, hög detaljrikedom och fungerar bra i mörka miljöer. Huawei P20 Pro ligger snäppet före i flera situationer tack vare en riktigt bra zoomkamera och oerhört bra prestanda när ljuset tryter. Note 9 tar dock bilder som är minst lika bra som bilder från både Apple iPhone X och Samsung Galaxy S9+.

”Scenoptimeringar”

I kamerans standardläge kan vi se betydande skillnader mellan Note 9 och Galaxy S9+, trots att de har exakt samma hårdvara. Det beror att Note 9 har en ny inställning som kallas Scenoptimering. Den kan analysera bilden och göra bättre justeringar av kamerainställningar och bildbehandling för att resultatet ska bli bättre än tidigare. I likhet med många liknande funktioner från konkurrenter kan Scenoptimering ibland skapa lite överdrivna bilder. Vi gillar kort sagt att Scenoptimering finns som ett alternativ men optimeringarna är en smaksak. Utan dem ser vi ingen betydande skillnad mellan S9+ och Note 9.

Den sekundära kameran är en zoomkamera som också kan användas för att fota porträttbilder med utsuddad bakgrund. Den fungerar bra och gör det lätt att komma närmare ett motiv utan att förlora kvalitet. Om du verkligen vill ha en mobil med bra zoom är dock Huawei P20 Pro ett ännu bättre alternativ.

När det gäller video har Note 9 inga nyheter att erbjuda i jämförelse med Galaxy S9-serien. Det betyder att den kan spela in riktigt bra video i 4K UHD-upplösning med 60 bilder per sekund, slow motion-video med 240 bilder per sekund i 720p-upplösning och super slow motion med 960 bilder per sekund i bråkdelen av en sekund. Med optisk bildstabilisering fungerar Note 9 som en riktigt bra mobil för videoinspelning.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy Note 9 erbjuder Samsungs unika mjukvara som innehåller en nästan outtömligt lång lista av unika funktioner. Det är på både gott och ont. Många funktioner är svåra att förstå eller hitta men flera Samsung-unika funktioner gör Note 9 till en betydligt bättre mobil. Vi gillar särskilt Samsungs hantering av den stora och avlånga skärmen och de många unika funktionerna som vi får tack vare S Pen.

Läs mer om mjukvaran

Galaxy Note 9 baseras på Android 8.1. Under vår testperiod använde vi mjukvara med en säkerhetsuppdatering från augusti 2018. Det betyder att mjukvaran var väl uppdaterad. Samsung säger att de kommer att fortsätta uppdatera Note 9 i framtiden. Trots upprepade frågor vägrar dock företaget berätta hur länge uppdateringarna kommer att bestå. Med tanke på Samsungs historia skulle vi gissa att Note 9 kommer att få uppdateringar i minst två eller tre år från lanseringen med minst två stora Android-uppdateringar under den tiden. Att Samsung vägrar lova detta i förhand är lite löjligt med tanke på hur mycket företaget begär att konsumenter ska betal för telefonen.

Note 9 använder mjukvara som kallas Samsung Experience 9.5. Mjukvaran förändrar hur Android fungerar och ser ut. Om du är van vid Samsung-mobiler bör Samsung Experience 9.5 kännas som hemma. För andra användare kan dock vissa saker vara lite förvirrande. Samsungs navigeringsknappar är till exempel i omvänd ordning, många inställningar har helt olika platser och vissa funktioner saknas helt. Det går till exempel inte att använda Androids inbyggda stöd för flera användare och det går inte att välja Wi-Fi-nät eller Bluetooth-enhet från snabbgenvägarna.

Gott om alternativ

Samsung har också förinstallerat en lång rad egna applikationer. Användaren kan numera välja att inte installera alla appar men som standard installeras till exempel Samsungs egen epost-app, webbläsare, kalender, klocka, meddelandeapp och till och med Samsungs egen appbutik. Motsvarande appar finns redan tillgängliga från Google och få Samsung-alternativ erbjuder värdefulla funktioner eller märkbara fördelar. Den stora mängden appar bidrar till en lite förvirrande användarupplevelse.

Den stora mängden funktioner gör att användare har möjlighet att anpassa mjukvaran i Note 9 på ett sätt som är möjligt med få konkurrenter. Det passar ganska bra till Note 9 som främst är riktad till en typ av användare som har höga krav och som vill få ut så mycket som möjligt från sin mobil. För andra användare kan dock mjukvarans höga funktionalitet riskera att bli lite för mycket.

Bixby med ny konkurrent

Samsung fortsätter att inkludera sin egen röstassistent kallad Bixby. Den är bäst på att hantera uppgifter som har med telefonen att göra. Den kan till exempel användas för att snabbt justera inställningar som annars skulle kräva 4–5 klick i menyer för att hitta. Assistenten kan startas genom att användaren säger ”Hey Bixby” eller genom att Bixby-knappen trycks in. När den är aktiverad är det dock engelska som gäller. När Google Assistant nu har lanserats på svenska i Sverige har Bixby med andra ord stark konkurrens från en röstassistent som dessutom är mer universell. Bixbys enda stora styrka är därför justering av telefonens inställningar. För det snäva användningsområdet är det svårt att ens komma ihåg att Bixby existerar.

Stäng

 

S Pen

S Pen är den uppenbart mest unika funktionen med Galaxy Note 9. Den erbjuder ett unikt sätt att interagera med mobilen och den fungerar perfekt för både anteckningar och tecknande. Note 9 har en ny penna med ett inbyggt batteri som ökar pennans funktionalitet men en batteritid på bara 30 minuter begränsar användningsområdet.

Läs mer om mjukvaran

S Pen för Note 9 är mycket lik pennor från tidigare Note-mobiler. Den har samma utbytbara spets, klickande topp och samma grundläggande design och storlek. Innanför pennans plastskal finns en superkondensator. Det är en nyhet för Note-pennor men också för branschen i stort. Superkondensatorn lagrar energi på ett sätt som inte involverar kemi på samma sätt som i ett litium-batteri. Det gör att den inte slits på samma sätt och borde därför ha en betydligt längre total livslängd. I detta fallet är superkondensatorn dock lite för liten för att ge S Pen någon imponerande batteritid.

Super-penna

Superkondensatorn driver en liten Bluetooth-enhet som kan kommunicera med telefonen helt utan att den först behöver parkopplas av användaren. Koppling kan hållas i upp till 30 minuter innan superkondensatorn får slut på energi. Därefter räcker det att pennan kopplas in i telefonen i 1 minut för att den ska laddas upp igen. När pennan är utanför mobilen och är laddad kan den användas för flera olika saker. Den kan till exempel användas som knapp för att ta ett bildspel ett steg vidare. Den kan också pausa och spela videos och musik, den kan starta ljudinspelningar och starta appar. En av våra favoritfunktioner är pennans möjlighet att användas som en fjärrslutare för kameran. Det gör det till exempel enkelt att ställa upp telefonen, plocka ut pennan ur telefonen och ta en bild på avstånd med pennans knapp som slutare.

Note 9När superkondensatorn är tom slutar fjärrfunktionerna att fungera. Batteriet behövs dock inte för att pennan ska fungera som en penna. Dess grundläggande funktioner fortsätter att fungera utan problem även när den inte har energi kvar. Grundfunktionerna är också riktigt bra. Det är enkelt att skriva en snabb anteckning med Samsungs Anteckningar-app och vi älskar funktionen som låter oss skriva en anteckning på skärmen även innan telefonen har låsts upp.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test av Samsung Galaxy Note 9

Galaxy Note 9 har ett Samsung Exynos 9 Octa 9810-chipset klockat till 2,7 GHz. Det är alltså exakt samma som används av Galaxy S9-serien. Note 9 har dock en mer kraftfull kylning som ska ge telefonen högre prestanda under till exempel långa spelsessioner. I praktiken har vi dock inte sett någon större skillnad mellan Note 9 och S9+ när det gäller prestanda, även under långa sessioner. Utöver det finns 6 eller 8 GB RAM och 128, eller helt galna, 512 GB lagringsutrymmet. Vi har testat 8/512 GB-modellen men 6 GB-modellen bör prestera så gott som identiskt i alla situationer. Även när vi frågade Samsung om vad 8 GB RAM skulle vara bra för fick vi inget ordentligt svar. Den dyrare modellen är med andra ord främst till för dig som vill ha extra mycket lagring. Med ett microSD-kortläsare kan du i alla fall få väldigt mycket lagring, 1 TB totalt.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 960
Storlek 161,9 × 76,4 × 8,8 mm
Vikt 201 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 9 Octa 9810, 2,7 GHz
Lagring 128/512 GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

4 KOMMENTARER

 1. Det verkar som att ni har ändrat omdömena i rutorna vid bilden vid varje tidigare smartphones. Det jag menade var att Från S7:an fram till idag har omdömena för kameran alltid legat på 9 eller 9.1. Kollade åxå på telefonen jag har, Lg V30, som ligger nere på 8.6 istället för 9.1 som det var förut.

  • Hej Martin!

   Det stämmer bra. Vi har alla testade mobiler på samma betygsskala för att göra det enkelt för dig att jämföra gamla och nya mobiler och mobiler i olika prisklasser. På det sättet kan du till exempel se hur bra äldre mobiler med nya och lägre priser är i jämförelse med nya och lågt prissatta mobiler.

   Vi uppdaterar alltså våra betyg när ribban för vad som anses vara bäst på marknaden höjs. På det sättet undviker vi problemen med att till exempel en tre år gammal mobil kan ha samma betyg som en sprillans ny mobil. Hos många av våra konkurrenter kan till exempel en iPhone 6S ha samma betyg som en iPhone X eftersom testerna gjordes vid helt olika tidpunkter och ansågs vara lika bra i sin tid. Våra betyg reflekterar teknikutvecklingen och visar att iPhone X är en betydligt bättre smartphone.

   Vi gjorde den senaste justeringen av betygen när vi publicerade detta testet. En sådan justering har ingen betydelse för mobiltelefoners betyg i relation till varandra. Justeringen gäller alla telefoner och ingen telefon kan ”gå om” en annan genom en betygsjustering.

   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + elva =