Samsung Galaxy S10e
6.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,8 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen men det finns också en vit och en grön variant.
Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Ljusstark skärm
+ Hörlursport
+ Huvudkameran
Nackdelar
- Skör glasbaksida
- Saknar notislamnpa
- Underlig placering av på/av-knapp
Kamera7.2
Skärm7.3
Batteri6.7
Kamera7.2
Skärm7.3
Batteri6.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Med en vattentät design, riktigt bra kamera, otroligt ljusstark skärm och ett kraftfullt inre har Galaxy S10e mycket som gör den till ett seriöst och lite billigare flaggskeppsalternativ. Med hård konkurrens från ännu billigare mobiler, som också kan erbjuda bättre batteritid, är Galaxy S10e visserligen en bra Samsung-mobil och dessutom ovanligt bra för sin storlek. Som en övre mellanklassmobil är den ändå inte den perfekta ”lagom” bra smartphone vi hade hoppats på.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10e erbjuder nästan exakt samma imponerande byggkvalitet och funktionalitet som sina större syskon. Det betyder att den har en hörlursport, microSD-kortplats, trådlös laddning och mycket mer. Samtidigt som den har en vattentät design. Det är definitivt imponerande. Vi har dock svårt att förstå hur Samsung tänkte med den opraktiskt placerad på/av-knappen.

Läs mer om hårdvaran

Samsung presenterade Galaxy S10e som ett lite billigare och mindre alternativ till Galaxy S10. Den är visserligen en gnutta billigare men Galaxy S10e är inte så liten som man kanske kan tro. Med en 5,8 tum skärm har den samma skärmstorlek som Galaxy S9. Eftersom Galaxy S10e saknar föregångarens rundade skärm är den nya modellen dock en dryg millimeter bredare än föregångaren. En ny skärmdesign gör den lite kortare men på bredden, som har störst betydelse för enhandsanvändning, är påståendet om att Galaxy S10e är en liten telefon lite missvisande.

Glas av en anledning

Medan många äldre och ännu billigare varianter av Galaxy S-mobiler bara haft vaga kopplingar till sina dyrare syskon, har Galaxy S10e ganska mycket gemensamt med Galaxy S10. Designen har definitiva likheter. På baksidan finns samma typ av härdat glas som på Galaxy S10. Det ger telefonen ett lyxigt utseende och en stadig konstruktion i kombination med metallramen som sträcker sig som ett band runt telefonen. På baksidans övre halva sitter en kameramodul som sticker ut en bråkdel av en millimeter. Kameramodulen innehåller samma huvudkamera som finns i Galaxy S10, med undantag för zoomkameran som saknas i Galaxy S10e. Samsung har dessutom valt att inte inkludera de stora syskonens pulsmätare. Den förlusten tvivlar vi dock på att särskilt många konsumenter faktiskt sörjer. Bakom glaset på baksidan finns i alla fall en uppsättning antenner men också en spole för trådlös laddning. Här finns dessutom stöd för samma typ av omvända trådlösa laddning som finns i Galaxy S10. 

Även för Galaxy S10e

Glasbaksidan möter metall längs sidorna. På höger sida finns en kombinerad fingeravtrycksläsare och på/av-knapp. Knappen ger helt okej fysisk återkoppling men likt Galaxy S10 och S10+ sitter den underligt långt upp på sidan av mobilen. Det gör den svår att nå och gör oss lite förvirrade över hur Samsung vill att vi ska hålla telefonen. Telefonens mjukvara är nämligen designad för att göra alla viktiga knappar tillgängliga långt ner på skärmen. Fingeravtrycksläsaren tvingar oss samtidigt att greppa telefonen så långt upp att den nedersta delen är svår att nå. Läsaren fungerar i alla fall riktigt bra. Sidmonterade fingeravtrycksläsare är sällan lika bra som bakre läsare, på grund av deras avlånga format. Samsung har dock lyckats bra med en snabb läsare som också är pålitlig. Vi gillar också att läsaren alltid är aktiv och att knappen inte behöver tryckas in för att telefonen ska låsas upp.

Portar, kortplatser och vattentätning

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och kortläsare med plats för två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Längs vänster sida finns volymknappar och en Bixby-knapp som leder raka vägen till Samsungs röstassistent. På undersidan finns slutligen en hörlursport, mikrofon, högtalare och USB Typ-C-port. Här finns med andra ord ett riktigt bra utbud av portar, samtidigt som Galaxy S10e behåller sin IP68-certifiering för vattentäthet.

Framsidan av Galaxy S10e bjuder på en 5,8 tum skärm. Till skillnad från Galaxy S10 är skärmen helt platt. Det kan ses som en fördel eftersom det gör oönskade skärmtryck mindre sannolika. Skärmen har relativt tunna ramar. Samsung har lyckats få plats med en hörlur strax ovanför skärmen men här finns ingen notislampa. Den har Samsung valt att ta bort från hela Galaxy S10-familjen. Kameran har fått plats i ett hål i skärmen. Här finns bara en kamera, precis som i Galaxy S10. 

Stäng

 

Skärm

Test Samsung Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10e har en 5,8 tum skärm med en upplösning på 1 080 x 2 280. Det är en betydligt lägre upplösning än i de större syskonen. Den är tillräckligt lågt för att den ska vara tydligt synlig. Tack vare sin relativt lilla storlek har skärmen ändå högre detaljrikedom än många konkurrenter i den övre mellanklassen, som alltså har liknande upplösningar över större ytor. Skärmen ligger samtidigt också steget efter Galaxy S10 när det gäller färgomfång och färgexakthet. Det är en hög ribba att nå upp till men faktum är att till och med Xiaomi Mi 9 är mer färgexakt och har bättre täckning för DCI P3-färg. Det vägs dock upp av faktumet att Galaxy S10e har den mest ljusstarka AMOLED-skärmen vi testat hittills. Med en smått trolig ljusstyrka på 762 nits, över hela skärmen, är Galaxy S10e enkel att använda även i direkt solljus.

 

Högtalare

Galaxy S10e har samma dubbla högtalarsystem som sina syskon. Tillsammans erbjuder de hög detaljrikedom och bra täckning bland lägre frekvenser. Det enda vi inte gillar med högtalarna är att de är uppdelade i höger och vänster. Det funkar inte alltid så bra eftersom hörluren är lite för svag för att konkurrera med huvudhögtalaren. I praktiken är det dock bara ett problem för till exempel videos som har kraftigt separerade ljudspår mellan höger och vänster. Bortom det är det bara ett fåtal mobiler, så som Apple iPhone XS Max, som kan konkurrera med Galaxy S10e:s lysande högtalare. Det är ett imponerande betyg för en mobil som inte ens har en ambition att konkurrera med de absolut bästa.

 

Batteri

Med 3 100 mAh ligger Galaxy S10e i botten av S10-serien när det gäller batterikapacitet. En lägre upplösning i skärmen gör dock att S10e inte har en så mycket sämre batteritid än S10 som man skulle kunna tro. Faktum är att skillnaden i jämförelse med S10 är minimal i många applikationer. Telefonens ljusstarka skärm kan visserligen tömma batteriet snabbt i vissa situationer men i blandad användning erbjuder Galaxy S10e en helt okej batteritid. Den kan ta normala användare genom en dags användning med runt 30 procents marginal. Krävande användare kan också klara sig genom en dag men inte alls med samma marginal som konkurrenter så som Xiaomi Mi 9.

 

Kamera

Test Galaxy S10e

Galaxy S10e delar kamerasystem med sina större syskon, med ett undantag. Istället för tre kameror har S10e två kameror. Storasyskonens zoomkameror har tagits bort och kvar är huvudkameran och vidvinkelkameran. Den sistnämnda erbjuder ett intressant perspektiv men inte mer än okej prestanda medan huvudkameran briljerar med ett imponerande brett dynamiskt omfång och bra prestanda i mörka miljöer.

Läs mer om kameran

Delar av detta testet har gemensamma stycken med Galaxy S10 eftersom de två modellerna har flera gemensamma egenskaper.

Huvudkameran på baksidan av Galaxy S10e är unik i branschen eftersom Samsung fortfarande är helt ensamma om att ha kameror med justerbar bländare. I praktiken har det inte särskilt stor betydelse men det kan ge ett större skärpedjup i ljusa miljöer, samtidigt som kameran har ett imponerande bländarvärde på f/1,5 för mörka miljöer.

Detaljrikedom och dynamik

Huvudkameran fotar 12 megapixelbilder som erbjuder hög detaljrikedom och ett imponerande dynamiskt omfång. Det dynamiska omfånget har länge varit en av Samsungs största styrka och det fortsätter det att vara i Galaxy S10e.

I mörka miljöer presterar den också riktigt bra. Här lyckas Samsung briljera med ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom och brusreducering även i mycket mörka situationer. Ett nytt automatiskt nattläge kan erbjuda särskilt bra exponeringar men det är alldeles för långsamt för att vara praktiskt i många situationer. På det sättet är Galaxy S10e chanslös i jämförelse med flaggskepp så som Huawei P30 Pro. I jämförelse med många övre mellanklassmobiler fortsätter den dock att erbjuda riktigt bra prestanda med fokus på detaljrikedom och brusreducering.

Galaxy S10-serien är först ut från Samsungs flaggskeppsfamilj med en ny vidvinkelkamera. Den erbjuder ett nytt och extra brett perspektiv som är riktigt intressant för arkitektur och landskapsfotografering. Vidvinkelkameran har en mer högupplöst 16 megapixelsensor. Den höga upplösningen är dock helt bortkastad. Vi uppskattar verkligen vidvinkelkameran tack vare sitt unika perspektiv men den presterar ganska mediokert med allvarliga problem med dynamik och komprimering men också problem med skärpa.

HDR i video

Samsung är oerhört duktiga på stillbilder men har fortfarande ett ordentligt försprång att ta ikapp i jämförelse med Huawei. När det gäller video ligger dock Samsung steget före. Samsung Galaxy S10e fortsätter att imponera när det handlar om rörlig bild. En stor nyhet för i år är stöd för HDR-video som ger ett betydligt bredare dynamiskt omfång och stöd för en större färgrymd. Det har Sony tidigare varit ensamma om och nu är det alltså Samsungs tur.

Den främre kameran presterar bra. Med autofokus är det lätt att alltid vara i skärpa. Till skillnad från Galaxy S10+ nöjer sig dock Galaxy S10e med en främre kamera. Det finns alltså ingen vidvinkelkamera för till exempel gruppbilder.

Stäng

 

Mjukvara

Med nya OneUI erbjuder Galaxy S10e en kraftigt förbättrad användarupplevelse med nya funktioner, ett nytt designspråk och design som är anpassad för den stora skärmen. Samsung har tagit flera steg i rätt riktning men fortsätter att vägra komma med tydliga besked om uppdateringar.

Läs mer om mjukvaran

Galaxy S10e lanseras med ny mjukvara från Samsung. Android 9 ligger till grund för den men ovanpå ligger ny mjukvara som kallas One UI. Vid lanseringen är det mer specifikt One UI 1.1 som gäller för S10-serien. Den nya mjukvaran gör om stora delar av operativsystemet, inte bara i relation till Android utan också i relation till Samsungs tidigare mjukvaror.

Fokus på stora skärmar

En stor nyhet är sättet som mjukvaran prioriterar användbarhet med stora skärmar. I likhet med Xiaomi MIUI 10 har Samsung förstått att det är de två nedre tredjedelarna av skärmen som är viktigast för mjukvaran. Det är där det är naturligt för användare att nå och det är därför det är där den viktigaste delen av mjukvaran bör finnas. Samsung har mött den insikten genom att sätta stora rubriker i appar och delar av operativsystemet. Rubrikerna tar upp så mycket plats att den övre delen helt enkelt inte innehåller något viktigt. Det betyder givetvis att allt viktigt gömmer sig längre ner och att det därför är enklare att nå det med en hand. Det fungerar riktigt bra. Med det sagt föredrar vi Xiaomis lösning som istället använder den övre delen av skärmen för att visa mindre viktig info. Det slösar inte stora delar av skärmen på nästan ingenting.

One UI har en tydligare identitet än tidigare eftersom större delar av mjukvaran talar samma designspråk. Smaken är som baken men vi gillar också den riktning Samsung är på väg i när det gäller sin design. Den är stilren, enkel och vet vad som är viktigt för användaren. Det skapar ett intryck av ordning som står i stark kontrast av det kaos som Samsungs mjukvara har varit länge.

Fler funktioner och möjligheter

Samsung One UI är betydligt mer konservativt än Googles senaste version av Android. Det har potential att locka användare av Android som inte gillar de senaste förändringarna i det grundläggande operativsystemet. Med OneUI går det till exempel att välja om volymknapparna ska styra media- eller ringvolym, en genväg till Inställningar finns lätt tillgänglig ovanför andra snabbinställningar när notislisten dras ner och snabbgenvägarna låter dessutom användare byta Wi-Fi-nätverk eller uppkopplad Bluetooth-enhet utan att gå till Inställningar-appen. Detta är förändringar som Samsung har gjort i Android 9 och som Google tog bort vid övergången till den senaste versionen av operativsystemet.

Samsung fortsätter dessutom att ha ett av branschens bästa system för att utnyttja den stora skärmen. Det är lätt att använda flera appar samtidigt med Delad skärm-vy som är anpassningsbar i sin uppdelning. Det är samtidigt synd att möjligheten att starta Delad skärm vi genom att hålla in knappen till Senaste appar har tagits bort.

Hål-hantering

En efterlängtad nyhet i Samsungs mjukvara är möjligheten att ställa in den fysiska Bixby-knappens beteende. I Bixby-appen går det nämligen att ställa in den så att knappen öppnar vilken app som helst. Det kan till exempel vara att starta Google Assistent eller kameran.

Samsung hantering av hålet i skärmen är ganska enkelt. Hålet är lika högt som systemfältet. Systemikonerna, som vanligen är i det högra hörnet, är flyttade till vänster. När en video spelas upp i till exempel YouTube-appen, gör mjukvaran inget försök att kompensera för den. Det gör att det helt enkelt finns ett hål i bilden. I andra appar blir hela systemfältet svart för att hålet inte ska störa. Samsung har alltså ett dynamiskt system som gömmer hålet när det riskerar att störa användargränssnittet för en app.

Samsungs mjukvara är fortfarande full av funktioner, överallt. Den kan vara överväldigande och jobbig att använda. Samsung har visserligen gett användare större kontroll över vilka Samsung-appar som installeras men det finns ändå appar så som Galaxy Store som inte lyckas bidra med så mycket värde men som fortsätter att förvirra konsumenter. Vi är också besvikna över att Samsung fortfarande vägrar säga något om kommande uppdateringar. Samsung har en ganska bra historia när det gäller säkerhetsuppdateringar men det förändrar inte faktumet att Galaxy S10+ saknar något tydligt löfte om dem. Vi vet också att Samsung är förhållandevis långsamma med större uppdateringar av Android. Det är en stor nackdelen med Samsungs egen tolkning av Android.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med Samsungs senaste Exynos-chipset har Galaxy S10e mer prestanda än den behöver. Med en lägre upplösning på skärmen har den till och med en prestandafördel framför sina större syskon. I dagsläget har inte det någon större betydelse eftersom Samsungs chipset kan hantera allt vi slänger på den. Det har inte heller någon betydelse att Galaxy S10e har 6 istället för 8 GB RAM. Det påverkar inte prestandan och det kommer det sannolikt inte göra under telefonens hela livstid. Med 128 GB lagring och en microSD-kortläsare är Galaxy S10e kort sagt både kraftfull och flexibel.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,8 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 280
Storlek 142,2 × 69,9 × 7,9 mm
Vikt 150 gram
Kamera 12 MP, 16 MP
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ax
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 9 Octa 9820, 2,7 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 100 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − tio =