Samsung Galaxy S20 5G
7.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Det finns även en 4G-version av Samsung Galaxy S20 som har 8 GB RAM, istället för 12 GB.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Stöd för nanoSIM, eSIM och microSD
+ Bra kamera
Nackdelar
- Medioker batteritid
- Saknar hörlursport
- Bräcklig glasbaksida
- ”Bara” 128 GB lagring
Kamera8.4
Skärm9
Batteri6.6
Kamera8.4
Skärm9
Batteri6.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S20 introducerar en ny bildskärm som gör användarupplevelsen snabbare och mjukare än någonsin. Med 5G-stöd, hög prestanda och en enorm mängd RAM, är Galaxy S20 redo för framtiden. Den avancerade tekniken har dock ett batteripris och det är ett pris som Galaxy S20-seriens minsta modell knappt har råd att betala. Trots ett rekordstort batteri är batteritiden inte så bra i 120 Hz-läget. Krävande användare riskerar däför att se batteriet nå noll procent innan slutet av dagen. Det är resultatet av världsledande kvalitet och prestanda i ett relativt kompakt format. För vissa kan det vara värt det. För andra är dålig batteritid ett oförlåtligt problem.

 

Hårdvarudesign

Samsung erbjuder kvalitet och funktionalitet, som vanligt för Galaxy S-serien. Galaxy S20 gör det i ett relativt kompakt format, som till och med känns mindre än förra årets modell tack vare en minskad bredd. Samtidigt har hörlursporten försvunnit, som Samsung annars hållt hårt i.

Läs mer om hårdvaran

I jämförelse med den väldigt skrytsamma Galaxy S20 Ultra, är Galaxy S20 en ganska tillbakadragen och enkel mobil. Den har en enkel och stilren design som ändå hoppar på de senaste designtrenderna. Vårt blåa exemplar saknar de häftiga effekter och avancerade ljusbrytningar som många konkurrenter verkar vara besatta av. Det kan man antingen se som något lite tråkigt eller som en lättnad. Baksidans enda utstickande designdetalj är den rektangulära kameramodulen som bjuder på tre kameror, en mikrofon och en LED-lampa. Den sticker bokstavligt talat ut lite från baksidan, även om det inte alls sticker ut lika mycket som många konkurrenters stora kameror.

Bakom glaset finns stöd för trådlös laddning. Det gör Galaxy S20 till en av Android-marknadens mest kompakta mobil som har stöd för tekniken. Glaset möter metall längs sidorna. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Ovansidan bjuder på en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Med stöd för eSIM går det dessutom att kombinera två telefonnummer med ett microSD-kort. Det är ovanligt för moderna flaggskepp.

Nu rök hörlursporten

Vänster sida är helt ren. Här finns alltså ingen Bixby-knapp. Det är synd att vi blir av med funktionalitet men eftersom på/av-knappen nu har samma funktion, med ett långtryck, är det inte så farligt. Undersidan bjuder i alla fall på en mikrofon, en USB Typ C-port och en högtalare. Det gör alltså Galaxy S20 till Samsungs första lilla S-seriemobil som saknar en hörlursport. Det är surt att Samsung inte inkluderar en adapter i lådan, även om ett par USB-hörlurar åtminstone hänger med.

Framsidan av Galaxy S20 är enkel. Här finns en 6,2 tum skärm med tunna skärmkanter och lätt rundade sidor. De är betydligt mindre än många föregående modeller. I toppen av skärmen finns ett litet och centrerat kamerahål. I skärmens översta kant finns ett tunt hål för hörluren men utöver det göms det mesta under den högupplösta OLED-skärmen. Det inkluderar en ultraljudsbaserad fingeravtrycksläsare som är så gott som oförändrad från förra året. Det betyder att den fungerar bra och pålitligt i många situationer, om fingret läses in korrekt. Den har dessutom fördelen att den fungerar helt okej med lätt fuktiga fingrar. Nackdelen är att flera av de senaste konkurrenterna på marknaden har märkbart större läsområden som gör dem lite lättare att använda.

Mindre än de flesta

Storleken är en av de största fördelarna med Galaxy S20. Även om det är svårt att kalla den liten, med traditionella begrepp, så är den betydligt mindre än många konkurrenter. Årets justerade modell gör den faktiskt lite mindre på bredden än Galaxy S10. De 3,6 millimeter som skiljer Galaxy S20 och S20 Plus gör stor skillnad och gör S20 betydligt lättare att hålla och använda med en hand.

I vanlig ordning erbjuder Samsung det mesta. Det inkluderar vattentätning enligt IP68-standarden. Den glastäckta baksidan är bräcklig, likt allt glas, och kan med fördel skyddas med ett skal. Det ingår inget skydd i lådan.

Stäng

 

Skärm

Samsung har länge tillverkat världens bästa bildskärmar för mobiler och Galaxy S20 höjer ribban ännu ett steg. Den 6,2 tum stora OLED-skärmen har en imponerande upplösning på 1 440 x 3 200. Än mer imponerande är skärmens extrema ljusstyrka, som kombineras med färgexakthet i världsklass och nytt stöd för en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Det gör skärmen snabbare än någonsin och gör animationer mjuka som rumsvarmt smör. Med HDR-material briljerar Galaxy S20 dessutom med en ljusstyrka som närmar sig 1 500 nits. Samsung är kort sagt nära perfektion med skärmen i Galaxy S20.

 

Högtalare

Galaxy S20 har en högtalare på undersidan och en i hörluren. Tillsammans levererar de ljud i världsklass med hög detaljrikedom i mellanregistret och tillräcklig balans för att ge en helt okej stereobild. Apple iPhone 11 Pro ligger definitivt steget före med bättre bas och en lite mer balanserad ljudbild. För röstsamtal, videos och musik gör dock Galaxy S20 ett bra jobb.

 

Batteri

Med ett batteri som mäter 4 000 mAh, har Galaxy S20 det största batteriet i en liten Galaxy S-mobil hittills. Galaxy S10 var begränsad till 3 400 mAh. Det nya batteriet hade kunnat ge Galaxy S20 en rekordlång batteritid för klassen. I praktiken drar den nya 120 Hz-skärmen otroligt mycket energi. Att ändra skärmen från 60 till 120 Hz drar ner batteritiden med runt 25 procent, enligt våra tester. För normala använder betyder det att den kan ge en batterimarginal på 20–30 procent. För krävande användare betyder det att den sannolikt ger upp under eftermiddagen eller kvällen. Det kan till exempel lösas med kontinuerlig laddning under dagen. För många är ändå Galaxy S20 inte en smartphone som kan leverera den kompromisslöst dagliga batteritid som många moderna konkurrenter kan göra.

 

Kamera

Galaxy S20 har ett riktigt bra kamerasystem som består av en huvudsensor som tar skarpa bilder i alla miljöer med ett imponerande dynamiskt omfång som ger bra resultat i även de mest krävande situationerna. En lite annorlunda zoomkamera ger helt okej zoomfunktionalitet och imponerar med detaljerad 8K-video.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy S20 har ett lite annorlunda kamerasystem som består av en huvudkamera, en vidvinkelkamera och en telefotokamera med nästan exakt samma perspektiv som huvudkameran. Den speciella lösningen ger systemet stöd för 8K-video. Huvudsensorn är nämligen för lågupplöst, 12 megapixel, för att hantera det högupplösta videoformatet.

Huvudsensorn har alltså inte samma galet höga upplösning som S20 Ultra. Det gör den inte nödvändigtivs sämre. Den erbjuder hög detaljrikedom och skärpa samt ett dynamiskt omfång som är bredare än vi någonsin sett i en smartphone. Det ger täckning i även de mest krävande situationerna. Vi tycker att Samsungs bildbehandling är lite för stark och särskilt färgtung. I de flesta miljöer presterar dock Galaxy S20 alldeles utmärkt. Vi noterar dessutom att den inte har ett lika snävt skärpedjup som Galaxy S20 Ultra, vilket kan underlätta vid närgående fotografering.

I mörka miljöer presterar Samsung bra. OnePlus prioriterar en ljusare exponering medan Samsung går i en lite mer naturligt riktning med bättre detaljrikedom i behåll. Vi noterar samtidigt att Huawei P30 Pro fortfarande är betydligt bättre med märkbart högre detaljrikedom och att Samsung har att mycket förbättra för att komma i närheten.

Zoom utan optisk zoom

Samsung Galaxy S20 har en dedikerad kamera för zoom. Den har cirka 1,1 gånger optisk zoom i relation till huvudkameran. Den har alltså nästan exakt samma perspektiv som huvudkameran. Telefotokamerans 64 megapixelsensor används istället för digital zoom. Det ger inte alls lika bra resultat som S20 Ultras telefotokamera, eller P30 Pros liknande kamera för den delen. Detaljrikedomen är ändå betydligt högre än vad huvudkameran kan erbjuda och telefotokameran gör ett bra jobb med att till exempel hålla brus borta, när till exempel OnePlus 8 Pro har stora problem med brus.

Det är ingen överraskning att vidvinkelkameran i Galaxy S20 inte är särskilt bra. Problem med skärpa är vanliga i hela branschen och S20 är inget undantag. Samsung har ett klart försprång när det gäller dynamiskt omfång men saknar alltså skärpa längs kanterna av bilderna. Vi uppskattar i alla fall Samsungs breda perspektiv, som är bredare än många konkurrenter.

För video använder Galaxy S20 sin sekundära 64 megapixelkamera. Det är ett ovanligt men väldigt bra beslut. Den levererar nämligen video av mycket hög kvalitet. Möjligheten att spela in med 8K-upplösning är inte nödvändigtvis användbart för alla men det lite speciella läget ger betydligt högre detaljrikedom än 4K-video från konkurrenterna. Galaxy S20 har dessutom stöd för HDR10+. Vi noterar samtidigt ett lite mer begränsat dynamiskt omfång än vad vi sett från till exempel Galaxy Note 10+.

Stäng

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara är minst sagt unik. Den har Android i grunden men skiljer sig både funktionellt och estetiskt från Googles tolkning av vad Android borde vara. Det ger mjukvara som har ett överflöd av funktionalitet. Det hjälper användaren att faktiskt dra nytta av den extrema hårdvaran men det kan också förvirra.

Läs mer om mjukvaran

OneUI 2.1 bygger vidare på den OneUI-mjukvara som vi såg Samsung introducera med Android 9. Nu bygger den istället på Android 10, vilket ger nyheter så som ett mörkt läge för hela operativsystemet. I vanlig ordning har inte Samsung kunnat hålla sina fingrar borta från kakburken. I detta fallet betyder det till exempel att Androids ganska primitiva system för Mörkt läge har fått funktionalitet för att låta användaren ställa in läget enligt ett schema eller enligt solens upp- och nedgång. Det är funktionalitet som Android-purister kanske kan kalla onödig. Vi tycker dock att många av Samsungs förändringar faktiskt täpper till brister i Androids användarupplevelse.

Samsungs mjukvara är på många sätt ganska konservativ. Som standard håller den sig fast vid de tre knapparna för navigation och delar av hur till exempel ljud och snabbgenvägar fungerar. OneUI påminner mer om Android 8 än om Android 10. Det betyder att Samsungs mjukvara inte har blivit av med många av de funktioner som Google har tagit bort i Android 9 och 10.

Mjukvara för hårdvarans skull

OneUI 2.1 fortsätter också att använda en hårdvarukompenserande mjukvarudesign, som sätter fokus på innehåll som visas längre ner på skärmen. Designen är tänkt att göra telefonen lättare att använda, eftersom den gör viktiga knappar lättare att nå med en hand. Designen funkar bra i praktiken. Samsungs design faller kanske inte alla i smak men den är i alla fall någorlunda kontinuerlig genom alla delar av operativsystemet. Den nya skärmen gör dessutom att Samsungs mjukvara känns snabbare än någonsin.

S20 har flera mjukvarunyheter för att hantera sin nya hårdvara. Det finns till exempel en inställning för att sätta skärmen i ett 120 Hz-läge. Inställningen som kallas Rörelseutjämning aktiveras med ett klick, så länge skärmens upplösning inte är satt till max. Därefter visas allt innehåll i den höga bildfrekvensen.

Samsung fortsätter sin tradition med att installera en lång rad egenutvecklade appar. Det finns en Samsung-webbläsare, Samsungs egen appbutik och ersättare för mail, kalkylator, kalender och mycket mer. Många av Samsungs appar är frivilliga och kan avinstalleras. I kombination med ett oerhört funktionsrikt operativsystem är det ändå inte konstigt att många användare kan känna att Samsungs mjukvara är lite krångligare än vad det hade behövt.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Samsung Exynos 990-chipset presterar Galaxy S20 riktigt bra. På CPU-sidan är förbättringarna 10–15 procent i jämförelse med S10. På grafiksidan ökas prestandan med upp till 40 procent, i våra tester. Problemet är att kylningen inte är tillräcklig. Det betyder att prestandavinsten sjunker till 25 procent efter 15 minuters användande. Det lägger den strax bakom Qualcomm Snapdragon 865, som presterar betydligt bättre och mer stabilt över tid. När det gäller RAM finns 12 GB att tillgå. Det är mer än tillräckligt, nästan slösaktigt mycket. 128 GB lagring är i kontrast inte särskilt mycket för ett flaggskepp. Vi uppskattar visserligen möjligheten att expandera genom microSD-kortminnen. Vi hade ändå gärna sett antingen en dedikerad microSD-kortläsare eller möjlighet att betala extra för mer intern lagring, för att göra flitig 4K- och 8K-inspelning praktisk.

 

5G

5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Samsung Galaxy S20 använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Samsung Galaxy S20 stöd för de första frekvenserna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,2 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 200
Storlek 151,7 × 69,1 × 7,9 mm
Vikt 163 gram
Kamera 12 MP, 64 MP, 12 MP
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 990, 2,73 GHz
Lagring 128 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 6 =