Samsung Galaxy S20+
9.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Vi har testat den ljusblåa utgåvan. Det finns även en svart. Fler färger kommer sannolikt i framtiden.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Stöd för nanoSIM, eSIM och microSD
+ Bra kamera
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Bräcklig glasbaksida utan inkluderat skal
- ”Bara” 128 GB lagring
Kamera8.8
Skärm9.1
Batteri7.5
Kamera8.8
Skärm9.1
Batteri7.5
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S20+ är det flaggskepp som vi väntade oss från Samsung år 2020. Det erbjuder prestanda, kamera och skärm i världsklass och har, i vanlig ordning, nästan alla annan funktionalitet vi kan tänka oss. S20 Ultra är egentligen Samsungs riktiga flaggskepp men också en väldigt extrem modell. S20+ erbjuder det mesta av det bästa och gör det med en batteritid som inte är i toppklass men som faktiskt är bättre än flera konkurrenter och betydligt bättre än den ganska dåliga batteritiden i Galaxy S20. För många konsumenter hittar Galaxy S20+ en perfekt balans i en utmärkt Galaxy S20-serie.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S20 Plus

Samsung Galaxy S20+ är en stor mobil som lyckas kombinera byggkvalitet med en relativt låg vikt. Samsung lyckas samtidigt, i vanlig ordning, klämma in den nära kompletta funktionalitet vi väntar oss från företagets flaggskepp. I år är det egentligen bara en hörlursport som saknas.

Läs mer om hårdvaran

Samsung är företaget bakom några av branschens bäst byggda mobiler. Den ledarpinnen har det sydkoreanska bolaget haft i många år. Ledarskapet grundar sig i ett skifte i företagets designspråk som startade med Galaxy S6 för många år sen. Sedan dess har designen förändrats stegvis med samma designidé i grunden. Det betyder att S20 fortfarande har glas på fram- och baksida med ett metallband längs sidorna. Den glastäckta baksidan har en enkel design med en enfärgad ljusblå bakgrund på vårt exemplar. Här finns alltså inga häftiga mönster eller konstiga effekter. Det kan möjligen få Galaxy S20+ att se tråkig eller stilrent vacker ut.

På baksidan sitter en kameramodul som sticker ut en dryg millimeter. Den sticker alltså inte ut lika mycket som den gigantiska kameran i Galaxy S20 Ultra. Eftersom S20+ inkluderar en kamera mer än Galaxy S20, så är kameramodulen på S20+ en gnutta bredare. Baksidan bjuder annars inte på mycket mer än en Samsung-logga och ett par myndighetsloggor. Bakom glaset finns i alla fall stöd för trådlös laddning, vilket Samsung har haft i många år och som så gott som alla konkurrenter i klassen har anammat.

Recension Samsung Galaxy S20+ baksida

eSIM plus microSD = ovanligt

Längs telefonens vänstra sida finns en på/av-knapp och volymknappar som är lätta att känna sig fram till och som ger bra fysisk återkopppling. Ovansidan bjuder på en sekundär mikrofon och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett microSD-kort och ett nanoSIM-kort. Med stöd för eSIM går det alltså att använda två telefonnummer, tillsammans med ett microSD-kort, vilket är väldigt ovanligt i klassen. Längs vänster sida finns ingenting. Samsung har tagit bort den tidigare Bixby-knappen och ersatt den med ett långtryck på på/av-knappen.

Undersidan bjuder på en mikrofon, en USB Typ C-port och en högtalare. Här finns alltså ingen hörlursport. S20-serien är Samsungs första S-serie som saknar porten som företaget höll så hårt i så länge. Konsumenter som ändå vill använda traditionella hörlurar behöver köpa en adapter separat eftersom den inte ingår med telefonen. Det ingår för övrigt inte heller något skal med S20+.

Skärmen som dominerar

Framsidan domineras av en 6,7 tum skärm som har tunna skärmkanter och lätt böjda sidor. I toppen av skärmen finns ett relativt litet hål för kameran och ovanför den finns en tunn springa för hörluren. Resten av skärmens sensorer gömmer sig under OLED-panelen. Det inkluderar en ultraljudssensor för att läsa fingeravtryck. Sensorn verkar vara oförändrad sedan förra året. Det betyder att den är ganska pålitlig och snabb samt att den är bättre än många andra på att läsa fuktiga fingrar. Den har samtidigt blivit omsprungen av större läsare. Telefoner så som Xiaomi Mi 10 erbjuder till exempel optiska läsare med betydligt större läsyta som är lättare att använda.

Galaxy S20 Plus

Galaxy S20+ är en stor mobil. Sedan förra generationen har den främst vuxit på längden. En mer avlång skärm gör att S20+ har gått från föregångarens 6,4 tum till 6,7 tum, samtidigt som bredden är så gott som oförändrad. Det gör den nästan exakt lika stor som andra stora konkurrenter, så som OnePlus 8 Pro och Mi 10. Samsung har samtidigt en fördel när det gäller vikt. Den väger runt 20 gram mindre än många liknande konkurrenter. Vissa användare kan uppfatta det som att den känns billig medan andra kan tycka att det är skönt att inte behöva släpa den extra vikten.

I vanlig ordning erbjuder Samsung de flesta tekniska funktioner som går att få in i en smartphone. Det inkluderar givetvis IP68-klassificering för vattentäthet. Det inkluderar dessutom stöd för ny teknik under huven, så som Wi-Fi 6.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S20+

Samsung Galaxy S20+ har en 6,7 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 440 x 3 200. Det ger detaljrikedom som ingen kan slå. Ingen kan heller slå den bildkvalitet som Samsung kan erbjuda, bortom upplösningen. Standardläget har en bra vitbalans och en färgexakthet som är svår att skilja från perfekt. Med en ljusstyrka på 1 700 nits i HDR-material, är Galaxy S20+ dessutom den ljusstarkaste skärm vi någonsin testat. Med stöd för en uppdateringsfrekvens på 120 Hz är den dessutom mjukare och snabbare än någonsin. Galaxy S20-serien helt enkelt marknadens ultimata val för en bra bildupplevelse.

 

Högtalare

Samsung Galaxy S20 Plus

Samsung levererar ljud i absolut toppklass med Galaxy S20+. En högtalare på undersidan får hjälp av en högtalare i hörluren för att leverera ljud med detaljrikedom i mellanregistret och tillräcklig balans mellan de två ljudkällorna för att fungera bra för både musik och videos i landskapsläge. Vi föredrar fortfarande Apples högtalare, som har ännu bättre stereobild och lite bättre bas. Galaxy S20+ presterar ändå mycket bra för röstsamtal, videos och musik.

 

Batteri

Test Samsung Galaxy S20 Plus batteri

Med ett batteri på 4 500 mAh har Samsung Galaxy S20+ stor kapacitet för lång batteritid. Det är kapacitet som ger normala användare runt 30 procents batterimarginal vid slutet av dagen. Även krävande användare bör klara sig dagen ut, för det mesta. Extra långa dagar kan dock bli tajta. Vi kan än en gång konstatera att 120 Hz-skärmen sätter käppar i hjulen. När vi aktiverar den snabba skärmen sjunker batteritiden med drygt 20 procent. S20+ erbjuder helt enkelt inte alls lika stor batterimarginal som S20 Ultra eller som konkurrenter så som Xiaomi Mi 10. S20+ har samtidigt bättre batteritid än till exempel OnePlus 8 Pro.

 

Kamera

Test Samsung Galaxy S20+ kamera

Samsung Galaxy S20+ har ett utmärkt, om än lite annorlunda, kamerasystem. Huvudkameran har ingen superupplösning men tar detaljrika bilder med imponerande dynamiskt omfång och bra prestanda i mörker. En högupplöst ”zoom”-kamera assisterar och erbjuder 8K-inspelning för video. En extrakamera ger dessutom lite bättre porträttbilder.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy S20+ har ett lite annorlunda kamerasystem som består av en huvudkamera, en vidvinkelkamera och en telefotokamera med nästan exakt samma perspektiv som huvudkameran. Den speciella lösningen ger systemet stöd för 8K-video. Huvudsensorn är nämligen för lågupplöst, 12 megapixel, för att hantera det högupplösta videoformatet.

Huvudsensorn har alltså inte samma galet höga upplösning som S20 Ultra. Det gör den inte nödvändigtivs sämre. Den erbjuder hög detaljrikedom och skärpa samt ett dynamiskt omfång som är bredare än vi någonsin sett i en smartphone. Det ger täckning i även de mest krävande situationerna. Vi tycker att Samsungs bildbehandling är lite för stark och särskilt färgtung. I de flesta miljöer presterar dock Galaxy S20+ alldeles utmärkt. Vi noterar dessutom att den inte har ett lika snävt skärpedjup som Galaxy S20 Ultra, vilket kan underlätta vid närgående fotografering.

I mörka miljöer presterar Samsung bra. OnePlus prioriterar en ljusare exponering medan Samsung går i en lite mer naturligt riktning med bättre detaljrikedom i behåll. Vi noterar samtidigt att Huawei P30 Pro fortfarande är betydligt bättre med märkbart högre detaljrikedom och att Samsung har att mycket förbättra för att komma i närheten.

Zoom utan optisk zoom

Samsung Galaxy S20+ har en dedikerad kamera för zoom. Den har cirka 1,1 gånger optisk zoom i relation till huvudkameran. Den har alltså nästan exakt samma perspektiv som huvudkameran. Telefotokamerans 64 megapixelsensor används istället för digital zoom. Det ger inte alls lika bra resultat som S20 Ultras telefotokamera, eller P30 Pros liknande kamera för den delen. Detaljrikedomen är ändå betydligt högre än vad huvudkameran kan erbjuda och telefotokameran gör ett bra jobb med att till exempel hålla brus borta, när till exempel OnePlus 8 Pro har stora problem med brus.

Det är ingen överraskning att vidvinkelkameran i Galaxy S20+ inte är särskilt bra. Problem med skärpa är vanliga i hela branschen och S20 är inget undantag. Samsung har ett klart försprång när det gäller dynamiskt omfång men saknar alltså skärpa längs kanterna av bilderna. Vi uppskattar i alla fall Samsungs breda perspektiv, som är bredare än många konkurrenter.

Slutligen finns en extrakamera för bättre porträttbilder. Den ger visserligen bra förgrundsseparation men Galaxy S20 presterar också bra. Skillnaden i den faktiska användarupplevelsen är kort sagt ganska liten.

För video använder Galaxy S20+ sin sekundära 64 megapixelkamera. Det är ett ovanligt men väldigt bra beslut. Den levererar nämligen video av mycket hög kvalitet. Möjligheten att spela in med 8K-upplösning är inte nödvändigtvis användbart för alla men det lite speciella läget ger betydligt högre detaljrikedom än 4K-video från konkurrenterna. Galaxy S20+ har dessutom stöd för HDR10+. Vi noterar samtidigt ett lite mer begränsat dynamiskt omfång än vad vi sett från till exempel Galaxy Note 10+.

Stäng

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara är minst sagt unik. Den har Android i grunden men skiljer sig både funktionellt och estetiskt från Googles tolkning av vad Android borde vara. Det ger mjukvara som har ett överflöd av funktionalitet. Det hjälper användaren att faktiskt dra nytta av den extrema hårdvaran men det kan också förvirra.

Läs mer om mjukvaran

OneUI 2.1 bygger vidare på den OneUI-mjukvara som vi såg Samsung introducera med Android 9. Nu bygger den istället på Android 10, vilket ger nyheter så som ett mörkt läge för hela operativsystemet. I vanlig ordning har inte Samsung kunnat hålla sina fingrar borta från kakburken. I detta fallet betyder det till exempel att Androids ganska primitiva system för Mörkt läge har fått funktionalitet för att låta användaren ställa in läget enligt ett schema eller enligt solens upp- och nedgång. Det är funktionalitet som Android-purister kanske kan kalla onödig. Vi tycker dock att många av Samsungs förändringar faktiskt täpper till brister i Androids användarupplevelse.

Samsungs mjukvara är på många sätt ganska konservativ. Som standard håller den sig fast vid de tre knapparna för navigation och delar av hur till exempel ljud och snabbgenvägar fungerar. OneUI påminner mer om Android 8 än om Android 10. Det betyder att Samsungs mjukvara inte har blivit av med många av de funktioner som Google har tagit bort i Android 9 och 10.

Mjukvara för hårdvarans skull

OneUI 2.1 fortsätter också att använda en hårdvarukompenserande mjukvarudesign, som sätter fokus på innehåll som visas längre ner på skärmen. Designen är tänkt att göra telefonen lättare att använda, eftersom den gör viktiga knappar lättare att nå med en hand. Designen funkar bra i praktiken. Samsungs design faller kanske inte alla i smak men den är i alla fall någorlunda kontinuerlig genom alla delar av operativsystemet. Den nya skärmen gör dessutom att Samsungs mjukvara känns snabbare än någonsin.

S20+ har flera mjukvarunyheter för att hantera sin nya hårdvara. Det finns till exempel en inställning för att sätta skärmen i ett 120 Hz-läge. Inställningen som kallas Rörelseutjämning aktiveras med ett klick, så länge skärmens upplösning inte är satt till max. Därefter visas allt innehåll i den höga bildfrekvensen.

Samsung fortsätter sin tradition med att installera en lång rad egenutvecklade appar. Det finns en Samsung-webbläsare, Samsungs egen appbutik och ersättare för mail, kalkylator, kalender och mycket mer. Många av Samsungs appar är frivilliga och kan avinstalleras. I kombination med ett oerhört funktionsrikt operativsystem är det ändå inte konstigt att många användare kan känna att Samsungs mjukvara är lite krångligare än vad det hade behövt.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Samsung Galaxy S20 Plus

Med ett Samsung Exynos 990-chipset presterar Galaxy S20+ riktigt bra. På CPU-sidan är förbättringarna 10–15 procent i jämförelse med S10. På grafiksidan ökas prestandan med upp till 40 procent, i våra tester. Problemet är att kylningen inte är tillräcklig. Det betyder att prestandavinsten sjunker till 25 procent efter 15 minuters användande. Det lägger den strax bakom Qualcomm Snapdragon 865, som presterar betydligt bättre och mer stabilt över tid. När det gäller RAM finns 12 GB att tillgå. Det är mer än tillräckligt, nästan slösaktigt mycket. 128 GB lagring är i kontrast inte särskilt mycket för ett flaggskepp. Vi uppskattar visserligen möjligheten att expandera genom microSD-kortminnen. Vi hade ändå gärna sett antingen en dedikerad microSD-kortläsare eller möjlighet att betala extra för mer intern lagring, för att göra flitig 4K- och 8K-inspelning praktisk.

 

5G

Test Samsung Galaxy S20+

5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Samsung Galaxy S20+ använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Samsung Galaxy S20+ stöd för de första frekvenserna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 200
Storlek 161,9 × 73,7 × 7,8 mm
Vikt 188 gram
Kamera 12 MP, 64 MP, 12 MP
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 990, 2,73 GHz
Lagring 128 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Hir kan man ge s20+ nra på kamera, detr ju ett skämt. Bland de sämsta kamerorna jag har haft. Färgerna är helt fel och mörker hanteras bara genom att göra bilten platt och ljus. Inget dynamiskt omfång alls. Sista Samsung jag köper någonsin.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here