Samsung Galaxy S21 FE
7.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,4 tum
Bra att veta:Vi har testat med 6 GB RAM och 128 GB lagring. Det finns även modell med 8/256 GB.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Vattentät
+ Trådlös laddning
+ Fyra år mjukvarustöd
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Saknar eSIM
- Laddare ingår ej
- Baksidan kan repas lätt
Kamera8.4
Skärm8.6
Batteri7.5
Kamera8.4
Skärm8.6
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S21 FE är en utmärkt smartphone. Vi gillar det allra mesta med den. Bristen på nyheter och förbättringar gör den dock svår att motivera. Skärmen är en gnutta bättre än förra årets modell och samma gäller processorn. Bortom det finns inte mycket nytt. Batteritiden är istället lite sämre och Samsung har tagit bort föregångarens stöd för microSD-kort. Vi gillar den lite mer kompakta designen och plastbaksidan är troligen en fortsatt bra kompromiss för många användare. Hur mycket vi än gillar S21 FE, och det är ordentligt mycket, är det svårt att inte tänka att en äldre och billigare modell såsom S20 FE eller till och med S21, kan vara ett bättre alternativ för många.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S21 FE har en enkel design som passar väl i S21-serien men som sparar pengar på en plastbaksida som har praktiska fördelar. Modellen inkluderar både trådlös laddning och vattentäthet men microSD-kortläsaren är borta, samma gäller laddaren.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy S21 FE har en design som passar in bra i S21-familjen. Precis som föregångaren så har den en mer prisvärd konstruktion med de funktioner och egenskaper som vi annars förväntar oss från Galaxy S21-serien. Med det menar vi främst en sak: baksidan är gjord av plast, istället för glas. Det gör den billigare, lättare och mer tålig. Plast känns aldrig så bra i handen som glas men det har klara fördelar. Om du tänker på Fisher-Price när vi använder ordet plast, så är det dags för dig att omkalibrera. Plastbaksidan känns inte dåligt konstruerad. Den sitter stadigt och lämnar inga glipor för knak eller gnissel. Det är så här en bra kompromiss ser ut!

Baksidan har samma typ av design som resten av S21-serien. Den enda betydande skillnaden är att kameramodulen och resten av baksidan är gjord ett stycke plast, medan Galaxy S21 har en glasbaksida och ett metallhölje för kamerorna. Samsung har också gjort kameralinserna en gnutta mindre, vilket tyvärr ger dem ett lite billigare utseende. LED-lampan sitter i alla fall på samma plats som på syskonen och det samma gäller de komponenter som gömmer sig bakom bakstycket. Här finns stöd för snabb trådlös laddning och omvänd trådlös laddning, utöver tekniker såsom NFC. Plasten håller dessutom samma tätning mot resten av telefonen som glaset på S21. Det betyder att S21 FE erbjuder IP68-certifiering för vattentålighet. Det är en tacksam och ovanlig egenskap i klassen.

Små nedgraderingar

Med undantag för plastbaksidan har S21 FE en design som är i praktiken identisk med S21. Sidorna är gjorda av aluminium, som dock har en matt finish. Samsung verkar ge sina modeller samma distinktion som Apple gör mellan sina glansiga flaggskepp och matta bas-modeller. Längs den matta högersidan finns i alla fall en på/av-knapp och två volymknappar. De ger bra fysisk återkoppling och är enkla att använda. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon medan vänster sida är helt tom. SIM-kortläsaren sitter på undersidan. Här finns utrymme för dubbla SIM-kort men inget stöd för microSD-kort. Det är en tråkig nedgradering från S20 FE. Längs undersidan finns även en mikrofon, en USB C-port och en högtalare.

Framsidan bjuder inte på några överraskningar. Den största förändringen sedan S20 FE är skärmen och skärmramarna. Storleken har minskat från 6,5 till 6,4 tum och smalare skärmramar betyder att telefonens yttermått gör skillnad. Den är till exempel fyra millimeter kortare. Det märks vid användning. Med det sagt ligger S21 FE fortfarande i mellanlandet mellan den lilla S21 och stora S21+. S21 FE är inte en liten telefon.

Skärmen har rundade hörn, ett hål längs överkanten för selfiekameran och en inbyggd fingeravtrycksläsare i skärmen. Läsaren fungerar generellt bra och pålitligt men den är knappast bättre än tidigare. Skärminbyggda fingeravtrycksläsare kan fortfarande vara svåra att använda när fingret inte är helt rent eller perfekt placerat.

Ovanför skärmen finns en tunn hörlur som också agerar sekundär högtalare. Här finns också flera sensorer men ingen notislampa. Samsung har dock en bra alltid på-skärm som kan visa inkomna notiser och laddningsstatus utan att vi behöver väcka telefonen.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S21 FE har inte samma typ av skärm som resten av S21-serien, även om den är väldigt lik. Det är främst skärmens bildkvalitet som skiljer, i marginalerna. I vanlig ordning erbjuder nämligen Samsung en av marknadens bästa bildskärm. De allra flesta konsumenter kommer att vara mer än nöjda med den 6,4 tum stora, Full HD-upplösta AMOLED-skärmen. Skärmens upplösning är hög men inte riktigt tillräcklig för att undvika problem med AMOLED-teknikens PenTile-struktur. Nu petar vi som sagt i marginalen. På samma sätt kan vi peta i marginalen när vi påpekar att skärmens färgexakt är bra men inte i S21-seriens toppklass. Samsung utlovar dessutom en ljusstyrka på upp till 1 300 nits. Vi når 874 nits över hela skärmen och 1 047 nits i HDR-material. Det är bra men inte bäst. Förbättringen mot S20 FE är helt enkelt minimal.

 

Högtalare

Samsung Galaxy S21 FE har två högtalare, en på undersidan och en i hörluren. Tillsammans levererar de bra och kraftfullt ljud med bra balans. Högtalarna är inte identiska med de motsvarande i Galaxy S21 då S21 har lite bättre detalj, särskilt i mellanregistret, och lyckas erbjuda bättre stereoseparation trots sitt mindre format. S21 FE presterar ändå mycket bra och undviker distorsion vid höga volymer. Den gör ett bra jobb för allt mellan podcasts och röstsamtal till musik och video.

 

Batteri

S21 FE har samma typ av batteri som S20 FE, med en kapacitet på 4 500 mAh. Det ger telefon en kompetent batteritid som dock är en nedgradering från förra året. Vi gissar att det främst är den energihungriga Snapdragon 888-kretsen som sätter käppar i hjulen. Med S20 FE kunde normala användare klara sig i två dagar. Det är möjligt med S21 FE men då krävs snarare lätt användning och krävande användare kommer inte kunna sluta långa dagar med lika stor marginal, oftast en bra bit under 40 procent. Det ingår inte heller någon laddare i lådan men vi gissar att du har en hemma. Vi ska också nämna att vi är tacksamma för telefonens stöd för trådlös laddning, som inte är självklart i klassen. Med bra laddningsrutiner bör hur som helst batteritiden inte vara ett problem för de flesta, även om S21 FE knappast kan beskrivas som en långkörare.

 

Kamera

Samsung Galaxy S21 FE har samma typ av kameror som vi sett i Galaxy S21, och Galaxy S20 FE för den delen. Nyheterna är minst sagt små. Med det sagt fortsätter Samsung att leverera utmärkt pålitliga resultat i alla situationer. När det gäller kameran är bristen på nyheter inget stort problem.

Läs mer om kameran

Samsung har legat på latsidan under 2021 när det gäller kamerainnovation. Vi hoppas på bättring under 2022.  S21 FE hamnar i alla fall i gropen av kameranyheter och lanseras med en uppsättning som är till synes identiska med S20 FE. Vi vet att Samsung har viss variation i vilken fabrik som tillverkar sensorer för olika modeller men skillnaderna i praktiken är minimala. S21 FE presterar precis lika bra som S21 med sin huvudkamera. Den erbjuder ett mycket bra HDR-läge som är snabbt, väl balanserat och som ger särskilt bra täckning i ljusa partier. Färger tenderar att vara en gnutta överdrivna och bilder har ofta en varm ton men de erbjuder mycket bra detaljrikedom och skärpa.

Det är svårt att få dåliga resultat med S21 FE. För dig som kollar på exempelbilderna nedan ska vi påpeka att S21 FE har Scenoptimering aktiverad medan S21 har sin inaktiverad. Vi har fotat med båda i samma läge och kan konstatera att huvudkameran verkar vara identisk.

I mörka miljöer presterar S21 FE bra. Vi tycker oss se vissa förbättringar gentemot S21 i mörka miljöer. Det märks bland annat i form av bättre brusreducering. Det kan möjligen bero på skillnader i kretsen eller sensorn mellan S21 och S21 FE. Skillnaderna är i alla fall generellt små. I exemplet nedan syns de största skillnaderna mellan modellerna som vi kunnat framkalla. I detta exemplet vinner hur som haver iPhone 13 tack vare bra detaljrikedom, medan Samsung erbjuder bättre dynamiskt omfång.

Zoom och vid

Galaxy S21 FE har en 8 MP-kamera med tre gånger optisk zoom, som underligt nog sparar 12 MP-bilder. Det skiljer den från S21, som har en 64 MP-kamera som används för digital zoom. Optisk zoom låter kanske bra och det kan det också vara. Vi ser färre optiska problem i bilder från S21 FE, när S21 till exempel kan få problem med kromatiska aberrationer. Samtidigt erbjuder S21 i flera fall minst lika bra detaljrikedom.

Vidvinkelkameran är helt okej. Detaljrikedomen är bra i mitten av bilden, även om skärpan kunde varit bättre ut mot kanterna. Än en gång vill vi hylla Samsungs utmärkta dynamiska omfång som ser till att vi inte missar något.

När det gäller video presterar Samsung Galaxy S21 FE alldeles utmärkt. Den kan spela in i 4K 60 och har stöd för HDR10+. Det finns inget 8K-läge, som det gör i S21, vilket tyvärr ger märkbart lägre detaljrikedom. Stabiliseringen är dock bra och 4K-läget är det helt klart mest användbara för de flesta. Samsung Galaxy S21 FE har kort sagt en utmärkt kamera för video.

Stäng

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara för Galaxy S21 FE är som den brukar vara från Samsung: den inkluderar kanske fler funktioner än vi behöver och kan vara lite irriterande. Den är samtidigt väldigt kraftfull och anpassningsbar. Med förståelse för alla funktioner kan den ge en unikt praktisk användarupplevelse.

Läs mer om mjukvaran

Samsung OneUI 4 fortsätter i tidigare versioners fotspår. Det inkluderar starka likheter med OneUI 3. Det står i starkt kontrast mot Android 12, som har stora designförändringar. Det betyder inte att Samsung inte har implementerat nyheterna i Android 12. Det finns till exempel ett nytt system för att matcha systemfärgerna med bakgrundsbilden. Samsung har ett eget användargränssnitt för funktionen men principerna är desamma. Telefonen analyserar bakgrundsbilden och ger oss flera alternativ att välja mellan för att ställa in färgen på snabbgenvägar, systeminställningar och standardappar.

Med det sagt är inte ett anpassningsbart gränssnitt något nytt för Samsung. Teman har funnits i Samsungs mjukvara i många år. Även om vissa Android-fantaster säger att Googles telefoner får nyheter snabbare, kan vi påstå att Android nu får funktioner som Samsung haft i flera år. Med snabbare uppdateringar från Samsung den senaste tiden, är det svårt att argumentera för en brist på funktioner i Samsungs mobiler.

Mycket sig likt

Samsungs mjukvara är sig lik, på de flesta sätt. Det inkluderar många funktioner som kan vara både praktiska och irriterande. Vi gillar till exempel Samsungs anpassningsbara delade vy för appar, fönster för appar, snabbgenvägar till appar och app-par som kan öppnas med en gest från höger sida. Samsung är dessutom en av få tillverkare som har en bra lösning för att använda telefonen som en enkel dator. Samsung DeX har fortfarande kraftigt begränsad användning men har sina fans och kan komma till oväntad nytta när till exempel bildskärmen går sönder och vi är i särskilt behov av att komma åt telefonen ändå. Många av Samsungs extrafunktioner kan störa upplevelsen men många kan också vara praktiska för den som förstår dem.

Samsungs mjukvara är full av Samsung-appar. De flesta går att välja bort vid installation av telefonen men appar såsom Galaxy Store går inte att ta bort. Samma gäller AR-appen AR-zon och Game Launcher.

En viktig styrka som Samsung har över de flesta konkurrenterna är mjukvarustöd. Samsung utlovar fyra år av uppdateringar för alla telefoner som lanserats år 2019 eller senare. Det ger användare gott skydd mot säkerhetshot och en trygghet i att telefonen kommer att ha ett långsiktigt stöd för alla nya appars senaste funktioner. Samsungs stöd till sina konsumenter är en utmärkt anledning att välja dem framför konkurrenterna.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy S21 FE baseras på Qualcomm Snapdragon 888. Det är flaggskeppskretsen från 2021 som har haft samma fördelar och nackdelar i de flesta telefoner vi testat. Det inkluderar generellt bra prestanda i de flesta applikationer men problem med värmeutveckling i mycket krävande situationer. Kretsens problem med kylning i S21 FE betyder att grafikprestandan kan sjunka med 40 procent i värsta fall. Det är dåligt men troligen mycket ovanligt vid vanlig användning. I 99 procent av fallen upplevs S21 FE som inget annat än snabb under fingrarna. Kretsen får för övrigt hjälp av 6 GB RAM. Det bör vara tillräckligt för en bra tid framöver men det finns en modell med 8 GB RAM och 256 GB lagring, istället för 128 GB, som kan vara värd att snegla på med tanke på att S21 FE saknar microSD-stöd.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,4 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 155,7 × 74,5 × 7,9 mm
Vikt 177 gram
Kamera 12 MP, 8 MP, 12 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub 6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 8,2
Demonteringsbetyg, av 20 7,8

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =