Samsung Galaxy S21 Ultra
8.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,8 tum
Bra att veta:Det finns tre modeller med 128, 256 eller 512 GB lagring. Toppmodellen har även mer RAM.
Fördelar
+ Högupplöst 120 Hz-skärm
+ Avancerad kamera
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Ingen inkluderad laddare i lådan
- Saknar microSD-stöd
- Saknar hörlursport
Kamera8.8
Skärm9
Batteri7.8
Kamera8.8
Skärm9
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S21 Ultra är uppföljaren till en extrem smartphone som satte en ny ribba för flaggskeppsmobiler. Den nya Ultra-modellen behåller föregångarens breda funktionalitet och extrema specifikationer men gör det på ett betydligt mer elegant sätt. Designen är enklare, kameran mer pålitlig och batteritiden bättre. Förbättringarna minimerar nackdelarna som Samsungs extrema design hade under 2020 och gör S21 Ultra till ett flaggskepp som är utmärkt i allt från funktion och kvalitet till prestanda och pålitlighet.

 

Hårdvarudesign

Galaxy S21 Ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra är en gnutta mindre än sin föregångare och har en enklare och mer stilren design som visar vad årets Ultra-modell står för: elegans. Modellen är lyxig på alla sätt och denna gången lyckas den vara det i ett format som känns mer sofistikerat än det gör teknikorienterat.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy S21 Ultra är Samsungs andra modell i den nya kategorin av Ultra-flaggskepp. Den är gigantisk och har påkostade och komplicerade komponenter. Det gör den stor, tung och lite klumpig. Årets modell känns dock betydligt mer finslipad än förra årets försök. Det beror till stor del på förändringar i designen. S21 Ultra är en gnutta mindre och är lite lättare att hålla tack vare skärmkanter som saknar föregångarens kraftigt rundade design. Rent estetiskt är det också sant att Samsung har gått tillbaka till en mer stilren design, särskilt med den helsvarta variant som vi testar. Smaken är som baken men vi föredrar definitivt Samsungs enklare designfilosofi för Galaxy S21 Ultra, framför förra årets modell.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Praktiskt stilren design

Den nya designen är inte så enkel att den är generisk. Den nya kameramodulen gör mycket för att ge S21 Ultra ett unikt utseende. Likt S21 och S21+, väller kameran ut från baksidan till lång- och kortsidan. Modulen är gjord av metall och har en matt finish. Det skiljer den från konkurrenter som ofta förlitar sig på glas. Det ger både ett ovanligt utseende men också praktiska fördelar. Metallen skyddar kameralinserna genom att ligga en bråkdel av en millimeter över linserna. En platt yta har därför svårt att repa de viktiga skyddsglasen framför de dyra kamerorna. Det är en ovanligt smart designförändring som vi tror kan ge verkliga fördelar för användare.

Baksidan är fortfarande skör. Glas täcker allt förutom kameran. Vårt svarta exemplar har en matt finish som får den att se ut lite som metall, även om det definitivt är glas som gäller här. Under glaset har Samsung tryckt in det mesta vi kan tänka oss, inklusive trådlös laddning, omvänd trådlös laddning och NFC.

En liten nedgradering

Längs sidorna finns metall i mängder, mer än tidigare. Eftersom årets modell har en plattare skärm är metallsidorna också större. De är gjorda av polerad metall, aluminium. Längs höger sida sitter en på/av-knapp och två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns mikrofoner och undersidan bjuder på en mikrofon, USB C-port, högtalare och kortläsare. Kortläsaren har utrymme för dubbla nanoSIM-kort men saknar microSD-kortplats. Bristen på microSD-stöd är ett sätt som S21 Ultra är en funktionell nedgradering från föregångaren.

Framsidan är givetvis höjdpunkten för en smartphone. Det är trots allt här vi tittar och pekar oss igenom vardagen. Med S21 Ultra har Samsung tagit ett litet steg tillbaka med skärmen. Den mäter 6,8 tum, istället för föregångarens 6,9 tum. Skärmen är nu nästan helt platt men har mycket tunna skärmramar för att hålla nere telefonens yttermått. I toppen av skärmen finns ett hål för selfiekameran. Under skärmen finns ett antal sensorer för att mäta omgivande ljus och avstånd. Qualcomm har också bidragit med en ny fingeravtryckssensor. Den är märkbart större och mer förlåtande än tidigare. Vi har svårt att märka den förbättring i hastighet som läsaren utlovar men den är kvick. Vi gillar också ultraljudsteknikens möjlighet att pålitligt läsa av fuktiga fingrar. Perfekt för användare med handsvett!

Recension Samsung Galaxy S21 Ultra

Funktionalitet i mängder

Samsung har för vana att inkludera all funktionalitet som vi kan tänka oss. Det är en tradition som långsamt börjar naggas i kanten. S21 Ultra saknar till exempel hörlursport och har alltså blivit av med sin microSD-kortläsare. Det som finns kvar är stödet för trådlös laddning, vattentätning enligt IP68-standarden, dubbla högtalare, USB 3 med Samsung DeX för anslutning till bildskärmar; samt ett nytt stöd för S Pen. Det nya stödet sträcker sig till passiv funktionalitet som gör det möjligt att använda en ny penna som kan matas in i ett separat skal. Pennan har en inbyggd knapp som kan användas när pennan hålls nära skärmen. Den kostar extra och kommer sannolikt inte användas av många S21 Ultra-användare men den är en av flera nyheter i S21 Ultra, som gör flaggskeppsmobilen till en mer komplett och seriös smartphone än många ”vanliga” flaggskepp.

Även om Galaxy S21 Ultra är en gnutta mindre än sin föregångare, är det värt att poängtera hur stor den ändå är. Med en bredd på 75,6 mm är den inte helt enkel att hålla. Den är definitivt klurig att använda med en hand. Med ett skal, som vi starkt rekommenderar, blir den ännu klumpigare. Galaxy S21 Ultra betalar kort sagt för sin funktionalitet och imponerande specifikationer genom en klumpig design. Det är en nackdel som inte ska glömmas.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S21 Ultra är den enda modellen i S21-serien som har en skärm med 1 440p-upplösning. AMOLED-skärmen mäter 6,8 tum, vilket gör den höga upplösningen väl behövd. Det ger S21 Ultra märkbart bättre detaljrikedom än flera konkurrenter, inklusive S21+. Skärmen har stöd för 120 Hz och kan spara energi genom att dynamiskt justera skärmens frekvens, beroende på vad som ska visas. I vanlig ordning levererar Samsung också imponerande färgexakthet som är svår att skilja från perfekt. Vi noterar att skärmen är en gnutta kall, med en vitbalans på 6 995 Kelvin, men bortom gråa färger är färgåtergivning marknadsledande. Med en maximal ljusstyrka på 984 nits är den också den ljusaste bildskärmen vi någonsin testat. Det betyder att S21 Ultra ser bra ut i alla situationer. Skärmen är en välförtjänt styrka för S21 Ultra.

 

Högtalare

Det överraskar ingen att Samsungs flaggskepp erbjuder riktigt bra ljud. S21 Ultra har en högtalare på sin undersida och en i hörluren. De levererar den pålitligt bra ljudkvalitet som vi kommit att vänta oss från Samsung. Vi tycker att Apple iPhone 12 Pro Max ger lite bättre stereobild men Samsung erbjuder ett detaljrikt mellanregister, tillräcklig täckning bland lägre frekvenser och hög volym utan att låta skärande när vi skruvar upp ratten. S21 Ultra har helt enkelt bra högtalare för allt från röstsamtal och podcasts till musik och videos.

 

Batteri

Galaxy S21 Ultra har ett batteri med en kapacitet på 5 000 mAh. Det är mer än tillräckligt för att driva telefonen genom långa dagar. Normala användare kan vänta sig två dagars batteritid medan mer krävande användare kan avsluta dagar med 40 procents marginal. Det ger den en batteritid som är lik föregångaren. Vi ser definitivt små förbättringar i jämförelse med S20 Ultra, men inte så stora som Galaxy S21 och S21+ erbjuder. Det beror sannolikt på de billigare modellernas lägre skärmupplösning. Vi kan i alla fall konstatera att S21 Ultra har en ganska bra batteritid, även förbättringarna inte är gigantiska. Vi kan även konstatera att alternativen för laddning är många tack vare stöd för snabb och trådlös laddning, även om Samsung inte inkluderar någon laddare i lådan.

 

Kamera

S21 Ultra gör ett avancerat kamerasystem både mer avancerat och betydligt mer pålitligt. Föregångarens problem har minimerats och prestanda har förbättrats på flera plan. Det inkluderar ett nytt zoomsystem som stabilt och detaljrikt. Det gör S21 Ultra till en av marknadens bästa kamerasmartphone.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy S21 Ultra bjuder på en hel del ny kamerahårdvara. Det inkluderar en ny huvudkamera som gör stor skillnad för prestanda på flera plan. Vi ser till exempel kraftigt förbättrad fokus på objekt nära linsen och i mörka miljöer. Vi noterar dessutom att kameran erbjuder förbättrad skärpa i många andra miljöer. Samsung har små problem med oskärpa i hörnen av bilder men erbjuder bättre skärpa, i klass med iPhone 12 Pro Max och Huawei Mate 40 Pro. Samsung fortsätter dock att applicera lite mer kraftfull artificiell skärpa till bilder. Det är en smaksak om det är bra eller inte.

I ljusa miljöer fortsätter Samsung att erbjuda branschens bredaste dynamiska omfång. Som kan ge bilder ett onaturligt utseende som dock ser till att vi förlorar detaljer till skuggor och högdagar så sällan som möjligt. På ljusa motiv hanteras även brus mycket väl. kamerans färgåtergivning är också mycket bra, med endast en lätt tendens till varm vitbalans.

I mörkret

Samsung har främst två olika autolägen. Det ena kallas Scenoptimering och erbjuder generellt mer av Samsungs existerande bildbehandling. Det inkluderar till exempel ofta mer skärpa. I läget kan även kamerans slutartid förlängas för ljusare exponeringar i mörka miljöer. I det vanliga autoläget lägger kameran större vikt vid en snabb kameraupplevelse. Det betyder att både Huawei Mate 40 Pro och Apple iPhone 12 Pro Max tar bättre bilder i mycket mörka miljöer, med betydligt längre fototider. I jämförelse med S20 Ultra har S21 Ultra i alla fall tagit ett viktigt kliv framåt i detaljrikedom. Med förbättringar i fokus är Samsungs flaggskepp nu betydligt bättre i mörka miljöer, även om konkurrenterna fortfarande ligger steget före i när ljuset verkligen tryter.

Samsung Galaxy S21 Ultra är ett flaggskepp som har en bred vidvinkelkamera som fungerar bra och erbjuder ett brett dynamiskt omfång. Likt många andra har den dessvärre bristande skärpa. Samsung verkar ha skruvat upp skärpan i mjukvaran för att få den dåliga optiken att framstå som bättre. Faktum är ändå att skärpan inte är mer än okej i mitten av bilden och ganska dålig längs kanterna. Huawei Mate 40 Pro erbjuder inte ett riktigt lika brett perspektiv men sätter en helt annan ribba för skärpa och detaljrikedom.

Extra mycket zoom

Zoomkameran har fått en ordentlig uppgradering med S21 Ultra. Nu erbjuds en telefotokamera med tio gånger optisk zoom i relation till huvudkameran, tack vare ett förbättrat periskopsystem. Det nya systemet kommer alltså dubbelt så nära som S20 Ultra och det ger stor skillnad för bildkvalitet när vi zoomar in. S20 Ultra förlitade sig på digitala trick som S21 Ultra inte har något behov av vid tio gånger zoom. Det ger högre detaljrikedom och ett mer naturligt utseende för bilden. Det är dessutom enklare att fota kraftigt inzoomade bilder med S21 Ultra. Kamerans stabiliseringssystem är mycket effektivt så att även 50 gånger zoom är genomförbart på fri hand, även om bildkvaliteten blir låg.

Den nya periskopkameran assisteras av en telefotokamera med tre gånger zoom i jämförelse med huvudkameran. Den fungerar bra och levererar detaljrikedom i klass med Apple iPhone 12 Pro Max, även om vi föredrar Apples hantering av färg och exponering i detta läget.

För video är Samsung fortfarande en av marknadens mest tekniskt avancerade tillverkare. S21 Ultra erbjuder HDR-inspelning med HDR 10+ i 4K-upplösning och kan dessutom spela in 8K-video med 24 bilder per sekund. Huvudkameran har effektiv stabilisering och erbjuder bildkvalitet som få kan matcha. 8K är fortfarande inte ett praktiskt format för särskilt många men det ger kreatörer en unik möjlighet att redigera materialet på sätt som inte är möjliga med andra smartphones. Det gör S21 Ultra till en av marknadens bästa smartphone för video.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy S21 Ultra lanseras med Android 11 och OneUI 3.1. Den nya mjukvaran bjuder på ett flertal estetiska justeringar men relativt få funktionella nyheter. Samsung håller fast vid en klassisk Samsung-upplevelse som vägrar acceptera Googles prioriteringar. Vi noterar till exempel att Samsung fortsätter att välja tre-knapps-navigation som standard, när resten av Android-världen har bytt till gester.

Läs mer om mjukvaran

Tre knappar för navigering är ett standardval men inte ett sätt för Samsung att hålla användare borta från svep-gester. I vanlig ordning är funktionalitet och anpassningsbarhet Samsungs största styrka. Navigationssystemet går att byta ut, tillsammans med det mesta i mjukvaran. Extra funktioner som saknas i Android är både en välsignelse och en förbannelse. Samsungs fokus på funktionalitet gör OneUI 3.1 till ett praktiskt verktyg för vissa och till ett hinder för andra. Den höga funktionaliteten är särskilt uppenbar under de första dagarna av användning. Samsung är måna om att hjälpa användare med hjälp av en lång rad guidande meddelanden på skärmen. De kan vara både informativa och irriterande.

Enheter och volym

För Android 11 har Samsung gjort ett flertal anpassningar av operativsystemet. En stor nyhet i systemet är ett nytt sätt att få snabb åtkomst till smarta och uppkopplade enheter. I Android ligger denna vy bakom ett långtryck på på/av-knappen. I OneUI ligger den istället bakom en knapp som kallas Enheter, som visas när vi drar ner från toppen av skärmen. Knappen är placerad långt upp på skärmen och är därför lite svår att nå. Vi föredrar därför designen av Androids system men kan uppskatta Samsungs integrering av SmartThings i menyn.

SmartThings bidrar för övrigt med kontroll över anslutna ljudenheter. När media spelas finns en notis som gör det enkelt att snabbt byta mellan anslutna enheter. Samsung har för övrigt också bytt design på systemets ljudreglage. Nu beter sig OneUI mer likt Android. Som standard justerar volymknapparna bara media-volym och kontroll över andra volymer är tillgängligt med ett extra tryck. I klassisk Samsung-stil finns det en inställning för att återställa volymknapparnas beteende till hur de fungerade förr.

Galaxy S21 Ultra har mjukvara som är unik i S-serien. Det är mjukvara som är lånad rakt av från Galaxy Note-serien. Den aktiveras så fort vi skaffar en S Pen till telefonen. Med ett klick på sidan av pennan så dyker en bekant meny upp. Här kan vi snabbt skapa anteckningar, skriva på skärmen, översätta texter och mycket mer. Mjukvaran är på många sätt identisk med mjukvaran i Galaxy Note. Det inkluderar bland annat möjligheten att snabbt skriva anteckningar på skärmen när den är låst. Eftersom pennan är passiv går det dock inte att till exempel styra appar med penngester i luften.

Funktioner och uppdateringar

Samsung har fler unika funktioner i OneUI än vi har utrymme att skriva om i detta testet. Det inkluderar ett avancerat system för att anpassa always-on-skärmen och hela designteman för mjukvarans gränssnitt till möjligheten att koppla telefonen till en USB C-bildskärm för att använda den som en typ av dator och möjligheten att använda appar i flytande fönster över andra appar. Samsungs mjukvara är avancerad och innehåller mycket mer än Android vanligen gör.

På grund av Samsungs djupa anpassningar tar det oftast längre tid för Samsung att lansera funktionella uppdateringar av Android, än det gör för andra tillverkare. Det ser vi som ett relativt litet problem. Faktum är att många nya funktioner som ofta kommer till Android redan har funnits i Samsungs mjukvara på något sätt. Säkerhetsuppdateringar släpps dessutom ofta snabbt och Samsung har visat sig vara en av branschens mest pålitliga företag när det gäller långsiktigt stöd för flaggskeppsmobiler. Samsung lovar nu fyra år av uppdateringar, vilket är branschledande.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Samsung Exynos 2100-chipset som är byggd med ny fem nanometer-teknik, är det ingen överraskning att Galaxy S21 Ultra levererar prestanda i absolut toppklass. Årets krets erbjuder inte bara hög topp-prestanda utan också bättre prestanda vid långvariga belastningar. Det ger mer pålitlig gamingprestanda som är väl behövd för den högupplösta och snabba skärmen. Processorn assisteras av 12 GB RAM, vilket är onödigt mycket för nästan alla användare. Minnet närmast garanterar åtminstone en problemfri framtid. Utan microSD-kort är framtiden inte längre lika flexibel. Nu måste konsumenter välja lagring på förhand. Valet står mellan 128, 256 och 512 GB. Vi uppskattar de breda valmöjligheterna.

 

5G

Samsung Galaxy S21 Ultra har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Samsung Galaxy S21 Ultra kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,8 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 200
Storlek 165,1 × 75,6 × 8,9 mm
Vikt 227 gram
Kamera 108 MP, 10 MP, 10 MP, 12 MP
Främre kamera 40 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 2100, 2,9 GHz
Lagring 128/256/512 GB
RAM 12/12/16 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 4 =