Samsung Galaxy S7 Edge
5.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Baksidan av den guldfärgade versionen blir lättare synligt smutsig än den vita och svarta.
Fördelar
+ Utmärkt kamera
+ Bra skärm
+ Vattentät
+ Unik design
Nackdelar
- Saknar USB Typ-C
- Skör glasbaksida
- Icke utbytbart batteri
- Förinstallerade appar
Kamera6.2
Skärm7.7
Batteri6.8
Kamera6.2
Skärm7.7
Batteri6.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Galaxy S7 Edge är en av få smartphones på marknaden i dag som kombinerar intressant och stilren design med hög funktionalitet. Den nya modellen från Samsung lyckas med det mesta och gör det på ett sätt som är svårt att kritisera. Den har en bra skärm, en utmärkt kamera, hyfsad batteritid, en microSD-kortläsare, vattentät design, bra fingeravtrycksläsare och en unik hårdvarudesign. Visst är den dyr och svår att reparera men det är priset man får betala för den kvalitet och intressanta design som Samsung erbjuder.

 

Introduktion

En gång om året lanseras en ny serie av smartphones som inkluderas i Samsungs sju år gamla Galaxy S-familj. Årets serie kallas Galaxy S7 och består av två modeller: Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge. Detta är ett test av den sistnämnda modellen som kan beskrivas som Samsungs flaggskepp för 2016. Modellen erbjuder imponerande specifikationer, en unik design men ett högt pris.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S7 Edge Recension forstaSamsung Galaxy S7 Edge kopierar sin föregångares bästa egenskaper, förbättrar dem och ger oss en telefon som är skön att hålla i handen, intressant att se på och som ger konsumenter större frihet.

Läs mer om hårdvaran

När vi testade Samsung Galaxy S6 Edge, som lanserades för ganska exakt ett år sen, klagade vi på telefonens mediokra batteritid men hyllade den för sin annorlunda och intressanta design. Även om dess design var imponerande tyckte vi att den inte var så bekväm att hålla i handen som den kanske borde vara. Telefonens baksida var nästan helt platt och dess sidor saknade den rundning som gör smartphones bekväma att hålla i handen. Det verkar som om Samsung har lyssnat på kritiken. Med Galaxy S7 Edge har företaget behållit de positiva aspekterna av S6 Edge:s design men samtidigt gjort telefonen mer bekväm att hålla i handen.

Galaxy S7 Edge har en baksida som täcks av ett stort stycke glas. Glaset ger telefonen ett vackert och stilrent utseende men det gör också att det är mer än bara glaset på framsidan av telefonen som riskerar att gå sönder när telefonen faller i backen.

Samsung Galaxy S7 Edge Recension baksidaKameran på baksidan sticker ut lite från resten av telefonen men inte alls lika mycket som sin föregångares kamera. Förklaringen är inte bara att Samsung har använt en ny kamera utan också att hela telefonen är betydligt tjockare än sin föregångare. S7 Edge är hela 10 procent tjockare än S6 Edge.

Galaxy S7 Edge är inte bara tjockare än sin föregångare, den är också större på fler sätt och väger dessutom betydligt mer. Den största förklaringen till storleksskillnaderna är faktumet att Galaxy S7 Edge har en 5,5 tum skärm istället för en 5,1 tum skärm.

Skärmens storlek ger bland annat plats för ett större batteri än tidigare. Föregångarens batteri mätte 2 600 mAh medan den nya modellen mäter 3 600 mAh. Med tanke på att Galaxy S6 Edge+, som har en 5,7 tum skärm, kommer utrustad med ett batteri på 3 000 mAh har Galaxy S7 Edge en ganska imponerande batterikapacitet.

Samsung Galaxy S7 Edge Recension samsungUtöver telefonens rundade baksida och förändrade yttermått erbjuder Galaxy S7 Edge inga större designförändringar sedan föregångaren. På vänster sida finns fortfarande två volymknappar och på höger sida finns en på/av-knapp. På undersidan av telefonen hittar vi fortfarande en högtalare, ett 3,5 mm hörlursuttag och en microUSB-port. Vi har svårt att förstå varför Samsung inte valde att använda en USB Typ-C-port för sin nya generation av smartphones. Medan nästan alla andra tillverkare byter för att ge användare en snabbare USB-port som är lättare att använda står Samsung kvar på den gamla standarden.

På telefonens ovansida finns en stor och positiv nyhet för alla konsumenter som gillar att anpassa sin telefon. Inbakad i SIM-kortläsaren finns plats för ett microSD-kort. Funktionen som försvann från Galaxy S-serien vid introduktionen av Galaxy S6 kommer nu tillbaka och ger alla användare som tycker att telefonens 32 GB lagringsutrymme inte är tillräckligt, ett billigt och enkelt sätt att få tillgång till mer.

Samsung Galaxy S7 Edge Recension SIMPå tal om funktioner som försvann vid introduktionen av Galaxy S6 är Galaxy S7 Edge också helt vattentät. Alla användare kan hälla ett glas vatten över den eller tappa ner den i en 1,5 meter djup pool utan att oroa sig.

Om det är något som får Galaxy S7 Edge att sticka ut från konkurrenterna så är det modellens rundade skärm. Likt Galaxy S6 Edge och Galaxy S6 Edge+ har Samsungs nya modell en AMOLED-skärm som är rundad på både höger och vänster sida. Skärmens rundning gör att telefonens ramar är mindre, vilket gör att hela telefonen är betydligt smalare än många konkurrenter som har lika stora skärmar.

Även om Galaxy S7 Edge har en ganska stor skärm känns den inte så stor i handen. Den är visserligen högre än exempelvis LG G4, som också har en 5,5 tum skärm, men när den ligger i handen märks inte skillnaderna på höjden på samma sätt som på bredden.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S7 Edge Recension skarmSamsung tillverkar några av världens bästa skärmar för mobiltelefoner. Galaxy S7 Edge är inget undantag. Även om den nya modellen inte har en skärm som är särskilt mycket bättre än sin föregångare är den ändå riktigt imponerande. I sitt boostläge kan skärmen bli otroligt ljusstark, vilket gör den lätt att läsa utomhus, och i alla tänkbara miljöer erbjuder skärmen korrekta men rika färger, oändligt djup svärta och så gott som perfekt prestanda vid höga betraktningsvinklar. Skärmens rundade sidor gör att exempelvis hemsidor ser lite utsträckta och underliga ut längs kanterna men effekten påverkar bara material som sträcker sig ända ut till höger och vänster sida av skärmen och är sällan särskilt irriterande.

 

Högtalare

Samsung Galaxy S7 Edge Recension undersidaSamsung Galaxy S7 Edge har en högtalare placerad på telefonens undersida. Även om högtalarens position inte är optimal uppskattar vi faktumet att den inte sitter på baksidan av telefonen. Högtalaren presterar väl, erbjuder ljud av hög volym och hög kvalitet. Den kan inte riktigt mäta sig med Nexus 6P när det gäller kvalitet, då den saknar samma klarhet i mellanregistret och samma täckning bland de lägre frekvenserna, men den är ändå en marknadens bästa monohögtalare i en smartphone.

 

Batteri

Samsung Galaxy S7 Edge Recension baksidaSamsung Galaxy S7 Edge har ett riktigt stort batteri. Stora batterier innebär ofta lång batteritid. Galaxy S7 Edge erbjuder en batteritid som bör ta de flesta användare genom långa dagar. Under vår testperiod närmade vi oss 10 procent under slutet av en dag men kom aldrig ner till 0 procent. Användare med höga krav på batteritid bör med andra ord klara sig en hel dag utan eluttag och normala användare kan vänta sig runt 30 procent marginal vid slutet av dagen.

Läs mer om batteriet

För att komma fram till hur lång batteritid olika modeller har gör vi på Surfa vardagliga tester där vi studerar telefonens batteriprocent under normal användning. Vi utsätter också alla smartphones för två syntetiska batteritest. Det ena är ett krävande batteritest som drivs av appen Geekbench och det andra är Surfas eget webbläsarbaserade test.

Det sistnämnda testet går ut på att webbsidor av olika slag, som uppdateras var 20 sekund, visas i telefonens webbläsare tills telefonens batteri dör. Testet simulerar med andra ord konstant webbsanvänding med telefonens skärm aktiverad. I testet klarade sig Galaxy S7 Edge i 7 timmar 47 minuter. Detta är ett helt okej resultat som bekräftar att telefonen kan klara lång tids användning. Som jämförelse klarar sig LG V10 i 6 timmar 26 minuter, Sony Xperia Z5 Premium i 6 timmar 43 minuter och Huawei Mate 8 i 9 timmar 43 minuter i samma test.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy S7 Edge Recension marshmallowSamsung har gjort sig kända för sin mjukvara på Android-telefoner. Historiskt sett har företaget installerat överliggande gränssnitt och extraappar som i många fall varit överflödiga och i vissa fall förstört användarupplevelsen. I Samsungs senaste smartphones har företaget tydligt visat att de försöker förändra sitt rykte. Företaget installerar fortfarande många extra appar på sina telefoner och har fortfarande ett anpassat användargränssnitt som förändrar hur Android fungerar och hur det ser ut. Vissa förändringar är dock riktigt bra.

Läs mer om mjukvaran

Samsungs anpassningar av Android går djupt in i operativsystemet, både funktionellt och estetiskt. Hemskärmen, låsskärmen, appskärmen, notisfältet, notishanteraren och inställningspanelen, alla delar av operativsystemet är förändrade. Vissa förändringar fungerar bra och ger användare funktionalitet som de inte annars skulle haft medan andra gör telefonen förvirrande eller irriterande. Appskärmen kan exempelvis sorteras från A till Ö men alla nya appar som installeras lägger sig inte i rätt ordning utan placeras längst bak, bakom de sista apparna i alfabetisk ordning. Ett klick på A-Ö-knappen och apparna sorteras igen men det finns inget sätt att alltid ha alla appar i alfabetisk ordning.

Även förinstallerade appar kan beskrivas som smått förvirrande. På telefonen finns appar från Google, Microsoft, Samsung och Facebook. Många av apparna har nästan exakt samma funktionalitet som varandra och känns därför överflödiga. Utöver Google Nu finns exempelvis Samsung S Voice, utöver Google Drive finns Microsoft OneDrive, utöver Google Chrome finns Samsungs egen webbläsare, och så vidare. Vi kan uppskatta att konsumenter har valmöjligheter men sådana valmöjligheter skulle lika gärna kunna finnas tillgängliga på på Google Play.

Vi kritiserar Samsung för sin mjukvara men det är bara för att Android är ett så bra operativsystem i grunden. Även om det finns vissa delar av Samsungs anpassningar som vi kan uppskatta erbjuder Googles version av Android en bättre användarupplevelse på många sätt. Samsungs mjukvara är riktigt bra, till stor del tack vare den kvalitet och funktionsrikedom som Android erbjuder i grunden, men den hade kunnat vara bättre.

Det finns ett fåtal mycket positiva undantag när det gäller Samsungs mjukvaruupplevelse. Företagets kameraapp är många gånger bättre än Googles. Med tanke på hur viktiga kameror är i dagens smartphones är detta en stor vinst för den totala bilden av hur bra mjukvaran är i Samsungs senaste smartphones. Kameraappen är otroligt snabb, lätt att använda och erbjuder många fler inställningar och anpassningar än Androids vanliga kameraapp. Samsung har verkligen lyckats skapa en app som har sina fötter i Androids grundläggande teknik men som sedan förändrar den för att ge konsumenter en bättre användarupplevelse.

Screenshot_20160311-165021Mjukvaran i Galaxy S7 Edge skiljer sig lite från mjukvaran i Galaxy S7 eftersom den dyrare modellen har en rundad skärm som också är integrerad i mjukvaran. I alla delar av operativsystemet och i nästan alla appar har användare möjlighet att svepa sitt finger från den högra sidan av skärmen. När fingret sveps in över skärmen dyker det upp ikoner på den högra tredjedelen av skärmen. Ikonerna kan vara genvägar till favoritkontakter, favoritappar eller genvägar till specifika funktioner i appar. Användare kan bläddra mellan de olika typerna av sidor med ytterligare ett svep med fingret från höger sida av skärmen.

Samsung Galaxy S7 Edge Recension edgeTanken med funktionen är att ge användare snabb tillgång till de funktioner som de använder oftast. Vi kan se värdet i att exempelvis snabbt komma åt favoritkontakter men kan tycka att applikationsbytaren är ett minst lika bra sätt att komma åt favoritappar som ”Apps Edge”.

Stäng

 

Kamera

Samsung Galaxy S7 Edge Recension kameraSamsung har lyckats igen. Galaxy S7 Edge låter användare fånga otroligt vackra bilder med minimal ansträngning. Med ett nytt fokussystem är kameran snabbare än någonsin och bilderna som fångas är i toppklass.

Läs mer om kameran

Galaxy S7-serien är Samsungs första nya smartphoneserie som har introducerat en ny kamera som tar bilder med lägre upplösning än sin föregångare. Galaxy S7 Edge har en 12 megapixelkamera medan föregångaren hade en 16 megapixelkamera. Det lägre antalet pixlar betyder att varje pixel i teorin kan fånga in mer ljus och att kameran därför kan ta bättre bilder i mörka miljöer.

Utöver kamerasensorn har Samsung valt att byta ut objektivet för att nu erbjuda ett bländarvärde på f/1,7 istället för f/1,9, vilket betyder att kameran kan fånga in mer ljus och i teorin ta bättre bilder i mörka miljöer.

Likt sin föregångare tar Galaxy S7 Edge bilder i ljusa miljöer som erbjuder färgrikedom, god kontrast, brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Samsungs behandling av sina jpeg-bilder resulterar dock ofta i för mycket onaturlig skärpa för vår smak. Skärpan är dock också den enda stora kritik som vi kan rikta mot Samsung.

Särskilt imponerande är Samsungs nya kameras otroligt snabba autofokus som gör det lätt för användare att fånga snabba bilder på motiv som rör sig. Både stillbildsläget och videoläget gynnas av det kvicka autofokussystemet.

Med en ny kamerasensor och ett förbättrat objektiv hade vi förväntat oss mycket av Galaxy S7 Edge i mörka miljöer. Visst imponerar den men skillnaderna mellan Galaxy S7 Edge och exempelvis LG V10 i mörka miljöer är inte särskilt stora. Samsungs kamera är inte sämre än konkurrenterna men är inte mycket bättre heller, åtminstone inte när det gäller bildkvalitet.

När det gäller video har Samsung inte förbättrat sin UHD-inspelning på något märkbart sätt men modellen har ett nytt Slow Motion-läge som spelar in video i 720p-upplösning med 240 bilder per sekund, en dubblering av antalet bilder per sekund sedan Galaxy S6.

Telefonens frontmonterade kamera har samma imponerande bländarvärde som kameran på baksidan. I praktiken fungerar den också bra men skillnaderna i jämförelse med konkurrenterna är inte så stora som vi hade väntat. I jämförelse med LG V10 tar Galaxy S7 Edge visserligen bilder med rikare färger men kamerans möjlighet att leverera högre detaljrikedom i mörka miljöer är inte märkbart bättre än konkurrenternas.

Stäng

 

Prestanda

Samsung Galaxy S7 Edge Recension samsungSamsungs flaggskeppssmartphones har alltid erbjudit imponerande prestanda. Galaxy S7 Edge använder ett Samsung-tillverkat Exynos 8890-chipset som kombinerar imponerande CPU-prestanda med oerhörd grafikprestanda. Vi har aldrig lyckats sakta ner telefonen och även i de mest krävande syntetiska tester som vi har använt har den klarat utan problem. Med hela 4 GB arbetsminne är det svårt att klaga på prestandan som Galaxy S7 Edge erbjuder. Till skillnad från Galaxy S6-serien har vi inte heller stött på värmeproblem med Galaxy S7 Edge. Även om den kan bli lite varm i extrema fall blir den aldrig obehagligt varm.

 

Fingeravtrycksläsaren

Samsung Galaxy S7 Edge Recension knapparSamsung Galaxy S7 Edge använder samma typ av avlång fingeravtrycksläsare som sin föregångare. Läsaren är riktigt bra men dess avlånga form gör att det är särskilt viktigt att användares finger läses in korrekt vid första konfigurering. Om fingrets hela yta inte läses in riktigt rätt från början är det inte ovanligt att läsaren misslyckas med att känna igen fingret. Utöver problemet med läsarens form är den fortfarande riktigt snabb, pålitlig och lätt att använda. Vi hade bara önskat att användare inte alltid varit tvungna att trycka ner hemknappen eller på/av-knappen för att låsa upp telefonen.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + 13 =