Samsung Galaxy S7
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,1 tum
Bra att veta:Baksidan av den guldfärgade versionen blir lättare synligt smutsig än den vita och svarta.
Fördelar
+ Utmärkt kamera
+ Bra skärm
+ Vattentät
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Dyr
- Skör baksida
- Medelmåttig batteritid
- Förinstallerade appar
Kamera6.2
Skärm7.3
Batteri5.7
Kamera6.2
Skärm7.3
Batteri5.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S7 är en av marknadens absolut bästa smartphone just nu. Med en utmärkt kamera, bra skärm, vattentät design och kraftfull processor finns det få konkurrenter som kan komma i närheten av Galaxy S7. Med det sagt är den inte helt perfekt. Telefonens batteritid är inte mer än medelmåttig och även om den kan tyckas vara vacker så är dess glastäckta baksida lika skör som framsidan.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S7 Recension forstaNär Samsung Galaxy S6 lanserades tyckte vi mycket om telefonens design. Även om vi klagade på faktumet att baksidan täcktes av en skör skiva glas gillade vi telefonens utseende och dess känsla i handen. Galaxy S7 förbättrar sin föregångares design och även om baksidan fortfarande är skör har den nya modellen flera fördelar framför sin föregångare.

Läs mer om hårdvaran

Galaxy S7 är både lite tjockare och lite tyngre än sin föregångare men med en tjockare design har Samsung fått möjlighet att runda telefonens baksida mer kraftigt och därmed gjort telefonen lättare att hålla i handen. Även om Galaxy S7 är både tyngre och tjockare än sin föregångare är den både kortare och smalare, vilket gör att den känns mindre i handen.

Galaxy S7 behåller sin föregångares skärmstorlek, 5,1 tum, och är därför betydligt mindre än syskonet Galaxy S7 Edge som har en 5,5 tum skärm. Samtidigt som många konkurrenter lanserar flaggskepp med skärmar på 5,5 tum eller mer fortsätter alltså Samsung sälja ett flaggskepp som nästan kan beskrivas som kompakt i jämförelse med många konkurrenter.

Det är främst en ny komponent i Samsungs nya flaggskepp som bidrar till dess högre vikt och tjockare design. Telefonens batteri mäter nu 3 000 mAh istället för 2 550 mAh och med ett batteri som är runt 15 procent större väntas telefonens batteritid vara betydligt bättre än batteritiden för Galaxy S6.

Runt om telefonens sidor hittar vi samma gamla knappar och portar som hos Galaxy S6. Högtalaren sitter kvar på telefonens undersida och microUSB-porten finns kvar, istället för den nyare och mer funktionsrika USB Typ-C-standarden som används av många konkurrenter.

På ovansidan hittar vi fortfarande en sekundär mikrofon och en SIM-kortläsare men SIM-kortläsaren är inte längre vad den en gång var. Nu gömmer det sig också en microSD-kortläsare bredvid SIM-kortläsaren.

Hela Galaxy S7-serien är nu vattentät ner till 1,5 meters djup, vilket är riktigt praktisk ute i regnet, när olyckan är framme eller till och med i poolen. Telefonens portar är inte tätade med externa skydd så efter ett bad kan det ta ett tag innan högtalaren låter som den ska eller microUSB-porten fungerar.

Samsung Galaxy S7 Recension undersidaSamsung fortsätter att bryta mot Android-marknadens normer genom att insistera på att använda en fysisk hemknapp samt två kapacitiva navigationsknappar som sitter under telefonen skärm. Istället för att låta alla navigationsknappar visas på skärmen sker alltså mycket av navigeringen med telefonen genom de tre knapparna under skärmen. Om vi skulle fråga Google eller nästan alla andra Android-tillverkare skulle de troligen påpeka att knapparna inte sitter i rätt ordning. Även om knapparna sitter lite konstigt tar det dock inte så lång tid att vänja sig vid dem.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S7 Recension skarmSamsung har länge varit känd som en smartphonetillverkare som alltid satsar på bildskärmar. Galaxy S7 är inget undantag, den har en riktigt bra skärm. Den är ljusstark, färgrik men ändå relativt korrekt och erbjuder oändlig svärta. Likt Galaxy S6 har Galaxy S7 fortfarande problem med färgåtergivning vid extrema betraktningsvinklar men skärmen presterar ändå i världsklass. Skärmen är fortfarande exakt lika stor, har samma upplösning och är inte bättre än sin föregångare på något märkbart sätt. Samsung ligger kort sagt fortfarande i framkant, trots att de inte förbättrat sin skärm under det senaste året.

 

Högtalare

Samsung Galaxy S7 Recension undersidaSamsung Galaxy S7 har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Högtalaren kan erbjuda både hög volym och ljud av hög kvalitet men den kan inte konkurrera med de dubbla frontmonterade högtalare som sitter i exempelvis Google Nexus 6P. Den saknar den klarhet i stora delar av mellanregistret och samma täckning bland de lägre frekvenserna som Nexus 6P kan leverera. I jämförelse med andra telefoner med monohögtalare är dock Galaxy S7 en av de bästa.

 

Batteri

Samsung Galaxy S7 Recension baksidaGalaxy S7 har ett betydligt större batteri än tidigare. Med tanke på telefonens kompakta design är det svårt att förstå hur ett 3 000 mAh-batteri kan få plats innanför skalet. I jämförelse med många större telefoner är dock batteriets kapacitet inte mer än medelmåttig och det är inte heller batteritiden. Trots ett betydligt större batteri lider modellen fortfarande av en batteritid som är allt annat än imponerande. Vi skulle inte beskriva den som dålig, vid normal användning kan den ta oss genom en dags användning, men under längre dagar räcker det helt enkelt inte till.

Läs mer om batteriet

Vi har bland annat testat Galaxy S7:s batteritid med vårt eget syntetiska batteritest. Testet visar hur lång batteritid användare kan vänta sig av telefoner som används för att surfa på Internet med. I testet klarar sig Galaxy S7 Edge i 7 timmar 42 minuter och Galaxy S7 i 6 timmar 59 minuter. I samma test klarar sig Huawei Mate 8 i 9 timmar 43 minuter och LG V10 i 6 timmar 26 minuter. Testet bekräftar att Galaxy S7:s batteritid inte är dålig men att den inte kan mäta sig med sitt syskon eller komma i närheten av vissa större konkurrenter.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy S7 Recension marsmahllowSamsung har gjort sig kända för sin mjukvara på Android-telefoner. Historiskt sett har företaget installerat överliggande gränssnitt och extraappar som i många fall varit överflödiga och i vissa fall förstört användarupplevelsen. I Samsungs senaste smartphones har företaget tydligt visat att de försöker förändra sitt rykte. Företaget installerar fortfarande många appar på sina telefoner och har fortfarande ett anpassat användargränssnitt som förändrar hur Android fungerar och hur det ser ut. Alla förändringar är dock inte dåliga.

Läs mer om mjukvaran

Eftersom de använder nästan identisk mjukvara är denna del av recensionen mycket lik mjukvarudelen av vår recension av Galaxy S7 Edge.

Samsungs anpassningar av Android går djupt in i operativsystemet, både funktionellt och estetiskt. Hemskärmen, låsskärmen, appskärmen, notisfältet, notishanteraren och inställningspanelen, alla delar av operativsystemet är förändrade. Vissa förändringar fungerar bra och ger användare funktionalitet som de inte annars skulle haft medan andra gör telefonen förvirrande eller irriterande. Appskärmen kan exempelvis sorteras från A till Ö men alla nya appar som installeras lägger sig inte i rätt ordning utan placeras längst bak, bakom de sista apparna i alfabetisk ordning. Ett klick på A-Ö-knappen och apparna sorteras igen men det finns inget sätt att alltid ha alla appar i alfabetisk ordning.

Även förinstallerade appar kan beskrivas som smått förvirrande. På telefonen finns appar från Google, Microsoft, Samsung och Facebook. Många av apparna har nästan exakt samma funktionalitet som varandra och känns därför överflödiga. Utöver Google Nu finns exempelvis Samsung S Voice, utöver Google Drive finns Microsoft OneDrive, utöver Google Chrome finns Samsungs egen webbläsare, och så vidare. Vi kan uppskatta att konsumenter har valmöjligheter men sådana valmöjligheter skulle lika gärna kunna finnas tillgängliga på på Google Play.

Vi kritiserar Samsung för sin mjukvara men det är bara för att Android är ett så bra operativsystem i grunden. Även om det finns vissa delar av Samsungs anpassningar som vi kan uppskatta erbjuder Googles version av Android en bättre användarupplevelse på många sätt. Samsungs mjukvara är riktigt bra, till stor del tack vare den kvalitet och funktionsrikedom som Android erbjuder i grunden, men den hade kunnat vara bättre.

Det finns ett fåtal mycket positiva undantag när det gäller Samsungs mjukvaruupplevelse. Företagets kameraapp är många gånger bättre än Googles. Med tanke på hur viktiga kameror är i dagens smartphones är detta en stor vinst för den totala bilden av hur bra mjukvaran är i Samsungs senaste smartphones. Kameraappen är otroligt snabb, lätt att använda och erbjuder många fler inställningar och anpassningar än Androids vanliga kameraapp. Samsung har verkligen lyckats skapa en app som har sina fötter i Androids grundläggande teknik men som sedan förändrar den för att ge konsumenter en bättre användarupplevelse.

Screenshot_20160311-165021

Stäng

 

Kamera

Samsung Galaxy S7 Recension kameraSamsung har lyckats igen. Galaxy S7 låter användare fånga otroligt vackra bilder med minimal ansträngning. Med ett nytt fokussystem är kameran snabbare än någonsin och bilderna som fångas är i toppklass.

Läs mer om kameran

Denna del av recensionen är identisk med kameradelen i vår recension av Galaxy S7 Edge eftersom de två kameror har samma typ av kamera. Exempelbilderna är dock tagna med Galaxy S7.

Galaxy S7-serien är Samsungs första nya smartphoneserie som har introducerat en ny kamera som tar bilder med lägre upplösning än sin föregångare. Galaxy S7 har en 12 megapixelkamera medan föregångaren hade en 16 megapixelkamera. Det lägre antalet pixlar betyder att varje pixel i teorin kan fånga in mer ljus och att kameran därför kan ta bättre bilder i mörka miljöer.

Utöver kamerasensorn har Samsung valt att byta ut objektivet för att nu erbjuda ett bländarvärde på f/1,7 istället för f/1,9, vilket betyder att kameran kan fånga in mer ljus och i teorin ta bättre bilder i mörka miljöer.

Likt sin föregångare tar Galaxy S7 bilder i ljusa miljöer som erbjuder färgrikedom, god kontrast, brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom. Samsungs behandling av sina jpeg-bilder resulterar dock ofta i för mycket onaturlig skärpa för vår smak. Skärpan är dock också den enda stora kritik som vi kan rikta mot Samsung.

Särskilt imponerande är Samsungs nya kameras otroligt snabba autofokus som gör det lätt för användare att fånga snabba bilder på motiv som rör sig. Både stillbildsläget och videoläget gynnas av det kvicka autofokussystemet.

Med en ny kamerasensor och ett förbättrat objektiv hade vi förväntat oss mycket av Galaxy S7 i mörka miljöer. Visst imponerar den men skillnaderna mellan Galaxy S7 och exempelvis LG V10 i mörka miljöer är inte särskilt stora. Samsungs kamera är inte sämre än konkurrenterna men är inte mycket bättre heller, åtminstone inte när det gäller bildkvalitet.

När det gäller video har Samsung inte förbättrat sin UHD-inspelning på något märkbart sätt men modellen har ett nytt Slow Motion-läge som spelar in video i 720p-upplösning med 240 bilder per sekund, en dubblering av antalet bilder per sekund sedan Galaxy S6.

Telefonens frontmonterade kamera har samma imponerande bländarvärde som kameran på baksidan. I praktiken fungerar den också bra men skillnaderna i jämförelse med konkurrenterna är inte så stora som vi hade väntat. I jämförelse med LG V10 tar Galaxy S7 visserligen bilder med rikare färger men kamerans möjlighet att leverera högre detaljrikedom i mörka miljöer är inte märkbart bättre än konkurrenternas.

Stäng

 

Prestanda

Samsung Galaxy S7 Recension samsungOm det är något Samsungs flaggskeppstelefoner alltid varit kända för så är det deras imponerande skärmar och kraftfulla processorer. Galaxy S7 är inget undantag. Utöver sin fina skärm har telefonen ett nytt Samsung-tillverkat chipset som kallas Exynos 8890. 8890 bjuder på åtta kraftfulla CPU-kärnor och en otroligt kraftfull grafikenhet. Ingen annan Android-telefon kan erbjuda den prestanda som Galaxy S7 kan göra i dag. Samtidigt som den erbjuder kraft är den också bättre på att hantera den värme som genereras. Visst kan telefonen bli varm, särskilt när den laddas, men värmen blir aldrig problematisk som den kunde bli med Galaxy S6-serien.

 

Fingeravtrycksläsare

Samsung Galaxy S7 Recension knappSamsung Galaxy S7 använder samma typ av avlång fingeravtrycksläsare som sin föregångare. Läsaren är riktigt bra men dess avlånga form gör att det är särskilt viktigt att användares finger läses in korrekt vid första konfigurering. Om fingrets hela yta inte läses in riktigt rätt från början är det inte ovanligt att läsaren misslyckas med att känna igen fingret. Utöver problemet med läsarens form är den fortfarande riktigt snabb, pålitlig och lätt att använda. Vi hade bara önskat att användare inte alltid varit tvungna att trycka ner hemknappen eller på/av-knappen för att låsa upp telefonen.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

5 KOMMENTARER

 1. Hej! Jag förstår mig inte riktigt på omdömena när det gäller kameran på de olika telefonerna. S7:s kamera får högst poäng (9,0), men i exempelbilderna ovan är de ju riktigt dåliga jämfört med Apple iPhone 6S Plus som bara får 8,7 poäng. Kan ni förklara detta?

  Något som är mycket viktigt är snabbheten i fokusering och bildtagning. Är det det som gör att S7 hamnar högre?
  Tack på förhand!

  • Hej Görel!
   Tack för kommentaren.
   Vi väger in många olika faktorer. Snabbhet i fokusering, fokuseringens exakthet, kamerans allmänna snabbhet, skärpa, detaljrikedom i olika miljöer, färgåterskapning, dynamiskt omfång och mycket mer. Särskilt prestandan i mörka miljöer och autofokussystemets snabbhet är betydligt bättre med Galaxy S7 än med iPhone 6S.
   Hoppas det reder ut förvirringen. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton + sex =