Sony Xperia 10 II
6.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6 tum
Bra att veta:Vi har testat den vita versionen. Det finns även en helsvart modell med annars identisk design.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Kompakt design
+ Vattentät
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Medioker processor
- Dåliga extrakameror
- Ljussvag skärm
- Bara 4 GB RAM
Kamera6.3
Skärm6.1
Batteri8.4
Kamera6.3
Skärm6.1
Batteri8.4
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia 10 II visar att vattentålighet inte måste kombineras med marknadens dyraste komponenter. Den visar också att riktigt bra batteritid inte måste komma i ett gigantiskt format. Det gör Xperia 10 II till en mobil värd att hylla. Det gör det oss också lite extra besvikna på den dåliga skärmen, kameran och prestandan, även för sitt pris. Visst, den gör sitt jobb i stora delar av vardagen men konkurrenterna kan erbjuda betydligt mer för pengarna. Om ett kompakt format, bra batteritid och en vattentålig design råkar vara det du bryr dig mest om, är Sony Xperia 10 II ett sällsynt bra alternativ. I nästan alla andra fall ligger Sony en bra bit bakom konkurrenterna.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia 10 II har mycket större ambitioner än sin föregångare. Det märks knappt på utsidan. Trots nya komponenter, vattentålighet och ett betydligt större batteri, är de yttre måtten så gott som oförändrade. Det gör Xperia 10 II till en sällsynt kompakt mobil.

Läs mer om hårdvaran

Med en bredd på under 70 mm är Xperia 10 II så smal att den är bekväm att hålla och använda med en hand, något som inte går att säga för flera konkurrenter. Med det sagt är den fortfarande lång. Det avlånga formatet är praktiskt när den ligger i handen men kan till exempel vara opraktiskt och obekvämt i små fickor.

Avlång skärm utan kompromiss

Det avlånga formatet är en kompromiss som gör sig bra i en modern smartphone. Den avlånga skärmen ger utrymme för mycket på skärmen, utan att göra telefonen klumpig. På tal om skärmen så fortsätter Sony att vara en av få tillverkare som inte kompromissar med hål i skärmen eller andra konstiga lösningar för att få plats med selfiekameran. Skärmen har lätt rundade hörn och väl tilltagna ramar under och över skärmen. Det ger den en enkel design som kanske inte ser så modern ut men som i alla all ser mer tidlös ut än vi misstänker att många konkurrenter kommer att se ut om några år.

Utöver en kamera bjuder framsidan också på en hörlur och en LED-lampa för notiser. Notislampan är en ovanlig funktion på dagens marknad. Den är dock också så svag att den är svår att se i ljusa miljöer. Under skärmen finns en öppning för högtalaren som är moterad för att skjuta ut ljudet rakt mot användaren. Skärmen täcks av Gorilla Glass 6, som är starkare än glaset på många konkurrenter.

Sidorna av Xperia 10 II är gjorda av plast. Vårt vita exemplar har en matt finish och är rundad i klassisk stil. De gör den bekväm i handen, även om den inte kan skryta med någon premiumkänsla.

Den högra sidan bjuder på volymknappar, som numera sitter längre upp längs sidan, och en på/av-knapp med inbyggd fingeravtrycksläsare. Läsaren kan användas även när skärmen inte är tänd men den presterar tyvärr ganska mediokert. Läsarens smala format gör det inte helt lätt att registrera ett fingeravtryck som kan läsas pålitligt. Den fungerar bäst efter att vi har registrerat samma fingeravtryck flera gånger.

Vattentålighet måste inte kosta

Ovansidan bjuder på en sekundär mikrofon och en hörlursport. Xperia 10 II bevisar alltså att det fortfarande är möjligt att kombinera ett rimligt pris med både portar och vattentålighet. Sony fortsätter dessutom att vara den enda tillverkaren som har en kortläsare som kan användas helt utan verktyg. Korthållaren kan matas ut med en fingernagel och har plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort.

Undersidan har en USB Typ C-port och en mikrofon, inte mycket mer än så. Här finns för övrigt stöd för USB OTG men inte för video ut.

Baksidan av Xperia 10 II har en enkel och platt design med Gorilla Glass 6-glas. I det övre vänstra hörnet sitter en kameramodul med tre kameror som sticker ut cirka en millimeter från mobilen. Ovanför dem sitter en LED-lampa som tyvärr inte är särskilt ljusstark. Baksidan har ett par varumärken men bjuder annars på en stilren och enkel design.

Som vi redan har nämnt så är Xperia 10 II vattentålig, enligt IP65/68-standarderna. För några år sedan hade det kanske varit anmärkningsvärt men knappast unikt. I dag har de flesta tillverkare flyttat vattentålighet till att vara en exklusiv funktion för sina dyraste modeller. Det gör att Xperia 10 II i dag är en av extremt få mobiler på marknaden som erbjuder vattentålighet för ett pris långt under flaggskeppen. Vattentåligheten är inte nödvändigtvis en viktig aspekt för alla konsumenter. Det går dock inte att säga annat än att den får Xperia 10 Ii att sticka ut.

Stäng

 

Skärm

Xperia 10 II introducerar AMOLED-teknik till serien. Skärmen mäter fortfarande 6 tum och har samma upplösning som tidigare, 1080 x 2520. Med den nya tekniken erbjuds främst betydligt bättre svärta. Vi hade dessutom hoppats på bättre bildkvalitet på flera andra sätt. Så blev det inte riktigt. Skärmen saknar helt stöd för HDR och skärmens försök till färgrik DCI P3-färg är ett ordentligt misslyckande som får färger att blandas samman och sakna nyans. Vitbalansen är dessutom ganska kall, 7400K, även med den nya varma vitbalansinställningen. Det största problemet är dock skärmens låga ljusstyrka, 380 nits, som dessutom gör den svår att se utomhus.

 

Batteri

En av årsmodellens största uppdatering är ett nytt batteri. Det tar den kompakta mobilen till en kapacitet på 3 600 mAh. Det är verkligen imponerande och det ger resultat för användarupplevelsen. Normala användare kan vänta sig en batteritid på minst två dagar, med en marginal vid slutet av en krävande dag på 50 procent. Sony imponerar inte med en särskilt snabb inkluderad laddare men med så bra batteritid är inte det ett stort problem. Sonys intelligenta laddningsmjukvara gör det dessutom enkelt att hantera batteriet för en lång total livstid. Xperia 10 II erbjuder kort sagt otrolig batteritid för sitt kompakta format.

 

Högtalare

Sony Xperia 10 II har en högtalare med en öppning på framsidan. Det ger en uppenbar fördel eftersom ljudet riktas mot användaren. Den fördelen är dessvärre inte så värdefull när hötalaren är så dålig som den är. Den håller sig visserligen undan från distorsion och andra större problem men ljudvolymen är alldeles för låg. Medan Samsung Galaxy A51 når 82 decibel, når Xperia 10 II bara 80 decibel i samma test. Det gör stor skillnad och kan till exempel göra Xperia 10 II för tyst för att användas som högtalartelefon i bullriga miljöer.

 

Kamera

Sony har tyvärr misslyckats med kameran i Xperia 10 II. För priset hade vi förväntat oss betydligt mer. Den har visserligen ett ganska bra objektiv men har också ett kraftigt begränsat dynamiskt omfång som gör att den inte kan hantera många ganska vanliga motiv. Varken vidvinkel- eller zoomkameran imponerar heller.

Läs mer om kameran

Sony Xperia 10 II har en kamera som levererar bra skärpa tack vare ett bra objektiv för sin klass. Konkurrenter, så som Motorola One Hyper, erbjuder också bra skärpa, främst i mitten av bilden. Sony levererar en betydligt mer jämn skärpa över bilden än Motorola. Sonys återkommande problem med bristande dynamiskt omfång fortsätter dock i Xperia 10 II. Det gör att bilder ofta bränns och saknar detaljer i ljusa delar av bilder. Det gör tyvärr Xperia 10 II till en ganska dålig kameramobil i många vardagssituationer.

I mörka miljöer presterar Sony Xperia 10 II helt okej för sin klass. Den prioriterar en bra exponering i mörka miljöer, vilket ofta ger mjuka och oskarpa bilder. Sony lyckas i alla fall hålla brus borta genom kraftig brusreducering. Vi föredrar Motorola One Hyper som erbjuder betydligt bättre skärpa och som dessutom undviker de problem med dynamiskt omfång som Sony har i mörka miljöer.

Dåliga extrakameror

Xperia 10 II har en vidvinkelkamera som tyvärr är ganska dålig, i likhet med de flesta konkurrenterna i klassen. Den har mycket dålig skärpa längs kanterna av bilden och har stora problem med kromatiska aberrationer, som kan skapa rosa linjer längs högkontrastgränser. Problem med brus gör inte saken bättre. Vi uppskattar ändå det breda perspektivet, även om vi inte kan se att den är tillräckligt bra för att användas för annat än mycket små format.

Xperia 10 II har också en zoomkamera med två gånger optisk zoom, i relation till huvudkameran. Den bidrar tyvärr med ganska små vinster i detaljrikedom i jämförelse med digital zoom från huvudkameran. Även här ser vi stora problem med dynamiskt omfång i kamerans autoläge.

För video presterar Xperia 10 II helt okej för sin klass. Den saknar optisk bildstabilisering men erbjuder detaljrikedom i klass med konkurrenterna. Här är dynamiskt omfång inte heller ett lika stort problem.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara är en styrka för Sony. Xperia 10 II fortsätter att trimma bort onödiga appar och gör Sonys mobiler till ett allt bättre val för dig som vill ha en enkel och pålitlig användarupplevelse.

Läs mer om mjukvaran

Sony Xperia 10 II kommer med mjukvara som vi blivit vana vid från Sony. Den är avskalad och enkel. Denna gången är den baserad på Android 10. Det skiljer Xperia 10 II från till exempel Xperia 5, som lanserades med Android 9. Bland nyheterna finns ett ”Mörkt tema” som gör operativsystemet och utvalda appar mörka. Medan många konkurrenter har lagt till extrafunktioner, så som schemaläggning, har Sony valt att låta funktionen vara oförändrad. Det betyder att läget bara kan ändras manuellt.

En annan nyhet i Android 10 är navigationen. Med Xperia 5 valde Sony att använda det delvis gestbaserade navigationssystem som fanns i Android 9. Andorid 10 introducerar ett nytt navigeringssystem för gester och det används flitigt av många andra tillverkare. Sony har istället valt att använda de klassiska tre knapparna som standard. Android 10s nya system går att aktivera men det gamla gestbaserade systemet, som fortfarande finns i Android 10 på Xperia 5, är inte tillgängligt. Användare som tycker att navigationen i Android är lite förvirrande, har all rätt att tycka det.

Osynlig assistent för mobilen

Sony har lagt till en rad smarta systemfunktioner i sin mjukvara. Xperia Assist erbjuder funktioner som främst körs i bakgrunden för att hålla telefonen i gott skick. Funktionen Batterivård hanterar automatiskt laddningen av batteriet under natten för att minska tiden då batteriet hålls 100 procent laddat. ”Smart rensning” sägs optimera lagringsutrymme och minne. Vi är inte säkra på hur stor betydelse detta har men vi kan konstatera att Sony har lyckats med två kritiska saker: systemet stör inte användaren med notiser och verkar inte störa appars normala funktionalitet.

Sony inkluderar fortfarande en ganska lång rad appar. AccuWeather Mobile erbjuds som inget annat än reklam och samma gäller Sonys egen PlayStation App. Företagets Album-app har i alla fall tagits bort, efter många år av en ganska oklart existens bredvid Google Foto. Sony har dessutom meddelat att Nyheter-appen kommer att läggas ner, även om den fortfarande är inkluderad. Sony fortsätter alltså att rensa upp i sina mobiler och erbjuder en allt enklare användarupplevelse. För användare som inte vill störas av hundratals konstiga funktioner, så är Sony ett bra alternativ.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Prestanda är ett ordentligt problem för Xperia 10 II. Med ett Qualcomm Snapdragon 665-chipset, har Xperia 10 II tagit ett ordentligt kliv från den ganska dåliga prestanda som Xperia 10 gav oss. Snapdragon 665 är ett stort steg framåt men erbjuder fortfarande prestanda på en nivå som snarare passar i en hälften så låg prisklass som Xperia 10 II lanseras i. 4 GB RAM är dessutom ett problem när nästan alla konkurrenter erbjuder 6 GB RAM. Prestandaproblemen märks i vardagsanvändning, där appar tar längre tid att starta och behandla data. För mycket grundläggande användning är prestandan mer än tillräcklig för många. För dessa konsumenter är problemet snarare att Xperia 10 II helt enkelt kostar för mycket för vad den erbjuder. Med det sagt gillar vi den generösa mängden lagring, 128 GB.

Klicka för specifikationer

Skärm 6 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 520
Storlek 157 × 69 × 8,2 mm
Vikt 151 gram
Kamera 12 MP, 8 MP, 8 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 5
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 665, 2,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 600 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here