Sony Xperia X Compact
3.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,6 tum
Bra att veta:Vi har testat den ljusblåa versionen av Xperia X Compact men det finns också en vit och en svart.
Fördelar
+ Liten och kompakt
+ Bra operativsystem
+ Fysisk kameraknapp
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Reklamappar
- Wi-Fi över 5 GHz
- Lågupplöst skärm
- Plastig konstruktion
Kamera5
Skärm5.2
Batteri5.5
Kamera5
Skärm5.2
Batteri5.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia X Compact är en helt okej smartphone men den konkurrerar på en marknad där Sonys egen produkt är dess störste konkurrent. Även om Xperia X Compact kan tolkas som en uppgradering från Xperia Z5 Compact är föregångaren en bättre och billigare smartphone. Xperia X Compact har visserligen en marginellt bättre kamera och lite längre batteritid men den saknar 4K UHD-inspelning, har en plastig konstruktion, en mindre kraftfull processor, en större och klumpigare design, tystare högtalare och problem med Wi-Fi över 5 GHz-bandet. I slutänden har Xperia X Compact alltså till och med svårt att konkurrera med sin föregångare.

 

Hårdvarudesign

sony-xperia-x-compact-recension-forsta

Sony Xperia X Compact är sannerligen liten och kompakt i jämförelse med många andra Android-telefoner på marknaden. I jämförelse med sin föregångare är den nya modellen dock både större och sämre byggd. Det svårt att påstå annat än att Xperia X Compact representerar ett steg bakåt i Sonys hårdvaruutveckling av Xperia Compact-serien.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia X Compact är en intressant produkt. Istället för att vara en flaggskeppsprodukt, likt tidigare Compact-modeller, riktar den sig istället på marknadens mellersta segment. Det betyder att Xperia X Compact inte har samma interna komponenter eller externa design att skryta med som Compact-serien kunnat bjuda på tidigare.

Skillnaden i telefonens prissättning i jämförelse med tidigare modeller blir uppenbar så fort vi plockar upp den i handen. Även om delar av Xperia Z5 Compact också var gjorda av plast är det uppenbart att Sony har sparat pengar genom att välja billigare material. Baksidan täcks nu av blank plast. Materialet kommer inte i närheten av den kvalitetskänsla och det kvalitetsutseende som Xperia Z5 Compact kunde bjuda på med sin matta glasbaksida.

sony-xperia-x-compact-recension-baksida

Xperia X Compact har en lika stor skärm som Xperia Z5 Compact men är ändå inte lika liten och kompakt som sin föregångare. Ramen under skärmen på den nya modellen är större, vilket gör hela telefonen längre än sin föregångare. Med det sagt är ändå Xperia X Compact en liten och kompakt telefon. Telefonens storlek gör den ganska unik på en marknad full av många stora Android-telefoner.

På baksidan av telefonen sitter samma kamera som använts av Sony det senaste året. Kameran assisteras dock nu av en uppsättning nya fokus- och färgsensorer som ska hjälpa kameran ta bättre bilder.

Ovan- och undersidan av telefonen har en lite mer avskuren och kantig design, om vi jämför med Xperia Z5 Compact. Här finns nu två helt platta sidor som använder sig av ett matt plastmaterial. Kortsidorna kompletterar resten av telefonens glatta och blanka material på ett intressant sätt.

På telefonens vänstra sida finns tillgång till telefonens SIM-kort och microSD-kort. Som vanligt kan vi komma åt korthållaren utan något SIM-kortverktyg. Det ger vi Sony ett stort plus för. Vi ger dock företaget ett större minus eftersom telefonen startar om varje gång SIM-korthållaren tas ut. Oberoende på om det finns något SIM-kort i hållaren eller inte. Att byta SIM-kort kan därför ta upp till två minuter – något som kan göras på 20 sekunder med andra telefoner.

sony-xperia-x-compact-recension-vanster

På höger sida finns samma gamla uppsättning knappar. Längst ner hittar vi en fysisk kameraknapp som har ett mellanläge för autofokus. Ovanför den finns två volymknappar och ovanför dem finns en på/av-knapp som också agerar som fingeravtrycksläsare. På/av-knappen lider av samma problem som den alltid gjort i Sonys telefoner. Eftersom den är en kombination av en knapp och en fingeravtrycksläsare sticker den inte ut från telefonens kropp. Det gör att den är svår att känna sig fram till och att den ger begränsad fysisk återkoppling.

På undersidan finns en USB Typ-C-port. Xperia X Compact är Sonys första telefon som använder den symmetriska porten. Porten har dock bara stöd för USB 2.0 och har inget stöd för video. Även om det är praktiskt med den nya symmetriska porten kan den alltså inte användas för att skicka video till en TV, som Xperia Z5 Compact kunde.

På ovansidan av telefonen finns en 3,5 millimeter hörlursport. Bra att ha, även om vi hade önskat att den satt på samma sida som USB-porten.

Stäng

 

Skärm

sony-xperia-x-compact-recension-framsida-2

Xperia X Compact har en 4,6 tum skärm med en upplösning på 1 280 x 720. Skärmen presterar nästan identisk med sin föregångare, med ett undantag. Den nya skärmen är lite mer ljusstark och kan nu nå 450 nits som mest. Det betyder att skärmen är lite lättare att använda utomhus. 450 nits är dock fortfarande mindre än vad många konkurrenter kan erbjuda. Apple iPhone SE kan exempelvis pumpa ut runt 550 nits och är därför ännu lättare att se utomhus. Skärmens upplösning är okej men den imponerar knappast. Det är uppenbart att den inte kan konkurrera med dagens flaggskepp när det gäller detaljrikedom.

 

Högtalare

sony-xperia-x-compact-recension-skarm

Sony Xperia X Compact har två högtalare som sitter på framsidan av telefonen. Högtalarna pekar alltså rakt mot lyssnaren. Det ger användaren större potential att få en bra ljudupplevelse. Högtalarna klarar också av att ge användare en bra ljudupplevelse. Täckningen bland de lägre frekvenserna saknas visserligen men högtalarna är oerhört duktiga på att återskapa ljud i stora delar av mellanregistret, vilket ger tydliga röster som är lätta att urskilja. Trots dessa lovord är Xperia X Compact en nedgradering i jämförelse med Xperia Z5 Compact. De nya högtalarna kan inte återskapa lika hög volym, och skillnaden är stor. Enligt våra tester kommer Z5 Compact upp i 74,2 decibel medan Xperia X Compact bara kommer upp i 72,1 decibel – 3 decibel är fördubbling av ljudets effekt.

 

Batteri

sony-xperia-x-compact-recension-topp

Sony Xperia X Compact har ett batteri som mäter 2 700 mAh. Med relativt energieffektiva komponenter räcker batteriets kapacitet gott och väl för många användare. Sonys lilla telefon kan inte erbjuda en garanterad dags användning för alla användare men för de flesta bör telefonen kunna ta sig till dagens slut med runt 20 procents marginal. Användare som har höga krav behöver dock leta efter en större telefon för att få ett batteri som har mer att erbjuda. I jämförelse Xperia Z5 Compact har Xperia X Compact lite mer att erbjuda när det gäller batteritid, trots att de två modellerna har samma batterikapacitet. Enligt våra tester skiljer det runt 15 procent mellan de två modellerna i flera olika användningsscenarier.

 

Kamera

sony-xperia-x-compact-recension-kamera-2

Sony Xperia X Compact har en bra kamera. Den erbjuder en liten men betydande uppdatering för Xperia Compact-serien. Samtidigt förlorar den en stor egenskap. 4K UHD-inspelningen från Xperia Z5 Compact är borta. Nu är det Full HD-inspelning som gäller.

Läs mer om kameran

Sony Xperia X Compact har en ny kamera som använder samma 23 megapixelsensor som resten av Xperia X-serien men som nu har ett laserassisterad fokussystem och en ny färgsensor. Kameran saknar fortfarande optisk bildstabilisering och har samma bländarvärde som förut, f/2,0. Det betyder att skillnaden i bildkvalitet är minimal i jämförelse med tidigare Xperia X-telefoner. I jämförelse med Xperia Z5 Compact finns det dock små men märkbara skillnader.

Om vi jämför med andra tillverkare syns fortfarande stora skillnader. Sonys kamera fortsätter att lida av bilder som ofta saknar färg och kontrast. Bilderna är ofta bra, ur ett tekniskt perspektiv, men vi föredrar de lite mer levande, och på vissa sätt mer verkliga, bilder som fångas av konkurrenterna. Om Sonys ofta lite gråare bilder är bättre eller sämre än konkurrenternas är en fråga om smak.

I testbilderna nedan ser vi att Xperia X Compact hanterar miljöer med stort dynamiskt omfång marginellt bättre än sin föregångare. Skillnaderna är inte uppenbara när vi ser bilderna i sin helhet men när vi zoomar in blir det uppenbart att den nya kameran hanterar övergången mellan ljusa och mörka delar av bilden betydligt bättre. Xperia X Compact verkar också använda andra inställningar för sin JPEG-komprimering, vilket eliminerar vissa problem med förlorad data och detaljrikedom. Dessa skillnader är dock oerhört små.

I mörka miljöer fångar Xperia X Compact också lite ljusare och bättre bilder än Xperia Z5 Compact. Skillnaderna är återigen små men Xperia X Compact lyckas hitta en väl balanserad brusreducering som ger hög detaljrikedom men ändå ett naturligt utseende. I jämförelse med Z5 Compact fångar X Compact bilder som ser mer naturliga ut och som innehåller färre underliga artefakter, som var ett problem i föregångaren.

Sony Xperia X Compact är ett stort steg bakåt när det gäller videoinspelning. Telefonen har fortfarande stöd för Full HD-inspelning i 60 fps men föregångarens stöd för 4K UHD-inspelning är borta. Eftersom Z5 Compact dessutom fångade UHD-video av hög kvalitet är den nya modellens begränsade videoupplösning en klar nackdel för dig som gillar att spela in video med din mobilkamera.

Stäng

 

Mjukvara

sxxc-mjukvara

Under det senaste året har vi hyllat Sony för företagets rena och enkla tolkning av Android. Företagets mjukvara innehåller ett fåtal förändringar men grunderna för vad som gör Android till ett bra operativsystem är intakt. Det tråkiga är dock att företagets reklamappar fortsätter störa.

Läs mer om mjukvaran

Vi har skrivit spaltmeter om ämnet i tidigare Xperia-recensioner men vi känner ändå att det är viktigt ämne att återkomma till. Sony har förinstallerat ett flertal appar i Xperia X Compact som är svåra att se som något annat än reklam.Bland de förinstallerade apparna finns antivirusappen AVG Protection och Sonys reklamapp What’s New. Den förstnämnda är en app som visserligen inte stör användare om den aldrig öppnas men så fort den öppnas och användare går med på dess villkor, aktiveras appen och den börjar direkt sälja sina tjänster till användare. Den absolut första skärmen som dyker upp efter att villkoren har godkänts har som syfte att få användare att betala extra för att få tillgång till appens funktioner. Redan från början är det alltså uppenbart att målet med appen är att sälja extratjänster till konsumenter. Det är dessutom inte särskilt svårt att ifrågasätta appens värde för konsumenter. Appen påstår sig bland annat skydda användare genom att söka genom appar som installeras från Google Play – något som redan görs av Google och som dessutom saktar ner installationen av alla appar.

What’s New är Sonys förinstallerade app för att uppdatera appar och sälja företagets tjänster och innehåll. När appen först startas ombes användare att godkänna villkoren. I villkoren godkänner användare att Personliga data så som vilka ”appar, spel osv.” delas med Sony och att Sony delar telefonens ”Annons-ID” från Google med ”annonspartner”.

Appen kan beskrivas som en ersättare eller ett komplement till Google Play Butik eftersom den säljer appar, musik och filmer. Den är dock också full av sponsrade appar. Även den del av What’s New som visar Uppdateringar för förinstallerade appar visar en stor annons. Appen kan dessutom skicka reklamnotiser till användare. Funktionen går att stänga av i inställningarna för appen men det är tråkigt att användare ska behöva ändra inställningarna i telefonen för att slippa reklam.

För vana Android-användare är Sonys förinstallerade appar troligen inget större problem. Sony låter användare avinstallera många av telefonens förinstallerade appar och viss reklam kan inaktiveras men det är tråkigt att en telefon som konsumenter redan betalat tusentals kronor för ska behöva innehålla reklam och det är särskilt tråkigt att mindre vana användare riskerar att bli förvirrade eller lurade av appar som är förinstallerade på telefonen.

I slutänden gillar vi Sonys mjukvara riktigt mycket. Allt från hemskärmen, appskärmen och notisfältet till inställningarna, låsskärmen och appbytaren är enkla att använda. Sony hade dock kunnat komma ett steg närmre den perfekta smartphonemjukvaran genom att inte installera vissa appar i telefonen.

Stäng

 

Prestanda

sony-xperia-x-compact-recension-undersida

Sony Xperia X Compact är uppföljaren till Xperia Z5 Compact men är ändå ingen uppgradering när det gäller prestanda. Det enda Sony kan peka som en uppgradering är faktumet att telefonen nu har 3 GB istället för 2 GB RAM-minne. På ett sätt är det en uppgradering för många användare men Xperia X Compact är samtidigt en nedgradering på flera andra sätt. Qualcomm Snapdragon 810 i Z5 Compact har exempelvis ersatts av Snapdragon 650 i Xperia X Compact. Den nya kretsen erbjuder hög CPU-prestanda, som ger användare en telefon som är snabb på det mesta. Även om Snapdragon 650 är några procent långsammare än Snapdragon 810 när det gäller CPU-prestanda märks det inte i praktiken. För dig som gillar att spela riktigt häftiga spel kan Snapdragon 650 dock vara ett problem. Grafikenheten i Snapdragon 650 är ungefär hälften så kraftfull som den motsvarande enheten i Snapdragon 810. Det gör att riktigt tunga spel inte flyter lika bra på Xperia X Compact som de gjorde på föregångaren.

 

Wi-Fi

sony-xperia-x-compact-recension-horlur

Hela Sony Xperia X-serien har haft stora problem med Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Xperia X Compact är inget undantag. Även den nya modellen har samma problem. Problemet yttrar sig i låga överföringshastigheter när 5 GHz-bandet används. Problemet är särskilt stort när användare befinner sig en bit bort från routern. För att demonstrera hur stort problemet är har vi genomfört ett test där vi befunnit oss 20 meter från en kraftfull Wi-Fi-routern. En lokal fil har sedan överförts från en nätverkshårddisk som är ansluten till samma nätverk till telefonen och den genomsnittliga överföringshastigheten noterats. Testet visar tydligt Xperia X Compact:s problem med 5 GHz-bandet. Telefonen presterar 71 procent sämre än Xperia Z5 Compact. I praktiken betyder det att Xperia X Compact kan vara svår att använda för att streama video eller annat krävande material över vissa Wi-Fi-nätverk.

Se våra testresultat
Sony Xperia X Compact 7 Mb/s
Sony Xperia Z5 Compact 24,3 Mb/s
Huawei Honor 8 21 Mb/s

Stäng

 

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

  1. Jag tycker man skall vara försiktig med att kalla den för nedgradering då den faktiskt baseras på Xperia X och inte Xperia X Performance eller Xperia XZ.
    Vore det så att den hette Xperia X Performance Compact, vilket först främst hade varit toklångt namn, så hade jag förstått att man kallar denna för en nedgradering jämfört med sina föregångare.
    Dock så är precis alldeles för högt för vad du får. Ingenting sticker ut på något sätt om man ser till vad man kan få för telefon i denna prisklass.

      • Nej, det är ju ingen nedgradering i jämförelse med de andra Xperia X-telefonerna men de har inte heller fått särskilt höga betyg från oss. Det är dock en nedgradering i jämförelse med Xperia Z5 Compact och det är det rubriken syftar på. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × fyra =