Sony Xperia X Performance
3.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Xperia X Performance finns att köpa i färgerna svart, rosa, vit och grön. Vi har testat den svarta.
Fördelar
+ Bra högtalare
+ Fysisk kameraknapp
+ Operativsystemet
+ Gedigen konstruktion
Nackdelar
- Kort batteritid
- Wi-Fi över 5 GHz
- Saknar 4K UHD-stöd
- Bara 3 GB RAM-minne
Kamera4.8
Skärm6.8
Batteri4.1
Kamera4.8
Skärm6.8
Batteri4.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia X Performance har mycket att erbjuda. Med en bra och ljusstark skärm, en stabil hårdvarukonstruktion och en kraftfull processor på insidan har den stor potential. Ett relativt litet batteri och energikrävande komponenter gör dock att telefonens batteritid inte är vad den borde och likt Xperia X har även Sonys flaggskepp problem med Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Utöver det har den inte så mycket RAM-minne som många konkurrenter och kameran når inte riktigt upp till förväntningarna. Som en flaggskeppstelefon med ett högt pris är Xperia X Performance därför svår att rekommendera.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia X Performance Recension forsta

Det finns inte mycket fel med Xperia X Performance:s hårdvarudesign men det finns inte heller mycket som motiverar telefonens höga pris. Stora ramar runt skärmen och en anonym design får den inte heller att sticka ut ur mängden.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia Z-serien har länge erbjudit en stilren design som dock fått kritik för sin sköra glastäckta baksida. Med Xperia X-serien har Sony valt att vända sig till plast och metall för att bygga sina telefoner. Xperia X Performance är flaggskeppet i den nya serien och med det kommer också en unik design inom familjen. Likt Xperia X har X Performance en metalltäckt baksida men för att ge  den dyrare modellen ett lite dyrare utseende är metallen borstad. Det betyder dock inte att Xperia X Performance känns lyxigare än sina konkurrenter. Xperia X Performance har svårt att konkurrera med den gedigna konstruktion och kvalitetskänsla som exempelvis HTC 10 och iPhone 6S kan erbjuda.

Sony Xperia X Performance Recension topp

Till skillnad från många metallklädda konkurrenter har Xperia X Performance en baksida som är helt täckt av metall. Här finns inga skåror för antenner eller något annat. Det ger telefonen en stilren design men betyder också att NFC-kretsen tvingas sitta på framsidan av telefonen eftersom NFC-teknik inte kan ta sig igenom metall. Det enda som stör den rena baksidan är telefonens kamera och dess tillhörande lampa. Likt alla andra flaggskepp från Sony de senaste åren sticker inte heller kameran ut från telefonens kropp.

Nästan alla sidor av Sony Xperia X Performance är identiska med Xperia X. Det betyder att dess högra sida bjuder på en på/av-knapp som också agerar som fingeravtrycksläsare, ett volymreglage och en kameraknapp med ett mellanläge för autofokus. Vi vet inte om det bara är vårt testexemplar men vi kan notera att även om vi är glada över att ha en kameraknapp är kameraknappen på Xperia X mer taktil och lättare att använda.

På undersidan av telefonen finns en microUSB-port och telefonens primära mikrofon. På vänster sida finns plats för ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Likt telefonens syskon kan korten plockas ut utan något speciellt verktyg men så fort korthållaren dras ut eller sätts i startar telefonen om, oberoende på om det sitter något kort i eller ej. På telefonens ovansida sitter dess sekundära mikrofon och ett 3,5 millimeter hörlursuttag.

På framsidan av Sony Xperia X Performance sitter en fem tum skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Sonys val av bildskärm är minst sagt intressant efter förra årets satsning på en 4K UHD-upplöst skärm i Z5 Premium. Xperia X Performance:s relativt låga upplösning gör att telefonen inte passar särskilt väl för användning som VR-bildskärm.

Runt skärmen sitter ganska stora ramar. I jämförelse med många konkurrenter, och med tanke på telefonens relativt lilla skärm, är därför Xperia X Performance ändå en ganska stor telefon. Xperia X Performance är större på alla håll och väger mer än till exempel Samsung Galaxy S7 som har en större skärm.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia X Performance Recension skarm

Sony Xperia X Performance har en riktigt bra skärm som ger användare rika men korrekta färger, bra prestanda vid höga betraktningsvinklar och hög ljusstyrka i svåra miljöer. Skärmen kan nå 520 nits i sitt ljusaste läge, vilket betyder att den kan konkurrera med några av marknadens bästa när det gäller ljusstyrka. Det är inte svårt att säga att Xperia X Performance har en av branschens bästa Full HD-upplösta fem tum skärm. När så gott som alla andra konkurrenter i samma prisklass har skärmar med betydligt högre upplösning är det dock svårt att påstå att Xperia X Performance har en skärm som kan konkurrera i sin prisklass.

 

Högtalare

Sony Xperia X Performance Recension hogtalare

Sony Xperia X Performance fortsätter i Sonys spår av flaggskepp med bra inbyggda högtalare. Det nya flaggskeppet har dubbla fronmonterade högtalare som skickar ljud i helt rätt riktning för användaren. Högtalarna erbjuder imponerande detaljrikedom i hela mellanregistret och är särskilt imponerande bland de högre frekvenserna. Med det sagt kan den inte nå den volym som exempelvis Nexus 6P kan nå och Xperia X Performance har inte samma täckning bland de lägre frekvenserna som konkurrenten kan erbjuda.

 

Batteri

Sony Xperia X Performance Recension Xperia

En smartphone som har en bra skärm, bra kamera och ett kraftfullt inre är inte en bra smartphone om den inte också kan erbjuda lång batteritid. Xperia X Performance är bra på många sätt men har en undermålig batteritid. Telefonens kraftfulla inre och relativt lilla 2 700 mAh-batteri ger tyvärr Xperia X Performance en batteritid som inte når upp till förväntningarna. Medan många konkurrenter kan ge användare en hel dags användning utan några som helst problem kommer Xperia X Performance inte i närheten. Användare med höga krav på batteritid måste ha tillgång till ett eluttag för att klara sig en hel dag och även vanliga användare kan förvänta sig ett batteri som närmar sig 0 procent innan dagens slut.

 

Mjukvara

xperia x performance mjukvara

Xperia X Performance drivs av Android 6.0.1 och har Sonys överliggande användargränssnitt ovanpå. Operativsystemet är stabilt, funktionsrikt och enkelt att använda. Sonys anpassning av operativsystemet är också tillbakadragen, vilket gör användarupplevelsen enkel.

Läs mer om mjukvaran

Med sin senaste mjukvara kan Sony erbjuda en av Android-marknadens bästa mjukvaruupplevelsen. Företaget har tagit bort onödiga och förvirrande funktioner från tidigare versioner av sitt överliggande användargränssnitt och erbjuder nu en enkel användarupplevelse som ändå är full av många bra funktioner. Den är dock inte helt perfekt. Även med sitt dyra flaggskepp har Sony valt att fortsätta utsätta användare för ren och skär reklam.

I Xperia X Performance har Sony valt att installera ett flertal appar som har ett enda syfte: att sälja produkter och tjänster till användare. Appen AVG Protection sägs öka telefonens säkerhet men appen kommer bara med ett halvårs gratis prenumeration, därefter försöker den övertala användare att betala för en tjänst som kan anses vara relativt meningslös. Utöver det har Sony installerat ett flertal appar vars syfte är att sälja produkter som flera av Sonys olika produktionsbolag står bakom. Om användare öppnar appen Xperia Lounge och godkänner standardinställningarna skickar den reklam i form av notiser till användare. Appens notiser går givetvis att stänga men vi frågar oss varför den existerar över huvud taget.

lounge

Även i operativsystemet har Sony valt att inkludera reklam. I sökmotorn som visas till vänster om appskärmen kan Google Play visa rekommenderade appar och annonser. Även här går det givetvis att stänga av funktionen men det är ändå tråkigt att se sponsrade rekommendationer i en telefon som är så dyr som Xperia X Performance.

Sonys förinstallerade kameraapp är enkel att använda. För fotoentusiaster erbjuder den dock inte samma flexibilitet som många konkurrenter. Xperia X Performance har ett ”M”-läge som låter användare styra kamerans vitbalans men det finns inget helt manuellt läge.

xperia x performance mjukvara kamera

Sony har lagt till ett flertal funktioner till operativsystemet som gör telefonen lättare att använda. En av våra favoritfunktioner är inte aktiverad som standard och är lite svår att hitta men under Display i telefonens inställningspanel går det att aktivera en funktion som väcker telefonens skärm med ett dubbelklick på skärmen. Funktionen är särskilt användbar eftersom telefonens på/av-knapp inte sticker ut från telefonens kropp och därför är lite svår att komma åt.

Stäng

 

Kamera

Sony Xperia X Performance Recension kamera

Likt många tidigare Sony-telefoner har Xperia X Performance en bra kamera men på dagens hård marknad räcker det inte riktigt. Kameran har ett brett dynamiskt omfång men misslyckas i många miljöer med att fånga bilder som ser bra ut.

Läs mer om kameran

Sony Xperia X Performance har samma kamera som Xperia X. Det betyder att telefonen fångar bilder med en 23 megapixelsensor, ett bländarvärde på f/2,0 men utan optisk bildstabilisering. Likt sitt billigare syskon borde kameran kunna ta bra bilder men i praktiken är kameran ganska medioker i många situationer. Det finns troligen inget större fel på kamerans komponenter och hårdvara men mjukvaran kan inte återskapa så kontinuerligt bra bilder som många konkurrenter. Nedan ser vi tre exempel på hur kamerans mjukvara behandlar bilder som i slutändan blir tråkiga eller på andra sätt dåliga.

I den första bilden ser vi ett träd i förgrunden och en himmel i bakgrunden. Vi tog alla tre bilderna genom att sätta fokus på bakgrunden, på himlen. Vi ville få med så många detaljer som möjligt i den ljusa skyn och samtidigt se hur mycket detaljrikedom kameran kunde få med i förgrunden. Xperia X Performance fokuserade på bakgrunden men valde fel exponering för att kunna ta den bild som vi ville.

I den andra bilden har kameran gjort precis som vi vill men dess behandling av bilden gör att den ser grå, färglös och tråkig ut. Detta är ett återkommande problem som visas tydligt i exempelbilden men som är långt ifrån unikt för just den bilden.

I det tredje exemplet ser vi hur kameran har stora problem i mörka miljöer. Xperia X Performance kommer inte i närheten av Galaxy S7 Edge när det gäller detaljrikedom men det är inte så förvånansvärt med tanke på att Galaxy S7 Edge har en optiskt bildstabiliserad sensor. Även i jämförelse med Nexus 6P, som saknar optisk bildstabilisering, har dock Xperia X Performance inte heller någon som helst chans. Xperia X Performance kan inte hantera bruset och detaljrikedomen i hela bilden lider av det.

Sony Xperia X Performance imponerar inte när det gäller stillbildskvalitet men telefonens videoinspelning är en ännu större besvikelse. Trots att Xperia X Performance är ett flaggskepp och trots att Xperia Z5 hade 4K UHD-inspelning saknar den nya modellen den givna funktionen. Kameran kan fånga Full HD-upplöst video med 60 bilder per sekund men har inte den funktion som finns på nästan alla konkurrerande flaggskepp. Det är minst sagt underligt att se Sony gå baklänges när det gäller kamerafunktionalitet i sitt dyraste flaggskepp.

Stäng

 

Wi-Fi

xperia x performance mjukvara wifi

I vår recension av Xperia X påpekade vi att telefonen har problem med Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Xperia X Performance har exakt samma problem. Så länge du inte sitter närmare än 10 meter från din router så är Xperia X Performance så gott som oanvändbar när den använder Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Telefonen har problem med täckning, vilket skapar stora mängder dataförlust och låga överföringshastigheter. I ett test som vi på Surfa gjorde med en router på 20 meters avstånd fick vi följande resultatet när vi mätte den genomsnittliga överföringshastigheten för en fil på 364 MB. Siffrorna visar tydligt att Sony Xperia X Performance har stora problem.

Se resultaten
Modell Genomsnittlig överföringshastighet
Google Nexus 6P 28 Mb/s
Samsung Galaxy S7 Edge 25 Mb/s
Sony Xperia X Performance 7,6 Mb/s

Stäng

 

Prestanda

Sony Xperia X Performance Recension framsida

Xperia X Performance – det hörs i namnet att Sonys nya smartphone är ett riktigt prestandamonster. Med en Qualcomm Snapdragon 820 är den lika snabb som alla andra dyra konkurrenter. Det betyder visserligen också att den har värmeproblem likt alla andra konkurrenter. Trots sitt namn har dock Sony valt att inte packa in 4 GB RAM-minne i sin nya modell. Företaget har istället valt 3 GB RAM-minne. Mängden RAM-minne har inte särskilt stor betydelse i praktiken i dagsläget men när operativsystem och appar fortsätter höja sina krav på RAM-minne i framtiden ligger Sonys ”Performance”-modell inte alls lika bra till som konkurrenterna.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + nitton =