Sony Xperia XA1
3.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen av Sony Xperia XA1 som också säljs i färgerna vit, rosa och guld.
Fördelar
+ Smal design
+ Bra fysiska knappar
+ Gedigen konstruktion
+ Operativsystemet
Nackdelar
- Dålig skärm
- Saknar fingeravtrycks- läsare
- Dålig högtalare
Kamera4.7
Skärm3.7
Batteri5.2
Kamera4.7
Skärm3.7
Batteri5.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia XA1 är en stor uppgradering när den jämförs med sin föreångare. Den lider dock fortfarande av en dålig och ljussvag skärm samt av faktumet att den saknar en fingeravtrycksläsare. Vi gillar de tunna skärmramar som gör Xperia XA1 till en smal och kompakt smartphone men i slutänden finns det bättre val på marknaden. Lenovo Moto G5 Plus och Samsung Galaxy A3 (2017) är uppenbara konkurrenter som båda har mer att erbjuda än Sony. Xperia XA1 är kort sagt ett ordentligt steg framåt för Sony men inte ett tillräckligt stort steg för att göra företagets budgetmobil relevant på den tuffa marknaden.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia XA1 test

Sony Xperia XA1 är en relativt billig smartphone. Likt många andra billiga smartphones på marknaden i dag är det dock svårt att uppskatta telefonens pris, endast baserat på dess hårdvarudesign. Även om Xperia XA1 har svårt att konkurrera med marknadens bästa telefoner har den en polerade och stabila konstruktion.

Läs mer om hårdvaran

Baksidan av Sony Xperia XA1 består av ett stycke plast som sitter tätt inpå komponenterna på baksidan. Bakom plaststycket finns ett NFC-chip och inbyggd i bakstyckets ena hörn finns en kamera som är platt längs bakstycket. Under kameran finns en LED-lampa som kan assistera i mörka miljöer.

Medan baksidan är gjord av plast har Sony satsat på metall längs telefonens sidor. Metallen kompenserar för den plastiga baksidan och ger Xperia XA1 en stabilitet som inte är självklar i prisklassen. Vi föredrar den byggkvalitet som budgetfavoriten Lenovo Moto G5 Plus kan erbjuda men Xperia XA1 ligger inte långt bakom.

Sony Xperia XA1 recension

Längs telefonens högra sida sitter en på/av-knapp och två kombinerade volymknappar. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och är enkla att använda. På/av-knappen är särskilt briljant då den är enkel att hitta och är det är enkelt att veta när knappen har tryckts in. Knapparnas kvalitet ställer Xperia XA1 i kontrast med Sonys flaggskeppstelefoner som har på/av-knappar som är svåra att känna sig fram till och ger dålig fysisk återkoppling när de trycks in.

Fysisk kameraknapp

Längst ner på telefonens högra sida finns en fysisk kameraknapp. Knappen har ett mellanläge för autofokus och ger användare en fysisk kontroll över kameran som få konkurrenter i prisklassen kan erbjuda. Vi gillar det skarpt.

På telefonens vänstra sida sitter en kombinerad SIM- och microSD-kortläsare. Likt många andra Sony-telefoner är korten tillgängliga utan krav på SIM-kortverktyg. Så fort korten kortplatsen ska öppnas följer dock SIM-kortet med. Eftersom Sonys telefoner startas om automatiskt när ett SIM-kort sätts in eller tas ut går det därför inte att byta ut microSD-kortet utan att telefonen startar om minst en gång. Det är särskilt irriterande eftersom ingen annan tillverkares telefoner gör likadant.

På ovansidan av Sony Xperia XA1 sitter en 3,5 millimeter hörlursport tillsammans med en sekundär mikrofon. På undersidan finns en högtalare, mikrofon och en USB Typ-C-port som använder USB 2 och har stöd för USB On-The-Go. Det betyder att USB-minnen, SD-kort och till och med möss och tangentbord kan kopplas in med rätt adapter.

Ovanligt tunna ramar

På framsidan hittar vi den mest unika detaljen i Sonys hårdvarudesign. Här sitter en fem tum LCD-skärm som omringas av intressanta skärmramar. Medan många konkurrenter i prisklassen har väl tilltagna skärmramar har Xperia XA1 oerhört tunna ramar längs både höger och vänster sida. Det gör Xperia XA1 till en ovanligt smal smartphone. Konkurrenten Lenovo Moto G5 har till exempel en ungefär lika stor skärm men är en betydligt större smartphone på grund av bredare skärmramar. Det betyder att Moto G5 är mer än en halv centimeter bredare än Xperia XA1. Den dryga halva centimetern har stor betydelse för hur telefonen känns i handen och hur mycket plats den tar upp i fickan eller handväskan.

Det är dock inte bara bredden som har betydelse för hur stor telefonen är. Även längden kan påverka det. Här lyckas inte Sony Xperia XA1 alls lika bra som den gör med sin bredd. Trots att framsidan av telefonen inte har några knappar eller högtalare är Xperia XA1 145 millimeter lång. Det är längre än Moto G5 som har både en hemknapp med en inbyggd fingeravtrycksläsare under skärmen samt en kombinerad hörlur och högtalare ovanför skärmen. Xperia XA1 är med andra ord smal men också ovanligt avlång.

I den stora ramen ovanför skärmen finns i alla fall en hörlur, en Sony-logga och en frontmonterad kamera. Till vänster om kameran gömmer sig också en liten notislampa.

När vi nu närmar oss slutet av detta testets hårdvarudesign-del är det värt att notera att en viktig funktion som saknas i Xperia XA1. Medan konkurrenter som kostar betydligt mindre än Xperia XA1 har fingeravtrycksläsare finns det inget spår av någon sådan i Xperia XA1. Smartphones utan fingeravtrycksläsare är ovanliga på dagens smartphonemarknad. Så gott som alla telefoner har snabba och pålitliga fingeravtryckläsare som gör det enkelt att snabbt låsa upp en säker smartphone.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia XA1 har en fem tum skärm med en upplösning på 720 x 1 280. Skärmen är tyvärr en av telefonens största svaghet. Den har en underligt röd vitbalans, dålig svärta, dålig prestanda vid höga betraktningsvinklar och kan inte bli särskilt ljusstark, vilket gör den svår att använda i ljusa miljöer. Om Xperia XA1 hade kostat en tredjedel så mycket hade vi inte varit besvikna men den skärm som Xperia XA1 erbjuder kommer kort sagt inte i närheten av den prestanda som vi förväntar oss, även från en budgettelefon. Om du kan uppskatta en bra bildskärm som är lätt att se utomhus är Sony Xperia XA1 ett dåligt val för dig.

 

Högtalare

Sony Xperia XA1 har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Högtalarens position gör att Xperia XA1 ligger i underläge i jämförelse med konkurrenterna. Lenovo Moto G5 Plus har till exempel sin högtalare på framsidan av telefonen. Även högtalarens råa prestanda är dock en besvikelse. Den når bara 76,2 deceibel i vårt högtalartest, vilket är 3 decibel mindre än många konkurrenter i samma prisklass. En minskning med tre decibel är en halvering av ljudstyrkan, vilket gör att den till synes lilla skillnaden märks tydligt i praktiken. För dig som vill använda din mobils högtalare i högljudda miljöer är Xperia XA1 därför ett dåligt val.

 

Batteri

Sony Xperia XA1 har ett batteri som mäter 2 300 mAh. Det är en relativt begränsad batterikapacitet. Det kan låta avskräckande, speciellt med tanke på att Xperia XA hade stora problem med sin batteritid. I praktiken har dock Sony lyckats ganska väl med att välja komponenter och sin optimera mjukvara för att ge telefonen en acceptabel batteritid. Vanliga användare kan förvänta sig 10–20 batteriprocent kvar vid slutet av dagen. Vid hårdare användning måste Xperia XA1 med andra ord laddas för att klara sig en hel dag. Användare som har batteritid långt upp på sin prioritetslista kan med andra ord hitta betydligt bättre smartphones på marknaden.

 

Kamera

Sony Xperia XA1 har en 23 megapixelkamera som fångar bilder med ett bländarvärde på f/2,0. Kamerasensorn sägs vara identisk med den sensor som användes av Xperia Z5-serien men det finns ändå uppenbara skillnader. Det automatiska kameraläget i Xperia XA1 har andra prioriteringar än Xperia Z5-serien, Xperia XA1 använder billigare optik och det finns stora skillnader i den nya kamerans videoprestanda. När den jämförs med konkurrenterna i samma prisklass är Xperia XA1 helt klart med i matchen, men utan att vinna.

Läs mer om kameran

Xperia XA1 har en kamera som är utmärkt på att ta en typ av bild. Så länge motivet är ljust och jämt när det gäller sin ljussättning lyckas kameran fånga detaljrika bilder. I dessa miljöer är Xperia XA1 minst lika bra som sina konkurrenter. Suddiga kanter av bilden gör det uppenbart att kamerans optik är relativt billigt men vi har svårt att klaga med tanke på telefonens pris.

Xperia XA1 får större problem när dynamiken ökar i bilden. Kamerans automatiska läge kan inte kompensera för stor dynamik, vilket ofta resulterar i att bilder blir överexponerade. I jämförelse med till exempel Samsung Galaxy A3 (2017) är det uppenbart att användare går miste om mycket på grund av kamerans bristande dynamiska omfång.

Andra prioriteringar

Trots att Xperia XA1 har samma typ av sensor som tidigare Sony-telefoner tar den helt annorlunda bilder i mörka miljöer. Den nya modellen prioriterar att ta ljusa bilder framför detaljrika bilder. Det gör att bilder som är tagna i mörka miljöer lider av kraftigt brus som sedan är hårt brusreducerat, vilket skapar en suddig och utsmetad bild. Även om bilden är ljus kommer den inte i närheten av Lenovo Moto G5 Plus, som fångar en betydligt mer detaljrik bild som inte lider av lika stora brusrelaterade problem.

Sony Xperia XA1 har kort sagt en helt okej smartphonekamera. Den har dock svårt att konkurrera med Lenovo Moto G5 Plus som tar bättre bilder i mörka miljöer och dessutom kan fånga video i 4K-upplösning. Xperia XA1 är begränsad till Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund.

Stäng

 

Mjukvara

Sony har jobbat hårt de senaste åren med att utveckla mjukvara som erbjuder en bra upplevelse för användare. Det har gett resultat. Android 7 på Sonys telefoner är ett operativsystem som är avskalat och enkelt att använda. Sonys enda kvarstående problemen är de onödiga appar som företaget fortsätter att installera, även på Xperia XA1.

Läs mer om mjukvaran

Ett bra mobilt operativsystem ska vara funktionellt, snabbt och enkelt att använda. Mjukvaran i Sony Xperia XA1 lyckas erbjuda alla de egenskaperna. Baserat på Android 7 med en säkerhetsuppdatering från april, när vi skriver detta testet, har Xperia XA1 ett moget operativsystem i grunden. Ovanpå det har Sony lagt ett fåtal estetiska och vissa funktionella förändringar. Alla grundläggande delar av operativsystemet fungerar dock som Google har tänkt. Det finns en hemskärm, appskärm, ett notisfält, snabbgenvägar och mycket mer. Allt är utformat med samma grundläggande design som skapats av Google i rena versioner av Android.

Assistent för automatiska inställningar

I telefonens inställningspanel har Sony lagt till ett fåtal extra alternativ. Här finns en möjlighet frö användare att ändra temat för mjukvarans utseende men också inställningar för något som Sony kallar Xperia Assistent. Med Xperia Assistent kan användare ställa in händelser som baseras på platser och tidpunkter. Händelserna kan automatiskt ändra telefonens inställningar. Det kan till exempel handla om inställningar som kan ändras när du sover, jobbar eller åker utomlands.

Sony har också ”Smart rensning” som sägs förbättra telefonens prestanda genom att automatiskt hantera telefonens lagringsutrymme och arbetsminne. Vi har klagat på liknande tekniker från andra tillverkare men då har vi främst klagat på konkurrenternas tendens att tvinga användare att genomföra manuella rensningar. Sony stör aldrig användare med notiser om rensningen och rensningarna har ingen negativ effekt på appars funktioner, vad vi har kunnat se. Så länge den ”smarta” rensningen fungerar bra och inte stör användare har vi inget emot den.

Fullpackat med onödiga appar

Stora delar av Sonys mjukvara är riktigt bra. Även med Xperia XA1 fortsätter dock Sony att installera onödiga appar. Sony har till exempel en egen Album-app som ett komplement till Google Foton, en AR-app kallad AR-effekt, en filmredigeringsapp kallad Movie Creator, en nyhetsapp kallad Nyheter, en Playstation-app, en ritapp kallad Skiss, en Support-app, en app för att visa videos, en Väder-app, en Sony-reklamapp kallad What´s New och en antivirusapp från AVG. Listan över förinstallerade appar är med andra ord lång, alldeles för lång. En stor andel av de förinstallerade apparna riskerar att vara meningslösa eller till och med irriterande och förvirrande för vissa användare. Många av de försintallerade går att avinstallera men till exempel Sonys egen reklamapp What’s New, där företaget marknadsför sina egna filmer, appar och musik är permanent installerad.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia XA1 använder sig av ett MediaTek MT6757-chipset som har en processor klockad till 2,34 Ghz. Processorn har åtta kärnor och kan leverera CPU-prestanda i klass med Qualcomm Snapdragon 625, som används av bland andra Lenovo Moto G5 Plus. När det gäller grafik ligger den dock i lä. Den når bara 75 procent av den grafikprestanda som Snapdragon 625 kan erbjuda. Det betyder att Xperia XA1 inte är ämnad för krävande grafiska spel. Med väl optimerad mjukvara är processorns kraft ändå tillräcklig för att driva vardagliga appar samt operativsystemet på ett bra sätt. Med 3 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme passar den prestanda och det lagringsutrymme som Xperia XA1 har bra in i prisklassen.

Klicka för specifikationer

Skärm 5 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 280
Storlek 145 × 67 × 8 mm
Vikt 143 gram
Kamera 23 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor MediaTek MT6757 2,34 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Jag har haft problem med Sony Xperia XA1 och problemet var att jag inte kunde trycka på sidorna av skärmen och kunde inte trycka på bokstäverna: A,Q,Å och Ä.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × två =