Sony Xperia XZ Premium
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen av Sony Xperia XZ Premium. Det finns också en silvervariant.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Bra kamera
+ Kraftfull processor
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Stor och klumpig
- Saknar trådlös laddning
- Reklamappar
- Saknar dubbla SIM
Kamera6.1
Skärm7.3
Batteri7.1
Kamera6.1
Skärm7.3
Batteri7.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Äntligen Sony! Äntligen! Efter många år av bra telefoner som aldrig riktigt nått hela vägen fram lanseras Xperia XZ Premium med en kraftfull processor, imponerande skärm, bra kamera, bra batteritid och bra mjukvara. Sony har skapat en telefon som verkligen lyckas erbjuda premium-funktioner, premium-känsla och premium-prestanda, allt i ett. Det enda stora problemet med Xperia XZ Premium är telefonens storlek. Medan flera konkurrenter satsar på tunna skärmramar är Sony Xperia XZ Premium en av marknadens största och tyngsta telefon. Så länge du har två händer och stora fickor är inte det nödvändigtvis ett problem och du får mycket i det stora formatet, så det är svårt att klaga.

 

Video

 

Hårdvarudesign

De senaste åren har Sony satsat på att erbjuda hårdvarudesign som har fått företaget att sticka ut på smartphonemarknaden. Xperia Z lanserades för fyra år sen med en helt ny och annorlunda design som gav Xperia-varumärket ett unikt utseende som var lätt att känna igen. Sony har polerat det unika utseendet genom åren. Sony Xperia XZ Premium fortsätter i föregångarnas spår på både gott och ont.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia XZ Premium har återvänt till att använda glas på sin baksida. Medan Xperia XZ hade metall på sin baksida är det glas som gäller på den nya Premium-modellen. Gorilla Glass 5, den senaste versionen av skyddsglaset från Corning, sitter på baksidan av telefonen. Glaset är högblankt och har en spegelliknande baksida som gör att smuts och fingeravtryck syns tydligt på glaset. Det är så gott som omöjligt att hålla glasbaksidan ren.

På glaset finns Sony Xperia-logga samt en NFC-logga. NFC-sändaren sitter nämligen centrerad på baksidan av telefonen. Upp i det vänstra övre hörnet sitter en kamera med en tillhörande lampa för mörka miljöer samt en färgsensor och ett laserassisterat fokussystem. Likt tidigare Xperia-mobiler är också kameran i Xperia XZ Premium platt längs baksidan av telefonen. Tekniskt sett sticker kameran på Xperia XZ Premium ut en bråkdel av en millimeter men det är knappt märkbart.

Plastsidor

Längs telefonens sidor har Sony varken valt glas eller metall. Här finns istället plastsidor. För en telefon med ”Premium” i sitt namn är det intressant att Sony har valt plast framför metall, som används av Sonys lyxiga konkurrenter. Vi har dock svårt att klaga på materialvalen. I slutänden erbjuder Sony Xperia XZ Premium en otroligt gedigen konstruktion som känns lyxig och väl konstruerad.

Längs telefonens vänstra sida sitter en SIM- och microSD-kortläsare. Läsaren öppnas enkelt med en nagel och microSD-korthållaren hänger med ut. SIM-korthållaren dras sedan ut ur telefonen med en nagel. Det behövs alltså inget speciellt SIM-kortverktyg. Sony envisas dock med att starta om telefonen ner ett SIM-kort byts ut.

Den svenska versionen av Xperia XZ Premium har bara en SIM-kortläsare men det finns en internationell version med dubbla SIM-kortläsare.

På höger sida finns en på/av-knapp som också agerar som fingeravtrycksläsare. Sonys avlånga läsaren är betydligt bättre än den var när den lanserades för några år sen. På grund av sitt format är den ändå inte riktigt lika pålitlig som mer traditionella fingeravtrycksläsare som används av företag så som Apple, Huawei och LG. På/av-knappen ger inte heller lika tydlig fysisk återkoppling som många konkurrenter.

Kameraknapp

Ovanför på/av-knappen sitter två kombinerade volymknappar. De ger helt okej fysisk återkoppling. Samma gäller för den lite unika kameraknappen som sitter längst ner på telefonens högra sida. Den har vi dock svårt att klaga på. Sony är trots allt den enda tillverkaren på marknaden som har en ordentligt kameraknapp med autofokusläge.

På ovansidan av Sony Xperia XZ Premium sitter en 3,5 millimeter hörlursport samt en sekundär mikrofon. På undersidan finns telefonens huvudmikrofon samt USB Typ-C-port. USB-porten har stöd för höga överföringshastigheter med USB 3.1 och stöd för USB On-The-Go för möjlighet att koppla in USB-minnen, minneskort, möss och tangentbord. Till skillnad från Samsung Galaxy S8 finns det dock inget stöd för att skicka ut video ur USB-porten.

Ovan- och undersidan av Xperia XZ Premium är gjorda av metall. Metallen möter plasten som sitter på telefonens sidor med slipade metallkanter. Här sitter ett av telefonens största designproblem. Metallkanten är alldeles för skarp. Det gör att höger eller vänster hörn, beroende på hur telefonen hålls, kan sticka in i handflatan på ett obekvämt sätt.

Stora och klumpiga ramar

På framsidan av Sony Xperia XZ Premium sitter en stor och stolt 5,5 tum 4K UHD-upplöst skärm. Runt skärmen sitter minst lika stora och stolta ramar. Medan många konkurrenter har satsat på tunna skärmramar har Sony gått åt andra hållet. Ramarna runt skärmen på XZ Premium är väl tilltagna. Det gör hela telefonen större än många konkurrenter. Sony flaggskepp är fortfarande mindre än Apple iPhone 7 Plus. iPhone 7 Plus har dock också några av branschens största skärmramar.

Trots att Sony Xperia XZ Premium har en 5,5 tum skärm med ett klassisk 16:9-format och Samsung Galaxy S8+ har en 6,2 tum skärm med ett 18,5:9-format, är Xperia XZ Premium bara tre millimeter kortare och mer än tre millimeter bredare. Den väger dessutom 20 gram mer än Galaxy S8+.

En bidragande orsak till de stora ramarna är de dubbla högtalarna som är inbyggda strax ovanför och under skärmen. Medan Galaxy S8+ har sin högtalare på undersidan av telefonen kan Sony rikta sitt ljud rakt mot användaren.

Likt många konkurrenter har även Sony vattentätning enligt IP68-certifiering men saknar stöd för trådlös laddning, som Galaxy S8+ har.

Stäng

 

Skärm

Sony Xperia XZ Premium har en häpnadsväckande 5,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 2 160 x 3 840. Sony är ensam på marknaden med en smartphoneskärm med en så extrem upplösning. Den är dock Sonys andra smartphone med samma upplösning. Den nya skärmen tar dock ett steg framåt mer marginellt förbättrad ljusstyrka färgåtergivning och svärta. Med det sagt erbjuder Galaxy S8 högre ljusstyrka, djupare svärta och rikare färger.

Läs mer om hårdvaran

Skärmens otroliga upplösning är imponerande i teorin men ger inte särskilt mycket till användarupplevelsen av XZ Premium. Det är omöjligt att se någon skillnad mellan Galaxy S8+ och Sony Xperia XZ Premium, trots att den förstnämnde har en pixeldensitet på 529 pixlar per tum och Xperia XZ Premium når hela 807 pixlar per tum. Många appar och stora delar av operativsystemet renderas inte heller i den fulla upplösningen. Standardupplösningen är Full HD, en fjärdedel av skärmens upplösning. Den fulla upplösningen utnyttjas bara i ett fåtal Sony-appar och i appar så som YouTube-appen och Amazon Prime Video. Det betyder att Sonys telefon kan visa mer högupplöst video men de praktiska fördelarna med det är minimala.

Den höga upplösningen har dock en faktisk och praktisk fördel. När Xperia XZ Premium används i ett VR-headset minimeras problemen med att skärmens pixlar är synliga för användaren. Även om VR-innehållet bara renderas i Full HD-upplösning är skärmens pixlar så små att de är svårare att se. Det ger Sony Xperia XZ Premium ett klart försprång framför konkurrenterna. Detta försprånget är dock alltså bara praktiskt för ett specifikt användningsområde.

Stäng

 

Högtalare

Sony Xperia XZ Premium har dubbla högtalare på sin framsida. Tillsammans kan de två högtalarna producera bra ljudvolym för ett modernt flaggskepp. Det är dock uppenbart att Sony har gjort något annorlunda med högtalarna i sin nya modell. De nya högtalarna har helt okej täckning bland de lägre frekvenserna men har ett bristande mellanregister som gör musik och röster otydliga och grötiga. Xperia XZs kan leverera ett tydligare och mer detaljrikt mellanregister. Det gör Xperia XZs lättare att använda för till exempel röstsamtal.

 

Batteri

Med en otroligt högupplöst skärm hade vi inga höga förväntningar på batteritiden som Sony Xperia XZ Premium kan leverera. Med ett batteri på 3 230 mAh ligger Sony till och med bakom konkurrenter så som Samsung Galaxy S8+ när det gäller batterikapacitet. Trots det kan Sony Xperia XZ Premium leverera en marginellt bättre batteritid. Normala användare kan förvänta sig 30–40 batteriprocent kvar vid slutet av dagen medan mer krävande användare kan ha en marginal på minst 10 procent vid slutet av dagen. Med stöd för snabbladdning via Qualcomm QuickCharge 3 går laddningen snabbt och tack vare smart laddningsteknik kan Sonys mjukvara ladda batteriet långsammare för att ge batteriet en längre livslängd.

 

Kamera

Sony Xperia XZ Premium har samma kamerasystem som Sony Xperia XZs som vi testade för ett par månader sedan. Kameran har unika funktioner tack vare en ny kamerasensor med inbyggt minne och imponerar även med uppgraderad kameraprestanda i många miljöer. I mörka miljöer ligger dock konkurrenterna fortfarande framför Sony.

Läs mer om kameran

Denna delen av testet är mycket lik den motsvarande delen i vårt test av Sony Xperia XZs eftersom de två telefonerna har samma typ av kamerasystem.

Sony har ersatt förra årets kamerasensorer med en 19 megapixelsensor i Xperia XZs och nu Xperia XZ Premium. Det är ett ordentligt steg neråt från cirka 23 megapixel i Xperia XZ. Sensorn mäter fortfarande 1/2,3 tum, vilket är större än många konkurrenter som ofta mäter 1/3 tum. Framför sensorn sitter ett objektiv som fortfarande saknar optisk bildstabilisering. Med ett bländarvärde på f/2,0 och en stor kamerasensor påstår ändå Sony att kameran kan prestera bra, även i mörka miljöer.

En ordentlig uppgradering

Den nya kameran är verkligen ett stort steg framåt för Sony. Den har betydligt bättre dynamiskt omfång än sin föregångare, är bättre på att hitta rätt exponering, bättre på att hitta rätt vitbalans, erbjuder minst lika hög detaljrikedom som sin föregångare och, i autoläget, lägger den större vikt vid högre kontrast och rikare färger, utan att få bilder att se onaturliga ut. I ljusa miljöer fångar Xperia XZ Premium bilder i världsklass.

I mörka miljöer har Sony Xperia XZ Premium svårt att konkurrera med Samsung Galaxy S7 Edge när det gäller detaljrikedom. Kamerans brist på optisk bildstabilisering gör det svårt för den att fånga skarpa bilder utan stativ. Xperia XZ Premium hittar dock en bra balans i mörka miljöer som gör att bilder som kameran fångar ofta är ljusa, färgrika och har en korrekt vitbalans. Även om Xperia XZ Premium har svårt att konkurrera när det gäller detaljrikedom tar den alltså ändå riktigt bra bilder i mörka miljöer.

Super slow motion

Xperia XZ Premium är den första mobilen på marknaden som har en ny typ av kamerasensor med ett inbyggt minne. Minnet gör det möjligt för kameran att fånga mer data på kortare tid. Det innebär bland annat att kameran kan fånga video i ett nytt super slow motion-läge. Det speciella videoläget fångar video med en bildfrekvens på 960 bilder per sekund. Videon spelas in i 0,2 sekunder i 720p-upplösning. 960 bilder per sekund kan jämföras med Samsung och Apples kameror som kan spela in kontinuerlig slow motion-video med 240 bilder per sekund. Skillnaden är oerhört stor och det ger användare av Xperia XZ Premium ett helt nytt perspektiv på omvärlden.

Det speciella slow motion-läget är riktigt häftigt. Det är dock inte alltid helt enkelt att använda. Eftersom kameran bara kan spela in super slow motion-video i 0,2 sekunder måste kameramannen trycka på super low motion-knappen vid exakt rätt tillfälle. Det är också värt att notera att slow motion-läget i praktiken bara fungerar i mycket ljusa miljöer. Den höga bildfrekvensen kräver mycket ljus för att bilden ska bli bra och inte lida av kraftigt brus.

Videons bildkvalitet är inte särskilt imponerande i super slow motion-läget. Videon har som nämnt bara 720p-upplösning men lider också av komprimeringsproblem som gör att den saknar den bildkvalitet som videokameran vanligen kan erbjuda. Vi har dock svårt att klaga på det eftersom ingen konkurrent kan erbjuda något liknande.

4K-video saknar bildstabilisering

Vid vanlig videoinspelning levererar Sony Xperia XZ Premium 4K UHD-upplöst video av hög kvalitet. Här märks dock bristen på optisk bildstabilisering. Medan Samsung och Apples flaggskepp erbjuder bildstabiliserad 4K-inspelning har Sony inget botemedel mot små rörelser eller vibrationer. Det gör att video från exempelvis Samsung Galaxy S8 ser betydligt mjukare och lugnare ut än video från Sonys kamera. I kamerans Full HD-läge har den relativt bra elektronisk bildstabilisering men det finns inget liknande läge vid inspelning i 4K UHD-upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

Konsumenter som köper ett exemplar av Sony Xperia XZ Premium får ren, enkel och väl uppdaterad mjukvara. Ett flertal förinstallerade reklamappar fortsätter dock att förfölja Sonys mobiler.

Läs mer om mjukvaran

Denna delen av testet är mycket lik den motsvarande delen i vårt test av Sony Xperia XZs eftersom de två telefonerna har nästan exakt samma mjukvara.

Sony har låtit sin mjukvara för smartphones vara så gott som oförändrad i mer än ett år. Företaget har istället fokuserat på att skicka ut snabba uppdateringar. Xperia XZ Premium har alltså Android 7.1.1 installerat och när vi testar telefonen i början av juni 2017 har den april månads säkerhetsuppdatering. Den har alltså inte den senaste uppdateringen men den är ändå väl uppdaterad i jämförelse med många konkurrenter.

Snabbt, enkelt och funktionellt

Sony använder inte en helt orörd version av Android. Företaget har gjort ett flertal mindre förändringar i operativsystemet som, för det mesta, är helt estetiska. Sony har till exempel en egen hemskärm, appskärm och inställningspanel. Notisfältet och snabbgenvägarna ovanför notiserna är dock så gott som oförändrade och alla funktioner som vi förväntar oss från Googles Android finns tillgängliga.

Operativsystemet är snabbt och väl optimerat för telefonens processor. I kombination med den enkla men funktionella designen är Sony Xperia XZ Premium enkel och trevlig att använda, särskilt för vana Android-användare.

Reklamappar

Det enkla och snabba operativsystemet blir tyvärr lite nersmutsat av ett flertal förinstallerade appar som kommer med telefonen. Xperia Lounge är en reklampelare för Sonys musik, film, appar och spel. Appen frågar användare om lov men kan därefter skicka notiser om nya erbjudanden och nysläpp. Vi har svårt att se appen som något annat än reklam som är förinstallerad på en telefon som konsumenter har betalat tusentals kronor för. Appen går att inaktivera men går inte att avinstallera.

AVG Protection är ännu en app som är förinstallerad på telefonen. Den sägs erbjuda skydd mot virus och andra hot mot användaren. I själva verket är appens värde minimalt och det första den gör är att sälja dyra prenumerationer till användare. AVG Protection är med andra ord ännu en reklampelare i en dyr smartphone. Inte heller AVG Protection går att avinstallera från telefonen.

Det är tråkigt att Sony fortsätter installera onödiga appar på sina smartphones. Tillverkare så som Lenovo har visat att användare kan få en bättre användareupplevelse tack vare renare mjukvara som är fri från onödiga appar. Sonys reklamstrategi gör säkerligen att de tjänar mer pengar men det gör samtidigt telefonen sämre.

Stäng

 

Prestanda

Sony Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium är den första telefonen i Sverige som använder Qualcomms nya Snapdragon 835-chipset. 835 använder en ny transistorteknik för att öka prestanda och energieffektivitet. Samsung Galaxy S8 har en liknande processor med nästan identisk prestanda. Skillnaderna är alltså minimala mellan de två modellernas kraft. Sony utnyttjar dock processorns potential på ett betydligt bättre sätt. Bättre optimerad mjukvara gör att Sony kan utnyttja processorn för att skapa en användarupplevelse som är snabbare än någonsin. Detta är något som Samsung aldrig lyckades med i Galaxy S8 på grund av tung och dåligt optimerad mjukvara. Sony Xperia XZ Premium visar att Qualcomms nya chipset har mycket att erbjuda. Vi är riktigt imponerade av den uppgradering av användarupplevelsen som Xperia XZ Premium kan erbjuda tack vare sitt kraftfulla inre.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 2 160 x 3 840
Storlek 156 × 77 × 7,9 mm
Vikt 195 gram
Kamera 19 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 2560 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 835 2,45 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 230 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton + tre =