Sony Xperia XZ
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Vi har testat den mörkblåa versionen men det finns också en svart och en vit Xperia XZ.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Kraftfull processor
+ Bra 4k UHD-inspelning
+ Bra operativsystem
Nackdelar
- Medelmåttig batteritid
- Låg Wi-Fi prestanda
- Reklamappar
- Bara USB 2.0
Kamera5.1
Skärm7.1
Batteri5.4
Kamera5.1
Skärm7.1
Batteri5.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia XZ är flaggskeppet Sony borde introducerat i våras – åtminstone enligt oss. Den nya modellen har ett passande namn som bokstavligen kombinerar aspekter av Xperia X- och Z-serien. Funktioner som försvann vid introduktionen av Xperia X Performance är tillbaka. Samma gäller för det hårdare och kantigare designspråk som Xperia XZ lånat från Xperia Z-serien. Xperia XZ är en bra och finslipad smartphone som har mycket att erbjuda. Det är dock svårt att säga att den är bättre än sina konkurrenter, på något sätt. Samtidigt är kameran fortfarande inte riktigt vad vi hade önskat och Wi-Fi-problemen från resten av Xperia X-serien kvarstår. Det gör Xperia XZ till en bra smartphone som dock är långt ifrån bäst i sin höga prisklass.

 

Hårdvarudesign

sony-xperia-xz-recension-forsta

Sony Xperia X-serien har inneburit en intressant förändring för Sony. En av seriens största förändring var dess nya design. Sony lämnade sin lite kantiga och aggressiva design, som har varit en symbol för Xperia Z-serien, bakom sig till fördel för en mjukare och mer generisk design. Med Xperia XZ sammanförs designen från den nya Xperia X-seriens med designen från den klassiska Xperia Z-serien.

Läs mer om hårdvaran

Xperia X-serien var Sonys första produktserie som var, till stor del, byggd av metall. Xperia X Performance hade en baksida helt i metall som till och med saknade skåror eller plastdelar för antenner. Xperia XZ tar efter Xperia X Performance metallbakstycke och lämnar Xperia Z-seriens glastäckta baksida bakom sig. Nästan hela telefonens bakstycke täcks nu av ett stycke metall. Materialet påminner om aluminium men enligt Sony är det ett annat material som bara används av Sony.

Till skillnad från Xperia X Performance har Sony valt att låta den nedre delen av Xperia XZ täckas av ett stycke plast. Plasten låter trådlösa signaler passera genom delar av bakstycket, utan att påverka telefonens känsla av hög byggkvalitet.

sony-xperia-xz-recension-baksida

På baksidan finns samma kamera som vi hittar i Sony Xperia X Performance – nästan i alla fall. Under kameran finns inte längre bara en LED-lampa. Kameran assisteras också av en ny färgsensor och ett laserassisterat autofokussystem. Hur de nya komponenterna påverkar kamerans möjlighet att ta bra bilder återkommer vi till i kameradelen av recensionen.

Metallbakstycket på telefonen sträcker sig inte runt dess sidor. Här finns istället plast. Plasten ger inte Xperia XZ riktigt samma kvalitetskänsla som vissa konkurrenter kan erbjuda men med den stadiga baksidan är det svårt att klaga.

Fysisk kameraknapp

På telefonens högra sida sitter ett volymreglage, en kameraknapp med autofokusläge och en på/av-knapp som dessutom är en fingeravtrycksläsare. Knapparna sitter i exakt samma uppställning som vi blivit vana vid från Sonys telefoner. På/av-knappen har samma problem som alla andra nya Sony-telefoner. Eftersom knappen är en fingeravtrycksläsare och eftersom Sony valt att placera knappen en knapp millimeter under resten av telefonen, är den svår att känna sig fram till. Den ger inte heller så stark fysisk återkoppling som vi hade önskat. Det kan göra det svårt att veta när knappen tryckts in eller inte.

sony-xperia-xz-recension-hoger

På telefonens högra sida finns en microSD-kortläsare och en SIM-kortläsare. Vi gillar att hållaren för korten går att ta ut utan något SIM-kortverktyg. Sonys krav på att telefonen måste starta om så fort hållaren sätts in eller tas ut är dock fortfarande oerhört frustrerande. Så gott som alla andra tillverkare har telefoner som inte behöver startas om när SIM-kort byts ut så varför måste Sonys telefoner göra det?

På ovansidan av Sony Xperia XZ finns en 3,5 millimeter hörlursport. Porten sitter på samma ställe som på alla andra Sony-flaggskepp som lanserats de senaste åren. Vi kan dock fortfarande tycka att en bättre lösning hade varit att sätta porten på undersidan av telefonen. Då hade det varit enklare för alla användare som vill ladda och lyssna på musik samtidigt.

Xperia XZ är Sonys första riktiga flaggskepp som har en USB Typ C-port. Porten har dock inte stöd för USB 3.0/3.1 och den har inget stöd för att skicka ut video – som Xperia Z5 hade. Du som vill skicka video till en TV får använda en Chromecast eller liknande.

Sony Xperia XZ har en hårdvarudesign som lånar designelement från både Xperia Z- och X-serien. I jämförelse med Xperia Z5 gillar vi Xperia XZ:s design mer. Den nya modellen har små men betydande rundningar runt skärmen och bakstycket. Det gör att Xperia XZ har en mer ergonomisk och bekväm design.

Stäng

 

Skärm

sony-xperia-xz-recension-framsida-sony

Sony Xperia XZ har en 5,2 tum skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmens upplösning är med andra ord identisk med tidigare Sony-flaggskepp. Den är dock lägre än exempelvis Samsung Galaxy S6 som har en upplösning på 2 560 x 1 440, med samma skärmstorlek. Inge nyheter där. Xperia XZ bjuder dock på en nyhet när det gäller maximal ljusstyrka. Den nya modellen är en lite mer ljusstark skärm än tidigare och når nu 570 nits – runt 10 procent mer än Xperia X Performance. Det betyder att Xperia XZ är lite enklare att använda utomhus än sin föregångare. Utöver det är dock skärmens prestanda så gott som identisk med föregångaren. Bra färgåtergivning och hög prestanda vid extrema betraktningsvinklar är en del av skärmens repertoar men LCD-skärmens svärta kan fortfarande inte konkurrera med AMOLED-baserade smartphones så som Samsung Galaxy S7.

 

Högtalare

sony-xperia-xz-recension-framsida-hogtalare

Sony Xperia XZ har två högtalare som sitter på framsidan av telefonen. Högtalarna är riktade åt helt rätt håll för att ge så bra ljud som möjligt. Högtalarna är också riktigt bra. Vad vi kan höra är de identiska med högtalarna i Xperia X Performance. I jämförelse med telefoner så som Google Nexus 6P är det dock uppenbart att Sony ligger lite efter konkurrenten. Nexus 6P erbjuder betydligt högre volym och bättre täckning bland de lägre frekvenserna. Med det sagt ligger inte Xperia XZ långt efter och vi kan kort sagt säga att den erbjuder kraftfullt och bra ljud.

 

Batteri

sony-xperia-xz-recension-batteri

Sony Xperia XZ har ett batteri som mäter 2 900 mAh. Batteriet kan ta de flesta användare genom en normal dags användning med en marginal på runt 20 procent. Användare som har höga krav på sin smartphone kan dock stöta på problem. Våra tester visar att Xperia XZ är lite sämre när det gäller batteritid än telefoner så som HTC 10 och Google Nexus 6P och att den ligger i samma klass som iPhone 7. I jämförelse med Sony Xperia X Performance erbjuder den lite bättre batteritid men i jämförelse med Xperia X Compact är den lite sämre, trots sitt större batteri. Till skillnad från många konkurrenter på marknaden har Xperia XZ dock inte en inkluderad snabbladdare som använder den senaste snabbladdningstekniken från Qualcomm. Det betyder att de första 50 procenten av laddning tar en dryg timma och att en full laddning tar drygt 2,5 timmar med Sonys inkluderade laddare.

 

Kamera

sony-xperia-xz-recension-kamer

Sony har haft problem med sina mobilkameror i flera år. Trots att företaget är en av världens största tillverkare av kamerasensorer för smartphones lyckas Sony Mobile inte riktigt konkurrera med marknadens bästa smartphonekameror. Xperia XZ är en klar förbättring men Sony har fortfarande långt kvar att gå.

Läs mer om kameran

Sony Xperia XZ har en 23 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Till skillnad från många konkurrenter saknar Xperia XZ optisk bildstabilisering. Det gör att kameran har lite svårare att ta bra bilder i mörka miljöer än många konkurrenter.

För att testa kamerans prestanda har vi tagit en massa testbilder med Xperia XZ och jämfört den med tre stora konkurrenter: Samsung Galaxy S7 Edge, Google Nexus 6P och Sonys egen Xperia X Performance.

I den första exempelbilden ser vi att Xperia XZ och Xperia X Performance tar väldigt liknande bilder i en miljö med stort dynamiskt omfång. Om vi zoomar in kan vi se att Xperia XZ kan erbjuda samma förbättring i högkontrastområden som vi identifierade i vårt test av Xperia X Compact. Artefakter som skapades i högkontrastområden är inte alls lika tydliga med Xperia XZ som de var med Xperia X Performance.

Det återkommande problemet

I den andra exempelbilden ser vi en av Sonys stora svaghet. Även i relativt ljusa miljöer har kameran återkommande problem med grova artefakter och störningar som påverkar bildens detaljrikedom. Trots att Xperia XZ kan ta bilder med betydligt högre upplösning än många andra telefoner, är många bilder sämre än konkurrenterna när det gäller detaljrikedom i ljusa miljöer. Problemet verkar vara relaterat till hur kameran hanterar sin JPEG-komprimering eftersom det främst är områden av bilder som har stora mängder slumpmässiga detaljer som påverkas. I detta exempel ser vi exempelvis att kameran lyckas återskapa delar av soffan och bordet på ett bra sätt men att gräset både till vänster och höger om bordet är suddigt och fullt av problem som minskar bildens detaljrikedom – detaljrikedom som både Samsung Galaxy S7 Edge och Google Nexus 6P kan återskapa.

I mycket mörka miljöer kan Xperia XZ ta bättre bilder än Xperia X Performance, skillnaden är betydande. Xperia XZ har fortfarande svårt att hålla nere bruset men lyckas betydligt bättre än sitt syskon. I jämförelse med Samsung Galaxy S7 Edge är det dock ingen snack om saken. Med lägre bländarvärde och optisk bildstabilisering kan Samsungs kamera ta betydligt bättre bilder., som visserligen lider av mycket hård brusreducering, men som levererar ljusare bilder med högre detaljrikedom.

4K UHD är tillbaka

Sony Xperia XZ är den första modellen i Sonys Xperia X-serie som har stöd för inspelning i 4K UHD-upplösning. Det betyder att Xperia XZ kan fånga betydligt bättre video än Xperia X Performance. Xperia Z5 hade dock samma stöd så det ”nya” inspelningsläget så det är egentligen knappast någon större nyhet. Vi kan inte heller se att Sony har förbättrat sin 4K UHD-inspelning sedan förra året. Xperia XZ fångar 4K UHD-video som är så gott som identisk med 4K-video från Xperia Z5.

Stäng

 

Mjukvara

sony-xperia-xz-recension-mjukvara

Sony Xperia XZ bjuder användare på ett riktigt bra operativsystem som är anpassat för att vara enkelt att använda. Endast små förändringar i Android ger användare snabb och lätt tillgång till det kraftfulla operativsystemet som gömmer sig under huven. Det är dock tråkigt att företagets reklamappar fortsätter störa.

Läs mer om mjukvaran

Xperia XZ använder nästan exakt samma mjukvara som Xperia X Compact. Den följande delen är därför nästan identisk med mjukvarudelen i vårt test av Xperia X Compact.

Vi har skrivit spaltmeter om ämnet i tidigare Xperia-recensioner men vi känner ändå att det är viktigt ämne att återkomma till. Sony har förinstallerat ett flertal appar i Xperia XZ som är svåra att se som något annat än reklam. Bland de förinstallerade apparna finns antivirusappen AVG Protection och Sonys reklamapp What’s New. Den förstnämnda är en app som visserligen inte stör användare om den aldrig öppnas men så fort den öppnas och användare går med på dess villkor, aktiveras appen och den börjar direkt sälja sina tjänster till användare.

Den absolut första skärmen som dyker upp efter att villkoren har godkänts har som syfte att få användare att betala extra för att få tillgång till appens funktioner. Redan från början är det alltså uppenbart att målet med appen är att sälja extratjänster till konsumenter. Det är dessutom inte särskilt svårt att ifrågasätta appens värde för konsumenter. Appen påstår sig bland annat skydda användare genom att söka genom appar som installeras från Google Play – något som redan görs av Google och som dessutom saktar ner installationen av alla appar.

What´s New i Sony Xperia XZ?

What’s New är Sonys förinstallerade app för att uppdatera appar och sälja företagets tjänster och innehåll. När appen först startas ombes användare att godkänna villkoren. I villkoren godkänner användare att Personliga data så som vilka ”appar, spel osv.” delas med Sony och att Sony delar telefonens ”Annons-ID” från Google med ”annonspartner”.

Appen kan beskrivas som en ersättare eller ett komplement till Google Play Butik eftersom den säljer appar, musik och filmer. Den är dock också full av sponsrade appar. Appen kan dessutom skicka reklamnotiser till användare. Funktionen går att stänga av i inställningarna för appen men det är tråkigt att användare ska behöva ändra inställningarna i telefonen för att slippa reklam.

För vana Android-användare är Sonys förinstallerade appar troligen inget större problem. Sony låter användare avinstallera många av telefonens förinstallerade appar och viss reklam kan inaktiveras men det är tråkigt att en telefon som konsumenter redan betalat tusentals kronor för ska behöva innehålla reklam och det är särskilt tråkigt att mindre vana användare riskerar att bli förvirrade eller lurade av appar som är förinstallerade på telefonen.

I slutänden gillar vi Sonys mjukvara riktigt mycket. Allt från hemskärmen, appskärmen och notisfältet till inställningarna, låsskärmen och appbytaren är enkla att använda. Sony hade dock kunnat komma ett steg närmre den perfekta smartphonemjukvaran genom att inte installera vissa appar i telefonen.

Stäng

 

Prestanda

sony-xperia-xz-recension-baksida-2

Sony Xperia XZ kommer utrustad med en kraftfull Qualcomm Snapdragon 820-processor. Det gör telefonen till en av marknadens mest kraftfulla. De första Snapdragon 820-telefonerna lanserades dock för ett halvår sen så telefonens prestanda är knappast ny eller häpnadsväckande på något sätt. Det är dock lite förvånande att Sony valt 3 GB RAM-minne framför 4 GB som används av många konkurrenter. I praktiken är mängden RAM inget större problem men med framtida appar som kan tänkas kräva mer resurser kan konkurrenterna ha en klar fördel framför Xperia XZ.

 

Wi-Fi

Sony Xperia XZ

Hela Sony Xperia X-serien har haft ett stort och återkommande problem med Wi-Fi över 5 GHz-bandet. I praktiken betyder problemet att du som användare får leva med låga överföringshastigheter. Det kan exempelvis göra det svårt att streama video. Xperia XZ har inte riktigt lika stora problem som andra medlemmar i Xperia X-serien men den presterar ändå betydligt sämre än sina konkurrenter. Vi genomförde ett test där vi mätte överföringshastigheten över 5 GHZ-bandet på 20 meters avstånd från en router. Hastigheten beräknades baserat på hur lång tid det tog att föra över en fil över det lokala nätverk. Testresultatet visar tydligt att Sony Xperia XZ är minst 50 procent sämre in sina konkurrenter. Det betyder att användare av Xperia XZ kan stöta på stora problem vid exempelvis videostreaming medan användare av många andra telefoner har en stadig och stabil uppkoppling.

Se våra testresultat
Google Nexus 6P 30 Mb/s
Samsung Galaxy S7 Edge 24 Mb/s
Sony Xperia XZ 12 Mb/s

Stäng

 

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × två =