Sony Xperia XZ2 Compact
5.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Vi har testat den rosa versionen av Xperia XZ2 Compact. Det finns också en svart, vit och grön.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Kraftfull processor
+ Dubbla SIM-stöd
+ Bra skärm
Nackdelar
- Reklamappar
- Kameran i mörker
- Lite tjock
- Saknar hörlursport
Kamera6.2
Skärm7.3
Batteri7.1
Kamera6.2
Skärm7.3
Batteri7.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia Compact-serien har inte mycket konkurrens när det gäller att vara liten och kraftfull. Trots det fortsätter Sony har förbättra den steg för steg. I årets nya modell får vi njuta en kraftigt uppgraderad skärm, stöd för dubbla SIM, en av marknadens mest kraftfulla chipset och en gedigen och vattentät design. Den nya modellen är lite tjockare än tidigare men är kraftigt rundad för att ligga bekvämt i handen. Sonys kamera är inte marknadsledande och batteritiden i den nya modellen är lite sämre än tidigare men på det stora hela är XZ2 Compact en enkel, snabb och pålitlig smartphone av hög kvalitet i ett kompakt format.

 

Hårdvarudesign

Sony går mot strömmen. De säljer en liten och kompakt mobil som istället är ganska tjock och rund. Telefonens design gör den enkel att få plats med i fickan och lätt att hålla i handen. När många konkurrenter är platta och kantiga är Sonys rundade design en bris av frisk luft.

Läs mer om hårdvaran

Sony har länge varit fast beslutna om att sälja smartphones med distinkt design som sticker ut. Företagets produkter har förändrats över åren men de har till stor del behållt samma designspråk. Med Sony Xperia XZ2 Compact märks det tydligt att Sony har förändrat sina prioriteringar. Sony Xperia XZ2 Compact har en ganska unik design för marknaden i stort men också för Sony

Nytt format men lika kompakt

Det kanske mest uppenbart unika med Sony Xperia XZ2 Compact är faktumet att den är förhållandevis liten och kompakt. Medan många flaggskeppstelefoner har skärmar som mäter 5,5; 5,7; 6 eller till och med 6,2 tum har Sony Xperia XZ2 Compact en fem tum skärm. Den är visserligen betydligt större än tidigare Compact-skärmar men det är främst en illusion. Skärmen har nämligen ett mer avlångt format än tidigare. Mätt över bredden är Sonys nya Compact-mobil fortfarande lika liten och kompakt som tidigare. På längden är den dock lite längre

En annan unik designdetalj som skiljer XZ2 Compact från konkurrenterna är faktumet att den nya modellen är förhållandevis tjock. Medan många moderna smartphones mäter åtta, sju eller till och med så lite som sex millimeter i tjocklek, mäter XZ2 Compact mer än tolv millimeter. Telefonens tjocka design är märkbar när den ligger i handen men tack vare en kraftigt rundad baksida är den bekväm. På grund av den rundade baksidan föredrar vi nästan den nya designen framför den tunnare men plattare designen som Compact-serien använt förut.

Xperia XZ2 Compact är stadig. Det märks dock att baksidan inte är gjord av glas utan av plast. Vi har egentligen ingenting emot plast, om det görs på ett bra sätt, och Sony har lyckats väl med Xperia XZ2 Compact. Plasten knakar inte, gör inte telefonen ”plastig” och vi gillar den matta finish som plasten har. Med det sagt ger den inte riktigt samma lyxkänsla som glas eller metall kan erbjuda.

Baksidan av XZ2 Compact har samma kamerasystem som Sonys tidigare Compact-mobil. Trots telefonens substansiella tjocklek sticker kameran ut en bråkdel av en millimeter. Bredvid kameran finns också sensorer och LED-lampor.

Läsare på baksidan

Till skillnad från alla tidigare Xperia Compact-mobiler har XZ2 Compact en fingeravtryckläsare på sin baksida. Sony har alltså slutat bygga in sina läsare i knappen på sidan. Nu är den naturligt placerad för att vara enkel att nå med pekfingret. Läsaren fungerar bra, bättre än Sonys tidigare läsare, men är fortfarande inte riktigt lika snabb som de bästa konkurrenternas kvicka läsare.

Plast täcker baksidan men metall pryder sidorna. Ett metallband sträcker sig runt hela telefonen och bidrar till en stabil konstruktion. Sidorna är rundade för att göra telefonen bekväm i handen. Längs höger sida finns en på/av-knapp som är praktiskt placerad och ger bra fysisk återkoppling. Längre upp finns volymknappar och längst ner sitter en kameraknapp med ett mellanläge för autofokus. Sony fortsätter att vara i princip den enda mobiltillverkaren som erbjuder en fysisk kameraknapp.

På telefonens vänstra sida finns en kortläsare som kan plockas ut helt utan verktyg. Här finns två nanoSIM-kortläsare och en microSD-kortläsare. Läsaren är en hybridlösning som ger plats åt maximalt två kort. Det går alltså antingen att använda två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Sony fortsätter att tvinga telefonen till en omstart så fort korthållaren plockas ut, oberoende på om det sitter något kort i den eller om något nytt kort sätts in. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på undersidan finns en USB Typ-C-port som nu är en USB 3-port för snabbare överföring. Bredvid porten finns också telefonens huvudmikrofon.

XZ2 Compact

Oförändrade ramar

På framsidan har XZ2 Compact ett skyddsglas som skyddar den fem tum stora skärmen. Skärmen omringas av en ram som tyvärr fortfarande är lika stor som vi är vana vid från Compact-serien. Det positiva med ramen är att Sony har fått plats med dubbla frontmonterade högtalare. Ovanför skärmen finns också en videosamtalskamera och en indikatorlampa för notiser.

Sony fortsätter erbjuda en vattentät design som klarar av att sänkas ner i vatten på mer än en meters djup i upp till 30 minuter. Det skyddar den mot de flesta vattenrelaterade olyckorna. Sony fortsätter dock inte att inkludera någon hörlursport. Den är helt försvunnen. Sony inkluderar en adapter som ett plåster på såret.

Stäng

 

Skärm

Test Sony Xperia XZ2 Compact

Sonys Compact-serie har alltid lidit av ganska mediokra skärmar. Nu är det slut med det. Den nya LCD-skärmen i XZ2 Compact mäter fem tum och har en upplösning på 1 080 x 2 160. Det ger skärmen en imponerande pixeltäthet som är rekordsättande för en så liten skärm. Det gör att XZ2 Compact erbjuder en imponerande detaljrikedom. Den är dessutom betydligt bättre än tidigare Sony-mobiler när det gäller färgåtergivning. Den är fortfarande lite för kall och blå i sin ton i sitt normala läge. När vi ställer skärmen i det ”Professionella” läget och ändrar vitbalansen med den inbyggda mjukvaran får den dock en mer naturlig ton och en imponerande exakthet. Skärmen är ljusstark men lider av en ganska medelmåttig svärta. Den har också svårt att bli så mörk som många konkurrenter kan bli för bekväm användning i natten. På det stora hela är vi riktigt imponerade av Sonys nya bildskärm.

 

Högtalare

Sony Xperia XZ2 Compact har två högtalare som båda sitter på framsidan av telefonen. Det gör att allt ljud från högtalarna skickas rakt mot användaren. Högtalarna i den senaste modellen är ganska jämbördiga med tidigare modeller. Många konkurrenter på marknaden har dock blivit betydligt bättre det senaste året och Sony har börjat bli omkörda både när det gäller volym och kvalitet. Även om vi gillar högtalarna i XZ2 Compact är det uppenbart att flera flaggskeppsmodeller på marknaden nu erbjuder bättre täckning bland lägre frekvenser och kan producera högre volym, utan att få problem med ett jobbigt skärande mellanregister.

 

Batteri

Sony Xperia XZ2 Compact är uppgraderad med ett nytt batteri som mäter hela 2 870 mAh. Det är med andra ord 170 mAh större än batteriet i föregångaren. Med en betydligt mer högupplöst skärm är dock telefonens användningstid kortare än tidigare. Nu kan användare förvänta sig 30-40 batteriprocent vid dagens slut. Vissa användare kan fortfarande klara sig i två dagar men det är inte alls lika enkelt som det var med föregångaren. Med det sagt hade föregångaren en otroligt bra batteritid och även om XZ2 Compact är sämre, fortsätter batteritid att vara en av Compact-seriens höjdpunkt.

 

Kamera

Sony Xperia XZ2 Compact har samma kamera som föregångaren. Sony har dock samarbetat med Qualcomm för att förbättra behandlingen av informationen från kamerasensorn. Det märks främst i mörka miljöer där kamerans prestanda har förbättrats, trots den oförändrade kamerahårdvaran. Sony blir dessutom först i branschen att erbjuda videoinspelning i HDR-format.

Läs mer om kameran

Sony Xperia XZ2 Compact fångar 19 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/2,0. Det är alltså exakt samma som Xperia XZ1 och XZ1 Compact. Det betyder också att skillnaderna mellan den gamla och nya modellen är minimala. I ljusa miljöer har vi inte kunnat se några betydande skillnader över huvud taget. Sony fortsätter att prestera ganska bra men ligger lite efter konkurrenterna när det gäller dynamiskt omfång.

I mörka miljöer syns det att Sony använder förbättrad behandlingsteknik för att bättre hantera den data som kommer från sensorn. I mörka miljöer ser vi att XZ2 Compact har ett betydande försprång framför föregångaren när det gäller detaljrikedom. Sony fortsätter dock att halka efter konkurrenter som också tar stora framsteg i mörka miljöer. Företaget har kort sagt en hel del att jobba på även om de har tagit ett litet kliv framåt med XZ2 Compact.

HDR-video imponerar

Om de har tagit ett litet kliv framåt när det gäller stillbilder, har Sony tagit ett ganska stort kliv framåt när det gäller video. XZ2-serien är den första mobilen i Sverige att erbjuda inspelning i HDR-formatet HLG. Det låter användare spela in video med ett brett dynamiskt omfång som kan visas på nya HDR TV-apparater. Videon kan också visas på telefonens skärm, som har stöd för HDR-tekniken. Kamerans möjlighet att fånga både färg och ljus är imponerande. Skillnaden är verkligen märkbar i vissa miljöer. Det stora problemet med formatet är dock att det inte är helt lätt att spela upp. För dig som vill spela in video i högsta kvalitet erbjuder i alla fall XZ2 Compact en typ av videokvalitet som tidigare varit helt främmande för smartphonevärlden.

SDR till vänster, HDR till höger. HDR-bilden visas som en platt version eftersom vi inte kan publicera en HDR-bild i sitt rätta format. Bilden demonstrerar ändå skillnaden i dynamiskt omfång.

På tal om video finns kamerans Super Slow Motion-läge kvar men nu kan användare välja att spela in i 1 080-upplösning i hälften så kort tid som möjligt. Det nya läget gör det dock ännu svårare att tajma inspelningen. Det skadar dock inte att ha möjlighet att välja.

Den främre kameran är inget att hurra för. Den tar fem megapixelbilder med ett ganska normalt objektiv. Sony har alltså valt att inte fortsätta med det extremt vidvinkliga objektiv som användes i XZ1 Compact och det är nog bäst eftersom det hade stora problem med extrem distortion.

Stäng

 

Mjukvara

Vi har gillat Sonys mjukvara i många år. Vi har dock också klagat på företagets överflödiga reklamappar. Även om Sony inte har gjort särskilt många andra förändringar i sin mjukvara med XZ2 Compact är vi glada av att se att Sony äntligen valt att minska lite på antalet förinstallerade appar.

Läs mer om mjukvaran

Sony Xperia XZ2 Compact drivs av Android 8.0 med en säkerhetsuppdatering från februari. Sony är kända för att erbjuda snabba uppdateringar av många av sina smartphone. I detta fallet ligger företaget lite efter i sitt schema men de är fortfarande inom felmarginalen för vad som är acceptabelt. Eftersom telefonen är inkluderad i Googles Android Enterprise Recommended-program garanteras kontinuerliga uppdateringar under de kommande tre åren.

Effektiv och enkel

Som vanligt bygger Sonys mjukvara på en ganska ren version av Android. De har gjort ett flertal mindre justeringar och har till exempel fortfarande kvar Androids klassiska knapp för appskärmen. Det gör att Sonys version av Android börja kännas lite föråldrad men att den fortfarande fungerar lika bra som den alltid gjort. Den är snabb, effektiv och enkel att använda.

Appen Treble Check visar på stödet för snabba och smidiga uppdateringar.

Under huven finns nu stöd för Android Treble som bör låta Sony genomföra systemuppdateringar på ett snabbt och enkelt sätt. Telefonen är dessutom partitionerad för att kunna installera säkerhetsuppdateringar i bakgrunden för snabbare och smidigare uppdateringar som inte tar mer tid än en omstart. I kameraappen finns också fler inställningsmöjligheter tack vare ett nytt stöd för fler videolägen.

En annan nyhet i Sonys mjukvara är faktumet att Sony nu låter användare välja att inte installera reklamappar så som AVG-antivirus, som har kommit försintallerat på företagets mobiler i många år. Många av Sonys egna applikationer är fortfarande inkluderade och är fortfarande, till stor del, meningslösa och överflödiga. Xperia Lounge som är en reklam-app för Sonys eget material och egna reklamkampanjer, går till exempel fortfarande inte att avinstallera. Det finns fortfarande flera helt redundanta applikationer. Utöver Googles Foto-app finns Sonys Album-app, Sony har en egen klockapp, en egen kalkylator, en egen epost-app och en egen nyhetsapp.

Smart hantering

Xperia Assistant är en annan förinstallerad app. Den använder att chattliknande användargränssnitt för att leda användaren genom funktioner i telefonen. I appen finns också tillgång till Xperia Actions som låter användaren skapa användarprofiler baserat på tidet på dygnet eller telefonens plats. Det gör det enkelt att till exempel ställa in telefonen i ett tyst läge under natten eller inaktivera Wi-Fi när den lämnar hemmet. Sony fortsätter dessutom att erbjuda flera unika batterifunktioner. Telefonen kan till exempel analysera användarens beteende för att ladda telefonen på ett smart sätt under natten för att minska slitaget på det. Utöver det finns en Smart rensning-funktion som sägs optimera telefonens lagringsutrymme. Den är aktiverad som standard och fungerar bra, utan att störa användaren med notiser eller frågor.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia XZ2 Compact

Med ett sprillans nytt Qualcomm Snapdragon 845-chipset, 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme är XZ2 Compact en av branschens mest kraftfulla smartphone just nu. Den flyger fram i så gott som allt vi kan slänga på den. 6 GB RAM hade inte skadat för framtidssäkring men i nuläget ser vi inga tydliga tecken på att mängden arbetsminne är ett problem på något sätt. Med runt 30 procent högre prestanda än XZ1 Compact är XZ2 Compact en otroligt kraftfull smartphone i ett litet format. Ingen konkurrent på marknaden kan erbjuda så mycket kraft i ett så litet format just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 160
Storlek 135 × 65 × 12,1 mm
Vikt 168 gram
Kamera 19 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 845, 2,7 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 870 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 

 

Uppdatering: Vi uppdaterar vårt betyg för Sony Xperia XZ2 Compact. Efter vidare utvärdering har vi insett att vårt totala betyg för Xperia XZ2 Compact var för lågt. Vi har därför höjt det. Detta är en förändring som vi har gjort helt på eget bevåg. Vår målsättning är alltid att publicera kompletta och korrekta tester. I detta fallet blev betyget för lågt och vi justerar det i efterhand med full transparens. Justeringen görs från 8,7 till 8,9 i totalbetyg. Notera att betyget kan ändras igen vid ett senare tillfälle när vi justerar skalan i Svenska Smartphoneguiden. I detta fallet sker justeringen dock bara för denna enskilda produkt. (10 april 09:44)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

    • Den saknar ett traditionellt hörlursport. För att använda vanliga hörlurar krävs en adapter till USB Typ C.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 2 =