Sony Xperia XZ2 Premium
5.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,8 tum
Bra att veta:Sony säljer en silverfärgad version internationellt. I Sverige finns bara den svarta versionen.
Fördelar
+ Ljuskänslig kamera
+ Högupplöst skärm
+ Dubbla SIM
+ Bra mjukvara
Nackdelar
- Stor och tung
- Saknar hörlursport
- Medioker batteritid
- Bräcklig glasbaksida
Kamera6.7
Skärm7.6
Batteri6
Kamera6.7
Skärm7.6
Batteri6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Sony Xperia XZ2 Premium är något utöver det vanliga. Den har Sonys första dubbelkamera-system, branschens enda UHD 4K-upplösta skärm, stöd för 4K HDR-videoinspelning, trådlös laddning, dubbla SIM och mycket mer. Den väger dock också knappt ett kvarts kilogram, cirka 40 gram mer än många konkurrenter. Det gör den ovanligt klumpig. Den högupplösta skärmen är inte heller så bra som vi hade hoppats och kameran är ett steg framåt för Sony men ingen prisvinnare i branschen. Det gör det svårt att motivera både priset och den klumpiga designen.

 

Hårdvarudesign

Sony Xperia XZ2 Premium är stor och tung. Otroligt stor och tung. Den är den tyngsta telefonen av sitt slag som vi någonsin testat. Designen gör att Xperia XZ2 Premium sticker ut från mängden och det stärker en bild av att XZ2 Premium inte är som alla andra. En person som går runt med en Xperia XZ2 Premium har gjort ett medvetet val och den har sina anledningar.

Läs mer om hårdvaran

Trots sin ovanligt höga vikt har Xperia XZ2 Premium också mycket gemensamt med många andra mobiler från Sony. På baksidan finns en rundat glas som ger telefonen en mjuk och ergonomisk design. Glaset är definitivt halt, särskilt för personer med torr hud. Det har också den uppenbara nackdelen att det riskerar att spricka om telefonen tappas. Glaset ger ändå telefonen ett lyxigt utseende och en känsla av kvalitet i handen.

Passar inte alltid

På mitten av baksidan sitter en fingeravtrycksläsare. Den sitter ovanligt långt ner på baksidan av telefonen. Sony menar att det är en mer naturlig placering än den placering som många konkurrenter har. Vi kan delvis förstår Sonys tanke. När vi håller telefonen med två händer passar läsaren perfekt. Problemet är att vi oftast använder läsaren när vi plockar upp telefonen ur fickan. Då använder vi bara en hand och det gör att vi greppar telefonen lite högre upp för att behålla bättre stabilitet. Med det sagt tycker vi inte att Xperia XZ2 Premium lider lika mycket av den underliga placeringen som Xperia XZ2. Anledningen är helt enkelt att XZ2 har en mer avlång design som gör att behovet av att hålla längre upp på baksidan blir ännu större. Oberoende på om du gillar placeringen eller inte är den i alla fall snabb och pålitlig när fingret hittar rätt plats.

Ovanför läsaren finns två kameror. Kamerorna är två av de mest intressanta delarna av Xperia XZ2 Premium. De markerar Sonys första steg in i en marknad fylld av telefoner med dubbla eller trippla kameror. Kamerorna sitter tacksamt långt ifrån sidorna av telefonen och inte heller ut. Det gör att XZ2 Premium ligger stadigt på ett platt bord och att det är lätt att undvika fingrar i bilden.

Gömmer sig under glaset

Kamerorna på baksidan får assistans av flera sensorer och en LED-lampa. Under glaset på baksidan finns dock ännu fler intressanta detaljer. En liten NFC-logga skvallrar om stöd för mobila betalningar och bakom glaset finns dessutom en metallspole som ger fullt stöd för trådlös Qi-laddning. Det är ingen ny funktion för Sony men det är fortfarande en funktion som inte alls är självklar i många moderna smartphones.

Längs sidorna av XZ2 Premium hittar vi metall. Ett band av metall sträcker sig runt hela telefonen och ger en stadig känsla i handen. På höger sida finns en på/av-knapp som ger ganska bra fysisk återkoppling, även om vi gärna hade önskat ett lite tydligare klick. Ovanför den finns två volymknappar med samma karaktär. Längst ner finns en dedikerad kamera-knapp med ett mellanläge för fokus. Kameraknappen är fortfarande en riktigt trevlig detalj som är unik för Sony.

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en kortläsare. Kortläsaren har stöd för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det finns alltså bara plats för totalt två kort. Det går inte att ha både dubbla SIM-kort och ett microSD-kort i samtidigt. Det går inte heller att byta ut varken SIM- eller microSD-kort utan att telefonen startar om. Det gör kortbyten betydligt mer omständliga än på andra telefoner.

Tjock design saknar hörlursport

På undersidan av XZ2 Premium finns en USB Typ-C-port och huvudmikrofonen. Här finns alltså ingen hörlursport. Det är lite sorgligt med tanke på att XZ2 Premium är nästan 1,2 centimeter tjock. Alla komponenter tar givetvis upp utrymme men sett utifrån känns det svårt att motivera beslutet att ta bort hörlursporten i en telefon som XZ2 Premium.

Framsidan av XZ2 Premium har en skärm som mäter 5,8 tum. Runt skärmen finns väl tilltagna ramar, särskilt under och över skärmen. Sony har verkligen inte valt en modern design. Även om det säkerligen finns många som hellre vill ha en 16:9-skärm som passar perfekt till mycket video och TV-material, är det svårt att inte se hur mycket mindre telefonen hade kunnat vara om den inte hade haft en så stor haka och allmänt stora ramar.

I likhet med alla andra dyra Sony-mobiler har även Xperia XZ2 Premium vattentätning enligt IP68-standarden. Sony har varit en ledande kraft i utvecklingen av vattentäta mobiler och XZ2 Premium är definitivt inget undantag.

Stäng

 

Skärm

Skärmen borde vara höjdpunkten för Xperia XZ2 Premium. Sony är nämligen fortfarande den enda tillverkaren i världen som har mobiler med 4K UHD-upplösta skärmar. Xperia XZ2 Premium har en 5,8 tum skärm med den otroligt imponerande upplösningen. Problemet är att skärmens upplösning är omöjlig att faktiskt se, om den inte används som bildskärm i VR-glasögon. Sony har dessutom misslyckats med skärmens övriga prestanda. De har visserligen lyckats öka skärmens maximala ljusstyrka till 500 nits, från föregångarens 420, och förbättrat svärtan. Den maximala ljusstyrkan är dock en bra bit under de bästa konkurrenterna som ligger över 600 nits. Skärmen är dessutom underligt kall i sin ton och även med Sonys inbyggda vitbalanskontroll kan vi inte få ner den till rätt nivåer. Skärmen ser bra ut i många situationer men med ett fokus på bildskärm kan vi inte göra annat än påpeka hur mycket bättre konkurrenternas skärmar ser ut.

Läs mer om skärmen

Sony Xperia XZ2 Premium har tre olika skärmlägen. Det finns ett Standardläge, ett Professionellt läge och ”Läget för extra livfulla”. Det sistnämnda läget är precis som det låter, överdrivet i sina färger. Standardläget är bättre och erbjuder en acceptabel färgexakthet. Flera konkurrenter, inklusive Xperia XZ2, kan dock visa en mer exakt och naturlig bild. I det professionella läget går skärmen över till sRGB-färg. Här har vi också en chans att justera skärmen till en rimlig vitbalans. Medan cirka 6 500 Kelvin är referenstemperaturen för film och TV, ligger XZ2 Premium på 8 082 i sitt standardläge. Högre temperatur ger en blåare och kallare bild. När vi försöker använda Sonys vitbalansreglage för att justera skärmen kommer vi ner till 7 068. Samsung Galaxy Note 9 ligger som jämförelse på 6 518.

Uppenbart sämre

Det kan kanske låta som att vi petar på siffror. Som om det inte skulle ha någon betydelse. Faktum är dock att Sony försöker få Xperia XZ2 Premium att framstå som en mobil som är gjord för dig som är intresserad av en riktigt bra skärm för att titta på film, video och TV. Med en bristande färgexakthet och en skev vitbalans är dock skillnaden mellan vitbalans-siffrorna klart märkbar. Den blåa tonen förändrar bilden till en sådan grad att det är omöjligt att kalla den representativ. Vi tvivlar på att även icke-smartphonerecensenter skulle välja Sonys bildskärm framför till exempel Samsungs. Den underliga vitbalansen påverkar särskilt människors hy, som vi människor är mycket känsliga för, till den grad att de ser sjuka ut. Detta är alltså med Sonys ”X-reality for mobile” aktiverat som sägs ”Förbättra bildkvaliteten på videoklipp…”.

Sony Xperia XZ2 Premium överst, Samsung Galaxy Note 9 underst. XZ2 Premium använder Standard-läget, Note 9 använder AMOLED-film-läget. Sonys X-reality for mobile är aktiverat på XZ2 Premium, Samsungs videoförbättringsläge är inaktiverat. Fotat inomhus.
Samsung Galaxy Note 9 överst, Sony Xperia XZ2 Premium underst. XZ2 Premium använder sRGB-läget med manuellt justerad vitbalans för ett så lågt Kelvin-värde som möjligt. Note 9 använder AMOLED-film-läget. Sonys X-reality for mobile är aktiverat på XZ2 Premium, Samsungs videoförbättringsläge är inaktiverat. Fotat inomhus vid annat tillfälle, därav skillnad i omgivning i jämförelse med första exempelbilden.

Den extrema upplösningen i XZ2 Premium är verkligen imponerande. Om du är ute efter marknadens bästa VR-mobil kan XZ2 Premium ändå vara ett av de bästa alternativen.

Stäng

 

Högtalare

Sony Xperia XZ2 Premium har dubbla högtalare som båda sitter på framsidan av telefonen. Det är relativt unikt i branschen. Många tillverkare har valt att placera minst en av högtalarna på undersidan. Sonys placering ger XZ2 Premium ett litet försprång eftersom ljudet är riktat rakt mot användaren. Högtalarna är bra och erbjuder hög volym och ganska bra ljudkvalitet. Konkurrenter så som Apple iPhone X och Samsung Galaxy Note 9 har ändå betydligt bättre högtalare som har bättre täckning bland lägre frekvenser och ett rundare och mer behagligt mellanregister.

 

Batteri

Sony Xperia XZ2 Premium har ett större batteri än sin föregångare. Det mäter 3 540 mAh. Det ger telefonen mer energi men tyvärr inte bättre batteritid. En kombination av ett mer kraftfullt chipset och en mer ljusstark, och fortfarande extremt högupplöst, skärm bidrar troligen till en batteritid som tyvärr inte är mer än medioker. Normala användare kan visserligen förvänta sig en marginal på minst 20 procent vid slutet av en vanlig dag. Under långa dagar eller vanliga dagar för tunga användare krävs dock en laddare. Då är vi i alla fall glada att Xperia XZ2 Premium har stöd för både trådlös laddning och snabbladdning.

 

Kamera

Sony Xperia XZ2 Premium har ett nytt kamerasystem som är Sonys första med mer än en kamera på baksidan. Den sekundära kameran bidrar med bokeh-effekt men sägs också förbättra prestandan i mörka miljöer. Systemet är ett klart steg framåt men ligger fortfarande snäppet efter de bästa konkurrenterna.

Läs mer om kameran

Huvudkameran i Xperia XZ2 Premium presterar mycket likt Xperia XZ2. Det betyder att den kan fånga bilder hög detaljrikedom tack vare en kamerasensor med 19 megapixlar, varav 17 används i den slutliga bilden. Den har bra färgåtergivning och ganska brett dynamiskt omfång. I jämförelse med de bästa konkurrenterna har dock Sony fortfarande lite problem med att hitta en bra exponering och samtidigt inte bränna ut ljusa delar av bilder. Både Samsung och Huawei erbjuder betydligt bredare dynamiskt omfång.

Fejkad systemkamera

Den sekundära kameran används dels för att skapa en bokeh-effekt i bakgrunden av bilder. Effekten suddar alltså ut allt som inte tillhör förgrunden för att skapa en systemkamera-liknade bild. Det är ingen ny funktion i branschen och inte ens helt ny för Sony. Företagets tidigare försök till bokeh-effekt i kameran har dock inte varit så snabba och smidiga som de är nu. Nu finns det helt enkelt en knapp bredvid slutaren som öppnar en meny för att byta till Bokeh- eller ett svartvitt läge. När vi fotar med Bokeh-läget presterar den ungefär lika bra som många av konkurrenterna i branschen. Den har med andra ord svårt att se håligheter och komplexa mönster men den är bra på att detektera kanter runt förgrunden.

Mer ljus

Sony har tagit ett ordentligt steg framåt i mörka miljöer med XZ2 Premium. Den största anledningen till det verkar vara en mer ljuskänslig kamera som har ett bländarvärde på f/1,6. Den kan också öka sin digitala ljuskänslighet mer än tidigare. När vi fotar med den nya kameran är det inte ovanligt att vi ser den sträcker sig till att använda ett ISO-tal på 51 200. I samma situation väljer Huawei P20 Pro ett ISO-tal på 12 800 och Samsung Galaxy Note 9 väljer 1 250, där ett lägre ISO-tal ger lägre ljuskänslighet men mindre brus. Det gör att bilder som är tagna i mörka miljöer ofta är bättre exponerade med Sonys nya kamerasystem men att det också introducerar extrema mängder brus. Vi föredrar då Huaweis lite mer nedskruvade exponering som lägger större fokus på bildkvalitet. 

När vi fotar i mörka miljöer med bred dynamik ser vi en liknande brist på dynamiskt omfång som vi ser i ljusa miljöer. Även här presterar Xperia XZ2 Premium ändå ganska bra och den starka ljuskällan gör att kameran inte väljer ett lika extremt ISO-tal som i helt mörka miljöer. Även här når dock inte Sony riktigt upp till den detaljrikedom som Samsung Galaxy Note 9 kan. Huawei P20 Pro ligger en bra bit framför båda.

Unika videolägen

När det gäller video har Sony fortfarande samma grundläggande stöd som Xperia XZ2. Det betyder att Sony är ensamma om att erbjuda videoinspelning i HDR-formatet HLG. Det ger XZ2 möjlighet att fånga video i imponerande färgrikedom och med ett brett dynamiskt omfång. Svårigheten med formatet är att spela upp det. För videonörden är det ändå en unik och imponerande funktion.

Videoläget saknar fortfarande stöd för 4K 60p men det finns fortfarande flera bra slow motion-lägen, inklusive två super slowmotion-lägen med olika upplösning (HD eller Full HD).

Tack vare den sekundära kameran finns det också ett extra ljuskänsligt videoläge. Det har samma effekt som i stillbildsläget. När vi filmar i en miljö som är både ljus och mörk presterar den i klass med många konkurrenter. När miljön blir helt mörk ökas ljuskänsligheten markant. Det ger en ljusare exponering med mer brus än normalt. Eftersom vi kan välja hur videon exponeras kan det bara räknas som en unik fördel. Det ljuskänslig läget fungerar dock bara i Full HD-upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

Sony fortsätter i sina traditionella spår. Xperia XZ2 Premium har samma mjukvara som många föregångare. Det betyder att konsumenter får använda Android 8.1 i grunden med bara ett tunt lager av små förändringar ovanpå. Det gör Xperia XZ2 Premium enkel att använda och relativt fri från störande extrafunktioner. Vi önskar bara att Sony kunde göra sig av med fler av de förinstallerade apparna.

Läs mer om mjukvaran

Xperia XZ2 Premium är inte med i Android Enterprise Recommended-programmet än men Sony säger att den kommer att läggas till. Det betyder att den är garanterad att få minst en större uppdatering av Android och säkerhetsuppdateringar i minst tre år från lanseringen. Det ger den ett bra långsiktigt värde och tryggheten om att den kan användas på ett säkert sätt i många år framöver. När vi testade telefonen använde den i alla all Android 8.0.0 med en säkerhetsuppdatering från augusti i år.

Sonys mjukvara är som vanligt ganska fri från anpassningar. Allt från hemskärmen till låsskärmen och inställningspanalen har små estetiska Sony-justeringar men de är för de mesta helt estetiska.

3D och AR förinstallerat

Sony fortsätter att inkludera att flertal egna appar i sin mjukvara. ”3D-skapare” är en ganska unik app som är bra på att skapa 3D-modeller, främst av människors huvuden. Det finns flera liknande appar på marknaden men Sony har förbättrar sin sedan den lanserades för ett drygt år sen och nu börjar den blir riktigt intressant. ”AR-effekt” har å andra sidan inte förbättrats alls de senaste åren och erbjuder nu en AR-upplevelse som är ganska medelmåttig. Vi har svårt att se varför den är förinstallerad i telefonen. Den går i alla fall att avinstallera, till skillnad från 3D-skaparen som bara kan inaktiveras.

Sony har flera andra egna appar. Movie Creator skapar automatiskt korta filmer baserat på material som användaren själv fångat. Skiss låter användare göra egna teckningar eller måla ovanpå foton. Utöver det finns en Support-app med en användarhandbok, tester av telefonens funktioner och tillgång till Sonys svenska support. Slutligen finns också appar så som Xperia Lounge som inte känns som något mer än reklamplatser för Sonys produkter, musik och filmer. Appen går att inaktivera men det känns definitivt tråkigt att behöva ha en permanent installerad reklamapp på en så dyr telefon som Xperia XZ2 Premium trots allt är.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Sony Xperia XZ2 Premium kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset och 6 GB RAM. Det gör den till Sonys mest kraftfulla smartphone hittills. Det är givetvis väl behövligt i en telefon med världens mest högupplösta skärm. Vi hade visserligen inga stora problem med prestandan i föregångaren heller men XZ2 Premium presterar verkligen riktigt bra. I kombination med bra mjukvara stannar den aldrig upp och tvekar aldrig. 64 GB lagring ligger visserligen i underkant för ett modernt flaggskepp men med plats för ett microSD-kort finns det utrymme för mycket data.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,8 tum LCD
Skärmupplösning 2 160 x 3 840
Storlek 158 × 80 × 11,9 mm
Vikt 236 gram
Kamera 19 MP, 12 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 845, 2,7 GHz
Lagring 64 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 540 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 10 =