Sony Xperia Z5
3.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Telefonens batteri går tyvärr inte att byta ut om det skulle behövas av någon anledning.
Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Bra skärm
+ Bra kamera
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Medelmåttigt batteri
- Fingeravtrycksläsaren
- Bräckligt bakstycke
- Fingeravtrycksläsaren
Kamera5.8
Skärm7.3
Batteri3.5
Kamera5.8
Skärm7.3
Batteri3.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Fem gånger har Sony försökt lansera ett flaggskepp tillhörande den växande Android-baserade Z-serien. Det femte försöket är det helt klart bästa hittills och nu har telefonen en bra skärm, en kraftfull processor, en bra kamera och en gedigen och stilren design. Det finns dock några få saker som gör att den inte riktigt kan slå konkurrenterna. I en marknad med många billiga men kompetenta Android-telefoner har Xperia Z5 ett ganska högt pris och modellen har inget särskilt att erbjuda för detta priset. Samtidigt har telefonen en lite krånglig fingeravtrycksläsare och en batteritid som inte passar så bra för krävande användare. Sony Xperia Z5 är kort sagt inget dåligt köp men det visst minst lika bra telefoner för lägre priser.

 

Hårdvara:

Det har inte ens gått tre år sedan Sony introducerade Xperia Z-serien. Nu är det dags för seriens femte flaggskepp. Xperia Z5 är uppföljaren till Xperia Z3+ som lanserades i somras. Den nya modellen kan knappast beskrivas som en gigantisk uppdatering men fixar några problem som den förra modellen hade och introducerar viss ny funktionalitet.

Läs mer om hårdvaran

Sony Xperia Z3+ fick hård kritik för sina stora värmeproblem. Även vid normal användning kunde telefonen överhettas till en sådan grad att vissa applikationer tvingades till att stängas ner, oberoende på om användaren ville fortsätta använde dem eller inte. Sony löste telefonens största värmeproblem till viss del med en mjukvaruuppdatering men i Xperia Z5 har företaget gått ett steg längre. Den nya modellen sägs ha ett nytt kylningssystem som ska säkerställa att den inte lider av samma problem som Xperia Z3+. Av den anledningen är den nya telefonen cirka en halv millimeter tjockare och 10 gram tyngre.

Det nya kylningssystemet kyler samma processorchipset som användes i Xperia Z3. Qualcomm Snapdragon 810 är ett av marknadens mest kraftfulla chipset för mobila enheter, vilket betyder att det genererar en hel del värme. Det betyder också att också Xperia Z5 blir riktigt varm när krävande applikationer drar igång. Värmen ökar inte till opraktiska nivåer men den är helt klart närvarande.

Insidan av Sony Xperia Z5 är alltså mycket lik Xperia Z3+ och även utsidan har flera likheter. Faktum är att det finns få saker som skiljer den nya modellen från den äldre. Framsidan av de två modellerna är så gott som identisk med varandra, den nya telefonens sidor har plattats till lite men är också mycket lika föregångaren, på baksidan sitter kameran och lampan på exakt samma ställe och USB-porten och 3,5 millimeterporten har inte flyttat sig en millimeter.

Det finns alltså inte så mycket nytt på telefonens utsida – med två undantag. För det första täcks visserligen telefonens baksida fortfarande av en bräcklig glasskiva men glaset är nu frostat istället för blankt, vilket betyder att telefonen inte längre är en magnet för smuts och fett. För det andra den vanliga på/av-knappen på telefonens högra sida nu bytts ut mot en fingeravtrycksläsare som också agerar på/av-knapp.

Likt Sony Xperia Z5 Compact som vi testade för ett par veckor sedan har alltså även Xperia Z5 en på/av-knapp som också fungerar som fingeravtrycksläsare. Knappen ligger nästan insjunken i telefonens kropp vilket gör att den svår att känna sig fram till.

Läsaren är tyvärr inte helt perfekt. Dess avlånga och smala format gör att tummen eller fingret som ska läsas av måste placeras helt rätt på läsaren för att det ska läsas av korrekt. Det går exempelvis inte att placera en tumme över läsarens korta sida. I praktiken betyder det att det enda enkla sättet att låsa upp telefonen på är att hålla den i ett stadigt grepp och därefter lägga tummen på läsaren. Det går i princip inte att låsa upp den när telefonen ligger på ett bord eller för den som hellre håller telefonen i vänsterhanden, vilket är fullt möjligt med Samsung Galaxy S6 och Apple Iphone 6S.

Utöver fingeravtrycksläsaren bjuder telefonens högra sida på två volymknappar och en kameraknapp. Kameraknappen är särskilt intressant eftersom den gör att Xperia Z5 sticker ut lite från resten av smartphonemarknaden, som till stor del förlitar sig på mjukvaruknappar för att fånga bilder. Xperia Z5 har alltså också en hårdvaruknapp som har inbyggt stöd för fokus- och exponeringslås som fungerar bra.

Sony_Xperia_Z5_Recension_XperiaNär det gäller byggkvalitet kan vi tacka Sony för ett väl utfört arbete. Tack vare de nya matta materialvalen känns Xperia Z5 ännu bättre än Xperia Z3+ när den ligger i handen. Telefonen känns inte lika hal som Xperia Z3+ tenderade att kännas på grund av sin blanka baksida och plastiga hörn.

Stäng

 

Mjukvara:

Sony Xperia Z5 drivs av Android 5.1.1, ett bra operativsystem men som börjar kännas utdaterat. Android 6.0 har funnits tillgängligt i flera månader och det skulle kunna vara ett stort plus för Xperia Z5 men eftersom Sony inte har skickat ut någon uppdatering ännu är den helt enkelt fast på Android 5.1.1.

Läs mer om mjukvaran

Bland de många fördelar som Android 6.0 Marshmallow skulle kunna ge till telefonen har det ett välbehövt utökat stöd för fingeravtrycksläsare. Eftersom Android 5.1.1 inte hade något officiellt stöd för fingeravtrycksläsare har Sony byggt ett eget system och eftersom Sonys implementering inte har något stöd för tredjepartsutvecklare betyder det att fingeravtrycksläsaren är begränsad till att bara kunna låsa upp telefonen. Android 6.0 skulle kunna ge stöd för att använda läsaren för att till exempel låsa upp lösenordshanterare eller genomföra betalningar i mobilen.

Ovanpå Android 5.1.1 ligger Sonys egenutvecklade användargränssnitt. Anpassningarna av Android som företaget har genomfört är dock relativt återhållsamma, vilket betyder att Android-användare bör känna sig hemma med Xperia Z5. Sony fortsätter dock sin tradition att installera onödiga, och i vissa fall utnyttjande, applikationer som inte ger något större värde till användare utan som riskerar att lura användare att betala för tjänster och mjukvara som de inte behöver. AVG har exempelvis en applikation förinstallerad kallad AVG Protection. Appen har inget större värde för de flesta konsumenter och efter 180 dagars användning uppmanar appen användare att betala 99 kronor per år, eftersom gratisperioden har löpt ut.

Ytterligare ett exempel på Sonys irriterande appar är företagets ”What’s new”-app. Appen är tänkt att ge användare förslag på appar och spel att installera på sin telefon. Det verkar med andra ord som om Sony har skapat en app som gör något som Google Play redan gör. Kritiken slutar dock inte där.

Det mest irriterande med appen är att den skickar notiser till användare om att det finns nya appar tillgängliga som Sony tycker att användare bör installera.Under vår testperiod fick vi exempelvis två notiser: ”Spectre – En ny app är tillgänglig” och ”Amazon Shopping – En ny app är tillgänglig”. Notiserna ledde till What’s New-appen som föreslog att vi skulle installera apparna på vår telefon. Det är inte orimligt att tänka att ovana användare skulle kunna tro att apparna måste laddas ner eftersom de listas som ”Uppdateringar”, även om de aldrig varit installerade på telefonen förut.

Den förstnämnda av de två apparna heter alltså Spectre och är en reklamapp för Sony Pictures nya Bond-film. Den andra appen är en shopping-app för ett företag som inte ens bedriver verksamhet i Sverige. Även om vana användare är väl medvetna om hur notiser kan stängas av är det tråkigt att se Sony försöka övertyga användare att installera reklammjukvara som de aldrig sagt att de vill ha.

Mjukvaran i Sonys telefon är bra på många sätt men vi skulle som sagt önska att Sony skickar ut en uppdatering till Android 6.0 och, snälla Sony, sluta installera en massa onödiga appar vars syfte uppenbarligen är att övertala användare att betala onödiga prenumerationer eller installera reklamappar som är tänkta att sälja biobiljetter!

Stäng

 

Kamera

Sony Xperia Z5 kommer utrustad med en kamerasensor som har en upplösning på drygt 23 megapixel. Enligt Sony har sensorn högre upplösning än 23 megapixel men alla bilder sparas i upplösningen och de resterande pixlarna används för att höja kvalitén i bilden. Kamerans objektiv har ett bländarvärde på f/2,0 och kameran saknar tyvärr optisk bildstabilisering.

Läs mer om kameran

Det är svårt att peka på stora skillnader mellan kameror i dagens bästa smartphones. Med det sagt finns det små detaljer som skiljer dem åt. För att ta reda på hur bra Sonys nya kamera är har vi jämfört den med kamerorna i Samsung Galaxy S6 Edge+, LG G4 och Apple Iphone 6S Plus.

För det första är det värt att notera att Sony Xperia Z5 har ett relativt brett objektiv. Objektivets brännvid är motsvarande 24,1 millimeter, vilket skulle beskrivas som vidvinkligt av vissa. LG G4 har i jämförelse en motsvarande brännvidd på 31,8 millimeter. Det betyder att användare av Sonys kamera kan stå närmare stora objekt och ändå få med dem i bild medan LG G4-användare behöver gå längre bort för att se till att allt hamnar i bild.

Nu till bildkvalité: Sony Xperia Z5 tar riktigt bra bilder i ljusa miljöer. Kamerans bildbehandling tenderar dock till att gör att bilderna som kameran spottar ut i slutändan är mörka och saknar dynamiskt omfång. Det betyder att bilder tagna med exempelvis LG G4 erbjuder betydligt högre detaljrikedom i mörka områden än motsvarande bilder tagna med Xperia Z5. I bilderna nedan ser vi exempelvis hur stammen i de två träden helt försvinner i Sonys bild medan LG lyckas återskapa detaljerna i dessa mörka områden, utan att överexponera himlen.

Även om Sonys kamera kan ha problem i vissa ljusa miljöer lyckas den ofta riktigt väl med att återge en mjuk och balanserad bild. I exempelbilden med murgrönan nedan ser vi tydligt hur Samsung överskärper sin bild medan Sony lyckas skapa ett detaljrikt men mjukt resultat som riktigt bra ut.

Det är främst i mörka miljöer som Sonys kamera får störst problem. Eftersom kameran saknar optisk bildstabilisering tvingas den ofta till att sänka sin slutartid för att hålla borta rörelseoskärpa. När vi tog de mörka testbilderna på smartphonekartongerna nedan valde Apples kamera en slutartid på 0,25 sekunder, Sonys kamera valde en slutartid på 0,0625 sekunder, en fjärdedel av Apples. I slutändan betyder det att Sonys kamera inte kunde återskapa en bild av samma kvalité. Sonys bild lider av kraftigt brus som försämrar bildens detaljrikedom. Utöver det är Sonys bild betydligt mörkare än konkurrenternas.

Sony Xperia Z5:

LG G4:

Samsung Galaxy S6 Edge+:

Apple iPhone 6S Plus:

Stäng

 

Ljud och bild

Sedan introduktionen av Xperia Z1 har alla Z-flaggskepp haft Full HD-upplösta skärmar. Xperia Z5 är inget undantag. Trots att nästan tre år har passerat har skärmens upplösning alltså inte förändrats. Skärmens pixeltäthet har dock sjunkit eftersom Xperia Z1 hade en 5 tum skärm och Xperia Z5 har en 5,2 tum skärm. Detta är dock inget större problem eftersom det är så gott som omöjligt att se några pixlar på en skärm med en så hög upplösning. Vissa kan påstå att det finns flera nackdelar med att inte uppgradera skärmen till exepelvis WQHD-upplösning eftersom det skulle kunna påverka prestanda och batteritid.

Läs mer om ljud och bild

Xperia Z5 använder en LCD-baserad skärm som levererar hög ljusstyrka och bra färgåtergivning. Likt många andra LCD-skärmar på marknaden har skärmen i Xperia Z5 också svårt att leverera riktigt djup svärta men skärmen hanterar åtminstone höga betraktningsvinklar utan större problem.

Likt Xperia Z3+ och Xperia Z5 Compact har även Xperia Z5 dubbla frontmonterade högtalare. Högtalarna sitter ovanför och under skärmen och riktar alltså sitt ljud rakt mot användaren. Detta ger högtalarna i Xperia Z5 ett försprång framför många konkurrenter som har högtalare på bak- eller undersidan.

Vi var inte helt nöjda med prestandan från högtalarna i Xperia Z3+ när vi testade telefonen i somras. Nu kan vi glatt rapportera att Xperia Z5 lyckas bättre. Skillnaderna mellan de två enheterna är inte gigantiska men de är tillräckligt stora för att få oss att tycka att Xperia Z5 kan leverera ljud av ganska hög kvalitet. Med det sagt kommer Xperia Z5 konstigt nog inte i närheten av Xperia Z5 Compact. Vi vet inte varför men Xperia Z5 Compact producerar ljud med en mjukare klang, ett ljud som helt enkelt är mer behagligt att lyssna på. De största skillnaderna är i mellanregistret där Xperia Z5 Compact lyckas betydligt bättre än Xperia Z5.

Stäng

 

Batteri

Sony Xperia Z5 har ett batteri på 2 900 milliamperetimmar. Batteriets kapacitet är normalt för ett flaggskepp i sin klass men i kombination med telefonens kraftfulla processor är telefonens batteritid ändå inte riktigt optimal. Under vår två veckor långa testperiod upptäckte vi att batteriet påverkades kraftigt av hur telefonen används, mer än vi är vana vid att se med andra telefoner. Under de dagar vi använde telefonen mer än normalt var batteriet helt slut innan dagens slut. Vi märkte dock också att vi kunde slutade vissa dagar med mer än 30 procent batteri kvar.

Läs mer om batteriet

Våra syntetiska tester bekräftar de underliga resultaten vid vardaglig användning. När vi testar telefonen med Geekbench:s krävande batteritest får vi ett resultat som ligger under normalt för en telefon i Xperia Z5:s klass. När vi istället testar den med Nordichardwares eget webbläsarbaserade test får vi istället ett batteriresultat som är fullt normalt. Både vår vardagliga erfarenhet och testerna pekar alltså på att telefonens batteritid skiftar mer än normalt beroende på användning.

Med tanke på att telefonens batteri inte går att byta ut kan vi inte rekommendera Xperia Z5 till användare som har höga krav på sin smartphone och som vill kunna förvänta sig en hel dags användning av telefonen. Om det är lång batteritid du letar efter erbjuder Motorola Moto X Play och Apple Iphone 6S Plus bäst batteritid på marknaden just nu.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Fingeravtrycksläsaren fungerar alldeles utmärkt om man håller den i vänsterhanden. Det är ju bara att registrera ett finger till (typ vänster pekfinger). Upp till fem fingrar kan registreras.
    Har en Z5 själv och har inga som helst problem med min fingeravtrycksläsare.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre + 19 =